Вести

ВУЧИЋ: ЗЛАТНА МЕДАЉА ЈЕ ВЕЛИКА ЧАСТ ЗА СРБИЈУ И МЕНЕ ЛИЧНО

“Златна медаља за заслуге Града Атине велика је част за Србију, и мене лично, али и обавеза и подстрек да радимо на унапредењу не само добрих, већ и братских односа“, поручио је данас у Атини председник Србије Александар Вучић.

Вучић је рекао да та награда говори о искреном братству српског и грчког народа и да му је посебно драго што ју је добио од градоначелника Атине и Градског већа.

"Наши народи су блиски још од средњег века и Света гора је била место сусрета наших култура", нагласио је Вучић и додао да то што у Србији и Грчкој постоје улице назване по великанима два народа говоре о нашој блискости и искреном пријатељству.

Подсетио је да је српски краљ Александар Обреновић 1896. био први суверен који је присуствовао отварању модерних олимписјких игара у Атини, као и да су у оба балканска рата, 1912. и 1913. године, два народа била најближи савезници.

"У Првом светском рату да није било Грчке и Грка, нестала би српска држава. А, када су Венизелосу понуђени територијани уступци на рачун Србије, он је изговорио чувену реченицу: Грчка је сувише мала да би могла да буде тако подла. И зато је то један од јунака и Србије, а не само Грчке", нагласио је Вучић.

Председник Србије каже и да су Срби и Грци једнако страдали током Другог светског рата борећи се поротив фашизма и да је већина околних народа припадала Централним силама, док су се српски и грчки народ јуначки и храбро борили за слободу.

Такође, указао је да је грчки народ 1999. године, иако је Грчка чланица НАТО, био уз српски народ и пружао помоћ и подршку као је знао и умео, онда када је Србији било тешко.

Председник је истакао да је Грчка једна од пет земаља ЕУ која није признала независност Kосова и Метохије, на чему смо захвални, као и да је данас, када Грчка осећа неку врсту угрожености на Медитерану, без озбира на добре односе Србије и Турске, дужност Србије да каже да ће увек чувати, штитити и залагати се за очување територијалног интегритета Грчке, на копну и на мору.

"Србија и Грчка и у добру и у злу биће заједно, а ову медаљу схватам као додатну обавезу за Србију, и за себе, да учинимо све што можемо да наше економске, културне и свеукупне односе и даље унапређујемо", рекао је Вучић.

Kако је рекао, Србија и Грчка, Срби и Грци, када су заједно, ма колико да нису велики као неки други имају "непобедиву снагу".

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк