Вести

ВУЧИЋ: ЗА НАС ЈЕ ЦРНА ГОРА ИЗУЗЕТНО ВАЖАН ПАРТНЕР

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је, после састанка са председником Црне Горе Јаковом Милатовићем, да се Србија труди да унапреди односе са Црном Гором и да буду неупоредиви бољи него што су били.

"Велико ми је задовољство што имам прилику да у Београду угостим председника Милатовића у његовој првој званичној посети Београду као председника Црне Горе", истакао је председник Вучић.

Истакао је да су јучерашњи и данашњи састанци потврдили да су јачање билатералних односа и што тешња сарадња од огромне узајамне користи.

"Наши добри односи  су важни због грађана наших земаља и грађани морају да осете ту корист", навео је председник Вучић.

Истакао је да постоји велика трговинска размена између две земље и да Србија са Црном Гором, пропорционално броју становника, има највећу размену у свету.

"За нас је Црна Гора изузетно важан партнер не само због економије и бројева већ и традиционалне блискости и повезаности наших грађана, великог броја Срба који живе у Црној Гори и обрнуто. И за нас су то веома важне ствари и зато се трудимо да наше односе унапредимо да буду неупоредиво бољи него што су били", навео је председник Вучић.

Истакао је да су разговарали о многим питањима и конкретним видовима сарадње.

 

Разговарали смо отворено о бројним питањима и регионалним проблемима

Председник Вучић изјавио је да је са црногорским председником Јаковом Милатовићем разговарао дуго и отворено о многим питањима на цивилизован начин, да се у нечему нису сагласили у много томе јесу.

Председник Вучић након састанка рекао је да су разговарали и о геополитичким и регионалним проблемима.

"Желим да верујем да је могуће да говоримо о нечему што ће значити иако ће бити тешко и иако ћемо ићи два корака напред, један уназад, да поступно дођемо до бољих односа. Знам да постоје у Црној Гори неки који се труде да подигну страх од Србије, да је Србија та која нешто тражи од Црне Горе. У чему желите да учествујете ок, у чему нећете немојте, нећемо да тражимо ако не желите и задовољан сам што смо отворено разговарали о многим питањима, на цивилизован начин који треба да гради односе две земље", рекао је председник Вучић.

Истакао је да је трговинска размена са Црном Гором већа за 16,1 одсто него прошле године у истом периоду.

"То је за земље такве величине заиста велики број и очекујемо рекорд од 1,6 милијарди до краја године. То су значајни помаци који доносе живот у односима и тиме се поносимо", рекао је председник Вучић.

Истакао је и да су разговарали и о инфраструктурним питањима, изградњи путева, да може за 4,5 сата да се стигне до Црне Горе, па чак и мање.

"О изградњи железничке пруге, за даље повезивање у енергетском смислу. Они су најавили да желе терминал за течни гас у Бару. Ми смо заинтересовани да то купујемо и зато можемо одмах да пустимо челичне цеви за мерну станицу да бисмо преузимали ту око 12,7 кубних метара на дневном нивоу што би помогло гасном снабдевању Србије", истакао је председник Вучић.

 

Црна Гора ће имати добру позицију на изложби Експо 2027

Председник Вучић изјавио је да је црногорски председник Јаков Милатовић током разговора затражио најбољу позицију за представљање те земље пред регионом и светом на Специјализованој међународној изложби Експо 2027 која ће се одржати у Београду и истакао да ће је Црна Гора имати.

Председник Вучић рекао је да је у име Србије и нашег одбора на чијем је челу потпредседник Владе Републике Србије и министар финансија Синиша Мали, обећао да ће Црна Гора имати такву позицију на београдском Експу 2027.

"Већ сам разговарао са министром финансија и обећао сам да ће Црна Гора добити такву позицију", рекао је председник Вучић.

 

Неистинити наводи о куповини Прве банке Црне Горе

Председник Вучић изјавио је да су неистинити наводи да ће Банка Поштанске штедионице купити Прву банку из Црне Горе.

"Када је реч о куповини Прве банке, која је у власништву Ђукановића, од стране Поштанске штедионице, реч је о ноторној неистини. То је и сама Поштанска штедионица, мислим, демантовала. На такве неистине смо у Србији навикли", рекао је председник Вучић.

Говорећи о могућности увођења директног платног промета између Србије и Црне Горе, председник Вучић је рекао да је то важно питање и једна од препрека у развоју бизниса и економских односа две земље.

"Не бих да говорим о томе ко је за то кривац, али само желим да знате да је са наше стране то потпуно чисто. Овде је у питању нешто друго. Највећи број кореспондентских банака у Црној Гори је из Швајцарске и Немачке, па они желе да са тим раде. Код нас то функционише 15 година са Босном и Херцеговином, где је валута за плаћање конвертибилна марка. По принципу међународног клиринга, ту нема проблема", рекао је председник Вучић.

 

Србија ће пружити утемељене одговоре о изручењу Светозара Маровића Црној Гори

Председник Вучић изјавио је да ће Србија узети у обзир шта је о случају изручења Светозара Маровића Црној Гори рекао председник те земље Јаков Милатовић као и да ће Србија као озбиљна и одговорна држава на озбиљан начин пружити утемељене одговоре.

Председник Вучић рекао је то одговарајући на питање новинара да ли су он и црногорски председник разговарали о изручењу, бившег председника Србије и Црне Горе, Маровића Црној Гори.

"Код мене се као питање намеће нешто друго. Зашто се у нашим односима увек тражи разлог да се онај други окриви за непоштовање. Јесте ли размислили, боли ли нас то што је Црна Гора признала незаконито отцепљење дела територије Републике Србије? Је ли нас болело када је наш амбасадор у Подгорици протеран, а није било ваљаног разлога за то? Као знак поштовања према господину Милатовићу, за 10-12 дана одабраћемо ко ће бити наш нови амбасадор", рекао је председник Вучић.

Оценио је да је потребно гледати ствари и из туђе визуре, и да он током свог обраћања није говорио о "српском питању".

"Како је могуће да 28 одсто становништва у Црној Гори чине Срби, а да је у јавном сектору запослено само осам одсто? Мислите да је питање толиког броја људи мање важно од једног човека? Србији сви увек кажу све. Зато и желимо да разговарамо. Само молим да се некада ставите у наше ципеле, да видите како изгледа из нашег угла", рекао је председник Вучић.

 

Председник Црне Горе дочекан на највишем нивоу, ускоро састанак две владе

Председник Вучић рекао је да ће заједничка седница Влада две државе бити одржана у наредна два или три месеца.

"Дочекали смо га као мало кога, трудимо се да будемо добри домаћини. Овде код нас у Србији свакоме је дозвољено да каже шта жели, на начин који жели, никада се ни на кога нисмо љутили. За нас је једино увредљиво ако нам неко каже да нисмо добри домаћини, све остало је питање политике, дискусије, разговора и дијалога", рекао је председник Вучић одговарајући на питање новинара на који начин и како је дочекан председник Црне Горе. 

Председник Вучић упитао је да ли може да се сети неко коме је спремио и вечеру и званични ручак.

 "Ја их знам двојицу, у шест и по, седам година колико сам председник. При томе сам готово све време званичне посете са председником Црне Горе. На аеродрому га је сачекао министар спољних послова (Ивица Дачић). Ко је мене сачекао у Подгорици? Ко ме сачекао било где да идем, можда су ме двојица председника дочекали у животу на аеродрому", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да када покажете своје гостопримство на најбољи начин опет нађе неко нешто да му смета.

"То је када тражите, не зато што стварно постоје неки разлози, већ када тражите довољан разлог да се са неким свађате, да пребацујете и тражите нешто што је лоше", поручио је председник Вучић и додао да Милатовићу Србија жели успешан мандат.

"Обојица знамо колико има проблема у нашим односима и обојица само спремни сасвим сигурно да колико-толико радимо да ти проблеми буду мањи. Један проблем мање да буде у нашим односима је један успех више и мислим да је значајно постигнуће за све нас", рекао је председник Вучић и поручио да су Милатовић и чланови Владе увек добродошли. 

"Уверен сам да ћемо у наредна два, три месеца имати заједничку седницу две владе", поручио је председник Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1