Вести

Вучић: Желимо да будемо први у Европи по стопи привредног раста

Председник Србије Александар Вучић, обилазећи нови ауто-пут и велики мост код Обреновца на Сави и Колубари, у разговору са представницима кинеске компаније „CCCC“, која је ангажована и на градњи деонице од Прељине до Пожеге, добио је обећање директора Џанг Сјаојуена да ће тај ауто-пут бити завршен до краја 2021. године.

Вучић је рекао да ће грађани за тачно две године ићи ауто-путем од Београда до Пожеге и да се грађани више неће мучити вожњом кроз овчарско-кабларску клисуру.

Вучић је истакао да ће Чачак и околна места "процветати" и у шали рекао директору Путева Србије Зорану Дробњаку - "то си ти Дробњак све намештао за Чачак".

Рекао је, такође, да ће 28. децембра бити представљен план за развој који неће бити само списак лепих жеља.

"То ће бити план са веома снажном реформском агендом за раст од шест и више одсто до 2025. године. Желимо да будемо први у Европи по стопи привредног раста".

Вучић се осврнуо и на то што су поједини, како је рекао, говорили да је све што он прича само фатаморгана и позвао их да сада дођу на ауто-пут и сами се увере да ли је у питању фатаморгана.

Како је рекао, Кинези су стекли огроман кредит код нас, јер прихватају оно што других неће, а склањају се када се неки други туку, када мисле да је у питању лака зарада.

Вучић је рекао да ће тај ауто-пут до Пожеге бити велика ствар, јер ће се завршити таман у време када њему истиче мандат.

"Могу онда поносно да одем", додао је Вучић.

"Хвала вредним радницима, који су урадили велики посао за нашу земљу, хвала им на борбености и честитам им на борбености и честитам свим грађанима Србије отварање Сурчин - Обреновац. Београд - Чачак стизаће се за сат времена, то је оно што смо сањали деценијама.", поручио је Вучић.

 

Желимо брзу пругу до Ниша, потребан новац

Вучић је рекао да би желео да до Ниша буде изргађена брза пруга, као што ће бити изграђена до Суботице и додао да је то једина дилема која остаје око инфраструктурних планова, због цене.

"Све је јасно за пругу Ниш-Прешево и Димитровград, тамо ће бити пруга за брзину од 120 километара. За брзу пругу до Ниша, која би ишла на већу брзину скаче драматично цена за 800 милиона“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да би желео да се пронађе извор за тај новац, јер лично жели да Ниш има исти статус као Нови Сад.

Указао је да би то користило путничком, а не само карго саобраћају, и постали би кључно место на европској мапи.

Говорећи о ауто-путевима Вучић је подсетио да смо пре седам година, када многи путеви нису постојали, имали 34 милиона возила на Коридору 10, да сада имамо 60 милиона, а следеће године тај број ће ићи на преко 75 милиона возила.

То, према његовим речима, показује колико стандард расте, а додао је да и указује колико све више странаца користи наше путеве.

„Покушаћемо камионе да мотивишу да са Ибарске иду на ауто-пут, а да онда од Ибарске магистрале направимо одличан пут, где ћемо наплаћивати за камионе преко шест тона, како не би рушили тај пут“, објаснио је Вучић.

 

Није немогуће да дође и председник Црне Горе

Вучић је рекао да се спрема за одлазак у Албанију, где ће у петак и суботу, учествовати на састанку на тему даље реализације регионалне иницјативе која се назива „Малим Шенгеном“.

„Спремам се за Албанију. Није немогуће да председник Црне Горе дође“, рекао је Вучић.

Срећан сам што ни у 60 питања у Србији ниједно не би било о Хрватској

Вучић је изјавио да оно што је чуо током синоћње телевизијске дебате председничких кандидата у Хрватској, није било нарочито охрабрујуће и приметио како су се два од шест основних питања која су им постављена тицала Срба, Србије и ћирилице.

Вучић је то рекао на констатацију да су опет он и Србија у Хрватској главна мета сучељавања тамошњих председничких кандидата.

"Гледао сам то, а два од шест основних питања, а није то случајно, тичу се Срба, ћирилице или Србије. Хтео сам то да видим професионално и могао бих да вам кажем кога видим у другом кругу, а кога као победника. Али, ако бих то рекао другима бих омогућио да се приближе. То је било толико очигледно", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да оно што је могао да чује није било нарочито охрабрујуће.

Истакао је да је срећан због тога, јер би, како је рекао, у Србији у 60 питања која би евентуално била постављена, једно можда, и то уопштено, било о ситуацији у региону, а посебно о Хрватској ниједно, што много добро и лепо говори о Србији.

Вучић је додао да је Хрватска у економском смислу испред Србије, али да се полако приближавамо, а да у деценији која долази можемо у том смислу сасвим да им се приближимо, јер увелико смањујемо ту разлику.

 

Програм Србија 2025 амбициозан, али реалан

Програм "Србија 2025", који ће бити представљен 28. децембра, је реалан, рационалан и веома амбициозан план инвестиционих пројеката за Србију, изјавио је Вучић.

Вучић је приликом обиласка дела аутопута Милош Велики од Сурчина до Обреновца, који је данас отворен, рекао да је тај програм комбинација нових амбициозних структурних реформи и улагања.

"Програм је реалан, рационалан и веома амбициозан, али људи виде шта смо направили па ће моћи и да верују и у њега", рекао је Вучић.

Вучић је, међутим, истакао да, и поред реформи и успеха, попут просечне плате која је први пут виша од 500 евра, држава хоће нове амбициозне реформе.

Вучић је рекао да су Србији потребне додатне структурне реформе, да се уреде јавна предузеЋа, као и да привредни раст иде преко шест одсто.

"Ако то обавимо, људи неће моћи ни да прате шта се све променило у Србији", рекао је Вучић.

Упитан како коментарише критике у вези са изградњом и отварањем ауто-путева, Вучић је рекао да није први пут да га критикују и позвао оне који говоре да се на Гугл мапи не виде путеви који су у претходном периоду отворени, да се и сами увере.

"Ако се човек стално осврће на сваки камен који неко баци, неће ни метар и по прећи", рекао је Вучић и додао да у сваком случају држава жели да напредује још више.

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк