Вести

ВУЈОВИЋ: ХИТНО ФОРМИРАТИ РАДНЕ ГРУПЕ ЗА РЕШАВАЊЕ ПЛУТАЈУЋЕГ ОТПАДА НА ЛИМУ И ДРИНИ

На иницијативу министарке заштите животне средине у Влади Републике Србије Ирене Вујовић, одржан је онлајн састанак са представницима министарстава Босне и Херцеговине и Црне Горе, како би се заједничким снагама што пре утврдили неопходни кораци за решавање деценијског проблема плутајућег отпада на Лиму и Дрини.

Министарка Вујовић је предложила да три државе потпишу меморандум о разумевању, на основу којег ће се спроводити неопходне активности. Док се због поштовања процедура не стекну услови за потписивање таквог документа, Вујовић је затражила од надлежних колега да свако у свом ресору већ у наредним данима формира радну групу, како би се на техничком нивоу приступило овом проблему и мапирале дивље депоније.

Учесници састанка су се сложили да је потребно да се ради на подизању свести грађана о заштити животне средине, како отпад из домаћинстава не би завршавао у рекама.

Министарка Вујовић је још једном указала на хитност решавања проблема отпада на Лиму и Дрини и позвала на сарадњу колеге на републичком нивоу, као и јединице локалне саомоуправе које се налазе у сливу река.

Вујовић је додала да је у току уклањање више од седам и по хиљада кубика пливајућег отпада који се накупио код бране Потпећ на Лиму, о чему је детаљније говорио и директор ЈВП “Србијаводе” Горан Пузовић, чије екипе уз логистичку подршку ЕПС изводе радове на терену.

 

 

 

Извор: Танјуг