Вести

ВУЧИЋ: ПАЛФИНГЕР ДОНОСИ У НИШ НАЈМОДЕРНИЈУ ТЕХНОЛОГИЈУ И ОПРЕМУ

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је, на обележавању почетка радова на изградњи фабрике аустријске компаније Палфингер у Нишу, да ће та фабрика донети у Ниш најмодернију технологију и опрему, као и да са представницима те компаније већ разговара о томе да направе развојно истраживачки центар у Нишу.

"То је за нас драматично важно, јер ће анагажовати много младих људи са нишког универзитета и то је огроман успех", рекао је председник Вучић.

Изразио је уверење да ће после Палфингера доћи и нови инвеститори.

Подсетио је да је Палфингер компанија која постоји још од 1932. године и нагласио да је реч о компанији која је најбоља у својој бранши.

"Нето плате радника у фабрици ће бити значајно веће од просечних, али важније је још што Палфингер гарантује сигурност. То су озбиљни људи који долазе дугорочно. Доносе најмодернију технологију и опрему, а радиће 375 запослених", рекао је председник Вучић.

Подсетио је да Палфингер производи зглобове за кранове и дизалице за камионе.

Председник Вучић је додао да највише производе за америчко тржиште.

"Из овог сукоба у свету САД је изашла као неко ко је најјачи и најснажнији, пошто имају проблеме и цела Европа и Кина, али они имају велики пласман у Америци. Одавде ће све ићи у извоз, углавном за Немачку, Француску, Аустрију и Словенију.

Ово ће бити додатни подстицај за нишку привреду, али и буџет Србије.

Председник Вучић је рекао да би нова фабрика Плафингер требало да буде изграђена до јуна.

 

Примићу становнике насеља Брзог Брода по повратку из Уједињених нација

Председник Вучић изјавио је да ће примити становнике насеља Брзог Брода код Ниша како би се решио проблем у вези са изградњом далековода.

Председник Вучић је на обележавању почетка радова на изградњи фабрике аустријске компаније Палфингер у Нишу, пред састанак са представницима компаније, рекао новинарима да ће примити становнике насеља Брзог Брода чим се буде вратио из Њујорка, са Генералне скупштине Уједињених нација.

Становници насеља Брзог Брода се противе изградњи надземног далековода у свом насељу.

 

Србија као "земља кранова" добија прву фабрику кранова

Председник Вучић изјавио је да се Србија интензивно гради и да није случајно што ћемо као "земља кранова" ускоро имати и фабрику кранова.

"У овој компанији су човек и радник на првом месту. Ова компанија је светски лидер и учествује са више од 35 одсто дизалица и кранова", истакао је председник Вучић.

Рекао је да је главни производ Палфингера дизалица са зглобом на камиону која је доступна у око 150 модела .

"Хвала што сте изабрали Србију и Ниш", поручио је председник Вучић.

"Ова земља се интензивно гради и рекао бих да не случајно многи нашу земљу данас називају земљу кранова, било би бесмислено да у земљи кранова немамо фабрику кранова и зато вам хвала на томе", рекао је председник Вучић.

"Замислите колико ће нам тек кранова бити потребно за Експо 2027. године", додао је председник Вучић.

Истакао је да се Палфингер, после 91 године од основања и даље налази у већинском власништву породице Палфингер.

Председник Вучић рекао је да портфолио производа компаније укључује и телескопске дизалице, дизалице за дрво и рециклажу, системе за руковање контејнерима, преносиве виљушкаре, шлепере, високотехнолошке, железничке и приступне платформе и друге.

Председник Вучић навео је да је у 2022. години промет Палфингера износио рекордних 2,23 милијарди евра.

"Наша фабрика производиће челичне и конструкцијске делове који ће се даље обрађивати и монтирати у кранове и производе за дизање. Сва производња је намењена извозу, који ће ићи у Француску, Немачку, Аустрију и Словенију. Важно је да размишљају о успостављању тренинг центра за обуку запослених, као и значајнију сарадњу са техничким школама и факултетима у Нишу", истакао је председник Вучић.

