Вести

ВУЧИЋ: ВИШЕ МИЛИЈАРДИ ЕВРА УЛОЖИЋЕМО У ПРИВАТНИ СЕКТОР

Председник Србије, Александар Вучић, најавио је да ће држава обезбедити значајну помоћ привредницима и да се припрема озбиљан пакет мера, као и да ће бити уложено више милијарди евра у приватни сектор.

"Ми ћемо за 10 дана али и раније, изаћи са првим великим и значајним мерама, па ћемо да седнемо да видимо шта је то што још можемо и шта можемо да очекујемо од вас", рекао је Вучић током посете волонтерима и привредницима који шаљу помоћ угроженима.

Вучић је истакао да је Србија спремније дочекала кризу изазвану Корона вирусом него друге земље.

Вучић је захвалио привредницима што су много помогли и донирали своје производе у великим количинама, као и што су новац и за машине до којих се сада тешко долази.

"Показали сте не само одговорност већ и борбеност и љубав према сопственој земљи и на томе сам вам изузетно захвалан", поручио је Вучић.

Вучић је рекао да и велике и успешне фирме осећају због ове ситуације проблеме и да зато држава за њих припрема велики и озбиљан пакет мера.

Вучић је напоменуо да не жели сада да им се додворава и говори оно што држава не може да испуни, али да ће свакако имати значајну помоћ.

Вучић је рекао да скоро све друге земље око нас иду на драстично смањење плата у јавном сектору, али да Србија то неће радити зато што боље стојимо по питању јавних финансија, као и да због тога држава може више да помогне.

Вучић је рекао да ће се са привредницима разговрати и о корпоративним обвезницима и другим начинима како би држава могла да им помогне, како би се сачувао приватни сектор.

Напомено је да је, ипак, у овом тренутку здравље људи приоритет и замолио их да добро обезбеде раднике који и даље раде са заштитином опремом и да брину о њиховим животима.

Вучић је рекао да што се тиче мера, постоје два приступа по питању плата и пореза и да ће покушати да се нађе најбоље решење и за државу и послодавце.

Како је Вучић рекао, јавни сектор је у тешком стању тренутно, али у релативно добром ако се упореди са они у земљама у окружењу.

"Зато ћемо највећи део новца, огромно парче, удео који будемо издвајали, а тај пакет ће свакако бити више милијарди евра - уложити у приватни сектор, јер нећемо да јавни сектор поново буде привлачнији од приватног сектора".

Вучић је наласио да је управо супротно и да држава хоће да ојача приватни сектор.

"Још једном бескрајно хвала, хвала што сте без званичног позива државе одазвали да помогнете својој земљи. Ви као одговорни људи овим показујете колико бринете за људе, а ја да се не наљутите, зато сам преузео економски кризни штаб, мањи страх имам за то, донећемо добре мере, не кажем да ће неко моћи да покрива неликвидност, али да ће губици мањи него што се очекује у то сам сигуран", поручио је Вучић.

 

Хвала привредницима на помоћи, показали су огромну одговорност

Вучић је обишао волонтере који у "Штарк арени" пакују пакете помоћи за 173.000 Београђана старијих од 65 година чије су пензије мање од 30.000 динара и разговарао са привредницима који су те намирнице обезбедили.

Вучић је привредницима захвалио на помоћи и поручио да су показали огромну одговорност, као и борбеност и љубав према својој земљи.

Председник је истакао да се припрема велики и озбиљан пакет мера за привреднике, који ће имати значајну помоћ државе.

Шлепери са намирницама синоћ су стигли у "Штарк арену", а данас је око 350 волонтера почело са паковањем пакета.

То је помоћ Града Београда и ПКС најугроженијим суграђанима.

Како је раније најављено, прве пакете помоћ пензионери ће добити сутра, најкасније у петак, а достава ће трајати десетак дана, јер ће се дневно из Арене слати око 15.000 пакета.

Сваки пакет је тежак 8,5 килограма и садржи 13 намирница - килограм брашна, шећера, литар уља, паштету, месни нарезак, кафу, чај, супу, детерџент, сапун, тоалет папир…

 

Београд највеће жариште, па Ниш и Ваљево

Београд је највеће зариште вируса корона, а затим Ниш и Ваљево, изјавио је данас председник Александар Вучић и додао да ће држава гледати да ускоро изађе с новим мерама за та три града.

