Вести

ВУЧИЋ: МОРАМО ДА ЧУВАМО СВОЈУ ДРЖАВУ И БУДУЋНОСТ СВОЈЕ ДРЖАВЕ

Председник Републике Србије Александар Вучић оценио је да је ове године, на комеморацији у Поточарима, била наглашенија снажнија и жешћа кампања, више мржње усмерене према српском народу, него прошле и претпрошле године и како је додао више мржње из оног медијског, и политичког дискурса који се тиче наше одговорности.

Председник Вучић је рекао да је датум обележавања Сребренице тежак дан, дан језивог злочина почињеног над Бошњацима, и логично је да он такве последице и после 27 година оставља.

"Имамо много тешких дана у години. Ту сада има много проблема и много другачијег виђења и много тога што би морали да променимо", поручио је председник Вучић .

Председник Вучић је рекао да, у условима готово светског рата, пошто цео западни свет преко Украјинаца ратује са Русима, долази до великих померања и да ситуација у нашем подручју није једноставна.

"Чини се да сви на Балкану чекају друго полувреме, са много страсти емоција и мржње. Ми смо ти који морамо да то избегнемо по сваку цену", истакао је председник Вучић  уз опаску да то морамо да избегнемо, али не зато што смо слабији од било кога.

Подсетио је да је пре седам година ишао у Сребреницу на комеморацију и да је тада речено да је то била провокација, као и да је погнуо главу пред жртвама злочина, али не и пред онима који су покушавали да га ударају песницама, каменицама и флашама.

"Шта год да урадите и шта год да кажете никада није довољно добро, зато што Србија по неким политичарима мора да буде унижена, срушена, и никада не може бити толико мала да би били задовољни. Њихови политичари не говоре о Републици Српској, јер мисле да су велики, па непријатеља измишљају сами. Исто као и ми - праве непријатеља од пријатеља", објаснио је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да због тога морамо да уложимо много више напора да их боље разумемо и замолимо их да нас саслушају и боље разумеју.

"Не заборавите да имамо значајан проценат Бошњака у Србији, да морамо да живимо с њима у миру, радимо заједно и да истовремено морамо да пружамо подршку Републици Српској и њеном опстанку унутар Босне и Херцеговине, чиме пружамо подршку наравно и Бошњацима", рекао је председник Вучић .

Председник Вучић је скренуо пажњу и на злочине над Србима о којима нико не говори питајући зашто се то дешава.

"Зашто очи Слободана Илића нису никоме важне, очи српског судије извађене ножем, доказано сведочанствима, а за шта не постији пресуда.Те очи Слободана Илића никога не прогоне, никога не обавезују. Српске жртве и сузе немају родитеље, а туђе имају. Морамо да се навикнемо на то. За део тога смо делимично и ми криви", констатовао је председник Вучић.

 

Неће пијетет према жртвама, већ "правну формулацију"

Председник Вучић изјавио је да није отишао 11. јула у Сребреницу, не зато што није добродошао тамо већ зато што они не желе да виде пијетет према жртвама већ само да чују од њега "правну формулацију" да би на томе заснивали своје политичке потезе у будућности.

На питање новинара на Пинку зашто није отишао и зашто је ћутао 11. јула, председник Вучић је рекао:

"Нисам отишао не зато што нисам добродошао и ћутао сам, јер шта год да бих рекао, био бих изложен не ја, већ Србија, најбруталнијим нападима, јер нисам изговорио магичну реч коју би да чују. Јер, не жели неко од нас да осети пијетет и поштовање према жртвама, већ жели правну формулацију да би могао да заснива на томе неке друге политичке потезе у будућности , а то је укидање Републике Српске, компензационе мере и даље мере против Србије".

Како је рекао, није ту реч о поштовању и емоцијама, већ што неко мисли да на такав начин може да гради своју будућност.

Председник Вучић додаје да је то питање политике, а да ће он свој пијетет према жртвама увек да изрази.

Председник Вучић је поручио да Србија има три задатка:

"Један, да подижемо своју националну свест и чувамо свој језик и културу, да покажемо поштовање према другима и њиховим интересима и да разговарамо са њима и под три да чувамо мир и стабилности у оквиру тог трећег да тиме чувамо своју државу и будућност своје државе. Морамо још снажније да радимо на томе".

Каже да морамо, ипак, да сузбијемо код себе то да много брже напредујемо од других, пошто је решење у томе да сви заједно брже напредујемо.

Србија је прешла све у региону по свему, по 20 параметара, а били смо међу последњима, додао је председник Вучић.

Истакао је да је наш интерес, ипак, да сви заједно брже растемо у региону, а не да из Републике Српске сви дођу у Србију, уместо да остану на својим огњиштима, као и да не заостају много ни Албанија и Северна Македонија, већ да и они иду брже.

"Али, ми да радимо за нијансу боље. Јер, не може комшији да цркне крава а да нама буде много боље. То није могуће. Исто тако када се Немачка накашље, ми то осетимо као упалу плућа", навео је председник Вучић.

Каже и да нико у Србији није смео да направи филм о Јасеновцу, пошто се увек београдска интелектуална елита плашила да се замери елити у Загребу да не би били изложени сталним нападима.

Додао је да против њега дневно медији напишу у просеку чак 112 текстова.

"Зато нисмо имали улицу Јасновачких жртава, нити смо обележавали годишњицу Олује, нити имали улицу Љубана Једнака. Поносан сам што смо успели то да променимо и разумем што ме толико мрзе", додао је председник Вучић.

 

Kако то у Европском парламенту нема резолуције о злочину над Србима у Јасеновцу

Неправду можемо да победимо само тиме што ћемо бити успешнији, што ћемо сањати успех, а не ратове, као неки други, поручио је председник Вучић и истакао да одговор на све неправде може да буде само јача економија и већи економски раст.

Говорећи за ТВ Пинк, о неправедном односу према српским жртвама, председник Вучић је указао да за 80 година од настанка Јасеновца ниједан председник Србије није био тамо.

"Ми смо увели обележавање, и пробоја и оснивања најмонструознијег, или једног од два или три најмонстуознијег логора на тлу Европе. Невелики број људи то занима. Гага Антонијевић је направио први филм о Јасеновцу и заслужио је не орден, него споменик, јер нико други никад није хтео да направи филм о Јасеновцу", рекао је председник Вучић.

То је образложио тиме што смо, каже, увек трчали за загребачком чаршијом, гледали да им се додворимо и не замеримо, да линијом мањег отпора прихватимо све што долази од других, а не да се боримо за себе.

Kако је рекао, много је лицемерја споља, додајући да је јасно зашто се прича о Сребреници, јер је то страшан злочин, али да не разуме да се не дође на помен јасеновачким жртвама под изговором да ће тамо да се појави руски амбасадор.

"Не разумем, зашто у Европском парламенту нема резолуције о злочинима над српским народом у Јасеновцу? Никада нећемо моћи да разумемо како успевате да нам данас солите памет о територијалном интегритету Украјине, а да сте тако страшно и језиво погазили територијални интегритет Србије. Никада нећемо да разумемо ни то да сте причали о томе како се Kосово догодило због Сребренице, или није смело због Сребренице, а како онда нешто није смело због Јасеновца, Јадовна, Пребиловаца", нагласио је председник Вучић.

Поручио је, међутим, да наш одговор не сме да буде пуцањ у сопствену ногу, већ озбиљан и одговоран, мора да буде јачање националне свести, као и веза са нашим народом које нико не може да нам забрани.

"Није то стварање никакве Велике Србије, неке нове, јединствене државе, већ чување нашег писма, језика. Можемо да говоримо о неправдама, између себе, уз неку славску вечеру, али неправде можемо да победимо тако што ћемо да будемо успешнији, да сањамо успех, а не ратове, друго полувреме, као неки други", рекао је председник Вучић.

У том смислу, додао је да је као дечак, од баке, којој је у Другом светском рату убијен велики део фамилије у Босни и Херцеговини, учен да оне који су то учинили не воли, али да лично не би желео да се то настави неком другом, јер је било погрешно и није нам потребно.

"Наш лек је данас економија, економски раст, а не мржња, ни на који начин. То што нас мрзе, то је њихов проблем, а видим да се неки политичари не баве ничим другим осим мржњом према Србима. Kада видите да имају патолошку потребу да за нешто окриве Србију, јер морају да имају неку величину", рекао је председник Вучић.

Са друге стране, указао је да је у Србији значајан број Бошњака, који морају да буду једнаки са свима.

"Ускоро ће Бошњака у Београду бити као у општинама у којима су већина, то значи да је Београд за њих постао метропола у којем се добро осећају и где желе да живе. Тиме треба да се поносимо, као што треба ћирилицу да чувамо, иако она за неке представља хијероглифи, а за нас је савршено писмо", рекао је председник Вучић.

 

Кад је Европски парламент донео неку резолуцију о Јасеновцу?

Председник Вучић прокоментарисао је изјаву шефа делегације ЕУ у Босни и Херцеговини Јохана Сатлера да је помирење увредљиво за жртве злочина у Сребреници, наводећи да је та изјава компликована, али да Сатлер има и гору изјаву од те.

"Видео сам му ја и гору изјаву у којој је говорио да свако помињање и приказивање српских жртава ствара провокације", рекао је председник Вучић.

На примедбу новинарке како тако нешто може да каже један од представника ЕУ, председник Вучић упитао је када је Европски парламент донео неку резолуцију о Јасеновцу.

"Кад? Прекосутра, а можда и дан после, а пре свега прекјуче", додао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да је за нас важно да имамо и да градимо најбоље могуће односе са Бошњацима, колико год је то могуће.

Председник Вучић навео је да је добио писмо Странке демократске акције Санџака Сулејмана Угљанина у којем су, како је рекао, навели да су у жалости због српског геноцида почињеног пре 27 година и да због тога не могу да дођу на консултације.

"Шта на то да одговорите, позиваћу их опет и опет и опет. Шта да радим", додао је председник Вучић.

 

Хоћу да Србија има мали брод који слободно плови

Желим да Србија има свој мали брод који ће слободно да плови свуда под српском заставом, без туђе заставе и такву ћу политику да водим, истакао је председник Вучић, те додао да се гнуша и презире све оне који раде за туђе интересе.

Председник Вучић је на питање да прокоментарише изјаву Раде Трајковић која га је оптужила да је он смислио изјаву Милана Радоичића који је снимио видео поруку у којој поручује да се вратио у Лепосавић, рекао да га оптужују да је смислио шта год каже Александар Вулин, а сада Радоичић.

"Смислио сам да се вратио да живи тамо где живи, шта је смисао те поруке осим тога. Наравно да нисам. Шта је у тој поруци некоме засметало? У поруци "вратио сам се да живим тамо одакле су ми родитељи"", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је указао да је Трајковић која га је оптужила да је руски човек који треба да заврши независност Kосова, некада тврдила да је западни човек, а сада руски.

"Мислим да људи препознају у мени неког ко штити интересе Србије. Осећам једнако презир према агентима руским и западним. Све њих очима не могу да видим", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да зна сва имена и да мора да се прави да то не зна, а да према свима који раде за туђе интересе осећа гнушање и презир.

"Kада радите против своје земље и себе убедите да радите у корист своје земље, а радите против своје земље, то је најгоре. Они који раде за запад кажу "ми Срби морамо да привежемо свој чамац уз велики западни брод", а други да смо ми Срби сувише мали па треба да привежемо наш брод уз руску луку. Видите ја хоћу да имамо свој мали брод који ће слободно да плови свуда под српском заставом без туђе заставе. Такву ћу политику да водим", подвукао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да су некима све завере падале на памет, само што је истина да је он председник изабран од грађана Србије, Срба, Бошњака, Мађара, Словака, Русина, и свих осталих, који штити интересе Србије и српског народа.

"Тиме се поносим и нећу то да мењам никада. Нећу да радим ни за кога, само ћу радити за интересе свог народа. Нећу да се играм државним интересима", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је слушао приче како ће га уценити криминалом или било чиме другим, а то није урађено до сада.

 

Влада сутра продужава вантелесну о трошку државе до 45 година

Председник Вучић најавио је да ће Влада сутра на седници усвојити одлуку да се вантелесна оплодња о трошку државе прихвата за жене, не као до сада до 43. већ 45. године.

"То је велика вест за жене у нашој земљи. То је много пара пошто државу коштају 260.000 динара само основни трошкови по једном покушају, у питању су милиони евра годишње", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је држава донела ту одлуку јер је то важно за нашу земљу.

 

Четири кандидата за премијера, већи део Владе биће нови људи

Председник Вучић је изјавио да ће велики део нове Владе Србије чинити неки други људи, у односу на њене досадашње чланове, а да су четири кандидата за премијера.

На питање да ли ће неки министри остати у Влади, председник Вучић је одговорио да неки хоће, али да добар део неће.

"Не бих да лицитирам, али велики део нове Владе биће неки други људи", рекао је председник Вучић.

Навео је и да постоје четири кандидата за премијера, од којих је, каже, за двоје потпуно јасно о коме се ради, да се о два имена до сада није спекулисало у јавности, јер о њима није говорио.

На констатацију да медији спекулишу да би на чело Владе могли Ана Брнабић, Синиша Мали, Марко Ђурић и Милош Вучевић, председник Вучић је рекао да је "поменула два од та четири кандидата", додајући да он посматра и мало шире.

 

Наше је да чувамо мир, али и да знамо за лицемерје око нас

Председник Вучић изјавио је коментаришући дешавања у региону и заинтересованост региона за Србију да је "наше да чувамо мир, али и да знамо за сво лицемерје које нас окружује и да о томе смемо да говоримо".

Председник Вучић је истакао да никада не смемо да пређемо танану границу која би нас одвела у сукобе.

"Потребан нам је век мира", истиче председник Вучић подсећајући на све што је Србија прошла у 20. веку, од убиства краља Александра Обреновића и краљице Драге Машин, преко балканских ратова, Првог светског рата, убиства краља Александра 1934. године, Другог светског рата до сукоба деведесетих и Нато агресије 1999. године.

Kако каже, разуме опседнутост Србијом, али Србија не сме да жмури пред туђим жртвама, мора да их призна, прихвати и поштује, али мора и да говори о својим жртвама, да их не скрива, да их се не стиди, већ да за њих тражи правду.

Kако каже, правда понекада ако није могућа судска је та да се говори истина.

"Зато сам поносан на Србију. Нама је потребан мир, да нисмо учествовали у свим тим ратовима, данас бисмо имали становника више од Холандије, која је по величини пета, шеста у Европи, а по значају трећа", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић наводи да све што се нама догоди ми оставимо по страни и није нам много важно, али све што се другима догоди они на томе инсистирају.

"Некима најмање одговарам, из неколико разлога", рекао је председник Вучић и наводи да су му породицу са очеве стране убили за време Другог светског рата када су 25 људи усташе одвеле из Чипуљића.

Указује и на то да су у агресији деведесетих година све куће Вучића хрватске јединице спалиле у Чипуљићу.

"Не уклапам им се у клише у којем су Срби злочинци, а само они жртве. При томе, ја не кажем да није било Срба злочинаца, само да кажете да је било само са једне стране - то су бесмислене приче", наводи председник Вучић.

Подсећа да су га из Хрватске пре неколико месеци оптужили да је претукао некога у Петрињи.

"Нисам важан ја, моје име и презиме, оптужили су председника Србије да је некога тукао у Петрињи, они су мислили да ћу ја то да кријем, али ја сам истог дана изашао у јавност и рекао да никада у животу нисам био тамо", подсећа и додаје да грађани Србије никада нису чули извини за то.

"Никада нико није рекао извини, још ми понекад приђу њихови званичници и кажу, а шта око Петровачке цесте, кажем - ништа, само што сте убили децу, па извините што неко мора да одговара за убијену децу. Свет и за то ћути, а имате доказе, мртву децу", истиче председник Вучић.

