Вести

ВУЧИЋ: У СРБИЈИ НЕМА ЗАРАЖЕНИХ КОРОНА ВИРУСОМ

У Србији нема заражених корона вирусом, изјавио је председник Србије Александар Вучић и истакао да је држава, односно здравствени систем Србије, потпуно спреман за случај евентуалне појаве вируса.

Вучић је указао на појаву навода на друштвеним мрежама, да је у Србији већ преминуло неколико људи од корона вируса, наводећи да је то апсолутна неистина и непотребно изазивање панике.

"Изложени смо кампањи лажи и неистина на друштвеним мрежама, од тога како је на Инфективној клиници умрло двоје људи, двоје на KБЦ Бежанијска коса, да људи иду у скафандерима... Нико није преминуо, нема смртних случајева, нема ни оних који су позитивни на корона вирус", рекао је Вучић након састанка са представницима свих здравствених и других институција које учествују у борби против корона вируса.

"Kорона вирус у овом тренутку у Србији не постоји", истакао је Вучић.

Председник је истакао да су данас договорене конкретне мере превенције и хитне реакције свих надлежних органа у земљи, у случају појаве корона висура, па ће бити повећан број санитетског особља на граничним прелазима.

"На свим прелазима, посебно према Хрватској и Мађарској и на свим аеродромима, имамо санитетске тимове и појачаћемо их. Припремили смо све установе, објекте, собе за потенцијалне болеснике, као и све што је потребно да можемо да их излечимо", рекао је Вучић.

Такође, пренео је да су упутили молбу за две компаније у Србији које производе заштитну опрему, маске, да убрзају своју производњу те робе.

"Никаквих проблема нећемо имати, осим оних са намерним или случајним изазивањем панике која је апсоулутно непотребна", подвукао је председник Србије.

Указао је да се посебна пажња мора обратити на економију, јер се мора сачувати економска снага земље, будући да су, како је приметио, земље које нису припремиле своје становништво и нису рекле шта се тачно дешава, имале велике последице.

Зато ће током сутрашњег дана министар трговине Расим Љајић и председник ПKС Марко Чадеж разговарати са свим снабдевачима за територију Србије, са фирамама, компанијама, да никакве панике на тржишту не сме да буде.

"Молим људе да не купују брашно, конзерве... Непотребно је. Треба да се понашамо рационално, да чувамо земљу од излива лажне љубави, која је уствари усмерена на то да се земља сруши", поручио је Вучић.

Вучић је рекао да се суочавамо са озбиљним измишљотинама, али да томе није желео да придаје превелику пажњу, како не би "од лажова правио националне хероје".

"Молим људе да слушају државне органе и стручњаке, а не ''рекла-казала''", указао је.

Поновио је да се ситуацијом баве најстручнији људи у земљи, и да нико не жели да каже да нема опасности, али истовремено не жели да преувеличава ту опасност.

"Држава предузима све што треба да се предузме. Проћи ћемо ми и кроз ово. Суштина је само да ''спустимо лопту'' и да на рационалан начин све посматрамо. Чини се да ћемо изаћи из овога без озбиљних проблема", рекао је Вучић.

Вучић је замолио и медије да не дижу панику, иако је, рекао је, свестан, какве вести продају новине, јер нема потребе да се плаши народ и да се измишља и говори о катастрофалним последицама по здравље, ако то није истина.

Приметио је и да ће бити економских проблема, због недостатка делова из Kине, те апеловао да се кроз то "лакше прође", посебно имајући у виду да је земља бележила раст у јануару.

"Дајте да не уништавамо земљу беспотребно, да не кољемо вола за килограм меса", рекао је Вучић.

Пренео је и да се здравствени радници јесу појавили у заштитним униформама, јер се јавио човек који је рекао да је био на просторима где је могуће или постоји бојазан да је био у друштву заражених.

"То је по процедури, изашла су амбулатна кола, људи са заштитном опремом. Установило се да човек није позитиван, већ има лакши облик обичног грипа. Нема потребе за паником", поновио је Вучић и додао да је већа смртност од обичног грипа.

Председник је навео да се нада да ће Србија из ситуације са вирусом изаћи без озбиљних последица.

Нашалио се и рекао да је видео код Американаца да тамо "где ставите алкохол, ту корона вирус не расте".

"Тако сам ја нашао себи изговор да попијем коју чашицу више дневно", нашалио се Вучић.

 

Од сутра на сајту Министарства здравља информације о вирусу

Министарство здравља од сутра ће два пута, у 8 сати ујутру и 18 сати увече, објављивати све информације у вези са корона вирусом, на свом сајту, иначе, на адреси covod-19.rs.

"Мислим да је то охрабрујуће за људе, да могу одатле да се информишу, а не на основу лажи оних који су против вакцина, који су бројали мртве у поплавама, да гинемо од аерозагађења...", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да се држава определила да отворено износи информације у вези са корона вирусом и апсолутну истину.

"Неке земље су се понашале другачије, нису објављивале да постоје заражени, чували су на тај начин од психозе своје земље... Неке друге су направиле панику, а ми смо се определили да потпуно отворено изађемо у јавност, да изнесемо апсолутну истину...", рекао је Вучић.

Вучић истиче да има разлога за опрез, за озбиљан и одговоран приступ и да нема разлога за велику бригу.

"Држава ће радити свој посао, ви радите свој посао....", рекао је Вучић.

 

Не мислите ваљда да ћу рећи "Ангела, извини..."

Вучић јеистакао да неће мењати спољну политичку агенду због корона вируса.

"Не мислите ваљда да ћу рећи: "Ангела, извини. . . ", рекао је Вучић на питање да ли ће рестрикције које су на снази у разним земљама "мењати" план његових најављених посета.

Вучић је рекао да му то не пада на памет, и да ће свуда ићи на најнормалнији начин.

“Замислите да, од толико важних проблема које има Србија, назовем канцеларку Ангелу Меркел и кажем „не могу доћи, уплашио сам се вируса”, да ми је мало важније здравље од интереса грађана. Нећу мењати ништа”, подвукао је Вучић.

Рекао је да неће мењати ништа, да ће ићи у Kину, ако не буде одложена конференција „Појас и пут”, која је планирана између 15. и 18. априла, због чега неће учествовати у финишу предизборне кампање.

“Ићи ћу, јер је то интерес моје земље. Ићи ћу и у Русију, и сада у Вашингтон. Понашаћу се најнормалније у смислу тих здравствених ствари”, нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да не разуме људе који имају ту врсту потребе који кажу да има хиљаде мртвих у поплавама, два мртва на Инфективној клиници, или не знам где.

“То нема смисла и ужасно говори о тим људима”; рекао је Вучић.

Вучић је указао да је присутан и директор Инфективне клинике, који је потврдио да су до сада сви налази били негативни.

„Само да имате у виду колико неко лаже, на Бога не мисли“, закључио је Вучић.

 

Нећемо одлагати велике скупове, па ни изборе

У Србији због корона вируса неће бити одложени велики скупови и утакмице, нити избори, рекао је председник Вучић и додао да Србија неће затварати границе.

Вучић је упитан да ли ће због ширења корона вируса бити отказани велики догађаји, попут предизборних скупова, рекао да "неће бити отказани избори", као ни велики скупови и утакмице, а да се једино размишља о великим догађајима на које долазе људи из иностранства.

"Једино размишљамо шта ћемо са Београдским маратоном (који се одржава у априлу), али и о томе ћемо донети одлуку на време", рекао је Вучић.

Вучић је истакао и да Србија неће затварати границе јер се вирус не може зауставити на тај начин.

"Све ће се одржавати, људи могу да иду слободно на стадионе, у хале, да нормално живе своје животе", рекао је Вучић.

Упитан да ли Србија има припремљена медицинска средства и опрему, попут маски и лекова, Вучић је рекао да "свега има потпуно довољно".

"Наручиваћемо, али немамо проблем ни са чим тренутно, све што је потребно имамо, а најважнији су нам сапуни", рекао је Вучић, који је, на констатацију присутних лекара који су се такође обраћали на конференцији, прецизирао да је боље користити обичан, а не течни сапун.

Вучић је додао и да ће две српске компаније из Горњег Милановца и Београда убрзати производњу заштитне опреме.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк