Вести

ВУЧИЋ: НАШ ЦИЉ ЈЕ ДА ОБЕЗБЕДИМО ДА ЖИВОТ ПОБЕДИ У СРБИЈИ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да Србију очекује теже време, када је реч о ситуацији са корона вирусом, него што је било до данас, јер се тек може очекивати повећање броја заражених, али и истакао да је у последњих 24 сата држава направила велики посао у циљу обезбеђивања пуне контроле и надзора над обезбеђивањем основних животних намирница.

"Очекује нас тешко време. Много теже него што је било до данас. То могу да говорим из искуства свих земаља које су погођене епидемијом короне", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да после 10 или 12 дана креће експоненцијални раст броја оболелих, а пре свега старих.

"Ми смо сада девети дан и очекујемо велики раст, да многи од нас остану без својих вољених, а наш је циљ да то смањимо колико год можемо и да обезбедимо да живот победи у Србији", рекао је Вучић.

 

Имамо основне намирнице за годину дана, да ништа не ради

Људи не морају да брину за основне животне намирнице пошто имамо залихе за годину дана и то да ништа не ради, изјавио је Вучић.

Вучић је после заседања Кризног штаба за отклањање насталих и спречавање могућих штетних последица болести коју изазива ЦОВИД-19 по привреду рекао да од нас зависи доста да ли ће се ова ситуација завршити за месец, два или три месеца.

Такође, истиче да имамо довољно пшенице и брашна, као и да месечно трошимо 100.000 тона брашна, а да у резерви имамо милион тона.

"Сетва иде одлично, а имаћемо и жетву и без тога никаквих проблема не би имали годину дана. Такође, нема проблема ни с другим намирницама, уљем и шећером", рекао је Вучић.

Најавио је да ће одлукама Владе бити спречен извоз основних жвотних намирница у периоду од најмање 30 дана.

Вучић је указао на поједине европске градове где намирница у продавницама нема и истакао да је код нас ситуација неупоредиво боља.

"Нико неће остати гладан, у то нема никакве сумње", истакао је Вучић.

 

У уторак разговори са свима који су заинтересовани за изборе

Вучић је изјавио да је за уторак заказао разговор са свима који су заинтересовани за парламентарне изборе.

"Да отворено разговарамо и видимо шта ћемо и како, по питању политичке демократије", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је сада много важније како да се сачувају животи људи, како да се боримо за њих.

"И ту ћемо бити веома стриктни", додао је Вучић.

Како је додао, разговараће са представницима листа које су заинтересоване за изборе, у Палати Србија, јер, као је рекао, под претпоставком да ће свака имати по два представника, не жели да буде мали простор, иако ће свакако бити мање од 100 људи, а због ситуације са корона вирусом.

 

Порука пензионерима: Молим вас, останите у кући

Вучић је рекао да је јуче био најгори дан на светским берзама од како влада пандемија корона вируса и да очекује да ће се тако наставити и у наредном периоду.

Вучић је указао да стручњаци потврђују да су стари најугроженији.

"Молим наше најстарије грађане да не излазе на улице, молим људе из геронтолошких центара да не пуштају пензионере да иду у продавнице, нека им то што им треба донесу млађи. Молим пензионере, они су најдисциплинованији, али и најугроженији, да не излазе", рекао је Вучић и изричито поновио:

"Пензионери, к'о бога вас молим, останите у кући, наћи ћемо начина да вам доставимо храну и све што вам је потребно. Нико неће да умре од глади".

Нагласио је да је огроман број мртвих у Западној Европи, као последица вируса, подсетивши да је у Италији јуче умрло 250 људи, чак 54 више него претходног дана, а у Шпанији 36 особа.

"Наша срца су уз пријатељски и братски италијански народ и желим им да изађу из те тешке кризе у којој се данас налазе", поручио је председник.

Вучић је навео да је данас у Србији, потврђено тестовима, 41 особа заражена, али да нема сумње да ће их бити више.

