Вести

ВУЈОВИЋ: ОВЕ ГОДИНЕ БИЋЕ ОЧИШЋЕНО 170 ДИВЉИХ ДЕПОНИЈА

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић присуствовала је данас у селу Лозовик у општини Велика Плана, почетку радова на уклањању дивље депоније, на којој се чак две деценије неправилно одлагао комунални и грађевински отпад.

Министарка Вујовић је навела да се депонија простире на парцелама које премашују један хектар, а у чишћење овог сметлишта држава је уложила више од 12 милиона динара.

"Драго ми је што данас присуствујем радовима на уклањању и санацији велике дивље депоније, која се простире на површини која премашује један хектар. Ово је пример добре сарадње Министарства које водим и руководства општине Велика Плана. Депонија на којој се налазимо смета грађанима Лозовика, јер се налази у близини њихових кућа и пољопривредног земљишта. Грађани су на овај проблем скренули пажњу руководству општине, општина је кандидовала пројекат, а Министарство које водим је обезбедило средства и данас заједно решавамо проблем. Локација коју чистимо једна је од укупно 170 колико ће их ове године бити очишћено уз подршку Министарства, у 30 локалних самоуправа. То значи да ће наш резултат током три године бити 900 очишћених дивљих депонија широм Србије", рекла је министарка Вујовић.

Министарка Вујовић је навела да је чишћење дивље депоније у Лозовику за грађане важан зелени пројекат, али није једини који Министарство реализује у Великој Плани.

"Ових дана очекујем почетак радова на замени дотрајалог котла на угаљ и дрва котлом на еколошки прихватљивији енергент у Основној школи "Надежда Петровић" у Доњој Ливадици. На тај начин ћемо обезбедити чистији ваздух за више од 100 ученика и грађане који живе у близини. Позивам локално руководство да прате и кандидују за пројекте на конкурсима Министарства, како бисмо наставили и даље заједно да радимо на унапређењу стандарда заштите животне средине", изјавила је министарка Вујовић.

 

 

 

Извор: Танјуг