Вести

ВУЧИЋ: ЖЕЛЕЛИ СУ ДА СЛОМЕ ЈЕДНОГ МЛАДИЋА САМО ЗАТО ШТО ЈЕ СРБИН

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је у Београду Николу Недељковића, који је пуштен на слободу након шест месеци проведених у затвору у Приштини, захвалио му на односу који је имао према држави и свом народу и понудио посао.

"Никола воли да се бави технологијама и студира на Вишој пословној школи и имамо две понуде за тебе, да ли хоћеш у Канцеларији за Косово и Метохију да се бавиш хуманитарним радом и студираш или хоћеш да радиш у Министарству за телекомуникације", рекао је председник Вучић Недељковићу, који је са родитељима и сестром дошао на пријем у Председништво Србије.

Председник Вучић му је рекао да може сам да изабере пошто је имао такав однос према својој земљи и народу и да ће му зато држава помоћи.

"Бићеш појачање за државу, хвала сине још једном што си имао чврсту српску главу", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је захвалио породици Недељковић што дошла код њега.

"Родитељи су те највише чекали, мајка Слободанка је имала пуно здравствених проблема и говорила је - само да дочека сина", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је пренео да му је Никола рекао да се није плашио јер је знао да ништа није урадио.

"Као и много наше деце која на Видовдан оду на Газиместан, замислите страшног греха, види се на снимку како да виче "Србија" и што је носио мајицу "Нема предаје". То је био сав грех, па су пронашли тројицу припадника КПС, који нису ни поновили тобож инкриминишуће дело, а тога наравно на снимцима ни нема. Као што су упадали у станове и куће Срба, па доводили наводне сведоке да кажу да су ту живели, тако су и овде желели да сломе једног младића само зато што је Србин. Ми смо се онолико мало колико смо могли трудили да помогнемо, иако је тешко разговарати са онима који разговор нису ни желели. Зато je било важно да останеш чисте главе", рекао је председник Вучић.

Недељковић је рекао да никога не мрзи као што су га оптужили и осудили, већ да само воли и поштује своју земљу.

Недељковић је навео да се никада није бавио политиком и да га она и не занима и захвалио председнику Вучићу, Канцеларији за Косово и Метохију и српском народу што су од почетка били уз њега и његову породицу и пружали им пуну подршку.

"Битно ми је да кажем да не мрзим никога, као што су ме оптуживали и осудили, само волим и поштујем своју земљу, волим своје и то је то", рекао је Недељковић. 

Председник Вучић је рекао да се за понуде за посао које је Недељковић добио нису раније договарали.

"Ми се нисмо договорили, Никола ово први пут чује, у сваком случају када сам видео ваш загрљај тог дана толико ми је значило, ваш дом у Сремчици ми је био дом сваког нашег човека у Србији и где год да живи, хвала што си имао мирну, хладну, али чврсту српску главу да то све издржиш", рекао је председник Вучић Недељковићу.

 

Настављамо да се боримо за Трајковића и Аџића

Наш посао је да сада бринемо о Миљану Аџићу и Слађану Трајковићу и да се боримо за њих и наставићемо то да радимо, рекао је председник Вучић.

"Људи, које видите из Канцеларије за Косово и Метохију, су вредно радили и борили се за наш народ на Косову и Метохији. О њима никада и не причамо. Бринули су о свакој породици. Наш посао је да сада бринемо о Миљану Аџићу и Слађану Трајковићу и да се боримо за њих и наставићемо то да радимо", рекао је председник Вучић.

Председник Вучи је питао Недељковића да ли би желео да се запосли у Канцеларији за Косово и Метохију или у Министарству за информисање и телекомуникације, на шта му је Недељковић одговорио да би да се бави хуманитарним радом и да помаже српском народу на Косову и Метохији.

Председник Вучић је на то приметио да га Никола подсећа на његовог сина.

"Онда смо се договорили", констатовао је председник Вучић и додао да Недељковић онда од 1. јануара иде у Канцеларију за Косово и Метохију, али и да ће морати да учи.

Недељковић је обећао да ће настави студије.

 

 

Пред посету Хиландару на Божић одржаћу годишњу конференцију

Председник Вучић најавио је да ће на Божић посетити манастир Хиландар, а да ће претходно одржати годишњу конференцију за медије.

"Ја ћу негде пред Божић, пред мој одлазак на Хиландар, 4. или 5. јануара одржати годишњу конференцију за медије", рекао је председник Вучић.

Рекао је да због актуелне кризе није могао раније да одржи ту конференцију за новинаре.

"Нисам могао у јеку ове кризе, док то колико толико не решимо или бар одложимо проблеме, ничим другим да се бавим, био сам сломљен, као да ме тенк прегазио. Нисам имао довољно снаге", рекао је председник Вучић.

 

Породица Недељковић - поносни и честити Срби, на најбољи начин васпитали сина

Председник Вучић изјавио је да му је данас била част да упозна Недељковића и његову породицу, и захвалио им што су поносни и честити Срби и одгајили свог сина на најбољи могући начин.

"То са политиком нема везе, упознао сам једну дивну породицу Драгомира, Слободанку и његову (Николину) старију сестру Марију, Бојана нисам. Заиста дивна породица, поносних и честитих Срба, родитеља који су одгајили дечака на најбољи и најлепши могући начин", рекао је председник Вучић.

Рекао је и да Недељковић, када држава  даје новчану помоћ младима, то одмах проследи у хуманитарне сврхе.

"Велико срце има, васпитан је у радничкој породици, из Сремчице. Његов случај показује са ким имамо посла. Тог дана је био ухапшен и Ристо Јовановић из Црне Горе, без икаквог разлога и њему је била додељена новчана казна, а Николи зато што је из Београда затворска казна од осам месеци. Наравно, немају ништа, материјални докази су пет фотографија, од  тога је на три фотографије у  белој мајци, а на две види се да се слика са заставом коју је добио од неког другог, са поносом би и да је била његова - тробојка на којој пише - нема предаје", рекао је председник Вучић. 

"То им није било довољно да га осуде, па су довели тројицу лажова који су потврдили да је наводно изговарао речи мржње и певао - уби Шиптара, што се није десило и немају доказ. Чак немају ни како је отварао уста", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је добро што Никола упркос томе не мрзи никога и воли своју отаџбину, као и што ће радити за државу и водити се као неосуђивано лице и имати иста права као они који нису прошли кроз ту евиденцију или против којих је подигнута оптужница.

"Што се тиче закона Србије, он је чист као суза", истакао је председник Вучић.

 

Важно је да испуне гаранције, ситуација је опаснија него што мисле

Председник Вучић изјавио је да му је важно да међународна заједница испуни гаранције које су дали и да разумеју да су се правили наивни, а да су гледали да је неко подигао четири базе и то не да би градио поверење према народу који живи на северу Косова и Метохије, већ да би претио том народу.

"Те базе су подизане да би могао да туче људе који се љубе или воде љубав са својим девојкама у аутомобилу, да их унакази, да их туче до непрепознатљивости, па да глуме мангупе и кажу погледајте шта смо урадили Србима и да онда мисле да ће Срби да ћуте", рекао је председник Вучић, одговарајући на питања новинара.

Председник Вучић је навео да разумеју и Срби са Косова и Метохије да то Срби у Београду не разумеју и да у исто време док се одвија драма на Косову и Метохији овде ће бити хиљаде прослава, што лепо говори о успеху земље. Истакао је да наш народ са Косова и Метохије више неће да трпи.

"Молим их да се понашају у складу са оним што је договорено, да воде рачуна о Миљану Аџићу, Срђану Трајковићу", рекао је председник Вучић и додао да је Аџић због барикада ухапшен.

Упитао је да ли је неко на барикадама убијен и указао да су шок бомбе пиротехничка средства због којих у Србији никога ни прекршајно нису кажњавали.

"Учинило се да би могао да вам буде опасан. Хоћете да хапсите човека којег сте видели на барикадама да му у аутомобилу, зато што га дуго држите на административном прелазу, није могла беба да чека, супруга доји бебу", рекао је председник Вучић и притом пренео да је и јутрос звао европске представнике и замолио их да поведу рачуна јер је ситуација много опаснија и тежа него што мисле.

Најавио је да ће вечерас говорити детаљније како је избегнута катастрофа и зашто се Приштина овог пута није усудила да дође на север.

"Имали бисмо катастрофу са НАТО-ом, успели смо да је избегнемо у овом тренутку, али српски народ је толико одлучан да више терор над собом не дозволи, а плашим се неодговорности европских представника, а поготово, поготову приштинских власти, бахатих приштинских власти", нагласио је председник Вучић.

 

До сада нису успели ни прст на левој руци да нам сломе, а камоли кичму

Председник Вучић изјавио је да очекује да у првој половини јануара дођу међународни представници, како је рекао, "великани и великаши из света" да му "одрже вакелу" како мора да се постигне споразум који се њима свиђа, мислећи на француско – немачки предлог решења за Косово и Метохију.

Председник Вучић је након састанка са Недељковићем, а одговарајући на питања новинара, рекао да то код њега изазива мучнину, али да му је то посао, па ће их лепо дочекати и како је иронично додао, "правити се да му је баш лепо".

"Правићу се да сам уживао у тим дивним разговорима. И онда ће то мучење да се настави са Куртијем, при чему знам да неће никада учинити ништа, при чему знам да не жели помирење, иначе не би правио провокације свакога дана, али шта да се ради", рекао је председник Вучић.

Приметио је да ће неки бити срећни јер ће мислити да је то омча око врата Александру Вучићу и истакао да је то у ствари омча око врата Републици Србији.

"Многе од њих баш брига за то, њима је важно да се види та омча око мог врата, а то што би Србију тиме искасапили, мало обесили, а после бацили у џак, баш их брига за Србију", оценио је  председник Вучић.

Рекао је и да се очекује тешко време по питању Косова и Метохије, али да ће се Србија борити.

"И сада смо се изборили за добре папире и сачували мир и стабилност. А борићемо се, то је оно што им обећавам, што сам обећао и нашем народу на Косову и Метохији", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је навео да су му Срби са Косова и Метохије поверовали и уклонили барикаде иако су били против тога јер су видели колико се борио.

"Претходну ноћ су слушали како изгледају ти разговори и како смо се буквално тукли за реч барикаде, а да не причам о другим стварима. Обећавам да ћемо да се боримо за свој народ, за своје Косово и Метохију и за своју Србију", поручио је председник Вучић.

Додаје да неће бити лако, односно да ће свима који воле Србију бити тешко и навео да до сада "нису успели ни прст на левој руци да нам сломе, а камоли кичму".

 

Док постоји Устав, за мене је "Косово" део Србије

Председник Вучић изјавио је да нема проблем са тим да многи мисле да је "Косово" независно, али да он тако не мисли.

Председник Вучић је на питање новинара да прокоментарише изјаве појединаца да он даје лажну наду говорећи да је Косово и Метохија Србија, рекао да постоји Устав Србије који ће поштовати док се он не промени.

"Када сам рекао да тражимо компромисна решења сви ти који мисле да је "Косово" независно скочили су ми на главу. И велике патриоте који кад год избије криза траже да војска интервенише. Па сам и једне и друге молио да оду на три дана да одморе у Качанику и кажу нам како су се провели и како је фантастична природа. Па нико од њих није отишао. Лицемерје људи који у кафанама хоће да ратују, али да ратује неко други, а не они и њихова деца. Лицемерје оних који би да све предамо на тацни и ништа не сачувамо. Сит сам тога и поносан на пристојну Србију и ону која жели да сачува себе, а то је већинска Србија", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је, поводом изјаве Здравка Поноша да подизање борбене готовости зависи од његовог расположења, рекао да је срамота да је онај који је уништио нашу војску, топио тенкове у Чешкој или "Стрелу" продао за 256 долара себи дозволио да тако прича. 

"Коју смо хаубицу имали у његово време, па ниједну, а сада им неки локатори говоре да су видели шест хаубица на путу ка Косову и Метохији. Па и ако сте видели што то радите, одајете позиције своје војске. Имамо 18, а не шест, па срећа па сте видели само шест. Још смо 12 продали једној земљи Европске уније. Сада имамо новац па развијамо нову хаубицу која прецизно погађа на 40 километара", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да се сада развија хаубица која може да погађа на 70 километара.

"Што није направио или купио хаубицу, што нису имали "Лазара", "Милоша", "малог Милоша", "орлове" који могу да лете, авион ловац који може да полети. Озбиљан, а не мртвачке сандуке у којима смо слали људе", рекао је председник Вучић.

Како је истакао, поносан је на наше људе - Специјалну антитерористичку јединицу, Жандармерију, војнике.

"Имали смо највећи одзив икада . Ти људи осим што су велики родољуби, знају да ће држава да се бори за мир и да не улази авантуристички у ситуације. Они су ту, ако смо приморани, да бране земљу. Имали смо много бољи одзив него Албанци. Вечерас ћу бити прецизнији", рекао је председник Вучић.

На питање да прокоментарише изјаву албанског премијера Едија Раме да су уз благослов Европске уније и Сједињених Америчких Држава протести стављени на листу легитимних мирних средстава, председник Вучић је рекао да Рама добро води Албанију, али да њих двојица другачије гледају на Косово и Метохију.

"Интересантно је како му је то била цинична примедба, а ја бих га подсетио на то да смо схватили да када међународна заједница одлучи нешто да онда и убице полицајаца, као што је био случај у Северној Македонији, могу да постану политички лидери и чланови владе. Када убијете неког добијете амнестију. Овде се људи понашају одговорно", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је подсетио и на лаж да су Срби на барикадама пуцали на Летонце, што су Летонци демантовали и назвао смешним тврдње да је Еулекс нападнут шок бомбама.

 

Први пут гаранције, тзв. безбедносне снаге Приштине не могу на север

Председник Вучић оценио је да у изјавама Европске уније, Сједињених Америчких Држава и НАТО поводом ситуације на Косову и Метохији за Србе не постоји ништа лоше и да први пут постоје гаранције да тзв. безбедносне снаге Приштине не могу на север не само без сагласности НАТО, већ и без сагласности локалних Срба и Србије.

На питање да ли се поред тзв. безбедносних снага то односи на  јединице Росу и да ли оне могу да вршљају и даље по северу Косова и Метохије, председник Вучић је рекао да раније тако нешто није постојало ни за безбедносне снаге. 

"Да пробам да направим кратку рекапитулацију шта смо добили, а шта смо изгубили. У папирима, у изјавама које су дале заједнички Европска унија и Сједињене Америчке Државе, Европска комисија, Влада Европске уније и Влада Сједињених Америчких Држава, као и Кфор биле су две изјаве. Једна заједничка изјава Европљана и Американаца, једна је НАТО изјава. У обе те изјаве, ако анализирамо шта је лоше за Србе, не постоји ништа", рекао је председник Вучић одговарајући новинарима после састанка са Николом Недељковићем.

Додао је да нема ни једне тачке којом се умањују права Срба и којом се Србима намеће било која обавеза.

"Што се тиче онога што смо добили у папиру НАТО-а, први пут имамо нешто што се односи на све стране. По први пут имамо гаранције да оно што приштинске власти називају својом војском, својим безбедносним снагама да они не могу на север не само без сагласности НАТО, већ и без сагласности локалних Срба и Србије" , рекао је председник Вучић истакавши да то није било никада раније. 

Додао је да се Србија за мали део изборила 2013. године, а да се сада изборила за већа права. 

"Оно  што је важно у овом документу јесте да неће бити гоњени људи још од септембра 2021. године за барикаде. Нема дела која је неко починио на барикадама. Није тамо било ни мртвих, ни рањених, немате за шта да их гоните. Гоњење људи произвело би потпуно супротну реакцију и више никада било какве албанске снаге не би дошле на север", рекао је председник Вучић.

Истакао је да су Американци инсистирали на томе да ће и они, а не само ЕУ пратити дубински сваки од процеса заједно са Европљанима , да не би могли да осуђују људе онако како су осудили Недељковића и неке друге и додао да им је због  тога захвалан. 

"То су ствари које су добре за нас", рекао је председник Вучић . 

Додао је да код Срба "ври", и да људи нису веровали и да се причало да је он подигао барикаде.

"А видели сте да сам пред њима рекао- подигли сте барикаде , а да ме нисте ни обавестили и они су рекли да нису могли више. Прихватио сам на своја леђа да од немачке владе до не знам које сви кажу - Вучић подигао барикаде. Морате да примите све то на себе. Мислили су да је је то нечија игра, а онда су схватили да нема никакве игре и сада  им је то јасно и јасно им је шта српски народ хоће", рекао је председник Вучић.

Додао је да српски народ хоће да зна да живи у Србији , а не у некој другој држави. 

Председник Вучић  је оценио и да то неће потврдити велике западне силе, али да од нас неће чути да је то нека друга држава.

 

Идеологија Аљбина Кутрија је идеологија нацизма и Призренске лиге

Председник Вучић рекао је да је Курти настављач идеологије Енвера Хоџе, нацисте Џафера Деве и Призренске лиге.

"Сви њихови планови и програми засновани су на првој Призренској лиги из 1889. године, другој Призренској лиги из 1943. године, када је основан покрет Бали комбатар, затим трећој Призренској лиги која је основана у Њујорку и која нам је највише штете нанела. То је њихова идеологија и на Џаферу Деви, човеку из Косовске Митровице,  службенику Абвера, који се први прикључио нацистичким окупационим снагама", рекао је председник Вучић.

Објаснио је да је Дева за време нацистичке управе био министар унутрашњих послова Албаније.

"Њему данас Аљбин Курти обнавља кућу у јужном делу Косовске Митровице. То је ствар односа према нацистичком, правоснажном пресудом осуђеном, нацистичком злочинцу. Њему подижете споменик, хвалите се да је балистички покрет ваша прошлост, садашњост и будућност. Нацизам. Зликовац који је прогонио не само Србе, већ и Јевреје и све друге. Велики Џафер Дева", рекао је иронично председник Вучић.

Нагласио је да је то њихов идеолог, као и бивши комунистички председник Албаније Енвер Хоџа.

"Курти машта да буде Енвер Хоџа, зато и не подноси Раму. Само ако може да буде мешавина Енверa Хоџе и ако може мало Зеленског. Зато и оне бесмислице да је "Вучић мали Путин" и као што се види опет је лагао. А све то нас не интересује, нас интересује само да остави српски народ на миру. Све те пусте снове може само да сања", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је захвалио српском народу на Косову и Метохији зато што чува српско име и огњишта и поручио: "Наставићемо да се боримо".

Председник Вучић је свима пожелео срећну календарску Нову годину и предстојеће божићне празнике.

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк