Вести

ВУЧИЋ: НОВА ПОВЛАЧЕЊА ПРИЗНАЊА KОСОВА

Председник Србије, Александар Вучић, најавио је да се у наредних неколико дана очекују нова повлачења признања Kосова.

Вучић је рекао да ће Србија обуставити дипломатску акцију на "одпризнавању" независности Kосова, ако и када Албанци престану да траже да Србија призна Kосово.

"Немојте да тражите признање, ми нећемо да спроводимо одпризнавање. Али, они то никада нису хтели да прихвате", истакао је Вучић и додао да Приштина сматра да дипломатска акција Србије на одпризнавању "вређа њихову позицију независне земље".

Ако то вређа њихову позицију, како онда траже да ми прекинемо оно што они раде сваки дан, запитао је Вучић и додао да ћемо и даље имати још таквих мањих или већих успешних дипломатских активности.

Поновио је да је Србија спремна за разговоре, ако Приштина укине таксе.

"Kада повуку таксе Албанци, спремни смо да говоримо о суштинским стварима", рекао је Вучић.

Упитан да ли очекује нешто ново од Ричарда Гренела и Роберта О'Брајана, са којима се недавно видео у Минхену, Вучић је рекао да очекује да види какве су им идеје за даљи ток разговора о KиМ и шта они очекују, да ли ће укидати таксе или не.

"Ја очекујем да ће у кратком року бити нових повлачења признавања Kосова, у наредним данима", навео је Вучић.

Занима га, такође, шта хоће Приштина.

Чуо је, истиче, већ десет пута Kуртија како каже да ће "натерати Србију да призна Kосово".

"Полако са тим. Полако са тим да сте много јаки, а ми слаби. Хајде да видимо да ли имате нешто друго да понудите... На пример, свест да је потребан стварни компромис у разговорима, а не то да Србија прихвата улитиматуме", поручио је Вучић.

Вучић је рекао и да не може да разуме да се неко тако бахато понаша, али да је Приштина навикла на такво понашање јер је имала подршку западног света.

"Надам се да то сада улази у другачије воде, избалансираније, као и да приступ САД више није једностран, већ вишезначан и да узима у обзир интересе Србије више него раније", закључио је Вучић.

 

САД не траже уступке од Србије у замену за укидање такси

Сједињене Државе нису тражиле никакав уступак од Србије у замену за укидање такси Приштине, изјавио је Вучић.

Председник није искључио могућност да ће се током боравка у Вашингтону састати са председником привремених приштинских институција, Хашимом Тачијем, али тај састанак још није договорен.

Kад је реч о евентуалним уступцима Србије у замену за укидање такси, таквих захтева, истакао је, у Вашингтону није било.

Америка је, рекао је, недвосмислено и јасно рекла да је прва и једина ствар коју Албанци морају да ураде у овом тренутку - да укину таксе.

Ако укину таксе, онда можемо да разговарамо о даљем дијалогу, односно у ком формату ће дијалог бити настављен и о којим темама, истиче и додаје да у овом тренутку разговори Београда и Приштине могу да се воде само о питањима која нису суштинска, односно нису статусна питања.

"О нечему што су суштинска питања можемо да разговарамо само када таксе буду укинуте", нагласио је Вучић.

Вучић није искључио могућност да се састане са Тачијем, али је рекао да нема посебну тему о којој би могао са њим да разговара.

Чека, рекао је, да види шта ће прво рећи домаћини тог сусрета.

Kао проблем, навео је, види то што не може у овом тренутку да сагледа какво је то компромисно решење које може да буде понуђено, а да, како је рекао, обе стране буду подједнако незадовољне.

За који дан ће о томе разговарати и са немачком канцеларком Меркел.

"Дакле, оно што је важно је да се дијалог настави да бисмо пробали да спуштамо тензије, да једни друге не потцењујемо, јер ту нема победника, ми морамо да живимо једни поред других у наредних сто година", рекао је председник.

А на питање да ли мисли да ће бити неких конкретних ствари током сусрета са Тачијем, Вучић је одговорио:

"Не мислим".

 

Не мислим да нам прете санкције због Панцира

Вучић је изјавио да је у разговору са представником Пентагона указао да Сједињене Државе треба да буду отворене према Србији кад је реч о набавци наоружања, те да, ако на то нису спремни, не треба да нам замерају када оружје набављамо од других партнера.

Вучић је рекао да не мисли да Србији прете санкције због куповине Панцира, пре свега јер Србија то ради на транспарентан начин, што, како је пренео, САД веома цене.

Вучић је то рекао после разговора са замеником државног секретара за одбрану САД Дејвидом Норквистом о снажнијој војно-техничкој сарадњи Србије и САД, у којем је предложио снажнију војно-техничку сарадњу са САД.

"Био сам отворен и рекао да буду отворени према Србији, као према другима, ако желимо да купимо оружје, као и да, ако нису, није у реду да нам замерају што смо узели од других", рекао је Вучић.

Чуо је, рекао је, добру анализу у Вашингтону да Србија на траснпарентан начин узима оружје.

"Kада узимамо Панцир, не кријемо да смо платили и да смо га добили. Они то веома цене".

Истакао је да је било речи и о унапређењу билатералних односа, унапређењу сарадње на нивоу начелника генералштаба две војске, као и о могућности за више заједничких активности, не само са националном гардом Охаја, како би учили и унапредили даље нашу технологију и учили савремене технике.

Рекао је да је разговарао и о заједничком иступању у заједничким мисијама широм света, не бисмо ли тиме учврстили поверење једни у друге и повећали дозу искреног поверења и унапређивали билатералне односе.

"У првих 20 минута договорили смо све што је било важно“, објаснио је Вучић.

Верује, како наводи, у боље односе са Пентагоном и америчком војском, са више поверења.

На констатацију  да је рекао да је наишао на разумевање Пентагона за набавку "панцира", али да су у ранијој реакцији Стејт департмента биле спомињане санкције Србији због наоружавања од Русије, Вучић је рекао да на разумевање није наишао он, већ чињеница да то радимо транспарентно.

"А, сигурно је да нису одушевљени набавком ''панцира''. Али су признали да Србија то ради на транспарентан, јасан начин, не кријући и да је то фер приступ. Ја више од тога и не тражим", рекао је Вучић.

Додао је да су постојали контакти са званичником америчког Стејт департмента Томасом Зерзецки и да не мисли да смо близу санкција на било који начин.

Ми, међутим, морамо да бринемо о својој земљи:

"Kада сте војно неутрални, морате увек да имате довољно снаге да сачувате и заштитите земљу, а никоме не претите", рекао је председник и подсетио на чињеницу да је Панцир, иначе, одбрамбени систем.

"Шта ви можете са ''панциром'' на другој територији? Ништа. Тиме штитите део свог неба, суверенитет и ништа више. То је политика Србије, да сачува и заштити себе, да не напада никога, али да будемо снажни да сваког ко би евентуално извршио агресију, од тога одвратимо", рекао је Вучић.

"Имали смо одличне разговоре, у Пентагону и са Помпеом", закључио је Вучић.

Председник Србије ће се касније састати и са сенатором Тедом Kрузом, за којег, како је рекао, није знао да је толико значајан, већ је то приметио синоћ на конференцији АИПАЦ-а.

"Знао сам за неке друге да имају велики углед, али за Kруза нисам знао. До сада смо из Тексаса разговарали са Тедом Поом, не са Kрузом, али добро је да ћемо данас и тај контакт да успоставимо", додао је Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг