Вести

ВУЈОВИЋ ОБИШЛА РАДОВЕ НА ЧИШЋЕЊУ ПОТПЕЋКОГ ЈЕЗЕРА

Министарка заштите животне средине у Влади Републике Србије Ирена Вујовић изјавила је приликом обиласка радова на уклањању велике количине пливајућег отпада који се накупио код бране Потпећ на Лиму, да очекује у наредном периоду конкретно решење за овај деценијски проблем, како би ружне слике пливајуће депоније у Потпећком језеру постале прошлост.

- За дугорочно решавање проблема пливајућег отпада на Лиму и Дрини потребна је регионална сарадња, поводом чега смо јуче одржали састанак са надлежним министрима из Црне Горе и Босне и Херцеговине. Недопустиво је да нам реке буду затрпане разним отпадом и у том ставу морамо бити јединствени. На јучерашњем састанку сложили смо се да је, поред мапирања и уклањања дивљих депонија са обала река и њихових притока, потребна и едукација грађана да отпад не одлажу у реке, навела је Вујовић.

Министарка је захвалила ЈВП „Србијаводе“ чије екипе, уз подршку ЕПС-а, вредно раде на чишћењу Потпећког језера.

- Према проценама потребно је уклонити преко седам и по хиљада кубика пливајућег отпада који се транспортује у Регионални центар за управљање отпадом Дубоко, код Ужица. Ово је велики посао и захвална сам свима који учествују у његовој реализацији, рекла је Вујовић.

Министарка је нагласила да је потребно максимално ангажовање јединица локалне самоуправе у решавању проблема са дивљим депонијама, које је позвала да појачају инспекцијски надзор над несавесним одлагањем отпада.

Министарство ће помоћи у решавању проблема са депонијама, као и у постављању брана на рекама. Крајем прошле године смо заједничким напорима са локалним самоуправама затворили несанитарну депонију Стањевине, а ове године кренућемо у изградњу трансфер станице у Новој Вароши, што је веома значајно за овај регион. Важно је и да општине имају спремне пројекте, јер се на тај начин скраћује временски период који је потребан за решавање одређеног проблема, рекла је Вујовић.

Радове на Потпећком језеру са министарком су обишли државна секретарка Јелена Танасковић и директор ЈВП „Србијаводе“ Горан Пузовић.

Министарка је подсетила да се у „Дубоко“ довози и отпад из Потпећког језера, чије је чишћење у току и додала да су буџетом Министарства опредељена и средства за изградњу Трансфер станице у Новој Вароши, која ће допринети да се  реши питање управљања отпадом за општине Пријепоље, Прибој, Нову Варош и Сјеницу, у којима ће несанитарне депоније бити затворене и саниране.

 

 

 

Извор: Танјуг