Вести

ВУЧИЋ: ЗА НАС ЈЕ ВАЖНО ДА РАЗВИЈАМО СРБИЈУ И ЧУВАМО МИР

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас током посете Сокобањи да ће ускоро бити обезбеђени додатни туристички ваучери за одмор у Србији.

"Морамо што пре да обезбедимо још ваучера како бисмо нарочито током летњих месеци задржали што више људи у земљи", додао је председник Вучић, који је у Сокобањи обишао штандове, упознао се са туристичком понудом и локалним производима.

Председник Вучић је рекао да ће за грађане који путују у Северну Македонију и Грчку током лета бити додатно олакшан прелазак границе између Србије и Северне Македоније.

У разговору са окупљеним грађанима председник Вучић је рекао да држава може да помогне да се реши проблем са водоснабдевањем, за шта је потребно до 15 милиона евра.

 

Курти жели да отвори мост на Ибру у Косовској Митровици да би протерао Србе

Председник Вучић је изјавио да Србија није у лакој ситуацији и да је данас окупациони гаулајтер на северу Косова и Метохије Аљбин Курти донео одлуку да се отвори мост на Ибру између јужне и северне Косовске Митровице само са једним циљем - да протерају Србе са Косова и Метохије.

"Да знате и данас је окупациони гаулајтер на северу Косова и Метохије Аљбин Курти донео одлуку, после само неколико дана од оних срамних лажних избора које су одржали, да отворе мост који је био брана и чувар интереса нашег народа на северу Косова и Метохије, не би ли Албалнци из јужне Митровице преузели и северну Митровицу. То је њихова  дугогодишња идеја и много година се наш народ томе супростављао", рекао је председник Вучић обраћајући се грађанима током посете Сокобањи.

Истакао је да Курти то правда тиме како наводно не желе у Митровици гето већ отворене градове, а што ће лако да му прође код западних представника, иако једино жели да протера Србе са Косова и Метохије.

"И по сваку цену желе сукобе", додао је председник Вучић.

"Учићемо све што је у нашој моћи да сачувамо мир и даћемо све од себе да чувамо мир да никада више ниједна мајка не размишља кога ће да шаље у рат. Али им такође поручујемо и пре тог 2. маја и Брисела, а то ће се наставити и после тога - немојте ни да сањате да ћете успети у својим наканама да протерате или уништите Србе у било којем делу Косова и Метохије, у том случају знаћемо шта ћемо", поручио је председник Вучић.

 

Желимо добре односе са НАТО, али имамо линије преко којих не идемо

Председник Вучић је изјавио да жели да има најближе и партнерске односе са НАТО, али да постоје линије преко којих не смемо да пређемо.

Председник Вучић је, обраћајући се грађанима Сокобање, поновио да је Србија једна од ретких земаља која има независну и војно неутралну политику, као и да ће то остати док је он председник.

"Док сам ја председник нећемо ни у НАТО нити и у један војни блок. То је наш избор. Сви они који ми свакодневно соле памет и који тврде да су паметнији него ја и све знају, видели су се са страним државницима и знају шта је најбоље. Ја не могу да пређем преко жеље народа. Желим да имамо најближе односе са онима који су нас напали 1999. године, али морамо да имамо неке линије које нећемо да пређемо. Србија ће сама да брани своје људе", поручио је председник Вучић.

 

Направили смо здраву државу, до краја године велико повећање пензија

Председник Вучић је рекао да ће до краја године пензионери добити велико повећање, као и да је Влада Србије направила здраву државу.

"Направили смо здраву државу, када кажем да ће бити повећање плата и пензија знате да то долази. Не смемо да је доведемо у ситуацију као 2010, 2012. године, морамо да увек имамо стабилан и чврст динар и имамо довољно пара у буџету да можемо да исплаћујемо више", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истовремено захвалио пензионерима на разумевању.

"Хвала што сте увек разумели државу. Код нас је некако све друго важније сем државе. Увек смо свачије интересе претпостављали интересима државе. Људи разумеју да морамо да чувамо интересе", рекао је председник Вучић.

 

Сокобања добија нови пут и укључење на ауто-пут код Рутевца

Председник Вучић најавио је данас у Сокобањи да ће врло брзо бити направљено искључење са ауто-пута код Рутевца како би се скратио пут до Сокобање за пола сата.

"Урадићемо оно што је важно, а то је, нека Коридори Србије преузму, да одмах почнемо да радимо искључење на ауто-путу код Рутевца и да скратимо за пола сата пут до Сокобање. За то имамо и пројекат, коштаће много, око 12 милиона евра, а вероватно и више. Веома брзо ћете за месец, два или три, видети машине које ће да раде", рекао је председник Вучић обраћајући се грађанима.

Навео је да ће бити скраћен пут до Сокобање за десетак километара, тако да више неће морати да се са ауто-пута пролази кроз Алексинац, као и да ће то бити и најкраћи пут до Књажевца и Старе планине, што ће допринети њеном туристичком развоју.

Захвалио је грађанима Сокобање за све што су урадили да то место буде на другом месту по броју долазака и ноћења туриста, после Београда.

"На нама је да помогнемо више и додатно уложимо новац, бар у овај дечији део око Специјалне болнице. Такође, још не знам када, али мораћемо да урадимо обилазницу која је прескупа и са много објеката, око 28 или 29 милиона евра, за 6,5 км", навео је председник Вучић.

Рекао је да сада камиони кроз Сокобању довозе угаљ из Ресавице, што уништава пут.

"Зато ћемо брзо централни део државног пута да реконструишемо, али и  обилазницу ћемо морати да урадимо. Такође, воду ћемо решити одмах или кроз пројекат "Чиста Србија", што ће бити око 15 милиона евра, или кроз  Канцеларију за јавна улагања", навео је председник Вучић.

Само пола од овога да урадимо то ће бити више улагања у Сокобању него што је било у претходним деценијама.

"Пре краја године ћемо посебно повећати примања медицинским сестрама и лекарима, и пре општег повећања за све, њима иде додатно или ванредно повећање", навео је председник Вучић обраћајући се здравственим радницима Сокобање.

Такође, поручио је рударима Ресавице да су многи министри раније и представници светских организација тражили да се укине Ресавица и да се рударима узме посао.

"Томе сам се супротстављао јер сам знао ће угаљ бити потребан Србији. Рекао сам полако, радићемо на ОИЕ и повећавати ниво ОИЕ, али немојте себи да сечемо ногу и да немамо струју током зиме", рекао је председник Вучић и додао да није дозволио да рудари остану без посла.

Изразио је очекивање да ће ускоро бити решено и питање подземне експлоатације у Ресавици.

Говорећи о истоку Србије, председник Вучић је рекао да је веома важно да се нађе неки велики инвеститор за Зајечар, јер се у том граду смањује број становника.

Нагласио је да без обзира на све политичке притиске морамо као земља да се концентришемо и радимо на даљем расту БДП и новим фабрикама и инвестицијама.

Председник Вучић је рекао да ће када буде изграђена брза пруга од Београда до Ниша то пуно значити за подизање и Сокобање.

 

Председник Вучић обишао завршне радове на проширењу хотела "Рамонда" на Ртњу

Председник Вучић је, током посете Зајечарском округу, обишао завршне радове на проширењу хотела "Рамонда", на Ртњу.

Председник Вучић је нови хотел и пољопривредну задругу Бољевац обишао у друштву власнице хотела Јадранке Степановић.

Председник Вучић прво је обишао штандове пољопривредне задруге где се упознао са производима које праве жене из тог краја.

Реч је о првој женској задрузи у Србији, а председник Вучић је могао да види производе који се ту производе, пре свега сиреве, орахе, аронију...

Упознао се и са органском производњом лековитог биља од кога се прави козметика.

Чланице задруге обавестиле су председника Вучића да им је Новосадски сајам дао награду за сушене сиреве са додацима, љуте паприке, ароније, а могао је да види и сир у вину, које многе винарије купују и служе уз дегустацију вина.

"Све су ово производи из краја и све је сертификовано. То су мала домаћинства и сами не могу да сертификују, па раде у оквиру задруге", објаснила је Степановић.

Председник Вучић је поручио министарки заштите животне средине Ирени Вујовић да ће ту највише посла бити за њено министарство, пре свега у вези са водоводом и канализацијом за Ртањ.

Вујовић је обавестила председника Вучића да се креће са градњом 12,5 километара канализације, да ће тендер за то бити пуштен након првомајских празника и да су средства обезбеђена, као и да се прегледа постројење за прераду отпадних вода, а да за водовод тек треба да уследи договор.

Вујовић је најавила да ће канализација бити завршена у року од годину и по дана.

Мештани су председника Вучића упознали да је приложена документација за реконструкцију цевовода и да ће то коштати 4,5 милиона евра. 

"Вода нам је најважнија, јер да нисмо имали своје бунаре, не би могли да отворимо хотел", поручили су мештани представницима власти.

Председника Вучића су у хотелу дочекали новозапослени радници, омладина која је завршила Средњу школу "Никола Тесла" у Бољевцу, смер туристички техничар.

Они су председнику Вучићу рекли да им се свиђа на њиховом првом послу.

Председник Вучић им је одговорио да ће конобари, кувари као и многе друге занатлије живети боље него правници и економисти. 

"У Београду не можете да нађете кувара у бољем ресторану без неколико хиљада евра плате. Одабрали сте добар пут и имаћете пристојно плаћене послове. Тржишта могу да промене свет. Они који су завршили средњу школу, могу имати већу плату него доктори наука", поручио им је председник Вучић.

Степановић је рекла председнику Вучићу да сада имају 120 запослених, а да ће запослити још 10.

"За Нову годину имали смо 82 запослена, иако нам нису сви требали. Све су то наша деца из Бољевца, Сокобање и пар из Зајечара и Бора", рекла је Степановић. 

Њима се затим у обиласку апартмана придружио и владика Игњатије, док је Степановић рекла да доста улажу у одржавање.

"Хоћемо да покажемо да Србија може да буде боља од Швајцарске", рекла је Степановић.

Степановић је навела да су 2019. године имали 17, а сада 34 смештајне јединице, да је направљен огромни базен, спа центри, масаже и све то на 15.000 квадрата.

"Не желимо да буде гужва. Имаћемо 300 лежаљки и 100 људи. Имаћемо најквалитетније кување и храну", рекла је Степановић.

Председник Вучић је рекао да није веровао да се све то може урадити за две и по године и чудио се нашим људима којима је, како је рекао, све у Србији скупо.

"Када у Србији треба да плате 50-100 евра, њима је то скупо, а у иностранству плаћају 200-300 евра и то им није скупо. И уз то, овде је лепше него тамо", поручио је председник Вучић.

Домаћини су га упознали да се туже са Министарством за заштиту животне средине јер нису добили неке потребне дозволе, на шта им је председник Вучић одговорио да у нашој земљи многи мисле да треба нешто да чувамо, а да се бизнис нигде не развија. 

"То је социјалистички-самоуправни приступ", закључио је председник Вучић.

Председнику Вучићу је затим представљен нови затворени базен са галеријом и теретана, при чему му је речено да ће све бити завршено до првог јула.

Председник Вучић је рекао да се ради пројекат брзе саобраћајнице Параћин-Зајечар-Неготин дуге 140 км и који би, према првим проценама, требало да кошта 1,4 милијарди евра.

"За Ртањ смо сви чули када је Јадранка направила хотел, биће много више места у будућности и људи ће моћи много више да долазе. Људи из Београда где има много посла и они могу да долазе, као и Нови Сад, а долазе из Ниша, али све више и из Чачка", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да су велике паре уложене у изградњу путева на Ртњу, али да је то била развојна инвестиција.

"Мали број људи овде је и те паре за пут су бачене. Прескупо би било, али са "Рамондом" и вашим радом сада постаје значајно. Врњачка бања је постала монденска бања са најбољим хотелима, Сокобању ниже од средњег слоја, али и ту ће да ничу луксузнији објекти", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је закључио да "Рамонда" и Ртањ сада изгледају као Швајцарска и Аустрија.

На крају посете Ртњу, председник Вучић добио је на поклон запаковане природне и сертификоване производе из задруге.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк/Служба за информисање СНС