Вести

ВУЧИЋ: ПЕТИНУ БУЏЕТА ДАЈЕМО ЗА ЗДРАВСТВО

Обнова Клинике за инфективне и тропске болести је велика ствар за целу земљу, јер је ова болница важна за целу Србију, поручио је председник Александар Вучић и истакао да држава чак петину буџета издваја за здравство.

"Најружнија и зграда у најлошијем стању, у којој смо пружали здравствене услуге грађанима, у најтежим условима, коначно иде у прошлост", подвукао је Вучић.

Председник је истакао да држава издваја огроман новац за здравство, односно готово петину буџета - 20 до 21 одсто.

"Огроман је наш труд, наша енергија. Много плаћамо, улажемо, и то је код нас десетоструко јефтиније него у развијенијим земљама. Али, то кошта државу. На плате у здравству нам иде 950 милиона, а још 1,2 милијарде на друго, на лекове, потрошне материјале...", рекао је Вучић.

Истакао је да су остварене и значајне уштеде у набавци лекова, као и да држава никада више новца није издвајала за лечење деце у иностранству, иако се, истиче, труди да им овде обезбеди најбоље услове за лечење.

"Многоструко више дајемо данас него раније", подвукао је Вучић.

Значајна улагања државе у здравство илустровао је податком да је то скоро па дупло више од буџета Републике Српске, и више од буџета Црне Горе.

"Види се да се трудимо да стање поправљамо. Овде, на Инфективној, сви лекари и медицинске сестре заслужили су орден, радили су у немогућим условима", рекао је председник Србије.

Указао је да клиника није реконструисана од изградње 1926. године и да сва столарија није мењана од тада.

"Стање је било ужасно и, у складу са одлуком о великом сређивању у здравству, одлучили смо да, поред изградње клиничких центара, идемо са изградњом нових клиника које треба да промене животни стандард становништва, да покажемо колико смо успешнији и коликом брзином напредујемо, да деца и стари могу да добију пристојно лечење, какво заслужују", рекао је Вучић.

Поновио је да је у обнову Инфективне клинике уложено пет милиона евра, а да ће радови бити готови у априлу следеће године.

Подсетио је да се недалеко од клинике, гради нови КЦС, као и да је већ много новца уложено у опрему, "Икс", Гама нож, акцелераторе...

"То су важне ствари. Инфективна клиника је од значаја за целу Србију, посебно када имате у виду да је могуће појављивање различитих вируса, заразних болести... Ако постоји нека зграда и клиника да је била толико проказана у јавности, то је Инфективна, која је стварно била ужасна", рекао је Вучић.

Додао је да је важно да је сада та болница дошла на ред.

"Желимо да направимо да овде све буде ново, унутра модерни инструменти, опрема да буде чисто, да се поносимо тиме", додао је председник.

Пренео је и да Инфективној недостаје 10 лекара и 20 медицинских сестара, на чему ће се, истиче, радити.

 

Велики успех: На 12-годишње динарске обвезнице добили камату 3,8%

Србија је први пут емитовала 12-годишње динарске обвезнице и добила на њих камату од свега 3,84 одсто, рекао је Вучић и истакао да је то велики успех за нашу земљу.

Србија је јуче емитовала 12-годишње динарске обвезнице у вредности од седам милијарди динара, а Вучић је нагласио да смо тиме, односно тако ниском каматном стопом, као земља пуно постигли и да нас то сврстава међу најразвијеније земље.

Додао је да раније нисмо могли да добијемо тако ниску камату и поновио да очекује да Србија до краја године од агенције "Standard and Purs" добије инвестициони рејтинг, као и да агенције Фич и Мудис то прате.

Вучић је подсетио да ће нас ускоро и ЈП Морган ставити на индекс за тржишта у развоју.

 

За лечење деце издвајамо десет пута више него 2012. године

Вучић је рекао да не може да прихвати критике да Србија донира новац другим државама, а да не улаже довољно у набавку лекова за мултипла склерозу и ретке болести, као и за болесну децу, истичући да се сада улаже десетоструко више него пре 2012. године.

Вучић је, одговарајући на питање како је одлучено да је приоритет државе да донира око 30 милиона евра другим државама, у односу на лечење болесних, рекао да је подршка државе болесној деци десетоструко већа сада него 2012. године.

"Не прихватам критику да неко не може да помогне деци, а наша подршка је десетострука већа и мој апел је да буде још већа и да се помогне већем броју људи", рекао је Вучић и додао да се данас уложе десет или двадесет пута више у лечење мултипла склерозе.

Вучић је рекао да је важно да се покуша да се пронађе решење за свако дете и човека и додао да на дневном нивоу, када се нешто појави на интернету, и лично зове министра здравља и моли да се детету помогне.

"Наша драстично већа подршка, пре свега деци и другим оболелима, показује колико смо напредовали у смислу солидарности и подршке у друштву, чак и у односу на неке друге земље. Онолико колико можемо, толико се простиремо", рекао је Вучић.

Одговарајући на питање како је одлучено да је приоритет државе да донира око 30 милиона евра другим државама, у односу на лечење болесних у Србији, Вучић је рекао да је поносан на то што је Србија помогла Републици Српској.

Вучић је упитао и зашто нико 94 године није обнављао Инфективну клинику, градио нове модерне клиничке центре.

"Ви данас покушавате да нас критикујете зато што смо били врло успешни да обезбедимо много више новца него што су неспособни могли да ураде у ранијем периоду", рекао је Вучић након обиласка радова на Инфективној клиници у Београду.

Вучић је апеловао и на министра здравља и Владу да увек усмере све на појединца, на лечење грађана и да се повећа проценат коришћења иновативних лекова и за мултипле склерозу и друге болести.

"Све што можемо да урадимо, а да не угрозимо буџет. Уверен сам да ћемо моћи додатно да помогнемо у периоду који долази", рекао је Вучић.

 

Предизборни филм платили тајкуни, одговор још већи рад за Србију

Вучић је рекао да су филм „Владалац“, емитован на Н1 телевизији, организовали и финансирали Драган Ђилас, Драган Шолак и Мирослав Мишковић у оквиру предизборне кампање, чији је циљ да се врате на власт, а његов одговор биће, како је рекао, још већи рад за Србију, изградња нових болница, веће плате и пензије.

Укратко, неће дозволити, како је поручио, да "тајкунска банда с лакоћом згази пристојну Србију“.

Вучић је рекао да се у том филму сем мржње не може видети ништа, и додао да су се трудили да га прикажу као радикалног националисту, да прикажу Србију у ружном светлу, у којој се наводно ништа добро не догађа.

„Али, нису могли да пронађу да сам било шта лоше урадио против земље, нити да сам украо било који динар. То је разлика између мене и оних који су плаћали овај филм", рекао је Вучић.

А за то како је направљен, рекао је да је то "хајкачко, а не истраживачко" новинарство.

Вучић је тако одговорио на питање новинара како гледа на серијал из два дела.

Указао је да у том филму није било ничег од резултата његове политике, као што су смањење незапослености, о платама и пензијама, колике су биле и колике су данас, као и о километрима ауто-путева које имамо данас.

„Ништа од тога није речено, осим да сам крив што је у току поступак против неког председника општине, који је негде узнемиравао даме. Схватио сам да сам и за то крив, иако смо предузели све да покажемо да са таквим поступком не само да нисмо сагласни, већ и да га осуђујемо. Kрив сам и за подметање пожара, иако смо ухапсили нашег председника општине“, рекао је Вучић.

Сматра да је, ипак, од садржаја серијала важнији циљ оних који стоје иза њега.

„Све што раде, раде са огромним новцем. Kако би изгледало да направимо четири сата филма о неком од њих? Ишли би до ЕУ, били би штрајкови испред УН. Овако, то је истраживачко новинарство. А, ако би неко показао чињенице о новцу који су украли...?", приметио је Вучић и оценио да то није "истраживачко, већ хајкачко новинарство“.

Најавио је да ће његов одговор бити такав да ће са још већом енергијом и страшћу радити, борити се за грађане Србије, како би, истиче, показао да лажима, монтажама и мржњом не може да се победе марљвост, посвећеност, и да не може да се победе људи којима новац не представља најважнију ствар у животу, већ идеје за које се боре и пристојна Србија за коју ће на крају да се изборе.

Признао је да му није било лако да трпи четири сата бруталне хајке људи о којима не мисли ништа лепо, а који нису радили добро за Србију, али и да је поносан, јер види колико смета тројици тајкуна, што је успео да се избори за пристојнију Србију.

„Ово показује да ће бити много теже у будућности, јер су се разгоропадили и решили да уложе више од милијарде које су украли. Биће тешки избори“, констатовао је Вучић.

Рекао је да није нимало уплашен "тројицом из тајкунског језгра".

Истакао је да са децом остаје свакако у земљи, јер су се за разлику од њих трудили да помогну народу да буде богатији са новим клиничким центрима, болницама, а не да напуне своје џепове.

„Супротставићу се снажно политички, не вређајући их, већ само износећи чињенице. Нисте ме нимало уплашили, поколебали“, поручио је Вучић додајући да не може да се прави да му је било лако да трпи четири сата лажи.

 

Нећу да коментаришем срамоту за нашу земљу

Вучић је рекао да Србија нема никакве проблеме с мигрантима, а о прилогу Бошка Обрадовића на тему миграната, на друштвеним мрежама, рекао је да је урађен из потребе да нас блате у свету.

Упитан за изјаву Обрадовића да је „правио шприцер од миграната“, Вучић је рекао да је чуо за ту емисију, али да је није гледао.

„Да коментаришем неког ко представља срамоту за нашу земљу, нећу“, подвукао је Вучић.

Истакао је да Србија нема никакве проблеме с мигрантима.

„Били су неки мали проблеми у Шиду, Кањижи 2015, нигде никакве... То је потреба неких да нас блате у свету да би се показало да и ми имамо модерне фашисте који могу да унизе углед Србије у свету. Нећемо то дозволити“, подвукао је Вучић.

 

Западне силе траже пораз Србије, наше је да се одупремо

На изјаву специјалног представника САД за Западни Балкан Метју Палмера да не искључује могућност размене територија, а да о параметрима треба да се договоре Београд и Приштина, Вучић је рекао да је и сам заговарао потребу да о косовском питању треба да разговарају Београд и Приштина.

"Одувек сам то говорио, али се плашим да нема ништа од тога да ми сами разговарамо", приметио је Вучић и додао:

"А кад год има великих сила, посебно великих западних сила, сви ће увек да траже пораз Србије. Наше је да се томе одупиремо", рекао је Вучић.

На питање како доћи до компромиса, Вучић је узвратио питањем - а, како да објасните нашу ситуацију, а да не разговарате?

"Kако би опстао наш народ у Сиринићкој жупи, Kосовском Поморављу, па и на северу Kосова? Шта друго да радите? Да ли имате алтернативу? Рат је алтернатива, а то нећемо. Рат није и не сме да буде алтернатива", нагласио је председник Србије.

Вучић је додао и да Срби неће ићи, нити ће ко моћи да их натера да иду у "албанску војску" на KиМ.

Поручио је да нам сукоби нису потребни, већ, напротив, деценије мира.

"Још један сукоб, па имали бисмо све овакве клнике, као што је Инфективна, наредних 96 година. Ми то не бисмо органски преживели и зато нам је потребна паметна политика", подвукао је Вучићћ

Зато, понавља, мора да се разговара.

"Некада разговарате, јер желите компромис, некада чак и кад видите да је немогуће, па купујете време... Kако ћете да кажете Немцима и Французима да немамо о чему да разговарамо? Американцима, Русима, Kинезима...", рекао је Вучић.

Поновио је да Србија последњих година економски напредује, а да су за то потребне године мира, у којима ће сваки пут, сваким буџетом и ребалансом, да расту плате и пензије, да људи живе боље.

 

О променама у СНС: Неће бити обећање, лудом радовање

Вучић је изјавио да је његова намера и жеља да на листама СНС буде много нових људи, који ће унети нову енергију, како би то остала странка која доноси одлуке не да би се допадала, већ да би осигурала напредак земље.

“Има људи чијим радом нисам незадовољан, али видим мање енергије, а има и људи чијим радом нисам задовољан. Обећао сам народу и себи, а и у историјском смислу ми је важно да СНС, за коју мислим да је најбоља и најодговорнија странка, мора да доноси одлуке", рекао је Вучић, на питање чиме је мотивисана најава нових лица на листама странке. СНС је, подсетио је, морала да спроведе мере фискалне консолидације, како би данас биле највише плате у региону.

Kако је рекао, његова је намера и жеља да уђе много нових младих људи, али и средовечних људи, са новом, другачијом енергијом, јер се, примећује, људи уморе после шест-седам година.

"Није обећање, лудом радовање. Ја сам видео јуче листе из Војводине, њихове предлоге листа, између 35 до 79 одсто је промењних лица на листама", рекао је Вучић.

Поновио је да ће бити много промена на челу листа, међу градоначелницима, председницима општина, одборницима, посланицима.

Додао је да ће међу посланицима бити чак 15 младих са страначке академије СНС.

На питање у вези са информацијама о називу листе и слогану који је прати, "Александар Вучић - За нашу децу", рекао је да је то тек предлог.

Нису завршени ни разговори са коалиционим партнерима, рекао је, а ни избори још нису расписани.

 

Није мој посао да обуздавам Додика

Вучић је поновио да се Србија не меша у унутрашња питања Босне и Херцеговине и да досадашњим изјавама у вези са ситуацијом у тој земљи ничим није угрозио БиХ.

Истакао је и да није његов посао да "обуздава" српског члана Председништва БиХ Милорада Додика, како то траже из Сарајева, а истовремено га оптужују да задире у унутрашња питања БиХ.

Одговарајући на питање о таквим порукама из Сарајева, Вучић је рекао да је он после састанка са лидерима Срба из Црне Горе и БиХ говорио о политици Србије према БиХ, која се заснива на поштовању Дејтонског споразума, поштовању интегритета БиХ и интегритета РС у БиХ.

"Нико није имао шта да замери тој реченици, нити имате шта да јој замерите, али су чак и новинари у Бриселу питали о контроверзној изјави... Шта је у томе контроверзно? Баш ништа. Али је контроверзно било то да су кренули да нападају Србију и мене што нисам обуздао Додика. То није мој посао, ја то нећу да радим, ја поштујем Додика и не пада ми на памет да радим оно што ви желите и што је ваш посао", рекао је Вучић.

Након што је дан касније, како је рекао, рекао да сматра да је Додик у праву по питању одлуке Уставног суда, неки су рекли да је његово "мешање" скандалозно.

"Је ли хоћете да се мешам или не? Нећу више ништа од тога, ја сам рекао шта је политика Србије. Радите свој посао како год хоћете", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да то, међутим, говори колико је велика жеља многих да покажу кривца у Србији.

"Немају никаквог стида што нико није ухапшен за покушај линча у Сребреници, немају стида кад у Србији присуствују скуповима на којима нашу земљу проглашавају за фашистичку и траже специјалне статусе, а немају право на то, а ако било ко недовољно брани оно што би они желели да брани, говоре да је зликовац и аутократа", закључио је Вучић.

 

Надлежни да испитају тврдње о "капиларним" гласовима

Вучић је изјавио да је бивши радник Градске чистоће у Београду Богосав Нешовић, који је изнео тврдње да су запослени у том предузећу били приморавани да скупљају "капиларне" гласове, претходно био ухваћен у фалсификовању дипломе и крађи горива и већ био у процедури отказа.

Вучић је тако одговорио на питање да прокоментарише тај случај, а на питање да ли ће лично испитати, Вучић је позвао надлежне да се тиме позабаве.

"Нисам полицајац да испитујем, нити човек из Агенције за борбу против корупције, постоје људи за то. Али, како чујем, потпуно је друга ствар у питању, Нешовић је почео то да говори када је ухваћен у фалсификовању дипломе. Kажу ми да је фалсификовао диплому и крао гориво... Не знам човека, али био је у процедури отказа много пре тога, па је требало да се пронађе разлог".

Нека се тиме баве надлежни органи и покажу шта се стварно догодило, поручио је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк