Вести

ВУЈОВИЋ: ОД НОВЕ ГРЕЈНЕ СЕЗОНЕ ЧИСТИЈИ ВАЗДУХ ЗА ОСНОВЦЕ У ПОЖЕГИ

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић обишла је Основну школу "Петар Лековић" у Пожеги, у којој је замењен котао на угаљ котлом на гас, за шта је Општина Пожега прошле године добила средства на конкурсу Министарства за замену котлова у јавним установама. Укупна вредност инвестиције је 6,2 милиона динара.

"Котлови су замењени у мањем објекту школе, у којем наставу похађа више од 350 најмлађих, ђаци од првог до четвртог разреда. Драго ми је што је све спремно за нову школску годину и грејну сезону, и што ће малишани имати боље грејање, али и значајно бољи квалитет ваздуха.

Поред замене котлова у јавним установама, Министарство већ три године заредом додељује средства и за замену индивидуалних ложишта а управо на том конкурсу, ове године, за Општину Пожега опредељено је 7,9 милиона динара. Све то заједно, утицаће на мање аерозагађење у Пожеги, јер је познато да су мазут, лож уље и угаљ највећи загађивачи ваздуха током грејне сезоне", рекла је министарка Вујовић.

Министарка Вујовић истакла је да је Министарству и Влади Републике Србије један од приоритета што бољи квалитет ваздуха, за шта се последњих година издвајају значајна средства.

"Министарство заштите животне средине сваке године повећава износ средстава за те потребе, тако да је ове године за Конкурс за замену котларница у јавним установама опредељено 220 милиона динара, а за замену индивидуалних ложишта 170 милиона динара. Подсетићу и да је Влада Републике Србије у мају ове године донела Закључак којим се свим државним органима, јавним предузећима и установама препоручује да у року од две године угасе котларнице које користе угаљ, мазут и лож уље и пређу на еколошки прихватљивије енергенте, односно да се прикључе на систем даљинског грејања или гасовод", рекла је министарка Вујовић.

 

 

 

Извор: Танјуг