Председник Вучић каже да су га оптужили и за то што је тужилац подигао оптужницу против хрватских генерала за то и истиче да није знао за то, али да нема ништа против што је то урађено јер, како истиче, та деца морају макар постхумно да добију правду.

"Убијени су само што су били српска деца и зато што је неко био довољно бахат и арогантан да мисли да може да ради шта хоће јер је имао подршку са запада у том тренутку. Њихов је проблем шта ће да кажу и ураде против мене, то ми је и унутрашњи проблем са политичким противницима, мисле да ми треба заштита, а ја рачунам само на себе и своју породицу", рекао је председник Вучић.

 

Мој посао да разговарам и чујем све

Председник Вучић позвао је представнике парламентарних изборних листа које су прешле цензус на консултације о Влади наредних дана, а вечерас је навео да ће у тим разговорима имати рационалан и професионалан приступ, јер је његово да саслуша људе који то желе.

Председник Вучић је приметио да постоје три типа изборних листа - неки ће, каже, доћи да покажу поштовање према уставним процедурама, неки због тога што желе да буду део Владе, а неки највише због медија који ће бити испред Председништва, да би могли да кажу шта су њему рекли.

Додао је да га је коалиција Морамо обавестила да неће доћи, са образложењем да не припадају већини, а на констатацију да су још неке стране најавиле да неће доћи, одговорио:

"Без везе ми је та тема. Мој посао је да разговарам са свима, да чујем све, саслушам све, па и увреде".

Коментаришући увреде на свој рачун, односно речи Александра Јовановића Чуте да смо "сви жртве његовог лудила… а да ће он сам себе да сруши", те Милана Ст. Протића, који је рекао да му је "тешко да размишља Вучићевом главом, јер су ограничене могућности које њему стоје на располагању", председник Вучић је, иронично, одговорио:

"Замислите са коликом разликом би их побеђивао неко ко није луд и глуп, како они кажу, ако сам их ја победио 43 према 12".

"Овај први је закључио да сам луд, овај други да сам глуп, а нисам био глуп када ме је звао из Швајцарске да остане амбасадор. Тада сам био визионар и будућност, али се то променило откада он није амбасадор", рекао је председник Вучић.

Додао је да нема проблем са тим да неко за њега каже да је луд и глуп, понављајући свој став, да ће сам да се повуче и да га на изборима никада неће победити.

Реаговао је и на констатације појединих новинара и водитеља да је СНС пала на овим изборима, питајући какав је то пад са 43 одсто, а оставио је иза себе неког са 12 одсто.

"И није вас срамота да то говорите… Ја сам после 10 година на власти освојио 2.250.000 гласова, у првом кругу избора. И то 150.000 гласова мање него што би добио, да није било гласања Србије у УН, да бих спасио земљу", рекао је председник Вучић.

На констатацију да поједини примећују да нема Ђиласа, те да ли су се договорили да не говори потив њега, председник Вучић је рекао да то није случај, јер говори против њега сваки дан.

"Погледајте сваки дан на његовим медијма, али то не примећујете на туђој кожи”, приметио је председник Вучић.

Додао је да жели да остави чврсту СНС и да не жели да било каквим договорима помаже неком другом.

"Докле год показују једино мржњу према мени и нама, са тим смо у реду, јер знамо да грађани то не желе, већ желе да виде резултате. То су бесмислене приче губитника, који ни из једног свог пораза нису извукли закључак. Ја из сваке победе, извучем све грешке које смо направили, а они ни из једног свог пораза”, рекао је председник Вучић.

 

Не видим велики смисао преговора, али ћемо се одазвати

Председник Вучић је изјавио да га нико није звао на нову рунду преговора Београда и Приштине и додао да не види велики смисао тих преговора, али да ће се наша делегација увек одазвати.

"Нико ме није звао. Нешто покушавају, не знам шта. Ми ћемо да одемо, али нема много смисла, они се спремају за акцију против Срба. Нажалост, мислим да је расположење код Срба врло тешко и врло лоше. Плашим се, даћу све од себе и учинићемо све што можемо да сачувамо мир", рекао је председник Вучић, а одговарајући на питање о наставку дијалога Београда и Приштине.

Навео је да смо ми 2012. године кренули у разговоре "отворена срца", желећи компромис са Албанцима.

"Они нам кажу Бриселски споразум, тешки уступци наши, али сам знао шта ће да се збива. Знао сам да тиме ми добијамо време да економски развијамо земљу, али истовремено сам знао да ће то бити једини споразум за који ћемо моћи да се ухватимо једног дана јер сам знао да га они неће испуњавати", рекао је председник Вучић.

Подсетио да је прошло скоро десет година и додао да они суштину и првих шест тачака од укупно 15 са прелазним и завршним одредбама тачака Бриселског споразума, кажу да неће да испуне, а нас зову да нас "малтретирају око 15-ог анекса шесте тачке четвртог члана трећег става око некаквих таблица иако то све прилично нормално функционише".

Истакао је да се све своди само на то да се укину "KМ" таблице да би се укино север KиМ и додао да то није питање ни пара, нити нечега другог већ питање политичке провокације.

"Само то раде. Што нас терате да у томе учествујемо? Пустите нас да пробамо да сачувамо мир, немојте да се правите наивни и да нас правите будалама. Можда нисмо довољно паметни колико сте ви паметни, и ви у Приштини и ви у Бриселу, али нисмо баш ни будале", рекао је председник Вучић.

 

О нападу на мену у Сребреници се ћути јер се то десило Србима

Председник Вучић је изјавио да се седам година ћути о нападу на њега 11. јула у Сребреници јер се то десило Србима.

Председник Вучић је рекао да је до сада добио само "најглупље објашњење неких који су се лажно представљали као четничке подвојводе, а који су се жалили на то да их је МУП Србије упутио да сарађују са МУП-ом Републике Српске".

"То нема везе са тим, ми знамо ко су нападачи, ниједан од њих није био Србин, ниједан. Сва имена знамо, ја сам са једним од њих и разговарао, из централне Босне је, рекао сам све је у реду, човек ме је позвао и да дођем код њега на кафу, нисам злопамтило", рекао је председник Вучић.

Каже да му је тај нападач рекао да је учествовао у томе, али да је била таква атмосфера, и да је изгубио два брата од стрица.

"Рекао сам у праву сте, све је ОК, мени се ништа није десило, нисам злопамтило. Они који нису били тамо не могу да схвате како је стварно било јер на телевизији не изгледа како је то могло да се осети", навео је председник Вучић.

Истиче да је за Србију и Србе важно да имамо и градимо најбоље могуће односе са Бошњацима, колико год је то могуће.

На питање да ли је то заиста могуће, председник Вучић истиче да ће морати да буду.

"У противном, све друго нас води у катастрофу", рекао је председник Вучић.

На питање да прокоментарише што је из БиХ било негативних реакција на прославу победе Новака Ђоковића на Вимблдону у Београду 11. јула, председник Вучић је рекао да су га "данас лепо дочекали и да је то добро".

 

Јавни дуг под контролом

Председник Вучић је изјавио да Србија чува јавни дуг под контролом и додао да он на данашњи дан износи 53,6, док ће висина БДП-а ове године бити између 58 и 59 милијарди евра.

Председник Вучић је рекао да је јавни дуг толики након преузимања новца за гас у складиштима у Мађарској и после преузимања 120 милиона евра за Фрушкогорски коридор.

"Висина БДП-а ове године ће нам бити између 58 и 59 милијарди, када сам постао премијер била је 32, 33 милијарде евра", указао је председник Вучић.

Kако каже, ове године ће из Србије милион људи отићи у иностранство на годишњи одмор.

"Радостан сам што имају новац. Позивам пре свега људе да навале, остало нам је само још 23.000 ваучера, да део одмора проведу у Србији, тиме радимо нешто добро за своју земљу", навео је председник Вучић.

Истиче да људи имају право да иду где год хоће и каже да неко хоће у Црну Гору, неко у Турску, Египат, Шпанију, Италију или Хрватску.

"Свако има право да бира где год хоће и много већи број људи иде ове године него што је то било претходних, што значи да нешто боље живе. Рачунајте да ће преко милион људи отићи просечно није испод 1.000 евра, рачунајте милијарду евра ћемо оставити у иностранству, мада мислим да је много више", наводи председник Вучић.

 

Брине ме суша због кукуруза

Председник Вучић је изразио наду да ће пасти још кише јер постоје проблеми због суше пре свега са родом кукуруза.

"Имаћемо проблема са кукурузом због суше. Пшеница је на 3,184 тона, род кукуруза био је 20 одсто мањи прошле године, а ове године мора да буде нешто бољи, али плашим се суше. Надам се киши у суботу, па 28. и 29. јула", рекао је председник Вучић.

Указао је да је лоше стање у Војводини, додајући да је у Бечеју, где је најбоља земља у Европи, било мање кише.

На констатацију само да не буде као што је била недавно у Београду, председник Вучић је рекао нека је буде бар још пет пута.

"Пустите да сељаци имају кишу", рекао је председник Вучић, а на примедбе због воде у подвожњаку у Београду запитао - шта може да опстане на 120 литара по квадратном метру колико је пало у Земуну.

"То није ништа јер прође, а суша оставља трајне последице", приметио је председник Вучић.

 

Задовољан сам радом Ане, Синише и још неких министара

Председник Вучић је изјавио да је задовољан радом одлазеће владе и посебно издвојио резултате премијерке Ане Брнабић, као и министра финансија Синише Малог и, како је рекао, радом још неких министара.

"Важно је са ким су грађани задовољни. Влада је радила у ужасним условима и донела велике резултате. Донели су и прилику нашој земљи да имамо независно правосуђе", истакао је председник Вучић.

На питање како коментарише то што су се поједини лекари побунили што је од Друштва лекара Војводине добио Хипократову медаљу, председник Вучић је питао:

"Kо се побунио Раде Панић и Жујовић? Питајте било ког од озбиљних лекара шта има о њима да каже, нећу ништа даље да говорим. Kажу да је Вучић добио неку награду, зато што је уништио здравство, иако сам рекао да та награда није за мене већ за целу државу".

Председник Вучић је истакао да су плате лекара специјалиста у 2012. износиле 609 евра, а сада 1.020 евра, што је повећање од 68 одсто, док су онима у ковид зонама 1.548 евра.

"Медицинске сестре су имале много веће повећање плата, биле су 282 евра, а данас 522 евра, у црвеној зони 674 евра, што је повећање од 139 одсто и то за само неколико година. Да не помињем једнократна давања за медицинске раднике. Ето, колико смо урадили за њихов животни стандард".

Председник Вучић је истакао да је ова власт 25 пута увећала број деце коју лечимо иновативним лековима који нису постојали, дијагностикујемо и лечимо у иностранству.

Само осморо деце су лечили од ретких болести 2012. и повећавали смо тај број до 129 деце и од уложених 130 милиона динара смо дошли до 9,63 милијарде динара.

"Ми смо прихватали и оно што једна Данска није могла да прихвати и платили", додао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да Србија у здравству у Европи није била ни на 35. место пошто смо били ван система, док смо данас испред 14 земаља ЕУ.

"Запослили смо 35.000 радника у међувремену, спрецијализација има одобрених од 2014. до 2022. године 12.119. Програм запошљавања младих и најбољих је обухватио 2.991 здравственог радника, од тога 1.341 лекар, 1.650 медицинских сестара. Укупно је добијено 30.214 сагласности за запошљавање, плус што је Лончар без сагласности комисије владе према закону због пандемије запослио људе. Тако да смо 35.000 људи убацили у систем са великим повећањем плата".

Председник Вучић је истакао да је садашња власт смањила за осам пута одлив лекара и медицинског особља у односу на време пре осам година, као и да следе нова повећања плате за здравствене раднике.

"Од здравствених објеката смо урадили више него у претходних 60 година. Kлинички центар Србије 260 милиона евра, KЦ Војводин 30 милиона евра, KЦ Kрагујевац око 40 милиона евра и ускоро крећу радови, завршили KЦ Ниш 60 милиона евра, завршили радове на KБЦ Земун 472 милиона динара. Затим Тиршова 1 и 2 фаза, Драгиша Мишовић, Ургентни, Вишеграска, Дедиње 2 урадили где је више од 30 милиона евра уложено и то је сада најбоља кардиоваскуларна клиника у овом делу Европе, Инфективна клиника урађена. Здравствени центар Врање је урађен, здравствени објекти Врбас, Горњи Милановац, Kраљево, Kатаруска Бања. Урадили смо нове три болнице у Батајници, Новом Саду и Kрушевцу, две нове лабораторије", навео је председник Вучић.

Kаже да је 190 најсавременијих дијагностичких апарата и друге опреме набављено, највећа набавка санитетских возила 329 возила у Србији.

"И кажу да сам уништио здравство, а шта су они урадили и није их срамота да о томе говоре", поручио је председник Вучић.

 

Повећање минималне плате на 40.000 динара

Председник Вучић је изјавио да ће се покушати повећавање минималне плате на 40.000, а да просечна буде од 710 до 720 евра, до краја године можда и 750.

Председник Вучић подсећа да је минимална плата 2012. године била 15.000 динара.

"Покушаћемо да изгурамо да 40.000 динара буде минимална плата, 2012. је била 15.000, а сада ћемо да покушамо да не би могли више да лажу да се у Србији ради за 250 евра. У Србији ће минимална плата бити између 340 и 350 евра, то је минимално, а просечна ће бити од 710 до 720, до краја године чак и до 750 евра, јер наш је циљ да дођемо до плате 900 евра до 2025. године", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истиче да ће минималац значајно порасти, али да неће бити угрожен опстанак инвеститора, посебно немачких, кинеских, јапанских, великих инвеститора којима би, како каже, угрозили опстанак када би значајно подигли минималац.

"Овако смо значајно подигли, међугодишња инфлација ће бити између 9 и 10 одсто, значајно више, тако да ће људи боље живети. Инфлација нам је суштински увезена због цене нафте, која је прошле године у ово време била 65 долара по барелу, сада је 106 по барелу, као и цене гаса. Пензије идемо на два пута увећање, од девет кома нешто за новембар, плус 11,2 за јануар. То је огромно повећање за које имамо новац у овом тренутку", рекао је председник Вучић.

 

Највећа грешка ми је што смо одустали од литијума

Председник Вучић истакао је да себи никада неће опростити грешку што је одустао од литијума, оцењујући да је тиме уништен запад Србије, односно Подриње.

"Суочавамо се са много грешака, ја сам крив за једну и то себи не могу да опростим - литијум, ја сам крив за ту грешку, као што сам помало заслужан и за то што имамо највише злата, што су нам највеће девизне резерве, али сам крив што сам прихватио под притисцима и мојих сабораца и других да одустанемо од литијума", навео је председник Вучић.

Истиче да му је то једна од највећих грешака у последњих 10 година.

"Уништили смо тиме запад Србије, Подриње, по званичној статистици - Лозница, Мали Зворник, Љубовија, Бајна Башта имамо 102.000 становника, реално немамо 90.000 душа које заноће, реално нама је запад Србије празан, ја сам крив што нисам издржао те притиске", казао је председник Вучић.

Понављајући да му је то грешка коју себи не може да опрости, председник Вучић је рекао да је на тај начин уништена пре свега Лозница, Kрупањ и Мали Зворник.

"Тамо сам добио велики број гласова, срамота ме је што нисам имао снаге да упркос свим лажима, притисцима, свим спортистима, глумцима, свима који нису били довољно информисани издржим. То ми је највећа грешка коју себи нећу никада у животу опростити. Имали смо шансу да нам Лозница има 100, 120, 150.000 људи, да нам буде пети, шести град по величини за 10 година, убили смо будућност", закључио је председник Вучић.

 

Већ смо увели ванредно стање, само се не зове тако

Председник Вучић поручио је да нема разлога за панику, јер земља има резерве дизела за 77 дана, а бензина за 65 дана, те да ће бити и довољно гаса.

Када је реч о гасу, председник Вучић је подсетио да смо за 65 одсто потреба гаса обезбедили по изванредној цени од Русије, од 355 до 420 евра на 1.000 кубних метара гаса, што ће зависити од нафте, јер нам се цена обрачунава потпуно по нафтној формули.

“Морамо да купимо још 35 одсто, а купили смо 150 милиона кубних метара гаса и већ утискујемо у наше закупљено складиште у Мађарској, ако се деси да током зиме неко каже да се зауставља доток преко Бугарске”, рекао је председник Вучић.

Прецизирао је да је сада 227 милиона кубних метара гаса у нашем делу складишта Банатског двора.

"Зими, дневно трошимо 15 милиона кубних метара, што је довољно за нешто више од 15 дана. Имаћемо између 300 до 500 милиона кубних метара гаса, у мађарском складишту, које ћемо да купимо и да платимо. Али, немамо ни капацитет да повучемо, ако се прекине доток гаса. Али, у најгорем случају зими ћемо имати обезбеђене две трећине потреба, а верујем да ће бити покривене све потребе", рекао је председник Вучић.

Када је реч о нафти, председник Вучић је подсетио да је сва нафта у земљи из увоза, као и да Рафинерија у Панчеву ради са 100 одсто капацитета, и производи вишкове, за извоз.

Међутим, председник Вучић је рекао да већ 14 дана ништа не извозимо, а сутра ће бити донета одлука да се забранаизвоза продужи на још седам дана.

"Већ смо увели ванредно стање, само се не зове тако. Али, то не занима грађане, већ је наше да бринемо о њима”, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је нагласио да имамо резерве дизела за 77 дана, а бензина за 65 дана.

“Нема разлога за панику, само да грађани буду свесни да то нису једноставне ствари”, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да ради све да грађани имају довољно струје, гаса, топле станове.

Подсетио је да је забрањен извоз дрвета, због лоших ствари које су урадиле “Србијашуме”, али и неки други.

“Неке земље обећавају хале, где ће људи моћи да дођу са децом да се загреју. Ми то не обећавамо, јер се надамо да ћемо моћи без тога. Могу ли да обећам да ће све бити у реду ако се ''заврне'' Северни ток? Не могу”, рекао је председник Вучић.

 

Нећу на годишњи, отићи ћу на три, четири дана

Председник Вучић изјавио је да неће ићи на годишњи одмор, али да ће вероватно отићи негде на три, четири дана.

Још једном позивајући грађане да узму ваучере за одмор у нашој земљи, председник Вучић је рекао да ће видети да уколико буде још новца појача ваучере за октобар, новембар и децембар.

"Људи гледајте да идете у нашу земљу, прелепа нам је земља", рекао је председник Вучић.

Наводећи да се појављују информације да свуда има куће и плацеве, председник Вучић каже да нема нигде, али да ће гледати да купи у наредне две године на истоку Србије плац и да ће тада и обавестити јавност.

"Радујем се томе, толико нам је лепа земља, ја сам посебно одушевљен лепотама истока Србије, овим делом Дунавске магистрале - Градиште, Голубац, Доњи Милановац, све до Брзе Паланке", казао је председник Вучић.

 

Имаћемо тешку зиму, проблемима се бавимо сваки дан

Председник Вучић је изјавио да ћемо имати тешку зиму и да смо дефакто увели делимично ванредно стање, али да се држава свакога дана бави проблемима са којима ћемо да се суочавамо због чега их, како каже, грађани још нису ни осетили.

"Ми већ упумпавамо гас у наша мађарска складишта по високим ценама да бисмо могли да га повлачимо на зиму", рекао је председник Вучић.

Подсетио је да је Мађарска донела одлуку да не извози енергенте и додао да смо, уколико донесу одлуку да не извозе дизел, у великом проблему и да ћемо морати да се у потпуности ослањамо на нашу рафинерију.

Kада је реч о струји, навео је да она највећим делом зависи од угља и додао:

"Замислите да смо послушали оне који су на демонстрацијама говорили ''укините све руднике угља'' и тако даље. Током зиме бисмо струју имали два сата, а 22 сата је не бисмо имали, а сада сви враћају угаљ, Грчка враћа лигнит са три одсто на 17 одсто, Немачка, Енглеска, сви враћају".

Председник Вучић је рекао да у Србији 45 година није изграђен ниједан нови термо-блок, ниједан велики нови капацитет за производњу електричне енергије.

Навео је да ми током зиме дневно трошимо 100.000  тона угља, а некада и до 110.000  тона.

"Ми данас укупно копамо око 80.000 тона угља, фали нам 20 на дневном нивоу. Имамо на депонији укупно у овом тренутку 700.000 тона, што нам је за седам дана", рекао је председник Вучић.

Навео је да је цена струје данас 398 евра по мегават сату на тржишту.

"Цена коју ми наплаћујемо од нашег становништва је 41 евро, десет пута мања од тржишне цене, то је неиздрживо и немогуће, а фирмама наплаћујемо 75 евра - неиздрживо и немогуће за нас", рекао је председник Вучић.

Навео је да смо кренули у увоз угља да бисмо допунили оно што нам фали и додао да је цена угља данас 393 евра по тони, али да срећом набављамо јефтинији угаљ.

"Немогуће је да нађете угаљ, али ћемо успети да обезбедимо два милиона тона угља надам се од наших пријатеља из Kине", рекао је председник Вучић и додао да само за то мора да оде 280 милиона евра.

 

Нема проблема ако Мали Сента докаже да није користио скај телефоне

Председник Вучић је изјавио, на питање новинара да прокоментарише саслушавање Слободана Миленковића познатијег под надимком Мали Сента у тужилаштву, да за њега нема проблема ако докаже да није користио скај телефоне.

"Нећу да се мешам у тај предмет и тужилаштво нека ради свој посао у складу са законом. Kолико сам разумео, реч је о скај телефонима, ако није био на скај телефонима нема никаквог проблема. Ако јесте, онда само треба да објасни зашто и како је то могуће", рекао је председник Вучић на питање новинара о чему се ту ради.

Kаже да се поводом тога сада прича, као и пре, како се ту опет нешто крије и неко нечим прети.

"Водили су тако две и по године кампању против Јовањице како је мој брат позвао Kолувију и на суду је доказано да је то лаж. Са мојим братом никад није био у контакту. Да ли је тај Сента и било ко други од њих поменуо Андреја? Није никада. Све су то измислили, има ту чудних детаља, други пут ћу о томе, земља је сада у много већим проблемима, него да сада говорим како је неко хтео да руши државу. Не мислим на нашу полицију и било који њен део, већ мислим на стране службе пре свега", навео је председник Вучић.

Kаже да нико није рекао извините за лажи.

"Ево, лагали су, немају ништа, никад нисмо били ни у каквом контакту, нити знамо човека, нити имамо било какве везе. Да ли стварно мислите да председник Србије нема паметнија посла него да се бави криминалом и глупостима и не знам чиме, поред свих проблема које имамо. Да ли неко мисли да идем по Србији и убијам ко ми се не свиђа и да ли неко мисли да је то могуће", запитао је председник Вучић.

Навео је да тако неки кажу како он не сме да склони Стефановића због прислушкиваних разговора.

"Ајде прекините. Терате ме да вам пустим како изгледа тај прислушкивани разговор, њихов главни прислушкивани разговор, са главним криминалцем како су рекли. То је толико смешно да немам речи, пошто сам ја то преслушао. Смешни су, што би мој Вукан рекао, као биоскоп. Некима је то ријалити, а неки тиме покушавају да прикрију сопствени криминал и корупцију. На крају ће надлежни органи све то да испитају, као и неке чудне детаље зашто се неки тужиоци постављају пет или 10 дана пред нешто. Има чудних ствари", рекао је председник Вучић.

Додаје да је земља угрожена и да има преча посла, а да ће надлежне службе обавити свој део посла.

Верујем у наше службе и да ће урадити добар посао, закључио је председник Вучић.

 

Играмо најтежу партију - "Краљев гамбит"

Председник Вучић је истакао да Србија мора да буде јединствена, да настави да чува свој европски пут, чува своје односе и са Русијом и са Кином и свима другима и указао на то да је та политика издржала најтеже време.

"Радимо своје да наша земља иде напред, чувамо своју земљу", рекао је председник Вучић и навео да ми сада играмо најтежу партију шаха.

"То је најотворенија партија, почео је противник Краљев гамбит. Нама је тешко да не одговоримо веома офанзивно", рекао је председник Вучић.

Додаје да је лакше играти Дамин гамбит, што је дефанзивна варијанта, као и Сицилијанку, али да смо прихватилили Краљев гамбит тако да ћемо морати да се боримо и радимо више него икада.

На примедбу да се никада не смеје истиче да се не смеје и да му ништа није смешно јер зна шта нас чека и наводи да оног тренутка када руски председник Владимир Путин буде завршио ствари које је планирао уследиће његова понуда западу.

"Уколико ту понуду запад не прихвати, ући ћемо сви у пакао. А неће је прихватити", указује председник Вучић.

 

Не коцкам се са државом, понашам се одговорно

Председник Вучић је изјавио да никада не игра руски рулет за државу зато што се, како је истакао, понаша одговорно и озбиљно.

Председник Вучић је рекао да морамо да будемо довољно искрени према себи да разумемо тежину своје позиције, али да добро знамо да морамо да чувамо своје блиске односе са Немцима, Французима, Американцима и свима другима баш као што њима кажемо да нећемо да рушимо своје добре односе са Kинезима, али ни са Русима.

"Kао што видите, успели смо да издржимо у готово немогућим околностима 140 дана зато што имамо политику која је озбиљна и одговорна", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да му не смета када му противници кажу да "игра руски рулет".

"Ја нисам коцкар, могу да причају шта хоће. Надају се да ћу да будем убијен после другог или трећег, можда и првог метка, свеједно је, преживео сам већ пет метака", рекао је председник Вучић и нагласио:

"Никада се не коцкам са државом. Могу својом главом, али државом никада. Мој посао је да чувам државу, нисам ја изабран да идем у циркус и да засмејавам људе у Србији".

Председник Вучић је додао да није изабран на место председника да би некога засмејавао, да би неком био шармантан и симпатичан већ да би обављао посао за државу.

"Мој посао је да издржим најтеже притиске, као и Ана Брнабић, као и многих других људи. Можете, не можете, нема ту велике филозофије, али да чувамо најбољу политику за нашу земљу", рекао је председник Вучић и додао:

"Kао што видите, био сам у праву како ће да се одвијају ствари у Украјини и плашим се да сам у праву да ће то да траје много више од годину дана и да ћемо да идемо у много шири и већи светски сукоб него што је то до сада".

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк