Вести

ВУЈОВИЋ: МИНИСТАРСТВО НАСТАВЉА СА УКЛАЊАЊЕМ ДИВЉИХ ДЕПОНИЈА

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић потписала је са представницима 30 локалних самоуправа у Србији уговоре о суфинансирању пројеката превенције нелегалног одлагања отпада и спречавања нелегалног депоновања отпада у 2023. години.

"Министарство наставља са уклањањем дивљих депонија. На овај начин, заједно са локалним самоуправама, боримо се за чистију животну средину свих грађана, што је стратешки циљ Министарства и Владе Републике Србије. У претходне две године уклонили смо 730 дивљих депонија, од око 3.500 колико се процењује да их има у Србији, а данас смо потписали уговоре за чишћење више од 170 оваквих локација у 30 локалних самоуправа. Акција ће трајати до 15. септембра, а Министарство је определило 80 милиона динара, чиме ће се покрити 80 одсто трошкова, док осталих 20 процената обезбеђују градови и општине. Ми ћемо обилазити ове локације, да  бисмо се уверили како теку радови и колико ће наша земља чистије и лепше изгледати након њих", изјавила је министарка Вујовић.

Министарка Вујовић је позвала локалне самоуправе које су добиле средстава на конкурсу да се јаве Министарству да би добиле камере за надзор, истичући да је изузетно важно спречити поновно настајање нелегалних сметлишта на очишћеним локацијама.

"Зато молим општине и градове да њихове инспекције буду стално на терену и да кажњавају неодговорне појединце који буду одлагали поново отпад на тим локацијама, али се надам да се то неће догодити. Очекујемо од локалних самоуправа да се и саме потруде да очисте дивља сметлишта, а ми ћемо се трудити да као Министарство и Влада Србије градимо неопходну зелену инфраструктуру. Већ широм Србије креће изградња регионалних и рециклажних центара и трансфер станица, а онда нас очекује затварање несанитарних депонија, које су коришћене претходних 30-40 година", изјавила је министарка Вујовић.

Средства на Јавном конкурсу Министарства добили су Нова Варош, Вршац, Ужице, Сомбор, Велика Плана, Жабаљ, Кладово, Крушевац, Ариље, Тутин, Бачки Петровац, Пландиште, Житиште, Нови Сад, Ражањ, Лебане, Лазаревац, Обреновац, Ниш, Сента, Мерошина, Алексинац, Оџаци, Кула, Пријепоље, Владимирци, Бела Паланка, Сврљиг, Крагујевац и Бачка Паланка.

 

 

 

Извор: Танјуг