Вести

ВУЧИЋ: ВЕОМА ВАЖНИ САСТАНЦИ У АТИНИ О ЕВРОПСКОЈ ПЕРСПЕКТИВИ

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је у Атини, после састанка са европским челницима и састанка  "у четири ока" са председником Украјине Володимиром Зеленским, да су то били веома важни састанци и да се очекује додатна новчана помоћ земљама Западног Балкана.

Председник Вучић је рекао да су на том скупу представници тзв. западнобалканске шесторке, као и Пленковић, бугарски и румунски премијер, председница Молдавије Маја Санду и Зеленски, Шарл Мишел и Урсула фон дер Лајен. То је за нас огромна прилика да разговорамо са европским челницима и разменимо сва друга искуства о европском путу наших земаља и сагледамо где је будућност. То су били неформални, али свакако не неважни разговори, већ напротив", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је управо завршио састанак са Зеленским и да му предстоје састанци са Јаковом Милатовићем и грчким премијером Киријакосом Мицотакисом око поднева.

"Важно за људе у Србији је и то што смо разговарали и са Урсулом и синоћ и она и Шарл Мишел поновили су значај тзв. Агенде раста и како ЕУ припрема за октобар Програм раста за земље ЗБ и шта је то што можемо да урадимо да унапредимо наше економске перформансе и ту очекујем, осим кроз подршку различитим програмима и субвенције и подстрек за зелену агенду, и додатни новчани прилив за земље ЗБ", рекао је председник Вучић.

Истакао је да би то било веома значајна помоћ у овим условима.

"Разговарали смо и о стратешким стварима и важно је да и ми знамо да очекујемо у децембру, да и више од самог датума за почетак преговора добију Молдавија и Украјина пошто су добиле статус кандидата, али треба да добију и датум за почетак преговора, и очекујемо да добију више од тога. А, што се нас тиче, за нас је важно ово што је најавила фон дер Лајен са подршком политици раста, то нам је од великог значаја", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, треба да имамо у виду шта је аспорпциона помоћ ЕУ, пошто од 27 земаља ЕУ, 10 земаља финансирају све остале.

"Пустите маштарије неких који су били гости, па као деца причају како ће прекосутра да постану члан ЕУ, али то није реално. Не због тога што ће увек да нађу нешто - не ваља ти што ти помоћник заменика основног тужиоца и заменик заменика помоћника вишег тужиоца није постављен на тај и тај начин и што ће увек нешто да измисле, већ зато што постоје и објективни разлози у самој Унији", навео је председник Вучић.

 

Пренео сам Зеленском да Србија поштује суверенитет Украјине

Председник Вучић је рекао да је разговарао са украјинским председником Володимиром Зеленским и рекао му да Србија поштује територијални интегритет и суверенитет Украјине и да ће наставити то да чини и у будућности.

"Имао сам отворен разговор са Зеленским, он је питао како људи у Србији мисле и зашто је то тако. Поновио сам да Србија поштује територијални интегритет Украјине, за разлику од неких који поштују територијални интегритет Украјине, али не и Србије", рекао је председник Вучић на конференцији за медије у Атини, после састанка са европским челницима и састанка у  "у четири ока" са председником Украјине Володимиром Зеленским.

Додао је да је са Зеленским разговарао и о билатералној сарадњи.

"Разговарали смо и о будућој сарадњи и о ономе што можемо да радимо заједно. Објаснио сам му ситуацију у вези КиМ и мислим да неће бити промене ставова Украјине што се тиче нашег територијалног интегритета", рекао је председник Вучић.

Истакао је да је разговарао и са председником Владе Северне Македоније Димитром Ковачевским који је, како је додао, негодовао због посете премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија Тетову, ван протокола, када су истицане заставе "Велике Албаније".

"Он је оштро говорио против Куртија, а то је многе изненадило и није им се свидело", рекао је председник Вучић и нагласио да званичници у Србији морају да буду пажљивији како у медијима не би изашло ништа што би могло да буде искоришћено против Србије како би рекли да смо и ми исти као Курти.

"Зато сам се Ковачевском извинио због било чега што је неко могао рећи да се они осећају лоше, Македонци су наша браћа и никакав проблем са њима немамо", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је навео да очекује да ће у децембру Украјина и Молдавија добити датум за почетак преговора за придружење Европској унији.

"Морамо да имамо у виду шта је апсорциона моћ ЕУ. Десет земаља финасира све остале. Они данас наравно гурају Украјину, јер је Украјина у рату и ради посао за све њих и мора да добије неки подстрек, али чим чујем примедбе о владавини права, ја знам куда све то води. За нас је важно да рационално размотримо шта можемо са ЕУ да радимо. Важно је то што су рекли о јединственом економском тржишту. То није лако за нас, али је то за нас јако важно, јер би додатно подстакло раст у нашој земљи и били бисмо привлачнији страним инвестицијама. Морамо да их привлачимо још више у будућности, ако желимо даљи раст", рекао је председник Вучић.

Истакао је и да је "врло садржајан говор одржао и премијер Хрватске Андреј Пленковић", што за њега како каже, није лако да призна.

"Озбиљан, систематичан и рационалан приступ будућим европским питањима. Наше је да наш пут наставимо, али да гледамо увек шта је најбоље што можемо да извучемо за нашу земљу", додао је председник Вучић.

 

Нисам се сагласио са лидерима Западног Балкана о ефикаснијој примени санкција Русији

Председник Вучић је изјавио да се на јучерашњем неформалном састанку лидера земаља Западног Балкана није сагласио са оним делом Декларације који говори о "нешто ефикаснијој примени санкција Русији".

"Не могу да цитирам, али читав један пасус је о томе и био је још један, говорио сам о томе, али то ћу вам прочитати прецизно - али то је био разговор нас домаћина и свих осталих како то иде у круг, иде прва верзија, па међуверзија, па трећа верзија и тако даље. Није то једноставно ни увек лако, али гледате колико можете да заштитите интересе своје земље. То је то што је важно", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да предстоји "врућа јесен" и да ситуација у Украјини није лака и једноставна, да ништа не иде брзо нити ће се брзо решавати и, како је рекао, предстоји још много проблема.

 

Успела мера, биће 1,1 милион деце пријављено за помоћ

Председник Вучић је рекао да је задовољан, јер се повећава број пензионера који се пријављују за пензионерске картице, као и зато што је више од пола милиона деце већ пријављено за једнократну новчану помоћ.

"Очекујемо да има милион и сто хиљада деце од рођења до 16 године који ће се пријавити, што значи да је мера добра и да је била потребна и да смо по том питању погодили", рекао је председник Вучић новинарима у Атини.

Председник Вучић је додао да је једнократна новчана помоћ од 10.000 динара добра и потребна и мајкама и самохраним очевима и хранитељима и старатељима и да је та мера успела.

 

Добра и важна вест је да је енергетска ситуација у ЕУ знатно боља

Председник Вучић је рекао да је добра вест да су председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и председник Европског савета Шарл Мишел јасно нагласили да је енергетска ситуација у Европи много боља, али да је забринут за раст цене нафте.

"Ако настави овако да расте још две или три недеље, онда "оде маст у пропаст". Али, верујем да су магацини по Европи попуњени и да ће то значити да струја не иде прескупо на тржишту, као ни гас, што је увек добро и за нашу земљу и за спуштање и смањење инфлације. У сваком случају, то су добре вести", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је неизвесно каква ће ситуација бити са нафтом и у том смислу нагласио да данас предстоји и Самит групе земаља коју чине Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужноафричка Република (БРИКС).

"Па ћемо да видимо, мислим да ће уколико донесу одуку о ширењу БРИКС-а она бити историјска. Нисам сигуран да ће моћи да је донесу данас. У том случају они постају после много деценија глобални играч који покушава да направи алтернативу колективном западу. Та геополитичка игра биће све занимљивија", оценио је председник Вучић.

 

Грчка неће променити став према питању територијалног интегритета Србије

Председник Вучић рекао је да, након синоћњег разговора са премијером Грчке Кирјакосом Мицотакисом у Атини, може да потврди да неће бити промене става Грчке по питању КиМ.

Председник Вучић рекао је да између Србије и Грчке постоји вековно пријатељство и да верује да ћемо умети и успети то да наставимо.

"Данас ћу имати разговор са нашим грчким пријатељима и надам се да ћемо наставити нашу сарадњу. Синоћ сам кратко разговарао са министарком спољних послова и многим другим грчким званичницима. Верујем да ћемо данас имати добар разговор са Кирјакосом Мицотакисом. Он ми је и синоћ рекао, то могу одмах да вам потврдим, да неће бити промене става Грчке по питању признања независности Косова", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић навео је и да је Грчка од почетка састанака у Атини била фер и указала поштовање.

"Немам ја проблем што је био Курти ту. Није ми лако то око тог билатералног сусрета у атинским канцеларијама, али су синоћ били фер, видели сте да су написали на степеништу где смо стајали. Нигде није писало Косово или Србија и тако даље, писало је Београд, Приштина, није било застава и заставица, била су само имена људи који су ту. По том питању Грчка је била фер и поштовала је све", изјавио је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је и да мисли да по питању КиМ неће бити промене ни код Украјинаца, рекавши да његово "мислим" је више од тога што мисли, али да је могуће да каже само то што је рекао.

"Готово да сам уверен да неће бити промене става ни Украјине, а да и Украјина жели да има правно чисту ситуацију. На страну што мислим да цене и Србију и српски народ, баш као што ми немамо ништа против Украјине и украјинског народа, ама баш ништа", навео је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да, ма колики скептик био, сматра да је састанак био добар и да је више важних и добрих ствари могао да чује, научи и сагледа из угла понашања Србије у будућности, посебно имајући у виду колики је страх и одговорност, како каже, осећао због самог састанка.

 

На изборима ће народ да одлучи ко добро води политику наше земље

Председник Вучић је рекао у Атини одговарајући на питања медија да ће ускоро бити избори и да ће на тим изборима народ одлучити ко треба да води земљу, а да се појединци из опозиције плаше уколико би се његово име појавило на некој листи. 

"Најбоље је да они сами одлучују кад ће шта да буде, да ми лепо идемо три пута у три месеца на изборе, просто узмемо народу паре, да малтретирамо људе, то нема никаквог смисла", рекао је председник Вучић одговарајући на питање медија о ставу опозиције да "спојени избори убијају демократију".

Председник Вучић је додао да им сметају спојени избори зато што ако буду парламентарни, покрајински и локални избори и да ако би се нека листа звала или носила име Александар Вучић, онда не могу да причају бесмислене приче како би на пример "посадили дрвеће, очистили реку и слично".

Председник Вучић је подсетио и на приче опозиције о шиповима на мосту који се постављају у Блоку 45 и његовом комшилуку и да су то измишљене приче и додаје да је читао, како је рекао, бесмислене коментаре о возилима без возача, то јест о аутономним возилима.

Председник Вучић додаје да има и разумних људи у опозицији и наравно и да они добро разумеју и њима би највећи проблем био ако би се његово име појавило на некој листи и онда не би тако сигурно могли да тврде да ће да победе.

"Они су, како кажу, већ победили у Београду, потребна је како кажу верификација. Ја им унапред честитам на томе, али немојте да нам забраните да се боримо и да покушамо да буде мало другачије. Немојте да забраните и слабијем тиму и људима који су у лошијој и тежој позицији, за које и судија не навија, ни ови странци који су дошли да контролишу. Пустите и дајте шансу да се боримо. Ми ћемо да се боримо", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је поновио још једном да убрзо следе избори и да ће се борити резултатима и да опозиција не одлучује који ће избори да буду и подсетио да су могли да одлучују када ће да буду, јер су им то нудили.

"Још једанпут им честитам на тој победи у Београду, кажу да ће избори бити врло неизвесни у целој Србији и ја сам сигуран у то. Нема сумње да је то тако, за разлику од њих ја тај слаб приступ немам, не потцењујем никада противника. За нас нема лаких утакмица", додао је председник Вучић. 

Председник Вучић је рекао да, кад год изгубе изборе, увек је Вучић крив, медији и сви остали, само не они, јер никада нису размишљали о свом програму.

"Они су почели да живе, постали су опседнути не тиме шта ће да понуде грађанима, већ колико пута ће да се шеткају горе-доле по нашим путевима и да малтретирају људе, то нема никаквог смисла, ни кад се скупи 2.000 ни 20.000 људи", додао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да позива опозицију све време да понуди нешто људима, програм и политику, а не то "да ћемо да вас бијемо".

"Ићи ћемо на изборе, народ ће да одлучи и да кажу ко су ти који воде добру политику. Србија мора да настави да води своју политику, самосталну, слободарску, да буде на европском путу и да се развија убрзано", истакао је председник Вучић у Атини. 

 

Разговор са Зеленским био искрен и отворен

Председник Вучић је изјавио да је јутрошњи разговор који је водио са председником Украјине Володимиром Зеленским био искрен, отворен, пријатељски и конструктиван.

Председник Вучић је након састанка са украјинским председником новинарима рекао да је Украјина једна од земаља која никада ништа није учинила против Србије, као ни Србија против Украјине.

Председник Вучић је истакао и да је захвалан Украјини што су имали разумевања за позицију Србије и што су разумели да постоје ствари које ми у овом тренутку нисмо спремни и не можемо да се определимо.

Председник Вучић је додао и да се Србија трудила да не буде најгласнија у оптужбама на рачун других и да чувамо своје интересе.

"Србија подржава територијални интегритет Украјине и ту позицију не мења. Имамо веома стабилан и поштен приступ. За разлику од неких других који би да поштују територијални интегритет Украјине, зато што им то одговара, али не би да поштују територијални интегритет Украјине. Наставићемо то да чинимо", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је нагласио да мисли да неће бити промена у односу Украјине према Србији и поштовању нашег територијалног интегритета.

"Ми не можемо као једна мала земља да мењамо оно што чине велики, али смо успели да замолимо и издејствујемо то да се оне ствари које су супротне нашој политици, не нађу у тексту декларације", рекао је председник Вучић и додао да ће о томе говорити када се врати у Београд.

Председник Вучић је нагласио и да, онолико колико је било могуће, ми смо заштитили своје интересе и истовремено продубили односе са другим земљама.

Председник Вучић се запитао и да ли је могуће да некоме смета што неко пева песму  "Калашњиков" и додао да не верује да је могуће да једна држава реагује на такав начин.

"Нисам имао прилике да разговарам са госпођом Санду око забране уласка појединим грађанима Србије, уз врло чудне разлоге да будем сасвим искрен. Када сам видео да неком у молдавској јавности смета што Бреговић пева песму под називом "Калашњиков", онда станете и питате се - шта је људи ово", рекао је председник Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк