Вести

ВУЧИЋ: ЗАХВАЛНИ САД ШТО РАЗУМЕЈУ НАШЕ ПРОБЛЕМЕ И УВАЖАВАЈУ СРБИЈУ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је, после састанка са државним секретаром САД Мајком Помпеом, да је захвалан Сједињеним Државама што желе да нас саслушају, што разумеју наше проблеме и што уважавају Србију.

Више од тога не могу да очекујем, рекао је председник.

Србији су Сједињене Државе потребне као пријатељ, истакао је председник.

Вучић је пренео и да је захвалан америчким званичницима на јасном ставу по питању статуса Косова.

"Постоје неки у међународној заједници са којима никад нисте баш начисто на чему сте. Са Американцима све знате. Знам да не мислимо исто по питању статуса Косова, али им хвала на томе што желе да чују Србију и разумеју наше проблеме, што нас уважавају. Више од тога не могу да очекујем", рекао је Вучић.

Било би, додаје, нереално, неозбиљно.

Поновио је да је захвалан званичницима САД што желе да нас саслушају, што нас, како је рекао, уважавају и показују поштовање.

"Ја нисам неко ко се било коме додворава, али сам задовољан због њихове отворености и жеље да од Србије, после година и деценија, у којима ни о једном важном питању нисмо мислили на сличан начин, поново будемо савезници какви смо некада били, то је за Србију од великог значаја", рекао је Вучић.

Упитан како види тај заокрет, председник је одговорио да ту није у питању заокрет, већ једна политика постепене изградње бољих односа.

Пренео је да је свог домаћина у Стејт департменту, Мајка Помпеа, замолио да САД разуме позицију Србије, да гледају како је Србија позиционирана и да нам помогну на различите начине и различитим механизмима да нашу економију, политику и све сфере друштвеног живота заједнички унапређујемо.

"И да полако градимо те односе поверења, пријатељства. Не иде то једноставно, неким земљама су потребне деценије и стотине година да направе пријатељство после свега што смо ми имали", приметио је Вучић.

Додао је да ми разумемо своју позицију, знамо где се налазимо, као и колико је разлика између Србије и САД, које, примера ради, имају 500 пута већи БДП од Србије.

"Знам да то некима у Србији није важно, који ће да кажу - што им ниси нешто опсовао... Ја не могу да опсујем, не зато што сам много фини, већ бих нанео штету земљи. Могу да дођем да тражим, молим, захтевам, да говорим шта мислим. Мислим да смо то и урадили на најбољи начин", рекао је Вучић.

Истакао је да нам је Америка потребна као пријатељ, а не као неко са ким ћемо тобоже да се бијемо.

"Јер, то је као да ви или ја уђемо са Тајсоном у ринг. Бесмислено је. А, и не знам око чега бисмо сада. Око ствари из прошлости? Дајте да гледамо у будућност и како будућност можемо да градимо", рекао је Вучић.

На питање у вези са састанцима које ће у наставку посете имати у САД, Вучић је рекао да ће то бити разговори са много важних људи.

"Било бих их још, да су сви у Вашингтону, али хвала им на томе, што једној малој земљи придају такав значај и показују поштовање нашем народу. Да ми извучемо најбоље што можемо за Србију", закључио је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк