Вести

ВУЧИЋ: СРБИЈА ЋЕ НАСТАВИТИ ДА СЕ РАЗВИЈА

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је да ће Србија донети веома оштре мере које ће суштински променити српско друштво.

"Огромна туга је нешто што осећају пре свега породице, али и сви остали у Србији. Наше је да из те велике трагедије изађемо уједињени и да покушамо да неке проблеме решимо на другачији начин", рекао је председник Вучић на РТС-у.

Додао је да је улога државног руководства да се понаша рационално.

"Зато смо бирани и не можете увек да будете ту када је нешто лепо, већ морате да будете ту и када је најтеже. Ми морамо, не заборављајући никада стравичне трагедије и не заборављајући жртве и славећи ту анђеоску децу и људе које су злочинци побили, да наставимо да размишљамо како да се те ствари никада више не понове", истакао је председник Вучић.

Нагласио је да је на дан кад се десио масакр у школи рекао да се плаши копикет ефекта, али не зато што је "много паметан" већ зато што је сам то прочитао, а то се нажалост како је истакао, догодило већ следећег дана.

"Наше је да извучемо закључке и донесемо мере. У другим земљама државници кажу - наше су молитве уз вас и то је то. Мислим да смо као држава ми отишли корак даље", навео је председник Вучић и додао да је важно да Србија из ових трагедија изађе јача.

 

Боље да грађани предају нелегално оружје, него да га полиција нађе

Председник Вучић поновио је да сви који поседују нелегално оружје од сутра могу да га предају полицијској станици без икаквих "питања и последица" и поручио да ће нелегално оружје бити пронађено свакако и да онај ко то не учини самостално, сносиће озбиљне казнене последице.

"Од сутра узимамо нелегално оружје, код кога га пронађемо, а тај не достави, имате месец дана рок да доставите полицијској станици нелегално оружје и муницију без икаквих последица, нико вас неће питати ни одакле ни како, ни шта само донесите и оставите", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је јуче између Крњаче и Овче у два шаторска крила иза једне зграде пронађено више аутоматских пушака и 650 метака муниције и поново замолио људе да оду у полицијску станицу и то тамо оставе, јер је ово срећом пронашла полиција.

Председник Вучић је рекао да очекује одговорност од људи, као и то да ће људи оставити милионе метака и да ће нечији животи због тих мера бити сачувани.

"Неко ће рећи-па што то нисте радили раније, па радили смо и раније смањили смо број цеви у Србији 2015. године или 2016. године за 200.000 ако се сећате. Радили смо на томе. То ће наићи на велике отпоре, верујте ми, ми смо имали довољно и грађанске храбрости и поштења да изађемо са тим и кажемо да нешто мора да се предузме", рекао је председник Вучић.

Смисао ове мере је, објаснио је председник Вучић, да у међувремену предлог иде у Скупштину и повећава се казна затвора за нелегално оружје, а после тога, како је рекао, полиција "упада".

"Код кога пронађе нелегално оружје, па ако вам се исплати да због нелегалног држања три метка добијете пет, десет или 15 година робије, нема проблема, онда то урадите себи. То је много глупа одлука. И неће бити нисам знао, остало ми из рата, од тетке, покојног деде или оца. То је нелегално, можеш да убијеш себе, некога и држава то неће да толерише", рекао је председник Вучић.

Друга мера, додаје председник Вучић, је да ће се ићи на драстично 90-постотно смањење легалног оружја, пре свега кратких цеви.

"То се не тиче ловаца, то је друга прича. Кратке цеви које се најчешће користе у ликвидацијама и слично. По први пут уводимо обавезу једну, лепо што неко мисли да ти имаш право да имаш дозволу, чак иако остане само 50.000 људи са дозволама, и тих 50.000 биће контролисано бар једном годишње у тренутку када буду добили позив имају 48 сати да се јаве, да видимо да ли сте користили наркотике или нисте, а то ће важити и за ловце", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је објаснио да се тиме спречава да они који су потпуно неурачунљиви у неком тренутку, а иначе веома урачунљиви могу да почине тешке злочине.

"Такође, потребна нам је полиција и кључна мера за коју мислим да се сваки родитељ радује, и ја као родитељ, радујем се што ће полицајац да буде у школи. Зашто? Зато што, ви ћете рећи ово решава проблеме вршњачког насиља, не сасвим, наравно немогуће је, они ће рећи чекаћемо ван школе, није проблем, али ће то дете сутра ујутру такође да пријави полицајцу, а онда ви лепо у полицију па објашњавајте зашто сте тукли дете на ливади или на неком другом месту", рекао је председник Вучић.

И у немогућим ситуацијама, додаје председник Вучић, где постоји психопатско деловање, полицајци ће бити добро наоружани, опремљени и спремни да употребе силу.

"Пошто су неки говорили где је био полицајац, био је пре тога, у обиласку школе. Да је био у том тренутку другачије би се све одвијало. Зато повећавамо за укупно 1.300 нам иде у пензију, а узимамо 2.500 нових, младих људи, 1.200 више од онога колико нам иде у пензију да бисмо могли сваку школу да покријемо и да бисмо родитељима показали, сваки родитељ да нешто већу сигурност осећа", рекао је председник Вучић. 

 

Најважније извући поуке и наставити даље

Председник Вучић рекао је да је тешко одредити разлоге због којих се неко одлучује да изврши масакр и да је најважније извући поуке и наставити даље.

"Ја мислим да је тај ријалити грозан и све најгоре мислим о ријалитију као што мислим да је одвратан и грозан ријалити на Новој С телевизији. Само не можете да кажете овај један може, а овај други не", рекао је председник Вучић одговарајући на питање новинарке о потенцијалном негативном утицају ријалити програма и додао да мисли да је то пре свега "политичко питање".

Упитао  је да ли је потребно укинути филмове попут "Муња", "Клана", "Рамба" или "Скарфејса" због тога што је почињен масакр.

"Где је граница? Али ако ви мислите да је то већи проблем-разговараћемо. Разговараћемо као друштво и решаваћемо. Да укинемо друштвене мреже? У оваквим стварима најчешће нема кривца, а најважније је извући поуке", рекао је председник Вучић.

Додао је да је 11 година давао све од себе да учини све што може за Србију и да се увек када се деси нешто лоше нађе на мети критике.

"Ја сам крив за све. За све. Ја немам проблем с тим. Ја сам у стању то да носим. Кад год је требало да неко буде заслужан никада није био 'Вучић'. А кад год се тражи кривац, крив је само један човек", истакао је председник Вучић.

Рекао је да ово нису први масакри који су се догодили, али да тада нису тражене оставке.

"Нисте поднели оставке када се десило у Лесковцу, нисте поднели оставке када се догодило у Великој Иванчи. А тражите наше оставке сада. У реду. Разговараћемо и о томе", рекао је председник Вучић  и додао да неће причати на ту тему.

Истакао је и да га је министар образовања обавестио о оставци и да је разговарао о томе и са председницом Владе Републике Србије Аном Брнабић.

"До краја месеца Влада ће предузети важне кораке како би из ове ситуације изашли јачи", рекао је председник Вучић.

 

Полицајци у школама смањиће вршњачко насиље за 70 до 80 одсто

Председник Вучић изјавио је да је држава спремна да разговара са стручњацима о свакој мери која се предлаже, па и о увођењу КД врата и нагласио је да ће број психолога и педагога бити увећан као и да ће, захваљујући полицајцима који ће од сутра бити у школама, вршњачко насиље бити смањено између 70 и 80 одсто.

"Спремни смо да разговарамо о КД вратима са родитељима, који их предлажу, али хоћемо ли у сваки тржни центар или у сваки парк ставити КД врата, на свако место, то није више живот, али сам спреман да саслушам стручњаке, ако треба купићемо за све школе свих 1.800 КД врата, толико новца имамо и много више", рекао је председник Вучић.

Имаћемо, како је нагласио и повећан број педагога, психолога, разговараћемо са стручњацима, друштвима јер они, како је рекао, знају боље него политичари.

"Не постоји мајка која се не радује да ћемо имати полицајца који ће моћи у сваком тренутку да доведе подршку и појачање, што ће смањити вршњачко насиље, а наша је процена између 70 и 80 одсто", рекао је председник Вучић и додао да ће до краја године 1.200 полицајаца чувати школе, да већ од сутра крећу патроле око школа, тржних центара, паркова.

Према његовим речима, то је веома значајно, посебно у овом тренутку када постоји опасност од понављања, када, како је додао, психопате мисле да је дошао њихов тренутак.

Председник Вучић је подсетио да уз све, постоје и секте, те да моли грађане да не зову и не пријављују лажно полицији, јер су то људи који раде даноноћно.

"Можете мислити и какав је пакао на друштвеним мрежама и то треба контролисати", рекао је председник Вучић и подсетио да је дете из Панчева подржало убицу само због прегледа, лајкова.

"То је речено истражним органима, станете и не верујете", рекао је председник Вучић и нагласио да су мере које ће Србија спровести дугорочне, али да, како је рекао, не смемо дозволити да сами себе заробимо, јер се такве монструозне ствари дешавају свуда у свету.

Подсетио је на Немачку када је 2002. године у гимназији убијено 19 особа, у САД је до сада било 189 масовних убистава, са данашњим 190, и додао да их је било више него дана у овој години.

Према његовим речима, свему додатно доприносе социјалне мреже.

"Треба да видимо како грађане и децу да заштитимо што више", рекао је председник Вучић и навео да је у Лесковцу 2002. године убијено седморо, у Јабуковцу 2007. десеторо, у Малој Иванчи 13.

"Ова трагедија је посебна, јер је убијено много деце, посебна је, другачија, забринула је сваког родитеља у земљи више него било шта друго, иако је у Иванчи страдало више", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да из тога морамо да извучемо поуку и направимо мере и реагујемо и као држава и као друштво.

 

Убице неће никада изаћи на слободу

Председник Вучић још једном је поновио да починиоци злочина у школи "Владислав Рибникар" и у Младеновцу неће угледати светлост дана, односно да ће остати у затвору до краја живота.

"Протесте траже они који од нас траже да одмах пустимо дете монструма, да га вратимо родитељима, да је све у реду, па да дочекамо да следећи пут убије исто. Ја сматрам да озбиљна држава то не сме да дозволи, да ли имамо прописе овакве или онакве, правници нека се баве тиме", рекао је председник Вучић.

Осим спуштања границе за кривично - правну одговорност са 14 на 12 година, председник Вучић рекао је да ће се разговарати и даље са стручним људима и удружењима како би се видело шта је то што још може да се уради.

"Ја вам сада кажем као неко ко више неће бити председник, али као неко ко је добијао највеће поверење народа у толико дугом низу година, кажем вам брините грађани Србије како ћемо то са друштвеним мрежама да решимо, јер сутра ћу вам показати нешто што нисте видели", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да није само питање Тик Ток-а који је у неким земљама у свету забрањен, већ питање и других друштвених мрежа и упитао каква је разлика између "YouTube" и Тик Тока. 

"Ово што ћете видети мислим да је на "YouTube", још је направљено као видео спот, видео игрица спот. У нашој земљи урађено, овај мали дечак је то пратио, имамо доказ. Видећете невероватно, као да је индигом пресликано оно што је направио. Сада да ми оптужимо ове дечаке да су они криви за то, шта да радимо - да ли је било неодговорно то што су урадили? Па јесте, али да бисте доказали кривицу за убиство морате да покажете директну узрочну везу, да је баш убица због тога и само због тога то починио, то је немогуће наравно", рекао је председник Вучић.

Све те приче, додао је председник Вучић, и о ријалитију у којима се не прича  него се прича због политике о једној телевизији, а заборавља се да једна најомиљенија телевизија такође има ријалити.

"О томе ћуте. Много опасније ствари се ваљају иза брега, посебно што деца не гледају те телевизије, већ стари људи 55 и 60 и више година. Али није проблем и о томе да разговарамо, само морате да покажете да вас интересују грађани и Србија, а не то пошто знате да вас народ неће, да се дочепате преко ноћи власти, јер знате да вас народ никада неће хтети", рекао је председник Вучић. 

Председник Вучић рекао је да ће бити занимљивих политичких догађаја до краја овог месеца, а да је пре тога потребно да се сачува стабилност земље и да је то основна ствар и приоритет.

"Нисмо ми овде да бисмо бринули о себи и својим фотељама, већ да би чували земљу и да би Србија могла да иде напред. Ми од сутра морамо да почнемо да радимо, деца морају у школу, морамо да живимо слободно и да предузимамо мере, да радимо", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да се стресе сваки пут када види поруке од било кога из полиције, да га обузме језа и да иако никада не може да се гарантује јер психопата и монструма увек има, али да ће држава дати све од себе.

"Верујем да ћемо живети нормално да никада ово нећемо заборавити и да ћемо макар неке добре мере предузели без обзира на то колико ће то стварно у будућности живота да спасе, а неке сигурно хоће", рекао је председник Вучић.

"Хоћу још једанпут да изразим саучешће породицама страдалих и да се захвалим највећем броју грађана Србије који су се понашали одговорно, озбиљно, поштовали одлуке Владе и државе и који су увек уз своју државу када је тешко. Ми ћемо знати да одговоримо на све ово, да изађемо из овог тешког кошмара и да Србија настави да се развија и да буде најуспешнија земља у региону", закључио је председник Вучић.

 

Наша жалост трајаће још месецима

Председник Вучић рекао је да формално дани жалости трају још неколико сати, али да ће наша жалост трајати још месецима.

Председник Вучић је поводом недавних трагедија које су задесиле Србију, рекао да ће држава урадити све што може, али да нико не може да гарантује да се тако нешто никада неће поновити.

Председник Вучић је апеловао на све да прекину да шире лажне информације о трагедији у ОШ "Владислав Рибникар".

"Да ли је ово тело убице који је испалио 57 метака, па слике, па онда кажу нешто су нам сакрили, мора да их је неко други побио, па су подвалили овог дечака. Прекините са ноторним лажима, прекините са патолошким теоријама завере, јер нас доводите до оваквих ствари и до немогућности да држава реагује било када и у било чему", рекао је председник Вучић.

Говорећи о најављеним протестима опозиције, председник Вучић је рекао да за масакр у Лесковцу, Јабуковцу, и у Малој Иванчи 2013. године, нико није поднео оставке и организовао масовне демонстрације.

Поменуо је да су га поједини оптужили да су дани жалости одложени због утакмице, што је оценио као срамоту.

"Морате да добијете црно на бело, колико имате мртвих, колико убијених, за ким жалите, а за то морате да сачекате прво да склоните све камере да се не би сликала деца у локви крви, па морате да обавите све патолошке налазе, да се прогласи смрт, затим тужилац да саопшти која су имена, па да се на седници Владе проглашавају дани жалости. Само смо дан дуже жалили формално, да се догодило другачије, рекли би Вучић није дао Партизану да иде даље", додао је председник Вучић.

Рекао је да су навијачи на поменутој утакмици били, не само паметни, већ показали довољно емпатије, и показали како су много одговорнији од других, који су дан пошто се нешто десило позвали на протесте.

"То је толико погрешно и то не говорим као лидер политичке странке, што ћу бити још мало времена, говорим као председник Републике Србије, то се не ради, нигде у свету", нагласио је председник Вучић.

Објаснио је да се уноси хаос у земљу, јер је неко неодговоран или недовољно способан да било шта понуди народу од својих планова, решења у овој ситуацији.

"Решења из исте политичке странке, коју нећу да помињем, прво су рекли да нигде није било полиције а онда да у ствари нећемо полицију ни на улицама ни у школама" рекао је председник Вучић и питао шта заправо хоће.

Објаснио је да је он издржао преко хиљаду дана разних демонстрација, а како му је последњи мандат, нема проблем са тим да говори да је то што поједини раде веома лоше и штетно за земљу и да је то увреда за жртве и све остале.

"Нису ни сахранили децу, а већ су кренули да говоре како треба неки да се склоне како би они дошли", рекао је председник Вучић и додао да о насиљу говоре они који су насиље све време и спроводили.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1