Вести

ВУЈОВИЋ: ВАЖНА НАМ ЈЕ ПОДРШКА У КАПИТАЛНИМ ЗЕЛЕНИМ ИНВЕСТИЦИЈАМА

"У протеклом периоду остварен је велики напредак на пољу заштите животне средине, пре свега кроз унапређење регулаторног оквира за бржу и ефикаснију зелену трансформацију Србије. Усвојен је сет закона који су потврдили нашу решеност да се законодавство у овој области усагласи са европским. Прошле недеље усвојили смо Стратегију нискоугљеничног развоја, а усвојени су и Програм квалитета ваздуха и Програм развоја циркуларне економије. У току је припрема првог Програма прилагођавања на измењене климатске услове, као и врло интензиван процес израде Стратегије заштите животне средине – Зелена агенда са Акционим планом“, рекла је министарка заштите животне средине Ирена Вујовић на "Сајму зелених идеја, пројеката и инвестиција“ поводом обележавања Међународног дана заштите животне средине.

"Кроз пројекат „ЕУ за Зелену агенду у Србији“, данас се отвара позив јединицама локалних самоуправа за суфинансирање мера заштите ваздуха, који ће омогућити спровођење конкретних мера у оним локалним самоуправама које су израдиле планове квалитета ваздуха или су оствариле значајан напредак у планирању квалитета ваздуха. Позивам локалне самоуправе да се благовремено пријаве како би оствариле суфинансирање пројеката до 50% од укупне вредности и заједнички допринеле унапређењу квалитета ваздуха“, рекла је Вујовић.

На Сајму је учествовало и више од 40 аутора и ауторки зелених решења, а на платоу испред Уметничког павиљона „Цвијета Зузорић" постављена је модна инсталација хаљина од рециклираног тексаса, која показује како остаци текстилне индустрије могу да буду употребљени за израду нове одеће уместо да заврше на отпаду, еко-теретана израђена од рециклираног дрвета, у којој су справе за вежбање направљене од стабала дрвећа извађеног из реке Саве.

Одржан је и наградни квиз о заштити животне средине, а изложена је и климатска капсула Центра за промоцију науке, која нуди увид у перспективу климатских промена кроз научне чињенице.

 

Расписан конкурс за замену котларница у јавним установама

Вујовић је рекла да је данас расписан конкурс којим су обезбеђена додатна средства за замену котларница које раде на угаљ, лож уље или мазут у јавним установама.

Како је објасила,  то је урађено у сарадњи са европским партнерима како би побољшали квалитет ваздуха у Србији.

Вујовић је замолила заинтересоване општине и градове да припреме своје пројекте и да се јаве на конкурс за замену котларница у јавним установама.

"Сви они који су користили угаљ лож уље или мазут имаће прилику да промене котлове новим који ће користити еколошки ефикасније енергенте", објаснила је Вујовић након отварања сајма "Зелених идеја, пројеката и иновација".

 

 

Извор: Танјуг