Додао је да ће држава кроз подстицај уложити 4,6 милиона евра за Палфингер, како би се ојачала додатно индустрија у Нишу и запослило још људи.

"У Нишу у односу на период пре 10 година имамо 29.000 запослених више, а 43.000 је мање запослених, али је и број људи мањи. Ово је мени девета фабрика у Нишу у којој полажем камен темељац или коју отварам, а било је још погона где нисам присуствовао", навео је председник Вучић.

Истакао је да је Ниш променио свој крвоток и да је пре 10 година просечна плата била у Нишу 330 евра, а у јуну ове године 669 евра.

Председник Вучић навео је да ће се радити на решавају проблема канала Суводолског потока, питања далековода у Брзом Броду.

"Морамо да разумемо људе и да се боримо да људи живе боље", поручио је председник Вучић.

Рекао је да су Ниш и Чачак убедљиво највише добили последњих година, када је реч о развојним инфраструктурним пројектима.

"Изабрали сте фантастично место у Нишу, чекамо да отворите и развојни центар у Нишу, а ми ћемо помоћи са још значајнијим субвенцијама како бисте ангажовали наше младе људе са факултета. Хвала Аустрији на подршци коју пружа нашој земљи", нагласио је председник Вучић.

Поручио је да је план да се поново индустријализује земља, а не деиндустријализује, што је процес који се дешава у неким другим земљама.

"Ово је велики дан за Ниш и значиће и више посла за Нишлије и да имају веће плате", навео је председник Вучић.

"Ако будете хтели да проширујете производњу у наредном периоду, волео бих да вам Прокупље буде следећа дестинација. Тамо је диван народ, имаћете ускоро и ауто-пут до Прокупља", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је на крају са директором компаније и амбасадором положио временску капсулу у камен темељац, чиме је званично почела градња фабрике Палфингер у Нишу.

 

Проблем становника насеља Брзог Брода биће решен

Председник Вучић рекао је да ће проблем становника нишког насеља Брзи Брод који протестују због изградње далековода бити решен. 

"Још једном да кажемо за Нишлије да ће бити решен проблем у насељу Брзи Брод. Да би сте знали о чему се ради, ту су предвиђени далеководи, али грађани траже да идемо испод земље, а то је готово немогуће. И у тим немогућим захтевима с једне стране - да Ниш има довољно електричне енергије, а са друге стране - да грађани Брзог Брода и Медијане буду задовољни морате да пронађете решење. Није питање колико ће то да кошта, јер у том случају бисмо то решили, већ је питање можемо ли да пронађемо техничко и технолошко решење", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић обећао је грађанима насеља Брзог Брода да представници власти, како је рекао, неће излазити из канцеларија док не пронађу решење за тај проблем.

"Ми смо добили данас и захтев за коришћење суводолског канала који је правио проблеме људима. То је инвестиција око 2,4 милиона евра. И преузећемо то на себе, а то је добра вест и за градоначелницу и све људе у Нишу", нагласио је председник Вучић.

Обилазећи почетак радова на фабрици, председник Вучић истакао је да ће у изградњу бити уложено око 34,5 милиона евра и да држава у склопу те инвестиције учествује и својим подстицајима.

"То је део нашег подстицаја и веома смо срећни и поносни јер је наша политика веће реиндустријализације јер ове компаније су те које држе Србију на ногама. Неке земље које су много богатије природним ресурсима па не знају како ће када је тешко. Али када имате индустрију онда можете све. Индустрија и рударство су дигли ову земљу. Наравно, једним делом и пољопривреда, али технолошки напредак је такав да модерне технологије одлазе у небеса, а у складу са тим ће се и Србија понашати. Јер ћемо тако обезбедити веће плате и пензије и на тај начин ће Србија наставити да расте", истакао је председник Вучић.

Палфингер је међународна, технолошка и машинска компанија и водећи светски произвођач и пружалац иновативних решења за дизалице и системе подизања.  

Користи напредне технологије производње за мобилне кранове и системе подизања.

 

 

Очекујем да ћемо за 25 дана имати фантастичну вест за Ниш

Председник Вучић је изјавио у Нишу да очекује да ће за мање од месец дана имати нову фантастичну вест за Ниш, и додао да је вест везана за једну од реномираних и највећих компанија са којом се преговара.

"Очекујем да за 20-25 дана имамо фантастичну вест за Ниш", рекао је председник Вучић одговарајући на питања новинара након обележавања почетка радова на изградњи фабрике аустријске компаније Палфингер у Нишу.

Поводом тога што се чује да је Србија позната као земља кранова, да смо на првом месту у смислу инвестиција, председник Вучић је на питање новинара шта може да каже о инвестицијама до краја године и у наредној, додао да не сме даље да говори о великој инвестицији која се очекује у Нишу.

"Не могу да кажем док не завршимо разговоре, ако се изјалови бићу крив, али тешко да ће се изјаловити, много смо прешли у преговорима са најреномиранијом и највећом компанијом, ако то буде тако, ето ме опет да вас обавестим", рекао је председник Вучић и додао да и Чачак ускоро очекује нова инвестиција.

Председник Вучић је рекао да Нишлије имају разлог за радост и да је много срећан због тога и додао да он не води те разговоре, али да аплаудира онима који то раде.

"Биће то велика вест за Ниш и видимо се за месец дана", поручио је председник Вучић Нишлијама и додао да ће Србија бити најбоља у региону по инвестицијама.

 

 

Указао сам Лајчаку на питање безбедности Срба на Косову и Метохији, поновићу у четвртак

Председник Вучић изјавио је да је специјалном изасланику Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирославу Лајчаку указао на проблем безбедности грађана српске националности на Косову и Метохији.

Упитан, поводом пребијања 21-годишњег Страхиње Петровића из Грачанице, да ли ће у Бриселу указати на проблем безбедности Срба на Косову и Метохији, председник Вучић је рекао да ће то учинити у четвртак на састанку у оквиру дијалога Београда и Приштине. 

"Све што могу да кажем је да сам већ разговарао са Мирославом Лајчаком и указао на тај проблем. Наставићу то да радим и у четвртак ћу указати на тај проблем", рекао је председник Вучић.

 

Избори можда и пре 2. марта, одговор до краја месеца

Председник Вучић изјавио је да је прочитао писмо дела опозиционих странака по којима избори треба да буду одржани најкасније до 2. марта и истакао да ће они до краја месеца добити одговор, као и да ће избори можда бити и пре 2. марта. 

"Прочитао сам писмо странака бившег режима, ту је 95 одсто њих из бившег режима. Они кажу да избори морају да буду расписани до краја децембра, што значи да би се одржали најкасније, по њима јер они су богови, до 2. марта. Добро, али видећу можда буде пре тога. До краја месеца ће добити одговор", одговорио је председник Вучић на питања новинара да ли је прочитао писмо опозиције и шта мисли зашто се опозиционари плаше повећања цензуса, са три на пет одсто. 

Председник Вучић рекао је да су представници опозиције одмах могли да кажу, а не да четири месеца лажу да су против избора и да прете како ће да га пребију, вешају, на ломачи да спале, да ће плутати по Дунаву ако их распише. 

"А сад траже да их распишем до краја децембра, али су можда мислили да буду одржани до краја децембра, ко ће знати", рекао је председник Вучић. 

"Донећемо одлуку и биће задовољни њом, али мислим да ће бити незадовољни народом. Јер то што лажете народ сваки дан не значи да сте људе убедили. Тако можете да лажете три године за Јовањицу, за мене и моју породицу. И онда одједном заћутите и кажете нису он и његова породица. Три године лажу и људи треба да поверују", навео је председник Вучић. 

Рекао је да грађани можда треба да поверују да је добро да имају 500.0000 запослених мање, да им катанче фабрике.

"Све пљачкаш до пљачкаша, од Алексића до Лутовца, од Г17 до ДС. Овај из Трстеника са тастом нема шта није опљачкао", рекао је председник Вучић и додао да је то коалиција Алексић и таст.

Што се тиче избора, рекао је да нико не зна шта опозиција стварно хоће. 

"Бог ће знати шта они стварно хоће, сад ће бити и трећа промена, вероватно, али ћемо им изаћи у сусрет. Не баш као фонтана жеља, које изборе и како, већ што се датума избора тиче", рекао је председник Вучић.

На питање о томе да се плаше повећања цензуса председник Вучић рекао је да је сигуран да се не плаше, јер, како је подсетио, стално говоре да побеђују на изборима и то убедљиво.

Председник Вучић приметио је и да организатори геј параде као и протеста "Србија против насиља" повећавају број учесника скупова. 

"Видео сам процене ових што су имали геј параду. Кажу било нас је између 10 и 15 хиљада. Све смо урадили, све разумемо, све вас поштујемо ... А онда схватим да они све раде као и они дан пре њих што су протестовали, кажу и измисле број колико их је био, а било их је 2.200 што је огроман број. Оних других било је мање", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да толико мало људи није тешко избројати.

"То није тешко избројати, то је мали број, ... ето, како воле да замасте и слажу невероватно је", рекао је председник Вучић.

 

Борићемо се да убрзано спуштамо инфлацију и цене

Председник Вучић изјавио је да је инфлација пала на 11,5 одсто, као и да ће се тражити решења да она буде још нижа, као и цене.

"Увек ћемо се трудити да заштитимо становништво. Борићемо се да наставимо да спуштамо цене", одговорио је председник Вучић на питање новинара како види писање једног дневног листа - да Вучић не сме да ограничи марже па снижава цене.

"Када би нешто знали не би тако писали. Они не знају ни каква је улога Владе ни председника, нити шта Влада сме шта не. Али не морају да брину. Оно што је важно за грађане је да ћемо наставити да тражимо решења и убрзано спуштамо инфлацију која је пала на 11,5", рекао је председник Вучић и изразио уверење да ће упркос потешкоћама око цене нафте и гаса успети.

Нагласио је да ће колико сутра када ће, сви заједно јести паризер и мајонез, на којем је како је додао одрастао, а за који су рекли да није доброг квалитета, наставити да раде на проналажењу производа чија ће цена бити спуштена.

"Верујем да имамо и нове резултате у проналажењу нових производа којима ћемо да спуштамо цену, тражићемо нове инструменте као што је то јуче био инструмент Народне банке Србије за стамбене кредите, гледаћемо даље", рекао је председник Вучић и подсетио да неке земље као Италија банкама узимају више од профита.

"Али не желимо да шаљемо ниједан лош сигнал ни према потенцијалним финансијским ни према било којим другим инвеститорима", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић поручио је онима који не разумеју тржиште и капитализам, онима који би да нам донесу модерност, а хтели би да нас врате у режим самоуправљања у којем нико не би имао ништа, да не маштају.

"Погледајте резултате оних пре, били су такви да нам је ниво незапослених у Нишу 2012. године био 29,7 одсто, а младих више од 60 одсто. Данас је у Нишу незапосленост 11,3, а на нивоу Србије 9,6", рекао је председник Вучић и нагласио да су то драматичне промене које су десиле.

Председник Вучић рекао је да треба погледати ниво незапослености у време бивше власти и сада, упркос поплавама, корони и рату у Украјини и упоредио просечне плате из тог периода и сад.

"Данас је просечна плата у Нишу 699 евра, а била је 314, ако то није довољна разлика за десет година 120 одсто увећане плате, да живите у тржишној економији, у време свих поплава, миграција, корона, рата у Украјини... Мислим да људи виде тај просперитет и прогрес ако желе да виде", навео је председник Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк