Вести

ВУЈОВИЋ: РЕШАВА СЕ ВЕЛИКИ ЕКОЛОШКИ ПРОБЛЕМ У ПОЖЕГИ

Највећи еколошки проблем општине Пожега, несанитарна депонија на седам хектара у Годовику, поред реке Ђетиња, решава се после више деценија. Министарство заштите животне средине доделило је општини Пожега средства на Јавном конкурсу за суфинансирање реализације пројекта санације и рекултивације депоније, а радове на санирању депоније  је обишла министарка заштите животне средине Ирена Вујовић.

"Драго ми је што могу да кажем да данас у Пожеги решавамо велики еколошки проблем и што увелико теку радови на санирању несанитарне депоније. Прошлог лета, на овој депонији је замало дошло и до велике еколошке катастрофе, када је избио пожар великих размера. Оно што је такође важно јесте то што ћемо чишћењем и санирањем ове депоније, очувати и реку Ђетиња, која је после сваке веће кише била затрпана смећем јер је повлачила отпад са депоније. Клисура Ђетиња, да подсетим, проглашена је крајем јуна за Предео изузетних одлика и заштићено је подручје треће категорије", истакла је министарка Вујовић.

У првој фази радова на санирању депоније у Пожеги, који ће бити готови до краја године, раде се припремни радови и убрзано отплињавање. Након тога, приступиће се радовима на прерасподели маса, то јест формирању нове касете отпада са стабилним косинама и формирању приступног пута на телу депоније те извођењу радова на изградњи ободног канала и система за прикупљање процедне воде.

"Општина Пожега већ одвози отпад на регионалну депонију Дубоко и то је оно на чему и Министарство интезивно ради: и на изградњи зелене инфраструктуре и на санирању депонија. Посвећено радимо на изградњи шест регионалних центара и са великим задовољством могу да најавим да ће овог лета почети радови на изградњи Регионалног центра Каленић. Када је реч о санацији депонија, поред Пожеге, тренутно санирамо и велике несанитарне депоније у Руми, Зрењанину и Шапцу, а прошле недеље смо потписали уговоре са 30 јединица локалне самоуправе за чишћење више од 170 дивљих депонија", рекла је министарка Вујовић.

 

 

 

Извор: Танјуг