Вести

ВУЧИЋ: ПАРЛАМЕНТАРНЕ ИЗБОРЕ РАСПИСАЋУ 4. МАРТА

Председник Александар Вучић најавио је да ће парламентарне изборе расписати 4. марта, по повратку из Вашингтона.

“Дуга ће бити кампања, више од 50 дана. Сви имају времена да се спреме. Када су дуге кампање, потребно је не јурити, јер не можете да достигнете врхунац кампање, ако не направите најбољу тактику, али сви ће имати довољно времена да представе своје програме”, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да се нада да ће листа коју ће сам водити остварити добар резултат.

“Позивам људе на јединство, на заједничку борбу за даљи напредак Србије и очување мира. Да на све изазове са којима се суочавамо, одговоримо јединствено”, рекао је Вучић.

Вучић је замолио грађане да разумеју са којим се изазовима земља суочава и поновио да је уверен да ће бити тешких притисака на Србију, и по питању РС.

“Јер, када говоре РС, мисле Србија и траже да нађу било шта да замере Србији”, приметио је Вучић.

Вучић је додао да је у Србију стигао систем “Панцир с”, али указао и да се земље у окружењу наоружавају.

“Ми немамо подршку НАТО. Сами смо, своји и морамо да имамо снажну војску, да бисмо могли да опстанемо. Али, да не слушамо само приче како се само ми наоружавамо. Наоружавамо се мање него Бугари”, рекао је Вучић. Додао је да ће Србија морати још озбиљније да улаже у своју војску, јер не смемо да заостајемо за неким.

Председник је нагласио да то није питање тога да ли Србија жели сукоб са неким, нити га он види, нити га Србија жели, али не да наша држава не сме да заостаје, јер је то једини начин да се сачува војна неутралност, суверенитет и независност.

“На моје питање због чега се сви наоружавате, пошто сте сви у НАТО, нема одговора. Да није због Аустрије? Турске? Немојте да се играмо…”, поручио је Вучић.

Вучић је поновио да је много компликована ситуација у стратешком смислу, због чега се мора водити рачуна да сачувамо мир, да подижемо економију, уз бригу о пензионерима, радницима.

 

Потребно је јединство народа

Вучић је поновио да ће Србија повећавати пензије колико и плате, али да је за све то потребно јединство народа.

"Све што сам говорио о нашем великом расту и изградњи инфраструктуре, повећању плата и пензија за пензионере, што значи да увећавамо пензије готово истом брзином као и плате што значи бољи животни и стандард за наше пензионере. За све то нам је потребно да будемо јединствени да будемо заједно да би смо то изгурали", поручио је Вучић.

"Позивам људе у Србији на јединство, борбу за напредак и да на све ове изазове снажно одговоримо", рекао је председник Србије.

 

У САД ћу се сусрести са свима који одлучују о нама

Вучић је најавио да ће се у Вашингтону, где ће учествовати на Америчко-јеврејском комитету за јавне послове који ће окупити око 18.000 највиђенијих учесника, међу њима и две трећине чланова америчког конгреса, имати и бројне билатералне сусрете и мимо скупа на којем ће говорити.

Најважнија тема, како је рекао, биће Косово.

"Видећу се са свима, посебно онима који одлучују о нама у САД. Имаћу и посебне билатералне сусрете, то је сасвим извесно. У понедељак се састајем са шефом америчке дипломатије Мајком Помпеом, затим са саветником за националну безбедност председника САД Робертом О'Брајаном, као и са америчким изаслаником Метјуом Палмером, Гренелом, и аустријским канцеларом Себастијаном Курцом... ", рекао је Вучић.

Најавио је и да ће ићи у Пентагон.

Вучић је рекао да је позван од стране Америчко-јеврејског комитета за управне послове (АИПАЦ), да представља Србију.

„То нисам добио зато што се зовем или презивам некако. То сам добио јер смо усвојили важне декларације о антисемитизму и холокаусту. Много тога смо направили. Позив је резултат свега онога што смо урадили и позив је велика част за нас”, рекао је Вучић.

Вучић је указао да су многи познати конгресмени, који су албански лобисти, уложили велики труд и напоре да на скупу учествује и Хашим Тачи, а то што нису успели показује колика је част позив за учешће за нашу земљу.

 

ЕУ никада тако брзо није реаговала као сада у подршци Куртију

Вучић је истакао да никада ЕУ није тако брзо реаговала као што је то учинила поводом најаве Приштине о делимичном укидању такси, које су имале за циљ да додатно сломе Србију и унизе резултат економског раста, у чему, како је констатовао, нису успели.

Вучић је упитан зашто је ЕУ похвалила најаву Куртија, док САД то не прихватају, рекао је да ЕУ у Аљбину Куртију види свог великог савезника.

"Они који су подржавали његов избор, који су, не бих рекао били благонаклони увођењу такси, али нису желели ништа да учине против њих, мислили су да могу додатно да сломе Србију и унизе резултате у економском расту. И поред такси је Србија била, не само на Западном Балкану, већ у Југоисточној Европи земља са највећом стопом раста уз Мађарску. Нису успели”, поручио је Вучић.

Вучић је рекао да је ЕУ пожурила са својом изјавом, и додао да су се изјаснили пре нас.

"Код нас су сви ћутали јер нисмо хтели да реагујемо док добро не проучимо. ЕУ је изашла пре нас. Никада нису били тако брзи. Очигледно је било договарано у Приштини, преко посредника, каква реакција треба да буде", нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да не жели било кога увреди, било чији труд, ако постоји, да ниподаштава, али мора да призна да не разуме реакцију.

"Увели су таксе које трају већ 15 месеци. То нису таксе, већ прекид трговине са централном Србијом. Очекујете сада да после 15 месеци кажемо “ви сте хероји, свака част”. Најпре ћемо да видимо шта сте нам урадили. Уништили сте нам позицију на тржишту, направили штету у висини од 500 милиона евра“, истакао је Вучић.

Вучић је рекао и да је имао позиве из више европских земаља који су му саветовали на леп начин да то прихвати и каже да се ради о кораку напред.

“Рекао сам да не можемо да прихватамо, да не разумемо многе ствари, али да најглупљи нисмо”, пренео је Вучић.

У вези дисонатним тоновима између Приштине и САД око Куртијевог условљене најаве укидања такси, Вучић је скренуо пажњу је да када се погледа албанска сцена да ЛДК у потпуности слуша шта Американци кажу, Хашим Тачи увек игра игру, па тако каже да подржава Американце, али онда на терену каже Кадрију Весељију да каже да је против укидања такси.

Када је реч о Аљбину Куртију он је рекао да поједине европске земље покушавају да имају највећи утицај на Куртија.

“Има ту различитих ствари. Његова супруга је Норвежанка. При чему мислим да није увек од апсолутног утицаја, али имају своју политику“, додао је Вучић.

 

У наредних месец и по са најважнијим свестким званичницима

Вучић је најавио да ће се у наредном периоду, састати са неколико најзначајнијих светских званичника, укључујући немачку канцеларку, али и председнике Русије и Кине.

Вучић је истакао да је посета Вашингтону важна, јер, како је рекао, ако не можемо од Американаца да направимо пријатеље који ће нас у свему подржавати, онда да направимо пријатеље који неће у свему бити против нас.

Поновио је да нема илузија да ће се став САД по питању КиМ променити, али рекао је да можемо да пробамо да заузмемо другачију позицију у америчким очима, него што је био случај до сада.

“После тога нас чека пут у Немачку, разговор са Ангелом Меркел. После тога очекујем разговоре са Кинезима, поново разговоре са Путином. И то ће се све догађати у наредних месец и нешто више дана”, рекао је Вучић.

 

Србија показује солидарност, али неће бити паркинг за мигранте

Ако неко стварно мисли да треба да у Србију у једном тренутку да убаци 100, 150 или 200 хиљада миграната - то се неће догодити, поручио је Вучић на питање новинара шта ће се догодити ако Турска одлучи да отвори границу за најмање два милиона миграната.

Србија ће, како је рекао, заштитити своје националне и државне интересе. Прво треба да покажемо солидарност, друго поштовање и показивање људске доброте и гостољубља и треће заштиту наших државних и националних интереса.

"Нећемо допустити да од Србије направе паркинг за своје ратне и мирнодопске економске игре, то се неће догодити. Не морамо да подижемо зид, имаћемо довољно снаге да уз наше снаге безбедности, војску и полицију да обезбедимо границе Србије", рекао је Вучић, упитан како види неслагање између Турске и Русије у Сирији и могућност нове мигрантске кризе.

Вучић је истакао да ако дође до нове мигрантске кризе да би требало да покажемо солидарност и поштовање према тим људима.

"Али, не знате у ком смеру ће да се развија та криза, ако неко стварно мисли да треба да у једном тренутку да убаци у Србију 100, 150 или 200 хиљада, људи то се неће догодити", поручио је Вучић.

На питање шта је план државе, Вучић истиче да прво треба видети колико би миграната дошло у Србију.

"Кроз нашу територију је прошло много више од 800 или 900 хиљада миграната. Ми можемо у сваком тренутку 10.000 људи да издржимо, али како неко мисли да ми можемо да будемо паркинг за мигранте, тај филм неће гледати".

Напоменуо је да нам се догодило да ових дана имамо више врућих тема, ситуацију у региону по питању Црне Горе, БиХ, КиМ, корона вируса, али и распламсавање сукоба у Идлибу што може да доведе до нове мигрантске кризе.

"Обично имате три ствари како кажу људи, а ја чекам шесту. Успели смо да у јануару имамо убедљиво највећи раст привреде у Европи од 6,5 одсто. Сада чекамо да се Кинези изборе са короном", рекао је Вучић додајући да су Хбис и Зиђин два од три највећа извозника у Србији.

Желим зато да позовем људе на јединство да се изборимо и са вирусима који харају у Азији и Европи , да победимо и све тешкоће у региону и да сачувамо мир и стабилност и да не предузмемо према било коме агресивне кораке, али и да се сачувамо и у мигрантској кризи, поручио је председник Србије.

 

Не тражимо ''велику Србију'', већ права за српски народ

Не тражимо ''Велику Србију'', већ једино тражимо да Срби имају права која су загарантована свим другим грађанима, који припадају неким другим нацијама у односу на релативно већинску у Црној Гори, поручио је Вучић.

“Тражимо да Срби имају права каква имају Албанци у Северној Македонији и ништа више од тога. То су демократска начела, у складу са демократским узусима и највишим светским стандардима. А, то што ћете некога да увредите, да истакнете етикету… Ви то радите, ми нећемо”, истакао је Вучић.

Вучић је тиме одбацио оптужбе црногорског председника Мила Ђукановића, који је рекао да су “активирани сви механизми реализације пројекта великосрпске државе и да је Црна Гора такође мета”.

“То је, наравно неистинито. И знам да и он зна да је то неистинито”, нагласио је председник Србије.

Како је приметио, ако је тако лакше, и ако неко мисли да ће речником 90-их и 2000-их да придобије међународну јавност, не мора много да се труди, јер ће Американци увек ићи против СПЦ, зато што мисле да Руска православна црква има значајан утицај на СПЦ и увек ће наћи разлог да подрже све који су против српске цркве.

Европљани ће, истиче, увек да се праве невешти и тражиће увек што мање приче о ентитету, српском народу.

“Једино на шта немају одговор, то је моје питање за све њих, па и за Ђукановића. И мој одговор - не тражимо никакву ''Велику Србију'', једино што тражимо је да Срби имају права загарантована свим другим грађанима који припадају неким другим нацијама у односу на релативно већински и ништа више од тога”, нагласио је Вучић.

Подршка српском народу у Црној Гори је потпуно нормална, додао је председник Републике.

“Ако погледате њихове вести, кад се скупи њих 10-15, то је страшна подршка обесправљеном црногорском народу у Србији. Замислите то. А процентуално их је око 40 пута мање него Срба у Црној Гори”, приметио је Вучић.

Истакао је, пак, да ни то није важно, јер ће Србија учинити све што је потребно да се осећају као грађани ове земље, те да он сам не жели да прихвати да се води било каква кампања против њих…

“Али, некима је то увек једина политика, да увек за све оптуже Србију, али неће то бити главна тема у Вашингтону, већ Косово”, додао је Вучић.

Вучић је напоменуо да током посете Вашингтону неће бити ни лаких разговора у позицији Србије у односу према БиХ.

На питање шта очекује да ће чути у САД по питању БиХ, Вучић је рекао да очекује да ће чути да је Милорад Додик крив за све и да је РС тег око врата свима.

“Од мене ће чути другачије ствари, да је РС уставна категорија БиХ, да је створена Дејтонским споразумом и да је то био ''sine qva non'' за успостављање мира у БиХ”, рекао је Вучић.

Саговорницима ће, рекао је, пренети и да је сувише пристрасно када се оптужује само једна страна, док истовремено не желе да анализирају шта је неко ставио у своје дугорочне планове и програме, и праве се да то не виде и не чују, зарад сопствених краткорочних циљева.

“Поставићу и питање шта је Србија урадила погрешно да буде сваки пут мета најжешћих напада и да сваки пут ћутите на то и да се сви правите невешти”, рекао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС