Вести

ВУЧИЋ: ОТВОРИЛИ СМО НОВА ПОЉА САРАДЊЕ СА АЗЕРБЕЈЏАНОМ

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да Србија и Азербејџан на пољу енергетике имају доста простора за сарадњу.

Председник Вучић је у Бакуу, на заједничкој конференцији за медије са азербејџанским председником Илханом Алијевим, рекао да су већ у току разговори о томе како да се у Србији направе трансмисиони системи и како да се унапреде како би у Србији могла да се преузима струја која ће подводно кабловима долазити до Румуније и Мађарске.

"Већ разговарамо како и сами можемо да будемо корисници те енергије", додао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да су већ разговарали и како кроз интерконекторе који ће бити изграђени са Бугарском и Северном Македонијом, Србија може да дође и до азербејџанског гаса.

"Све је то важно за нас", истакао је председник Вучић.

Председник Азербејџана Илхам Алијев изјавио је после састанка са председником Републике Србије Александром Вучићем у Бакуу, да су Србија и Азербејџан стратешки партнери и да ће међусобно наставити да подржавају поштовање суверенитета и територијалног интегритета две земље.

"Та политика остаће чврста. Ми подржавамо међународно право и треба да се спроводе само норме и принципи међународног права", истакао је Алијев на конференцији за медије са председником Вучићем.

Алијев је указао да се широм света данас могу видети двоструки стандарди и да је то прилично проблематично и забрињавајуће.

Норме међународног права треба да важе за све земље, поручио је Алијев.

Алијев је додао да се захваљујући визионарској политици Александра Вучића Србија развија, како на урбаном плану, тако и на економском, као и у области пољопривреде.

"Постоје нове могућности за нашу будућу сарадњу", истакао је Алијев и додао да иако Азербејџан и Србија воде независне политике, блиско су повезане и координирају. 

"Стога је мој драги пријатељ прихватио позив да за нешто мање од месец дана дође у Баку", напоменуо је Алијев.

Алијев је подсетио да су прошлог месеца, када је боравио у Београду, донете неке заједничке одлуке, а сада се види како се оне одвијају.

"Србија и Азербејџан су стратешки партнери, неколико докумената је усвојено и у том правцу смо увек подржавали суверенитет и територијални интегритет једни других. То ће остати непромењено, ми подржавамо међународно право", нагласио је Алијев.

Алијев је рекао да је сарадња Бакуа и Београда одлична, да се очекује повећање у области трговине, и да још треба развијати сарадњу у области  транспорта.

"Морамо да подстакнемо наше тимове да пораде на томе. Што се тиче области енергетике, она јесте део наше агенде. У последње време додат је изузетан значај у том контексту. Извозимо енергетске производе у Европу, па и некима од суседа Србије. То су природни гас, електрична енергија, ту имамо добар простор за сарадњу. Предузеће се кораци да Азербејџан од почетка следеће године извози струју у Србију", најавио је Алијев.

Алијев оцењује да односи Бакуа и Београда дају разлог за велики оптимизам.

"Све укупно, кад прођемо кроз билатералне односе, сигуран сам да ће предстојећа година одисати добром атмосфером. Ова година је била јако успешна за наше билатералне односе", рекао је Алијев и додао да има и лично пријатељство са председником Србије.

"Наше односе можемо само даље да ширимо. Захваљујем драгом пријатељу што је овде. Још једном, добро нам дошли", поручио је Алијев.

 

Алијев разуме тешкоће Србије за очување територијалног интегритета и Резолуције УН

Председник Вучић је изјавио у Бакуу, после састанка са председником Азербејџана Илхамом Алијевим, да му је захвалан на поштовању територијалног интегритета Србије и што разуме тешкоће са којима се Србија суочава по том питању, као и када је реч о очувању поретка УН и Резолуције УН на територији наше земље.

"Разговарали смо о свим облицима сарадње. Наше пријатељство је чврсто и искрено и не постоји начин да неко окрене Азербејџан против Србије и обрнуто. Нема тог притиска и могућности да неко то уради", истакао је председник Вучић.

Нагласио је да се две земље међусобно подржавају када је у питању територијални интегритет, да је то данас још чвршће него пре и да ће тако и остати у будућности.

"Захвалан сам му на томе и што разуме наше тешкоће са којима се суочавамо", поручио је председник Вучић.

Рекао је да од председника Азербејџана може доста да научи како би боље сагледао оно што Србију чека у будућности.

Председник Вучић је рекао да сваки пут када дође у Азербејџан види огромне промене и напредак и честитао Алијеву на томе и грађанима Азербејџана.

"И ми се томе радујемо као искрени пријатељи", додао је председник Вучић и нагласио да је мало места у свету где може да се види такав убрзани прогрес.

Председник Вучић је рекао да неко може да каже да је то зато што Азербејџан има нафту и гас, али да неке земље, попут Либије, имају и веће количине нафте и гаса од Азербејџана, али да имају 10 пута лошију позицију.

"То говори о снази руководства и визији Алијева, и да одлично препознаје изазове са којима се суочава савремени свет и какву разлику можете да направите ако имате добро и визионарско руководство", навео је председник Вучић.

Рекао је да су Уједињени Арапски Емирати  почетком седамдесетих година прошлог века сањали да буду попут Либије, која има пет пута више нафте, али да је сада, ипак, велика разлика у развоју између УАЕ и Либије на страни Емирата.

"Алијев је показао каква је разлика између њега и многих који имају више сировина него што их има Азербејџан, али када неко домаћински води земљу виде се резултати.

Ово сам рекао не зато што су нам потребне количине гаса и струје, јесу нам потребне, али не као Европи. Мање нам је потребно него Европи можемо и без тога да преживимо, али осећам истинско поштовање према  Алијеву и резултатима Азербејџана. И он је мени рекао да је једва препознао неке делове Београда када је дошао", рекао је председник Вучић.

 

Отворена нова поља сарадње у војној индустрији

Председник Вучић је изјавио да су са Азербејџаном отворена нова поља сарадње, а реч је, како је рекао, о заједничком деловању, заједничком раду, међусобном трансферу технологије у војној индустрији.

Председник Вучић је рекао да је ново поље сарадње и то да са неким производима које би две земље у будућности заједнички радиле могу да излазе и на трећа тржишта.

"Мислимо да имамо велики потенцијал уколико заједно томе приступимо као Србија и Азербејџан и управо смо се због тога у последњих месец дана већ два пута састали. Делегација Србије ће често боравити у Азербејџану и делегација Азербејџана већ ће у наредних неколико дана доћи у Београд", најавио је председник Вучић. 

Додао је да је имао и веома плодну дискусију са азербејџанским министром војне индустрије и са људима из одбрамбеног сектора.

"Много смо научили и о самом деловању војске од Азербејџана и како и на који начин треба да се структурише и много тога смо спремни да размењујемо. И ми производимо нека добра оруђа и нека оружја, спремни смо да заједнички гледамо како да све то заједно модернизујемо и унапредимо и како можемо да идемо у корак са свима другима у свету, а да будемо себи довољни", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да се у ово тешко време, може видети како и велике земље могу да губе огромну снагу за веома кратко време, као и да се може видети да је утицај санкција разоран.

"Ми морамо да будемо спремни на то да наше земље можемо да сачувамо у ова немирна времена, а у будућности у сваком случају неће бити много боље и мирније", закључио је председник Вучић.

 

Градићемо везе и снажно пријатељство у интересу наша два народа

Председник Вучић се захвалио азербејџанском председнику Илхану Алијеву на дивном гостопримству, народу Азербејџана на пријатељству према Србији и навео да ће две земље градити везе и снажно пријатељство у будућности на најбољи могући начин, у интересу два народа.

"Бескрајно сам захвалан председниче Алијев на Вашем пријатељству, на Вашем искреном односу према Србији, желим и надам се да ћете ускоро посетите поново Србију и да вам то буде стална станица на путу за било коју европску земљу, да вам то буде и као нека врста друге отаџбине у коју увек долазите", рекао је председник Вучић у Бакуу на заједничкој конференцији за медије са Алијевим. 

Навео је да он увек врло радо одлази у Бакуу и да верује да ће заједничким снагама, уз Алијеву визију, марљивост, озбиљност и одговорност људи из две државе успети да отворе нове видике сарадње.

"Веома сам задовољан овом посетом и много од ње очекујем и срећан сам што сам много тога могао да научим од председника Алијева, не стидим се да тако нешто кажем ни пред домаћом, ни пред светском јавношћу, а истовремено у свету знају да нисам неко ко воли да ласка ни онима који мисле да су много већи, јачи, него што смо нас двојица заједно", рекао је председник Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк