Вести

ВУЧИЋ: УОБИЧАЈЕН САСТАНАК С ТАЧИЈЕМ, ЧЕКАМО УКИДАЊЕ ТАКСИ

Председник Србије, Александар Вучић, изјавио је да је његов састанак са председником привремених приштинских институција, Хашимом Тачијем, у Вашингтону протекао "уобичајено" и поручио да Србија чека укидање такси "како бисмо могли да разговарамо о суштинским стварима".

Вучић је рекао да су састанку присуствовали специјални изасланик председника САД за дијалог Београда и Приштине, Ричард Гренел, и саветник за националну безбедност Трампа Роберт О'Брајан с којим га, како је најавио, касније вечерас очекује билатерални сусрет.

"Са њихове стране су били Тачи и Чолаку, са моје стране Јовић и ја", рекао је Вучић.

Вучић је поновио да ће у наредним данима, "колико сутра, прекосутра" бити нових повлачења признања независности Kосова.

Додао је да је рекао да Србија нема договор о прекидању кампање повлачења признања.

"Онда сам слушао са друге стране како је то важно. Ја сам рекао да нема проблема, али за то, све време сам тражио од Албанаца само једну ствар, и то сам у Бриселу 500 пута поновио: ''Људи, ви немојте да се кандидујете за различите међународне организације и институције, немојте да нас терате да ангажујемо све могуће своје капацитете, дајте да док разговарамо, ви не идете на додатна признања и додатна кандидовања у Интерпол, Унеско, у све друге међународне организације и институције, дакле да се договоримо око тога и ми ћемо да станемо, макар привремено", рекао је Вучић.

Али, како је навео, они никада то нису хтели, јер би одмах упитали "ко смо ми да спречавамо смисао њиховог постојања да лобирају за те међународне организације и институције".

"Они никада по том питању нису желели договор. То је суштина, да Србија без таквог договора на то не може да пристане", поручио је Вучић.

 

Америка жели да сарађује са Србијом

Вучић је рекао да је током дводневне посете Вашингтону имао велики број састанака и да је разговарао са свима који о нама одлучују од Мајка Помпеа, Роберта О'Брајана до Ричарда Гренела.

"Нико од њих не жели од мале Србије да прави макар и малог непријатеља, већ желе да са нама сарађују, а наше је да то искористимо", истакао је Вучић.

Вучић је додао и да је веома задовољан што је видео и већи интерес САД да инвестирају у нашу земљу и у регион.

"Пун сам оптимизма по питању даљег развоја наших економских односа, због више америчких инвестиција", рекао је Вучић, али је додао и да то неће бити лако због односа Београда и Приштине.

Вучић је рекао и да Србију у Америци сада гледају другачијим очима него пре неколико година или деценија и да је то неупоредиво.

"Ми морамо да разумемо које је наше место у свету, колика нам је снага економије, да добро поставимо своје циљеве и не правимо велике грешке као што смо то раније чинили, да чувамо децу и да бринемо о будућности", рекао је Вучић.

Вучић је поручио и да то није могуће без пријатељског односа Америке према Србији и без тога да имамо Америку на својој страни.

Председник је рекао да је Србија сувише мала у односу на Америку, али да је задовољан трудом и ангажманом који смо показали у Вашингтону.

Вучић је подсетио да се састао и са Тедом Kрузом једним од, како је навео, најважнијих сенатора у Америци, републиканцем из Текаса.

"Он је приметио оно што сам говорио на АИПАЦ-у. Било је много важно то што смо јуче урадили", нагласио је председник.

Истакао је да се сусрео и са потпредседником САД Мајком Пенсом.

 

 

Извор: Танјуг/РТС