"Оно што је добра вест је да је само 21 особа на болничком лечењу, од којих тек једна на респиратору", рекао је Вучић.

Председник је изнео податке да је у Италији смртност од 0 до 29 година нула заражених особа, од 30 до 50 година 0,6 одсто, а да драматично расте код инфицираних старијих од 60, 70 и 80 година. Према његовим речима, код заражених који су старији од 70 година смртност је 16,65 одсто, а у категорији инфицираних старијих од 80 година проценат умрлих је 19 одсто.

 

Тражићемо мораторијум на наплату кредита на 90 дана

Вучић је изјавио да ће држава тражити од комерцијалних банака разумевање у наплати кредита и затражити мораторијум, односно одлагање наплате кредита на 90 дана.

Вучић је рекао да ће држава давати кредите из Фонда за развој са каматном стопом од један посто, а навео је да ће бити и других мера које се тичу банака.

Држава има 13, 5 милијарди евра девизних резерви, пет милијарди више него што смо имали пре неколико година.

"Дакле, никада снажнији нисмо били", истакао је Вучић.

Указује да је, на пример, Хрватска народна банка недавно са 397 милиона евра бранила куну, али да је упркос томе куна пала за 1,1 одсто.

"Ми смо спремни да штитимо курс, да штитимо пуну стабилност у немогућим условима. Имамо 30,5 тона злата. Оно што је важно, 9 тона злата држимо у Берну у Швајцарској да бисмо у сваком тренутку то могли да наплатимо, да бисмо у сваком тренутку могли да имамо ефективни новац", рекао је Вучић.

Поручио је грађанима да не треба да буду уплашени и да су наша монетарна и наша фискална стабилност неупитни.

"Ако сам због нечега у свој овој несрећи срећан, то је што смо направили систем у претходних пет година који је десетоструко јачи и десетоструко бољи него што је некада био", рекао је Вучић.

Рекао је да ће гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић у наредним данима изаћи у јавност са новим решењима.

"Али ћемо тражити од комерцијалних банака разумевање за мораторијум на наплату кредита на 90 дана, дакле три месеца, колико криза од короне траје, али биће ту и других мера везано за банке", рекао је Вучић.

 

Број респиратора од данас државна тајна

Вучић је изјавио да је број респиратора од данас државна тајна.

"За респираторе... од данас је државна тајна. Ја сам крив, пишите то, стављајте у својим примедбама, у једном делу политичке олигархије, како год хоћете. Ми ћемо да се сналазимо, да набављамо што је могуће више апарата", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је јутрос, на пример, набавио још 50 респиратора, али да та набавка нигде не пише, што је, иначе, била теза појединих невладиних организација да се број респиратора може утврдити на извесним сајтовима.

"Шта вас брига како сам набавио. И још ћу. Сналазим се. Па ме гоните једног дана што сам народу набављао респираторе и трудио се да помогнем земљи да сачувамо здравље људи", рекао је Вучић.

Вучић је поновио да нас чека веома тежак период, за који никад не можемо да будемо потпуно припремљени.

"Имајте поверење. Доносићемо озбиљне и одговорне мере", рекао је Вучић.

 

Србија нема проблема с новцем, финансијски је стабилна

Србија је финансијски једна од најздравијих земаља и у овој ситуацији нема проблем са новцем, изјавио је Вучић и истакао да је држава већ сада спремна да издвоји 50 милиона евра помоћи за кредите за ликвидност преко Фонда за развој.

Упитан да прокоментарише то што ЕБРД издваја милијарду евра за помоћ компанијама за санирање последица корона вируса и да ли је разговарао са представницима међународних финансијских институција о евентуалној помоћи Србији, Вучић је рекао:

"Немојте да бринете, довољно смо ликвидни. Ми данас да издамо обвезницу на две милијарде могли би одмах да добијемо новац. Немамо проблема са новцем, а са свима разговарамо сваког дана. Србија је у финансијском смислу здравија од 90 до 95 одсто земаља. Ми смо финансијски једна од најздравијих земаља и ако ће нечије обвезнице да купују куповеће наше, одмах после немачких", рекао је Вучић.

Приметио је да је то што је ЕБРД издвојио милијарду евра за помоћ, како је рекао, "танка ракија и ситне паре за цео свет".

"Ми смо већ сада спремни да дамо као мала земља 50 милиона, а бићемо спремни и 100 милиона евра да дамо за кредите за ликвидност преко Фонда за развој и то на један одсто", рекао је Вучић.

 

Не искључујем могућност ванредног стања

Вучић је истакао да не искључује могућност увођења ванредног стања, али да за то сада нема потребе.

„Ванредно стање се уводи уколико министар одбране пошаље врховном команданту, председнику државе, писмо да је угрожена безбедност државе, затим га шаљемо у скупштину, али, пошто је забрањено окупљање више од 100 људи, могуће је да председник Србије, председник скупштине и Владе, заједничким, троструким потписом уведу ванредно стање. Онда знате шта то значи. Ако се уведе ванредно стање нема више кафића, барова, биоскопа, позоришта, већ војска на улице, зна се шта на граници и тако даље", објаснио је Вучић упитан да ли ће бити увођења ванредног стања, и да ли се о томе тренутно размишља.

Ванредно стање, према његовим речима, подразумева најтеже могуће мере.

"Ванредно стање захтева потпуну изолацију. Када сте питали људе зашто нису уводили мораторијум за одлазак у школу, то је зато што су били паметни и одговорни људи који о томе одлучују. Најлупље је када деца и стари посебно, почињу да излазе у пику кризе, јер им буде доста свега. Па после 21 дана изолације крену да излазе, зато треба да ту меру држите до последњег, односно до првог неопходног тренутка. Најлакше је то урадити и скинули сте бригу са себе. Не мислите да је неко глуп и луд да се родитељи љуте. Нису деца угрожена, угрожени су наши родитељи" подвукао је Вучић.

Рекао је да то показују недвосмислено подаци из Шпаније, Француске, Немачке, и Италије пре свеге.

Рекао је да на нашу срећу они људи који су оболели до сада су били снажне конституције, млађи, а проблем је био само са 66 година старим човеком, који је бубрежни болесник, дијабетичар и који је једини на респиратору.

"Неки су га већ били сахранили, они лажови што причају о 100-150 људи по аутобусима, а јуче ни у једном аутобусу није било више од 60 људи и то само у два аутобуса. Тек толико да се прекине са лагаријама и бљувотинама против сопственог народа и државе када је угрожена", нагласио је Вучић.

Вучић је подсетио да су у страху велике очи и образ се у страху често каља, као и да је на њему и држави највећа одговорност шта ће да се ради.

"Немамо страх, радимо, боримо се и урадићемо све што треба. Та три дана која смо ''купили'' са децом у школи су важна за нас. Сваки дан који ''купимо'' да епидемијска крива не иде на горе је од пресудног значаја да здравствене институције могу да издрже", рекао је Вучић.

Најавио је да ће данас позвати пензионисане лекаре да помогну и подсетио на отворени конкурс за пријем лекара и медицинских сестара.

Вучић је рекао да актуелни број инфицираних није, условно речено, ништа.

„Имајући у виду кризу која ће нас захватити то је готово ништа. Морамо бити спремни за нешто много теже. Колико год можемо и ове дане смо утезали систем, обезбедили да не изађе кило пшенице, да уљаре раде како тражимо, да онај који производи натријум-хипохлорид не изађе из земље, да Шабац ради свој посао", рекао је Вучић.

Поновио је позив старијим суграђанима, пензионерима да не излазе напоље.

"Ко Бога вас молим, ви сте пензионери најодговорнији и најпаметнији део друштва, останите по кућама. Не излазите нигде, када дође време рећићемо вам да изађете. Све што треба ја ћу лично донети троје пензионера”, рекао је Вучић.

Најавио је да ће сутра провести акцију доношења потрепштина пензионерима да покаже како то изгледа и шта треба да раде они који су млађи од њега.

“Нема руковања, љубљења. Само станите и седите у својим кућама, не примајте никога. Имате телевизоре, да једете, пијете, не излазите док не победимо ову пошаст", подвукао је Вучић.

Вучић је рекао да је ово најтежи изазов за нас у последњих неколико деценија, не због снаге вируса, који није куга и колера, већ због пандемије, што је вирус захватио многе земље и што смо остављени сами себи.

"Било би лакше да није захватио Италију, Немачку, али они су у горем стању него ми. Нико није у реду и сви су у паничном страху", закључио је Вучић.

 

Са Меркел о Косову 15 минута, о корони пола сата

Разговараћу са Ангелом Меркел о Косову, али не знам шта да очекујем, пошто ћемо, у овом тренутку, о Косову причати 15 минута, а знам да ћемо о корони разговарати пола сата, изјавио је Вучић.

"Људи се тамо боре за живот, за голи опстанак", навео је Вучић.

Председник је рекао и да се наслушао бајковитих прича од великих јунака из опозиције како ће који проблем да реше, а када се прави и велики проблем појави, како је рекао, "нема их нигде".

Према његовим речима, неки од њих само кукају по цео дан.

На питање да ли очекује да ће Аљбин Курти у понедељак укинути таксе од 100 одсто на српске производе, Вучић је одговорио да не може да предвиди шта ће се дешавати у Приштини.

"Откуд знам шта ће они да раде, да ли ће да победе америчка или немачка линија, да ли ће покушати да се додворе Ангели Меркел, видећемо", закључио је Вучић.

 

Тестова довољно, неће бити тестирања код приватника

Вучић је изјавио да има довољно тестова за корона вирус, и да са тим нема и неће бити проблема, те додао да приватне клинике неће бити укључене у тај процес.

"Државне болнице ће да врше тестирања, јер смо сити панике и лудости сваког дана", прокоментарисао је Вучић и додао да не жели сада да говори о проблемима ко је шта и како око тестова радио и како се један пацијент осам дана ''изгубио'', па тек онда дошао до државне болнице.

Председник је нагласио да тестова има довољно, да нема, нити ће бити проблема по том питању.

Вучић је приметио да није кључно питање тестова, већ пре свега дисциплине грађана и да се не руководи гласинама и глупостима, већ ставовима стручњака.

"Не мислимо на било који начин да укључујемо приватне клинике у то докле год будемо могли", додао је Вучић.

 

О политичким противницима више ни реч, док не победимо корону

Нећу више да одговарам политичким противницима ни реч, ни у страначком смислу, нити као председник државе, све док не победимо ову пошаст, корона вирус у Србији, поручио је Вучић.

"Сачекаћу да се све заврши, а онда ћемо да изравнамо политичке рачуне", рекао је Вучић.

"Пустите политику, нека се они баве сами са собом, нека говоре шта хоће. Само немој да се мешају у корона вирус и питање опстанка државе и нације", поручио је председник.

Вучић је тако одговорио на питање како коментарише отпужбе опозиције у вези са корона вирусом, уз опаску да је, док су они били на власти, током епидемије вируса 2009. године умрло 137 људи и то што су тада били одржани и Сабор трубача у Гучи, Универзијада и Егзит.

Председник је истакао да све док се држава и народ боре са корона вирусом неће да говори о политичким противницима, нити о тих 137 умрлих од свињског грипа 2009. године.

"Ако имате питање за здравље људи и снабдевање народа, дајте... Хоћу да помогнемо народу и држави да опстану, хоћу да одржимо дух народа и јединство народа, пошто ово је тешка и велика борба за нас у којој морамо да победимо. Не интересују ме, шта ће да пишу", нагласио је Вучић.

Истиче да то што су 2009. биле одржаване и велике манифестације не значи да су људи који су тада били на власти имали лошу намеру, те да нико није хтео да убије тих 137 људи.

"Пустите политику, нека се они баве сами са собом, нека говоре шта хоће. Само немој да се мешају у корона вирус и питање опстанка државе и нације. Када то завршимо онда дођите и реците шта имате да нам кажете и ми ћемо вама, ни у страначком смислу нити као председник државе више на та питања нећу да одговарам. О политичким противницима, док не победимо ову пошаст, више нећу ни реч", поручио је председник Србије.

 

Неће ни Срби на КиМ бити гладни

Вучић је поручио да Срби на Косову и Метохији не треба да брину о снабдевању намирницама и другим потрепштинама, јер ће им држава на све могуће начине помагати.

Упитан да ли Србија може да помогне српском народу на КиМ, након што је Влада у Приштини затворила све административне прелазе, враћају се грађани са српским документима, почела несташица...Вучић је рекао да је добио извештај безбедносних агенција синоћ и јутрос, и да види да је и шверц почео да цвета.

Рекао је да су долазили Албанци који су хтели да покупују сву робу са севера.

"Помагаћемо на све могуће начине. То је мој одговор, као што је био и за таксе. Само да нико не пита, као и за респираторе, да ли је расписана јавна набавка. Да ли је расписана не знам, али знам да ћете имати хлеба, уља и свега другог. Неће Срби ни на КиМ бити гладни. Како ћемо то да урадимо и уз колико проблема, то је друга ствар“, нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да је то судбина једног народа који је у тешкој ситуацији у сваком погледу.

Указао је да је мало за један дан све што се догађа од кризе са нафтом, мигрантске кризе, када држава мора да спрема људе да штите јужну границу, административну линију у копненој зони, када има проблем са Приштином и друге регионалне проблеме, и уз то дође још и корона вирус.

„То је мало за један дан. Ја сам себе ухватио да сам неиспаван, јер у последња три дана сам био будан 19-20 сати. Зато се дивим лекарима и зовем Стевановића на Инфективној клиници стално, питајући ''можеш ли да изгураш, како стоје пацијенти...''“.

 

Порука дијаспори: Не долазите, јер би то био наш крај

Вучић је позвао српску дијаспору да не долази у Србију за време католичких ускршњих празника и православни Васркс, када се иначе очекује "пик".

"Оно што ће за нас бити највећи изазов су католички ускрс и православни васкрс. Молим наше људе у дијаспори да разумеју да не долазе у нашу земљу”, рекао је Вучић.

Рекао је да, ако се рачунају људи са севера Италије, Аустрије, Немачке, Швајцарске за поменуте празнике дође око 70.000 људи, што је, како је додао, већ умањена цифра, те додао да треба рачунати да је међу њима 3.000 до 4.000 инфицираних.

”То би био за нас крај. На различите начине ћемо то спречавати, ако треба и потпуном блокадом границе”, најавио је Вучић.

Вучић је рекао да се у том периоду очекује пик код нас, и да би долазак инфицираних био најтежи ударац на нашу земљу и народ.

 

Биће кажњени сви који нису поштовали одлуке државе

Вучић је рекао да ће бити кажњени сви који нису поштовали одлуке државе у актуелној ситуацији са корона вирусом, јер је држава та која доноси одлуке, које се морају поштовати.

Вучић је, говорећи о распуштању ученика у појединим школама без дозволе Министарства просвете, рекао да је држава та која у посебно тешким условима доноси одлуке, а не на основу онога шта неко напише на друштвеним мрежама, или шта каже опозиција.

"Што се тиче одлука које су донете или нису донете... Ја размишљам о свему сваких 15 минута, сваких сат времена. Само што кад доносим одлуке доносим стратешке одлуке, а не на основу оног што ми је рекла тетка, стрина, мама, или што је на интернету прочитао неки несрећник из опозиције", рекао је Вучић.

Држава ће донети одговарајуће одлуке и када их буде донела, оне ће да се поштују, а сви они који их нису поштовали биће кажњени. Да ли у то спада или не спада министар Шарчевић и то ко ће сад да установљава то ћемо сад да видимо. Свако ко је кршио одлуке, биће кажњен. Одлуке државе има да се поштују", рекао је Вучић.

У овој земљи држава у посебно тешким условима одређује правила и зна се како ће та правила да се поштују, рекао је Вучић:

"А не свако ко помисли да је држава и свако ко помисли да је много паметан зато што је много уплашен. Ја страх разумем, али постоји струка, лекари, надлежни државни органи који ће да кажу како ће свако да се понаша".

Што се тиче школа, рекао је, не зна каква је одлука донета.

Он о томе има свој став, али ни то није опредељујуће, већ процена шта је најбоље за нашу децу и шта је најбоље за наше старе", рекао је Вучић.

Није то питање само деце, него је питање и наших старих, рекао је Вучић.

Чак и пуштање у школу и непуштање у школу је питање које се тиче старијих, који су најугроженији овде. Лепо је што смо најосетљивији на децу али овде је питање пре свега за наше родитеље и о њима морамо да бринемо, пре свега о њима".

Коју год одлуку да држава буде доносила, донеће се на основу консензуса, рекао је Вучић.

Замолио је да се не шири паника, а као пример неистинитих вести, навео је информацију коју су медији објавили недавно да је једна особа у Иригу преминула од последица корона вируса.

"Је л' мислите да ћу стварно да допустим да нико не одговара за то што сте прогласили човека мртвим, који је још жив. Пре пет дана сте га прогласили мртвим...", рекао је Вучић и навео да је ту вест пустио и Глас Америке, као и поједини у земљи.

"Шта је у глави тих новинара који су то објавили?", рекао је Вучић.

 

Кокеза јесте заражен, добро се држи

Вучић је потврдио да је председник Фудбалског савеза Србије Славиша Кокеза заражен корона вирусом, а да су двојица људи који су били с њим - негативни на тестовима.

"Разговарао сам с њим, добро се држи", пренео је Вучић.

Објаснио је да Кокеза вирус није добио у Амстердаму, већ у Милану: "Све је одатле стигло".

Кокеза је, како је рекао, највећим делом био у изолацији, и негативно су тестирана двојица која су са њим у међувремену била у Амстердаму.

 

Спремни да помогнемо у исплати дела зарада

Држава је спремна да помогне у исплати дела зарада фирмама којима посао буде обустављен или претрпе директне последице изазване корона вирусом, као једну од социјалних мера, изјавио је Вучић.

"Колико будемо могли да помогнемо, помоћи ћемо", поручио је председник.

Додао је и да је чуо питања колико ће НБС да штампа новца, те одговорио - "Ни динар!".

Поновио је да је финансијски систем припремљенији, озбиљнији и одговорнији него икада.

"Спремамо се и за теже време, које предстоји. Морамо да се понашамо одговорно, да нам се не понове 2009. и 2010. Морамо да будемо одговорнији, него икад раније", указао је председник.

Како је приметио, зна да у Србији сада има "седам милиона председника", те да се сви разумеју у све и знају шта треба да се ради, и да баш зато зове грађане да будемо јединствени и уједињени.

"А, ја ћу кључне одлуке да доносим, видеће се наредних неколико дана, као што сам чинио и у претходних седам година и бићу са грађанима када је најтеже", рекао је Вучић.

Председник је поручио да сви заједно морамо да победимо ову пошаст, јер она представља изазов за све, за економију, али, пре свега, за животе људи.

"Да будемо уједињени и јединствени. Нема разлога за панику. Ни што се намирница тиче. Сви они који производе дезинфекциона средства и све друго у нашој земљи, неће моћи да извозе", рекао је Вучић.

Додао је да очекујемо велику помоћ од Кине, као и да ће се видети са мађарским премијером Виктором Орбаном, "данас, сутра", како би усагласили акције и око корона вируса, како да се реши питање транспорта, како да заштитимо земље.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк