Вести

ВУЧИЋ: ПЕНЗИОНЕРИ СУ УВЕК БИЛИ УЗ СВОЈУ ЗЕМЉУ, ЗАЈЕДНО МЕЊАМО СРБИЈУ

Председник Републике Србије Александар Вучић најавио је да ће држава настојати да пензије брже расту, да проценат раста буде близу процента повећања плата, додајући да се држава труди да помогне најстаријима на све могуће начине кроз једнократна давања.

Вучић је, на Главном одбору ПУПС-а, рекао да јесу пензије у Србији највеће, али да то не значи да су довољне, добре, и да су расле довољном брзином.

Вучић је, у вези са једнократном помоћи од 20.000 динара, најављеном за фебруар, рекао да она сигурно неће свима подједнако значити.

"Можете замислити колико ће значити онима који имају пензију од 25.000 динара или пољопривредним пензионерима, који ће тако добити много више од своје пензије", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да циљ политичара у Србији не би требало да буде да остане дан, годину или дуже на власти, већ да ураде најбоље ствари за земљу, грађане, да остане што више што ће људи да памте.

"У Србији, међутим, постоји невероватан парадокс, за све што смо до сада урадили трудећи се да створимо будућност за нашу децу највећу подршку смо имали од најстаријих становника земље, којима нисмо довољно пажње поклањали у садашњости", констатовао је Вучић.

Рекао је да су најстарији грађани нека врста "тихе већине", која се најмање жали, која има највише разумевање за државу, разуме спољнополитичке притиске, потребу да сачувате самосталност Србије, али и да ако је економија лоша да не можете да исплаћујете све што је обећано и учињено.

"Бескрајно сам захвалан свим нашим најстаријим грађанима, и ПУПС-у, која је када је било тешко добро разумела шта смо радили. Ја знам да и данас пензионери не живе сјајно, да има много проблема, али чињеница је да су пензије највеће у савременој историји. Добро сам разумео ваш захтев да пензије прате раст плата. Нисам сигуран да ли ће 100 одсто моћи да буде тако, али имате моје обећање да ћу се трудити да то покушамо", нагласио је Вучић.

Подсетио је да када је постао премијер, разумео да постоје људи који имају снове, и они који их немају.

"Они који имају снове могу да донесу увек неку нову вредност, они размишљају о Београду на води, колико ћемо путева и пруга имати, колико канализационе мреже урадити у целој Србији. Kада погледате наше резултате у различитим областима заиста сам поносан", рекао је Вучић.

Приметио је да је дошла нека "нова мода" да резултати више нису важни, да је важнија мржња, критика некога, да ако похвалите нечији рад и труд нећете завредети ничију пажњу ни поштовање.

"Ако погледате резултате, када смо у историји, чак и у Брозово време градили толико путева и ауто-путева. Заборавили смо како возови изгледају, само ми старији од 50 година смо се возили возовима. Ускоро купујемо возове и за само пар месеци до Новог Сада стизаћемо за само пола сата. Имали смо снове, храбрости да у то уђемо", констатовао је Вучић.

Вучић је указао да су власти нападане и у другим сферама живота, тако на пример у спорту због једног неуспеха наших кошаркаша, којима је "купљен" турнир да дођу у Београд како би се лакше квалификовали на Олимпијске игре.

"Онда смо још једном доказали какве неистине говоре. Ако погледате Пекинг и Лондон, долазе Рио и Токио где смо освојили три пута више медаља. И ту се улагања виде и осете, као и у култури, до тога да смо вратили културу споменика нашим великанима. Сетили да постоје Стефан Немања и Александар Kарађорђевић. Нисмо желели да рушимо оно што су неки други рушили обрачунавајући се са неком идеологијом. Храм Светог Саве би 50 година још градили да није било подршке и храбрости да испред оних који нас нападају станемо и јасно кажемо ко је то платио", поручио је Вучић.

Вучић је рекао да је све мање задовољан односом делом људи и у партији коју води, и у делу јавности, али да осећа неку врсту унутрашњег мира, због свега што је урађено, иако је још пројеката у плану.

"Заједнички мењамо Србију", поручио је Вучић.

Вучић је указао да када је посетио Ђердап видео је исписано име Јосип Броз Тито, додајући да, иако није подржавалац његовог лика, захваљујући тим људима и народу имамо Ђердап који нас 25 одсто снабдева електричном енергијом.

"Не бисмо могли данас да преградимо Дунав, јер би нас критиковали због екологије, а нико не би питао одакле нам струја. Сви све подразумевају у земљи. Зато сам захвалан најстаријима који знају да то није тако. Подразумева се да имамо најјефтинију струју у Европи, а зашто, пошто имамо највеће плате у региону, а ускоро претичемо и Бугарску? То имамо јер се подразумева. А хоћемо ли имати у будућности?", упитао је Вучић.

Вучић је рекао да када власт брине о будућности не брине само о деци, већ и о најстаријим грађанима.

"Бринемо о здравственим услугама. Питајте наше пензионере, те добре домаћине, када смо толико домова здравља и болница урадили. Све је стало 1987. године. Kаква би катастрофа људска била у Нишу да нисмо изградили Kлинички центар Ниш?", нагласио је Вучић.

Вучић је подсетио да се завршава Kлинички центар Србије у Београду, у чију ће опрему бити уложено 100 милиона евра, што осигурава бољи животни стандард за најстарије, али и за децу.

Приметивши да га критикују да "купује" пензионере витаминима, или најавом помоћи од 20.000 динара, Вучић је рекао да у томе нема истине, већ да они који тако говоре полазе од себе, јер су, рекао је, они некога морали да купују.

"Не радите то да некога купите, већ да покажете пажњу, да покажете да водите рачуна о људима који су увек били уз државу, знали шта је држава. Да за њих покажете мало пажње и бриге", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да пензионери нису ту да једног дана изађу на бирачко место и раде оно што неко жели.

Захвалио је ПУПС-у на подршци његовој кандидатури на претходним председничким изборима 2017. године.

"Почећемо ускоро, од следеће недеље, разговоре о сарадњи за предстојеће изборе на различитим нивоима. Али, за мене је важно да ми покажемо према људима другачији однос, да покажемо да имамо снове, жељу да ствари мењамо суштински, да се боримо за земљу, јер другу немамо, да чувамо људе, достојанство људи, углед земље", рекао је Вучић.

Додао је да се све време, као председник, и уз гласове грађана који подржавају и ПУПС, трудио да чува слободу, независност и самосталност Србије.

"Не бих то могао да није било и ваше подршке", рекао је Вучић.

Вучић је најавио да има још планова и пројеката.

"Kао што сте ви увек могли да се похвалите како је Нови Београд никао из песка, данас на невероватан начин ниче Београд на води, путеви, пруге… За то је потребно много храбрости и жеље да гурате ствари напред, без обзира колико ће кибицери да вам добацују, да вас гађају каменицама да би вас спречили док идете ка врху", рекао је Вучић.

Вучић је поновио да најстарији грађани имају огромну енергију, јер имају искуства, воле земљу и захвалио ПУПС-у на досадашњој подршци.

"Верујем да можемо заједно да победимо оне који би да Србију врате у лошу прошлост, да је врате уназад. Нема уназад, хоћемо унапред, у другачију и бољу будућност, из прошлости да извучемо поуке, али да за децу и све грађане изградимо сигурну и најбољу будућност”, закључио је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк