Вести

ВУЧИЋ: СРПСКИ И ГРЧКИ НАРОД СУ УВЕК БИЛИ ЈЕДНИ УЗ ДРУГЕ

Председник Републике Србије Александар Вучић захвалио је данас председнику Грчке Прокопису Павлопулосу на подршци те земље територијалном интегритету и суверенитету Србије, као и европском путу наше земље, те поручио да ће Србија подржавати територијални интегритет Грчке и неће мењати своју позицију по питању Kипра.

Вучић је истакао да се Србија и Грчка на политичком плану подржавају и у свим међународним организацијама и институцијама и додао да су два народа били једни уз друге увек када је било најтеже.

Председник Србије се, на почетку разговора, Павлопулосу обратио са "драги пријатељу", те истакао да су Србија и Грчка били и данас су пријатељи, а да је на њима да односе даље развијају како би две земље и два народа били још бољи пријатељи и још ближи у будућности.

"Српски и грчки народ су вековима делили заједничку судбину и били једни уз друге кад је било најтеже", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да су веома добри билатерални односи две земље, те да је поново покренуто повећање трговинске размене, да размена услуга расте из године у годину, док је све више српских туриста у Грчкој, али и Грка у Србији.

Вучић је захвалио Грчкој на подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије, која ће, истиче, увек подржавати територијални интегритет Грчке.

"Потписници смо Kонцевнције о праву мора и у складу са тим подржаваћемо, на сваком месту у свету, интегритет Грчке, као што смо то учинили и са Kипром, и та наша позиција није мењана и биће непромењена и у будућности", рекао је Вучић.

Изаразио је захвалност Грчкој на подршци европском путу Србије, те додао да ми знамо да имамо одређене услове које други нису имали, што је, у случају Србије, између осталог, и питање Kосова и Метохије.

Приметио је да Србији понекад о владавини права говоре неки из земаља у којима је ситуација са владавином права и много лошија него у Србији, али је додао да у Србији то разумемо и све реформе које се спроводе, спроводе се, рекао је, у интересу наших грађана.

"Веома нам је важно да те реформе изведемо до краја да бисмо живели у демократији, имали ефикасније правосуђе и да би људи могли да се осећају слободно и да припадају друштву најбољих. И уверен сам да ће ЕУ имати разумевања за Србију", рекао је Вучић.

Председник се захвалио лично Павлопулосу што је, рекао је, током целог мандата водио рачуна о интересима Србије, о блискости Србије и Грчке, те поручио да ће ова његова посета, као и посета председника Грчке Београду 2017. године само дати нови импулс добрим односима.

Вучић је додао да ће данас имати састанак и са грчким привредницима, од којих многи већ послују у Србији, и изразио уверење да ће то бити значајан замајац за долазак нових инвеститора у Србију, као и да ће све већи број српских привредника улагати у Грчку.

"Велико вам хвала, а на српску подршку, на онолико помоћи колико ми, као братски и пријетељски народ, можемо да вам пружимо, увек можете да рачунате. Kао што ми увек рачунамо на вашу подршку у европским интеграцијама, али и у различитим регионалним иницијативама", рекао је Вучић.

Додао је да верује да ће Србија и Грчка бити још ближе повезане путничким и железничким саобраћајем, те указао на заједнички интерес за изградњу железничких коридора од Будимпеште до Пиреја, што ће, рекао је, бити још једна потврда пријатељства.

 

 

Одлични односи Србије и Грчке, међусобна подршка

Вучић је изјавио данас у Атини, после састанка са председником Грчке, да ће Србија имати значајну подршку те земље на европском путу, као што Грчка, пријатељска земља, може увек да рачуна на подршку Србије, те поручио да су односи две земље одлични.

Вучић је новинарима пренео да је са Павлопулосом разговарао о свим кључним проблемима, о питању Kосова и Метохије, проблемима Грчке, те да су отворено разговарали о европском путу Србије и проблемима који постоје у самој Унији, као и дефинисању простора за проширење.

Вучић је истакао да постоји много простора за ширење и унапређење сарадње две земље, али и по питању међусобне подршке у међународним организацијама и институцијама.

Вучић је указао да су билатерални односи одлични и изразио уверење да ће и трговинска размена расти, као што расте и размена услуга.

У том смислу, навео је да само у туристичким услугама годишње потрошимо 464 милиона евра, као и да све више грчких туриста у Србији - 72.000, уз око 115.000 ноћења.

"Имаћемо значајну подршку Грчке на ЕУ путу Србије, а Грчка увек може да рачуна на подршку Србије", нагласио је Вучић.

Председник је изразио наду да ће се, кроз данашњи разговор са привредницима , омогућити да још већи број грчких инвеститора дође у Србију, као и да су српским инвеститораима врата у Грчкој отворена.

"Важан је тренутак. Без подршке Грчке и земаља у непосредном или нешто даљем окружењу у односу на Србију, не можемо ни да постигнемо никакав успех на свом европском путу", рекао је Вучић.