"Београд је убељиво највеће жариште, затим Ниш и Ваљево. Кикинда је била с почетка највеће жариште, и даље имамо троје или четворо лица из тог града у тешком стању”, рекао је Вучић.

Поручио је да ће надлежни гледати ускоро да изађу са новим мерама за Београд, Ниш и Ваљево.

"Надам се, немамо поуздане податке, али надам се да смо успели да зауставимо убрзани продор у Кикинди. А, ова три града, а посебно Београд сада су убељиво највеће жариште", рекао је Вучић.

 

Данас први пут очекујемо драматични скок заражених

Вучић је изјавио да ће данас први пут број заражених коронавирусом у Србији бити драматично већи због, како је рекао, већег броја тестираних грађана.

Вучић је казао да је од јуче тестирано више од 260 особа и да ће у току дана бити тестирано око 500 грађана.

Како је рекао, за десетак дана тестираће се око 3000 људи дневно због чега ће да расте број заражених.

''Али са тим морамо да се суочимо и боље је да се пре суочимо него да чекамо да смрт дође по нас. Болнице се пуне сваки дан, биће још жртава јер је све већи број људи на респираторима'', рекао је Вучић.

''Боље је да покушамо да откријемо заразу у раној фази и на тај начин спасимо део животе, али и онемогућимо ширење болести на друге'', рекао је Вучић.

''Ако то успемо и жртвујемо цео други квартал верујем у снажан и брз опоравак у трећем и четвртом кварталу'', рекао је Вучић.

 

Нису нам проблем тестови већ лабораторије

Вучић истакао је данас да Србији нису проблем тестови за корона вирус, већ је питање колико тестова могу да изнесу лабораторије.

Вучић је, упитан да ли ће приватне болнице у питању бити укључене у борбу против корона вируса, рекао да је једна болница тренутно прихваћена да помогне здравственом систему Србије.

"Не могу они да раде лако тестирање. Лабораторија, зна се где постоји. Нама су уско грло лабораторије. Решавамо тај проблем у најкраћем могућем року. Немамо проблема са тестовима, већ лабораторије колико тестова могу да изнесу", рекао је Вучић.

Указао је да мање лабораторије могу да изнесу до 1.000 тестова, а велике 2.000 плус, па ће се сада радити на великим лабораторијама.

 

Са Кинезима договорена лабораторија за већи број тестова

Вучић је пренео данас да је са експертима из Кине договорено да се постави једна велика лабораторија, у којој ће моћи да се уради 2.000 тестова дневно.

Вучић је поновио да је данас убедљиво најтежи дан, са највише тестираних, а да ће сутра бити и још много гори.

"Имаћемо први пут прецизну слику о томе колико је заражених ушло из иностранства. Плашимо се да је ужасно велики број", рекао је Вучић.

Како је рекао, надлежни се боре и настоје да раде брзо.

"Са Кинезима смо договорили једну велику лабораторију да се постави, која може, у краћем временском року, да обави 2.000 тестова у једном дану", рекао је Вучић.

Вучић је поновио да је почело да се ради много више тестова, те да су и резултати много тежи, али, истиче, то је можда и боље, јер што се пре вирус открије, пре ћемо пребродити ову ситуацију.

"Боље истини погледати у лице, него скривати под тепих док не дође катастрофа. Полако улазимо у систем убрзаног тестирања и борићемо се за животе људи", рекао је Вучић.

 

Сајам олакшава посао

Вучић каже да је Београдски сајам изабран за лакше оболеле од корона вируса, по савету кинеских стручњака, јер је локација која олакшава посао.

Вучић је рекао да је протеклих дана био суочен са питањем многих политичара и министара, понајвише из сопствене странке, који су питали о стању на Сајму, где ће бити смештени пацијенти оболели од корона вируса са лакшом клиничком сликом и тражили да се људи сместе у хотеле, али је додао да је сајам, на савет кинеских стручњака, узет јер олакшава цео посао.

"Суштина да лакше оболеле не смештамо у хотеле није да ми није стало да имају највећи конфор болесници, јер ћете то бити ви, али и ја. Сви који су лакши случајеви мораће да иду на сајам. Ја вероватно не јер би био тежи случај због кардио-васкуларних проблема, високог притиска", објаснио је Вучић.

Вучић је казао да ће свако морати на сајам, тако и његова деца, али и било ко други.

Рекао је да се наслушао разних глупости о логорима, додајући да му се чини да нико није служио војску.

Каже да је у касарни у Сарајеву имао 80 кревета, истих, на мањем простору.

"Зашто су Кинези изабрали сајам. Није случајно, већ што одговара због улаза и излаза, проходности. Постојала је идеја да се направи смештај у Студентском граду, али шта да радимо ако неко умре на четвртом спрату. Требало би онда пола дана да дезинфикујемо простор, и то нећемо моћи да изнесемо, као ни да укажемо помоћ. Сајам је узет јер олакшава цео посао", додао је Вучић.

У тој хали неко треба да проведе између 14 и максималних 21 дан.

"Много је важно да сачувамо живот оболелих и лекара. Ако то људи не могу да разумеју, него говоре како ће да се нашминкају и перу зубе четири пута дневно, не знам. Нећеш прати зубе четири пута дневно, већ једном, јер је живот важниији у овом тренутку", нагласио је Вучић.

Указао је и да на почетку сваке кризе увек постоје људи који мисле лако ћемо, а како одмиче време они се повуку.

"Мали број људи остаје и има снаге да се бори после 20 дана и два месеца. Видим то по волонтерима. Први дан имали сте их на хиљаде, данас их је много теже пронаћи", казао је Вучић.

 

Захвалност волонтерима који показују солидарност и храброст

Вучић је захвалио  данас волонтерима који у Штарк Арени раде на паковању пакета помоћи за 173.000 пензионера у Београду, са примањима мањим од 30.000, истичући да је то огромна помоћ за те људе.

"То је велика помоћ, тај број од 173.000, је 9,8 одсто укупног броја пензионера на нивоу целе Србије", рекао је Вучић.

Председник је истакао да волонтери у Арени пакете пакују под посебним мерама заштите, те навео да је до сада спаковано око 12.000 пакета.

"Велики је број људи, они раде по сменама, 350 их је увек у хали. Али, сви су на све могуће начине заштићени", рекао је Вучић.

"Хвала им на томе, јер тиме показују да људску солидарност, храброст, посвећеност у борби за животе, пре свега, наших родитеља, не можемо да спречимо", рекао је Вучић.

 

Пензионери не излазите напоље, неодговоран предлог СзС

Председник је позвао пензионере да не излазе напоље и оценио да је предлог СзС да се омогући пензионерима да шетају један сат дневно врло неодговоран.

"Молим пензионере дан не излазе нигде и да не слушају ничије предлоге. Нећу ниједну реч да кажем, али ако драги пензионери послушате те предлоге неће нам бити довољни комплетно Лешће, Ново гробље, Централно и Бежанијско гробље, биће мало гробља да прими све нас, ако се такви савету буду слушали", поручио је Вучић.

Замолио је све да не излазе са таквим предлозима у јавност јер тако могу да наведу неког да то уради и позвао пензионере да само слушају своју државу.

Председник је упозорио да је сваки пензионер ако изађе опасност и за себе и за сваког другог човека.

"Молим вас да останете кући и слушате државу, а после тога гласајте за оне који су вам нудили лепши живот и са којима би вам било можда лакше, али ко би преживео. Само останите код куће, ко Бога вас молим", поручио је Вучић.

Вучић је рекао да је добио информацију од привредница да је у недељу између 4 и 7 сати ујутру у продавницама у Србији било око 200.000 пенионера, а у Београду око 55.000 и оценио да је то превише људи.

Председник је поручио политичарима да се не додворавају народу са неодговорним предлозима, већ да се боре за то да наши родитељи остану живи.

Вучић је указао да би, ако би се прихватио предлог СзС, могло догодити на улицама у једном тренутку буде око 500.000 пензионера и да би то представљају велику опасност за ширење корона вируса.

Додаје да поједини само размишљају о томе да кажу нешто што ће народу да се допадне, а онда он да испадне зликовац јер то не дозовљава.

"Неко ће да каже ајде и папагаје да прошетамо...", приметио је Вучић и позвао све да уместо таквих предлога помогну држави како би грађани остали код куће.

Вучић је, такође, рекао да је био један необичан случај да је у Крагујевцу један физички јак човек, који се својевремено пријављивао за Легију странаца, који је био у карантину, напао двојицу медицинских техничара, једном стргао маску, а другог физички напао и да су га војници савладали у том нападу.

То је урадио само зато што му је дан касније био рођендан, па је због тога напао медицинске раднике и сукобио се са припадницима Војске, додао је Вучић.

Вучић је рекао да су војници употребили минималну неопходну силу да би га савладили и да је сигуран да ће тај човек бити строго кажњен.

Председник је рекао да су га позивали и министри и људи из различитих странака, као и из СНС, када су видели слике са Београдског сајма где ће бити смештани заражени и предлагали да се уместо тога људи смештају у хотеле

Вучић их је замолио да престану са тим идејама и запитао како би, када би имали педесетак хотела на располагању, успели све те људе да сачувамо да се не заразе само док не дођу до свих тих хотела, па онда како да им се обезбеди у њима нега и толики број лекара који би водио рачуна о њима и слично.

"Само се питам како то некоме све падне напамет".

По питању пакета мера који се припрема за привреднике, каже да да је могао да обећа помоћ од 10 милијарди евра, али да не жели да говори оно што је немогуће, пошто би то уништило јавне финансије, као и да је сада најважније да победи живот у Србији.

Ипак, мере за помоћ привреди ће бити озбиљиније него у већини земаља, јер смо имали економски раст захваљујући тешким мерама које смо имали.

Док други говоре о смањивању плата, ми их повећавамо здравственим радницима, додао је Вучић.

 

Просечна плата у јануару 511 евра

Председник је саопштио данас да је просечна јануара плата била 511 евра.

Вучић је казао да су то званични подаци без децембарских бонуса.

Вучић је изразио уверење да ће приватни сектор нешто смањити плате, али ће јавни да се држи уз десет одсто повећања за медицинске раднике.

"Рачунамо на огроман пад у другом квараталу, али потом раст у 3 и 4 кварталу. Ми смо врло конзервативни у проценама", подвукао је Вучић.

 

Борио сам се за раднике аеродрома

Вучић је изјавио да је разговарао са концесионаром аеродрома "Никола Тесла", француским "Вансијем", у вези са радницима на том аеродрому.

Вучић је новинарима пренео да је јуче позвао представнике Вансија из Француске, како би се борио за раднике аеродрома.

"Они нису дали отказ својим запосленима, али не могу да плаћају људе који раде преко омладинске задруге, јер не ради аеродром. Они ће се вратити на посао чим се отвори аеродром", пренео је Вучић.

Говорећи о Ивици Тончеву и хотелу Наис, Вучић је рекао да је захвалан што је прихватио његов предлог.

"Можда је то доживео као претњу. Има право на отпуштање, али онда немате право да рачунате на помоћ своје државе, на коју је свакако несумњиво рачунао", казао је Вучић.

Председник је рекао да је у Аустрији 200.000 људи добило отказ и да се ради о пола њих који су се вратили у Србију управо о том особама.

"То ће негде у будућности створити наду да добар део сачувамо овде, да пронађемо посла за њих”, констатовао је Вучић.

 

Укида се одлука о шетању паса током забране кретања

Вучић је најавио данас да ће врло брзо бити укинута одлука о шетању паса на сат времена током забране кретања.

Вучић је рекао да је и пре био против тога да се дозволи људима да шетају кућне љубимце у то време.

"Ја сам се наљутио на одлуку да пустимо људе да шетају псе и да одлука ће у кратком временском периоду бити укинута. То вам гарантујем. Мислите зато што сам зликовац и не волим псе. Моја ћерка има пса".

Вучић је поручио власницима паса да их шетају ујутру у 5.15 сати и поподне у 15 сати.

"Важнији од свих живота су нам људски животи и ово није ничији хир", нагласио је Вучић.

 

Вратило се 120 медицинских радника, бескрајно им хвала

Вучић је изјавио данас да се 120 људи из иностранства, лекара и медицинског особља, вратило у Србији, како би помогли у борби против вируса корона.

На питање да ли Србија има довољно медицинских радника да се избори са вирусом, Вучић је рекао да увек има проблема, колико год здравствених радника да имамо и посебно захвалио онима који су се вратили из иностранства.

"Да захвалим лекарима и медицинском особљу, који су се вратили и ставили на располагање својој отаџбини. То су људи за пример. Њих је 120 и бескрајно им хвала. Неко би рекао само 120, а ја бих рекао много, јер то показује колико велико срце имају”, рекао је Вучић.

 

Наш положај је да будемо код куће

Вучић је поновио данас апел грађанима да остану у својим кућама и да не слушају неодговорне политичаре који им говоре да шетају.

"Не слушајте никог ко вам се додворава, неважно из које је партије, који вам каже „слободно шетајте“. Немој да шеташ. Ако је он будала нека шета он, али ми то пријавите да је будала, па ћемо да га питамо зашто шета", рекао је Вучић.

Вучић је упитао да ли је толико тешко послушати и остати кући.

"Током ратова 90-тих много људи је изгубило животе јер нису могли да остану дисциплиновани на својим положајима. Данас нам је положај да гледате телевизију, седите у кући и читате књигу, разговарате, имате телефоне. Не разумем у чему је проблем. Само молим буде у својим кућама", подвукао је Вучић.

Рекао је да се сада води борба за животе свих нас.

 

Направили смо једну грешку, нисмо могли да је избегнемо

Председник је изјавио данас да је у борби против корона вируса држава направила само једну грешку - што је дозволила нашим држављанима, који су били у иностранству, да се врате у Србију и додао да због Устава то није могло да се избегне.

"Само смо једну велику грешку смо направили, коју због Устава нисмо могли да избегнемо, а то је пуштање свих држављана да уђу на територију Србије. Ни четвртину проблема сада не бисмо имали да ту грешку нисмо направили", рекао је Вучић.

Напоменуо је да је држава организовала повратак наших држављана који су остали заробљени у свим деловима света наводећи да је на Балију остала још једна група, да је 170 српских држављана на Тајланду, а њих 250 у САД.

Како је рекао, ни сам не зна колико је авиона послато по наше држављане, а то, истакао је, не бисмо успели да организујемо да без компаније "Ер Србија".

"Замислите шта бисмо да немамо Ер Србију која нам довози помоћ из Кине, која је вратила студенте из Амстердама и наше држављане из Москве који су били заробљени на Куби и другим местима", рекао је Вучић и додао:

"И увек су сви незадовољни, а ми никад нисмо довољно брзи. Као да је наша дужност да то решавамо, а не добра воља".

Додао је да је Србија показала колико је велика и да има велико срце, али да ће због тога платити високу цену.

"Србија је добра свима само када је тешко и зато и јесте једна једина наша отаџбина", рекао је Вучић.

На констатацију да се наши држављани, који су после повратка у Србију смештени у прихватне центре због изолације, жале на услове у тим објектима, Вучић је рекао да је то урађено да би што мање људи било на улици и апеловао је на те грађане да буду дисциплиновани.

"Наш је циљ да што мање људи буде на улици. Ако сте мислили да ће сви да имају услове - неће. Молим те људе за дисциплину", поручио је Вучић.

 

Јавио се страх? Биће људи дисциплинованији…

Вучић је изјавио данас да су на Сајму, који је предвиђен за смештај лакше оболелих од корона вируса, обезбеђени сви неопходни хигијенски услови, али и приметио да ће људи, ако је то код њих изазвало страх, можда бити дисциплинованији.

"Срећан сам што се појавио страх. Нисам ту да неком лечимо страх, већ да створим услове лекарима да сачувају живот. А, лекари кажу - што се више људи плаше, више ће да седе у кући. А, то је смисао свега", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да, када је реч о хигијени, на Сајму постоје купатила, тоалети, свако има свој кревет.

"Лежите, примате неопходне лекове, хала се греје, као и сви станови. Као што нема проблема ни са струјом, ни са водом. Као што нам је земља снабдевенија, него неке земље најразвијенијег дела света", констатовао је Вучић.

Вучић је рекао да може да слуша кукање због тога што нисмо довољно ригорозне мере спровели, али не и томе "да ли се некоме свиђа кревет или не".

"Кинези су рекли да је то најбоље место. Слушамо струку и тако ћемо да наставимо", додао је Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк