Вести

ВУЧИЋ: НАСТАВЉАМО ДА РАДИМО НА РАЗВОЈУ СРБИЈЕ

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је на крају посете Азербејџану да је за српску делегацију ово била изузетна посета те да их је азербејџански председник Илхан Алијев дочекао на невероватан начин.

Председник Вучић је у изјави српским медијима у Бакуу рекао да је тешко пронаћи у својој земљи таквог пријатеља са којим можете о свему да причате отворено, као што је он данас разговарао са Алијевим.

Према његовим речима, са Алијевим је разговарао о сарадњи у области пољопривреде, енергетике, радних и социјалних права, боље техничке сарадње.

Навео је да је у Азербејџану видео колико се улаже у војску, у војну индустрију.

"Желимо то да радимо заједно, на основу њиховог искуства. У Азербејџану знају и како се ратује и како се побеђује. Важно је да много тога мењамо и мењаћемо у својој војсци", рекао је председник Вучић.

Додаје да у Војсци Србије нема довољно специјалних јединица и каже да ће се ићи на то да их буде четири пута више.

Наводи и да ће они имати већа примања.

"Настављамо да радимо на развоју Србије, верујем да ћемо моћи електричну енергију и гас да добијемо уз дугорочне уговоре по релативно добрим ценама", рекао је председник Вучић.

Додаје да ће ускоро и азербејџански експерти доћи поново у Београд.

Председник Вучић је пренео и да очекује у наредних четири, пет месеци поново председника Илхана Алијева у Београду.

 

Велика додатна улагања у војну индустрију, снажићемо даље нашу војску

Председник Вучић је изјавио да ће Србија још више улагати у снажење домаће војне индустрије и војске, као и да су предвиђена додатна улагања вредна на стотине милиона евра.

Председник Вучић је рекао новинарима на крају радне посете Азербејџану да је доста тога могао да научи од председника Илхама Алијева, како је развио ту земљу.

"То је човек са озбиљном визијом, не плаши се никога и веома је способан", рекао је председник Вучић.

Пренео је да му је Алијев рекао да би Азербејџан био лак плен када не би имао снажну војну индустрију и да му је указао на значај јаке војне индустрије за земљу и то исто препоручио.

Председник Вучић је истакао да му је пренео да ће и наша земља наставити да улаже у војну индустрију, као и да је дошао у посету Азербејџану са војним експертима да разговарају о тој области.

"Ми ћемо захваљујући добром раду министра Синише Малог додатно улагати у војну индустрију, и то неће бити новац за ликвидност и само за јачање солвентности већ улагање у технологије за будућност, које могу да донесу профит и утичу значајно на промену у опремању и наоружавању војске", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да је реч о десетинама и стотинама милиона евра, али да тај новац мора на одговоран начин да се троши, јер не пада са неба.

Чуваћемо не само "Застава оружје", већ и фабрике наменске у Лучанима, Чачку и Техничко-ремонтни завод, "Слободу", "Крушик", "Петолетку", "Прву искру", "Телеоптик" и друге фабрике.

"Али морате да одговорите својим обавезама, јер паре не расту на грани и нема за џабе. Нема пара од државе више за џабе, већ морате да одговорите својим обавезама и понудите оно што је најбоље", поручио је председник Вучић фабрикама наменске индустрије.

 

До краја 2023. године директна авио линија за Баку

Председник Вучић је да ће до краја 2023. године бити успостављена директна авионска линија Београд-Баку, што ће бити добро за туризам и за пословне контакте.  

"Треба вам три сата и десет минута до Бакуа, да видите прелепо место на Каспијском језеру. То је одлично за српске туристе, одлично за бизнис људе, али и за азербејџанске бизнисмене да посете Србију. Тако да, после Чикага у априлу, још једна важна и велика линија коју ћемо да организујемо 2023. године", најавио је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да, какав год притисак буде вршен на председника Азербејџана Илхама Алијева да откаже подршку Србији и њеном територијалном интегритету, или да каже нешто лоше о нашој земљи, он то неће да уради.

"Исто је и са мном. Можете да тражите шта год хоћете да кажем против Азербејџана ја то нећу да кажем и нема те силе која ће на то да ме натера. 

То су чврста, истинска, искрена пријатељства", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је навео да је Азербејџан сличан Србији по величини, али нешто већи по броју становника и приметио како је по последњем попису број становника Србије пао, али мање него што се очекивало. 

"Ми ћемо бити на око 6,7 милиона, што је отприлике у апсолутним бројевима исти пад као код Хрвата, а у пропорционалном смислу много мањи, јер смо значајно већи. То није добра вест, али је мање лоша него што смо се надали", рекао је председник Вучић.

Сматра да је кључни проблем Србије то што, без обзира на ниво фертилне базе, има изразито мали број деце.

"По том питању морамо да радимо на свести наших људи. Не знам шта је у питању, али очигледно је да нема везе са богатством, са људским правима, са свом нашом бригом за жене предузетнице. Најмања стопа рађања деце је тамо где смо најбогатији, на Врачару, Старом граду, Новом Београду", истакао је председник Вучић.

Рекао је да је највећи пад броја становника у Војводини, за око 182.000 и нагласио да ће земља морати да се наредних година позабави тиме, иначе неће имати смисла све што се ради на њеном развоју.

 

Кфор коректнији од неких западних влада, али очекујем негативан одговор

Председник Вучић је изјавио да се Кфор на Косову и Метохији понаша много коректније од неких западних влада, мада очекује негативан одговор на захтев Београда за повратак до 1000 припадника српских снага.

"Очекујем да одговоре негативно, они су способни да обављају дужност и понашање Кфора је коректније од неких западних влада. Они се понашају у складу са Резолуцијом 1244 на озбиљан и одговоран начин, за разлику од свих других", рекао је председник Вучић у одговору на питање новинара да ли постоје неке анализе, шта очекује и шта су ставови Кфора.

Рекао је и да му је председник Азербејџана Илхам Алијев данас рекао: "Кад год помислиш да се ослањаш на међународно право, то је за нас мале, а да за све друге постоји право јачег".

Сагласио се са тим и додао да јачи могу шта хоће, али...

"Можете да кажете пиштољ у слепоочницу напусти стан, пиштољ у слепоочницу напусти ауто, пиштољ у слепоочницу убићу ти дете... Не дам да ми убијеш дете", рекао је председник Вучић и истакао да: "Када вас дотерају у ћошак, до краја немате више шта да изгубите".

"Даље када немамо куд, као пацов у углу, бранићемо се са све четири ноге", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је са азербејџанским колегом разговарао и о неким другим питањима и договору како и шта да раде заједно.

"Баку се развија, сваки пут када овде дођем видим нешто ново... Алијев када је био у Београду једва је препознао град колико се изградио", рекао је председник Вучић и истакао да "морамо да се развијамо, да гурамо наше земље, храбро и јако да се боримо за наше народе".

На питање да ли му је позната изјава немачког амбасадора у Приштини која се цитира "да је Немачка разбила илузије о доминацији Србије на Балкану", председник Вучић је рекао:

"Честитам му на томе, важно да је потврдио нечију другу доминацију, а они се нама жале што ми говоримо о њиховој доминацији. Али, то је у реду.  Ми немамо никакву доминацију, нисмо маштали о доминицији, већ о сарадњи са Немачком".

Председник Вучић је немачком амбасадору у Приштини пожелео много успеха у будућности.

"Што се нас тиче желимо најбољу сарадњу са Немачком, али ми имамо своју земљу и свој народ. Ми желимо најбоље односе са Немачком", поручио је председник Вучић.

 

Велики безобразлук западних сила, захтеви Србима уместо ЗСО

Председник Вучић изјавио је данас да се на Косову и Метохији суочавамо са великим безобразлуком који долази од западних сила, јер траже од Срба да уклоне барикаде и врате се у институције, уместо да прво формирају Заједницу српских општина.

Председник Вучић је рекао да са Запада кажу Србима да се врате у институције, а требало би прво да се оформи Заједница српских општина што је обавеза по Бриселском споразуму, па онда да се тражи од Срба да се врате у институције.

"Не питајте кроз какву драму у међувремену пролазе породице многих Срба - Пантић, Трајковић и многе друге где не мислим на Раду Трајковић него на Срђана Трајковића. Мислим на часне, а не нечасне људе", прецизирао је председник Вучић. 

Истакао је да они пролазе кроз најдраматичнији део свог живота и то зато што би, како је рекао, хтели да опстану и да буду своји на своме.

"И сада они кажу: склањајте барикаде и вратите се у институције. Па прво формирајте Заједницу српских општина. Кажемо: пустите те људе, а они кажу пустили би, али мора Росу да прође ту и и ту. Чекај, да ли је Дејан Пантић Осама бин Ладен, шта је он, шта је урадио, кажите нам да знамо шта је урадио", упитао је председник Вучић.

Запитао је да ли је неко прочитао шта је Пантић урадио и истакао да то није могло нигде да се прочита, јер Пантић није урадио ништа.

"Био је у својој згради, носио кући бакалук. Кажу супростављао се. А како? Па тако што га је нека од тих бараба тамо препознала као бившег колегу полицајца који је ушао у ту зграду, а он тамо живи", рекао је председник Вучић.

Додао је да уместо да га пусте, кажу: "Можда ћемо да га пустимо на лечење, али мора Росу да га доведе".

"По ком праву мора Росу да га доведе. Кога је он убио, шта је урадио Дејан Пантић", упитао је председник Вучић.

Додао је да је исто тако измишљано да је Еулекс нападнут шок- бомбама, и да је реч о пиротехници.

"1.500 пута сам то преживео на стадиону. Кога брига за пиротехнику. Али то говори какав је однос према Србима и Србији", нагласио је председник Вучић.

Говорећи о захтеву Србије да се део наших оружаних снага врати на Косово и Метохију, рекао је да се то оцењује као апсурдно.

"Ма стварно. Није апсурдно да буду албанске трупе, ни хрватске, ни немачке на српској светој земљи, али је апсурдно да буду српске трупе", приметио је председник Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк