Вести

ВУЧИЋ: ПОНОСАН САМ ШТО СМО САЧУВАЛИ МИР И СТАБИЛНОСТ

Председник Републике Србије Александар Вучић захвалио је грађанима на огромној подршци и поверењу, и истакао да је поносан на то што смо успели да у тешким условима сачувамо мир и стабилност, не угрожавајући виталне националне и државне интересе.

"Што је било веома, веома тешко. Ништа нам на Косову и Метохији нити у региону није било добро остављено већ све најтеже и најлошије. А са тим морате да се борите и истовремено земљу да развијате и мислите како ће да изгледа у будућности", рекао је председник Вучић гостујући на РТС поводом годишњице његовог другог мандата на месту председника државе.

Истакао је да је други резултат на који је поносан драстично повећање животног стандарда грађана Србије.

Ипак, то грађани никада себи неће да признају, нагласио је председник Вучић.

"Али објективни подаци показују да ће ово бити запамћено као најбоље време у не само савременој већ уопште историји Србије, надам се да ће у будућности бити још много боље", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да смо успели у многим областима, од изградње инфраструктуре, путева и пруга, болница, клиничких центара, до чак и нових енергетских објеката.

Ово је време у коме се највише гради, истакао је председник Вучић.

Нагласио је да ћемо после 40 година, ове године завршити изградњу новог блока Б3 у Костолцу, који ће значајно помоћи наредне зиме да превазиђемо тешкоће са којима смо се суочавали током претходне и ове зиме.

"Имамо и највеће девизне резерве, које су прешле 21 милијарду евра, с обзиром да смо купили више од једне милијарде евра више девиза него што смо продали девиза. Наше девизне резерве су на историјском максимуму", нагласио је председник Вучић.

Напоменуо је да је рат у Украјини пореметио глобални систем вредности и политичких правила у свету, али и нас довео у тешку ситуацију због специфичности нашег односа са Русијом и додатно нам отежао ситуацију у региону, јер су сви други покушали то да искористе против Србије.

 

За реформу у енергетском сектору потребна подршка целе државе

Председник Вучић је изјавио да је за реформу у енергетском сектору, која се спроводи, потребна подршка целе државе.

"Ми смо успели да урадимо много храбрих ствари и направили смо кључне реформе и 2014. године, али и данас их радимо. И ово што радимо у енергетском сектору је много тешко, зато је потребна подршка државе", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је, говорећи о ЕПС-у, рекао да се разговара са Ристадом из Норвешке, додајући да се годину дана ради на томе да се покаже да се политика више неће мешати ни на који начин.

"Имаћете Надзорни одбор који ће да има значајне дужности и функције, који више неће бити биран тако што ће влада да доноси одлуку, већ ће имати много већу самосталност”, истакао је председник Вучић.

На питање да ли ће држава и даље издвајати новац за ЕПС и Србијагас, те да је до сада издвојила више од две милијарде евра, председник Вучић је рекао да је и више од тог новца издвојено.

"Али шта смо могли да урадимо, која то држава није урадила?", рекао је председник Вучић.

Упитан да ли је реструктурирање ЕПС могло да се деси раније, одговорио је да је све могло раније. 

"Као да ме питате да ли смо могли раније да изградимо Национални стадион? Могли смо, као и клиничке центре, али морали смо да изведемо фискалну консолидацију”, навео је председник Вучић.

Председник Вучић је пренео став Мисије ММФ-а о српским финансијама.

"Данас је ММФ саопштио да су српске јавне финансије стабилне, Србија је наставила да расте, упркос свим изазовима, а јавни дуг је у потпуности под контролом”, пренео је председник Вучић саопштења ММФ-а.

На констатацију новинара да је бивши министар Душан Вујовић рекао за њега да има “меко срце” и да брине о радницима, те да су се управо разишли код случаја трансформације ЕПС-а, председник Вучић је одговорио да има меко срце и према радницима и према синдикатима.

"Морате да водите рачуна, тамо раде неки људи који по киши, снегу, сваки дан излазе и морају да копају угаљ. Морам да поштујем те људе у Колубари, да видим како да им изађемо у сусрет, макар тим производним радницима, да нам не би једина функција у ЕПС остала трговина електричном енергијом", навео је председник Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1