Вести

ВУЧИЋ: МОРА СЕ ИЋИ У КОРАК СА НАЈБОЉИМА У СВЕТУ

Председник Србије Александар Вучић позвао је данас све да се вакцинишу и замолио грађане да разумеју од коликог је то значаја за целу земљу.

"Ми тиме мењамо будућност", поручио је Вучић након састанка државног врха са Оперативним тимом за вакцинацију.

Указао је да се мора ићи у корак са најбољима у свету, упркос чињеници да је тек 10 најбогатијих земаља купило чак 95 одсто количина вакцине које су у овом тренутку расположиве у свету.

Председник је нагласио да је Србија захваљујући политици која је вођена, захваљујући одговорности, одговорном понашању владе, успела да обезбеди значајне количине вакцине.

"То морамо да искористимо на најбољи могући начин, да најбрже и математички прецизно спроведемо вакцинацију. То је од пресудног значаја за економију, за животни стандард људи", рекао је Вучић.

Вучић је пренео и да је током седнице добио информацију да је двоје људи у Геронтолошком центру Шабац преминуло, али да није сигурно у ком таласу, па ће се та чињеница додатно проверити.

 

Ко би могао да ме критикује због набавке кинеских вакцина

Није било реаговања из Брисела на набавку кинеских вакцина за Србију, рекао је Вучић и додао да не види шта би могли и да му пребаце тим поводом.

"Један човек и један људски живот у Србији ми је пречи од свих похвала, свих новинара, Брисела и политичара на свету", рекао је, упитан да ли је било неких реаговања из ЕУ због кинеских вакцина.

Рекао је да је Србија паметно поступила, јер он зна механизме управе, не само у нашој земљи, већ и у Бриселу и целом свету.

"Тачно сам знао како ово функционише и зато смо кренули на време у разговоре са Американцима, Британцима, Русима и Кинезима", додао је Вучић.

Није, како је рекао, ни очекивао било какву реакцију из Брисела, а није је ни било.

"Са чим ћете да дођете и шта да ми кажете? Да ми кажете: што си узео кинеску вакцину? Иначе, одличну вакцину. Значи, требало би да ми буде важније да ли ће неко да ме похвали у Бриселу од живота грађана Србије?", рекао је Вучић.

Истакао је посао државе да се бори за будућност Србије и животе грађана, а не за похвале.

"То што ће да ме критикују што спасавамо животе - људи само напред. Очекујемо од ЕУ велику подршку и помоћ преко Ковакс програма, као и да преко Пољске добијемо Астра Зенека вакцине. А не очекујемо никакве проблеме. Никоме нисмо правили проблеме већ напротив", објаснио је Вучић.

Вучић је упитао шта да раде они који вакцину још нису видели, указујући да са вакцинацијом не може да се крене одмах, чим стигне вакцина.

То, додаје, показује шта добијање вакцина значи за нашу економију у односу на њихове.

"Ја сам на то поносан, и када су мене грађани бирали, када су бирали владу, они су бирали неког ко ће да штити њихов интерес, а не неких других земаља и своје интересе", поручио је Вучић.

Када је реч о темпу вакцинације, рекао је да су процене различите, и да би све преко 10. 000 дневно, а постоји процене да је могуће и 30. 000, било изванредно.

"То би значило да сваког дана по неколико живота спашавамо. Немерљиво је по питању здравља и живота људи, али и повратка људи на посао, враћању Србије у живот, економског раста наше земље, и зато ћемо гледати да то убрзамо", нагласио је Вучић.

Вучић је изразио уверење да ће, и поред могућих проблема, Србија у организационом смислу бити међу најбољима у Европи.

 

О вакцинама за Северну Македонију: Ваљда се помаже када је тешко

Помоћ Северној Мекодонији - 8.000 Фајзерових вакцина је братски и пријатељски потез Србије према тој земљи и показује одговорност Србије, која зна да не живи у "затвореном суду", већ јој је стало и до комшија, изјавио је Вучић.

"Да одговорим на природан и пристојан начин. Шта би нама вредело да сви будемо здрави, ако људи у комшилуку имају безброј проблема? Ми можемо да будемо срећни и задовољни, ако су нам комшије задовољне", рекао је Вучић упитан за 8.000 вакцина којима ће Србија снабдети Северну Македонију.

"Када да помогнемо? Када је лако? Ваљда се помаже када је тешко", додао је Вучић.

Вучић је рекао да ће Србија онолико колико може да помогне - помоћи, додајући да је и македонски премијер Зоран Заев био довољно сналажљив, тражио и борио се за своју земљу.

"То је не само пријатељски и братски потез према Северној Македонији, већ показује нашу одговорност, да не живимо у затвореном суду, већ да морамо о комшијама да помогнемо, као што би и они нама, сигуран сам", рекао је Вучић.

Вучић је додао да је сигуран да би у Северној Македонији биле популарне и кинеске и руске вакцине, а у Албанији Фајзер и Астразенека, због другачијег политичког односа, али и истакао да Србија нема проблем да помогне и Албанији, и коме год треба.

"Ако нам сутра неко буде тражио из Републике Српке, Босне и Херцеговине, како да одбијемо? Нормално је да помогнете", рекао је Вучић.

 

Харадинај опасан човек, "велика Албанија" претња свима

Харадинај је опасан човек, а "велика Албанија" би била претња свима, рекао је Вучић поводом изјаве Харадинаја о референдуму за уједињење Косова и Метохије с Албанијом, те истакао да ће Србија имати адекватан одговор на то.

На питање новинара да прокоментарише ту најаву Харадинаја, Вучић је рекао да на претње не треба узвраћати претњама.

"Мој одговор је - ви свој посао радите, шта хоћете, а ми ћемо имати добар и адекватан одговор, а грађани не треба да брину", поручио је Вучић.

Истиче да би волео да је чуо више реакција и из Вашингтона, Брисела и других центара моћи у свету.

Како је рекао, не дај Боже да је неко са наше стране говорио о неким другим врстама уједињења на Балкану...не само да би нам увели санкције, рекао је, већ би нас скоро и бомбардовали.

Вучић је поручио да Србија није "плитак поток" да свако може да је прескаче на тај начин.

Ипак, напомиње да је Харадинај опасан човек и озбиљан политичар који пледира да постане нови председник тзв. Косова и да би у случају да буде изабран уз подршку Аљбина Куртија, онда би имали и косовску владу и председника тзв. Косова који зе залажу за уједињење са Албанијом.

Вучић додаје да је то политичка чињеница и да зато није разумео одушевљење неких људи у Београду таквом констелацијом снага у Приштини.

"То прихватамо као политичку чињеницу и на њу ћемо увек да реагујемо", додао је Вучић.

Рекао је да су га и поред свега тога тужили на Косову како им прети када је рекао раније да ће бити изненађени реакцијом Србије ако буду кршили Вашингтонски споразум и тражили пријем у међународне организације.

 

Постоји план и за вакцинацију Срба на Косову и Метохији

Вучић је изјавио да постоји план и за вакцинацију Срба на Косову и Метохији и додао да је Србија спремна, колико буде била у могућност, да и за албанско становништво издвоји вакцине.

Вучић је, одговарајући на питање да ли постоји план вакцинације за Србе на Косову и Метохији, рекао да држава тражи "хибридни начин" за то, што подразумева да ће део грађана бити вакцинисан на северу Косова, део у општини Рашка, део у Врању и Бујановцу, али да предстоји да се нађе начин где ће бити вакцинисани грађани из централног Косова.

"У сваком случају, посебан део Оперативног тима за вакцинацију заједно за Канцеларијом за Косово и Метохију бринуће о нашем народу", рекао је Вучић.

Истакао је да ће Србија увек наћи начин да помогне свом становништву на Косову и Метохији, као што је то чинила и до сада, иако то, подсећа, није лако због политике коју Приштина води.

Помоћ коју Срби, рекао је Вучић, добијају од своје државе не угрожава никог, већ је део "националног кључа".

"Као што је за њих Косово независна држава, тако је оно за нас део Србије, посебно због бриге за српски народ који тамо живи и који Косово доживљава као своју територију", навео је Вучић.

На питање да ли очекује да ће бити проблема са доставом вакцина, с обзиром на раније искуство када је Приштина покушала да забрани вакцинацију нашег становништва на Косову и Метохији, Вучић је кратко одговорио "политика је чудо" и додао да ће Србија наћи начин.

Подсетио је да су из Приштине издали црвени налог за хапшење људи који су достављали вакцине, па је Србија, додаје, морала да их скрива, као и лекове, вакцине...

"Склањали смо све да не би уништили... Да су хтели вакцине да дају Албанцима, ми бисмо рекли "у реду је", али они су хтели да их униште", рекао је Вучић.

Србија ће, наглашава, наћи начин да помогне свом народу, исто онако како је успевала да у време такси напуни продавнице робом.

 

Кинеска вакцина нема ограничења за године старости

Кинеска вакцина Синофарм једина је која нема ограничење везано за доб и године, и биће једина у свету коју могу и деца да приме, пренео је Вучић.

Вучић је додао и да је кинески Синофарм, вакцина са најмање нежељених контраиндикација у свету.

 

Јавни сервис да уређују професионалци, а не странке

Јавни сервис морају да уређују професионалци, а не политичке партије, поручио је данас Вучић.

Вучић је тако одговорио на молбу да прокоментарише захтев опозиције за уређивања РТС-а.

"Јавни сервис није прћија политичких партија и не сме да буде као у њихово време, а ни да личи на њихове тајкунске телевизије које се баве само кампањом против државе, вакцинације. . . “, додао је Вучић.

Када је реч о захтеву за успостављање министарства за изборе, рекао је да само чека да предложе и министарство за ношење капа.

"Министарство за изборе познато је, основао је био Борис Тадић, а Драган Ђилас направио је два таква да би показао да је већи демократа. Дијалог је за разговор озбиљних људи, на озбиљне теме“, поручио је Вучић.

Када је реч о критици на рачун Милана Стаматовића и Дуде Ивковића да су се „продали“ Вучић је казао да је његов посао као председник да увек саслуша све људе.

"Пре свега желим да разговарам о пројектима. Као што ће остати запамћено да је Србија имала оволики број вакцина, које смо добили својом способношћу, остаће и колико километара аутопутева и пруга је урађено, колико тога се променило у Србији остаће упамћено и јесмо ли успели да урадимо нешто и на Златибору. Да ли је то могуће и са онима који не мисле као ви, ја мислим да је могуће и потребно“, нагласио је Вучић.

Вучић је казао да су Ивковић и он имали безброј пута различите ставове, да је реч о легенди, и да ће га он увек поштовати.

"Знам колико је радио за Раднички, Србију, Југославију. Без његове енергије и осталих који се боре не бисмо имали велелепну халу коју ћемо да имамо за две и по године“, нагласио је Вучић.

Вучић је додао, да не може озбиљно да коментарише глупости којих се, како каже наслушао -да ли ће да носи капу, каиш тегет или црн као и да је фарбао косу због светла на телевизији.

"Један сам од ретких који никада неће да иде код пластичног хирурга, нити да се фарба. Довољно сам матор да немам разлога да се стидим својих година и кријем седе. Немојте да измишљате, а то говорим онима који се труде сваког дана да нешто смисле и кажу само да би нешто рекли“, рекао је Вучић.

Упитан да прокоментарише оцене аустријског политиколога Флоријана Бибера, који је до сада увек био на страни опозиције, а сада их критиковао, Вучић је одговорио да неће да говори о томе, јер не мисли да се ради о особи која је значајна, осим што води кампању против Србије.

"Не мислим да је посебно важно ако он нешто каже“, додао је Вучић.

На крају је замолио грађане да помогну спровођење успешне вакцинације.

"Позивам грађане да се вакцинишу, да покажу одговорност, озбиљност, да себе и своје ближње чувају, да на сваки могући начин земљу убрзано погурамо напред“, закључио је Вучић.

 

Да сам ја дао дозволу за вакцину, утисак само Нове С

Вучић је рекао да је сигуран да јавност нема утисак, како то инсинуира Нова тв, да је тиме што је дочекао испоруку кинеске вакцине, неформално дао дозволу за њено коришћење пре АЛИМС-а.

Вучић каже да тај утисак "види" само Нова тв на исти начин на који, како каже, ствара утисак да поједини из опозиције имају 40 одсто подршке грађана, о којој, каже, нема ни говора.

Навео је да је Агенција прву кинеску вакцину добила раније, као и документацију која уз њу иде, а коју су у АЛИМС-у темељно ишчитали.

Поновио је да је кинеска вакцина добра вакцина, која има најмање контра индикација и додао да ће то највероватније бити прва вакцина којом ће моћи да се вакцинишу и деца од три до 17 година.

Вучић истиче да је то вакцина која се прави од живих вируса, која је најлакша за одржавање, али и која је због свог квалитета тренутно најскупља на тржишту.

"Међутим, све вакцине су добре вакцине", наглашава Вучић и додаје да их људи код нас углавном бирају по својим политичким уверењима.

Указао је да је свестан јачине антиваксер покрета и додао да једна политичка странка у Србији или прећуткује или подржава антимигрантске и антиваксер акције.

"Ја сам свестан снаге тог антиваксер лобија, али моје је да се борим нормалношћу за здравље људи и њхове животе", рекао је Вучић.

 

Са кинеским вакцинама имамо  услове за масовну вакцинацију

Вучић је рекао данас да се у масовну вакцинацију није могло ући док нисмо добили веће количине вакцина, а да се за то стварају услови тек сада са доласком кинеске вакцине.

Вучић је на новинарско питање о масовној вакцинацији напоменуо да тек сада и у Европи почиње масовна вакцинација.

"О масовној вакцинацији може се говорити када имате вакцину за пола милиона људи, и то се не може радити са 70 000 Фајзерове вакцине, тако да се чекало да добијемо већу колицину вакцина", прецизирао је Вучић.

Вучић је навео да је требало да стигне и 500 000 руске, али да за сада треба да стигне 200 000 плус 50 000 доза руских вакцина, током фебруара ће бити убрзана и набавка Фајзерових вакцина, а касније и АстраЗенеке.

Вучић  је поново захвалио Кини на вакцинама и објаснио да је у питању добра, традиционална вакцина која је најлакша и за чување и примену, али је и најскупља.

Захвалио је кинеском председнику, а посебно, јер смо вакцину купили по значајно нижим ценама.

"Није ме било срамота да молим, јер смо се понашали рационално", казао је Вучић, и додао да је молио кинеског председника и за још милион доза вакцина.

Вучић  је најавио да преко Пољске треба да стигне 800 000 вакцина АстраЗенеке, а разговара се директно и са Џонсон и Џонсон, као и са Модерном која би се очекивала на јесен када ће уследити други криуг вакцинације који је веома значајан, јер ће и тада то бити спас за наставак живота.

Како је рекао, сада се може ићи и на вакцинацију кроз Ковакс систем, а истакао је и да за здравствене раднике има довољно вакцине.

Вучић је напоменуо и да бисмо завршили већ сада добар део вакцинације да није било бесмислених кампања против вакцинације, због чега нисмо прихватали да уђемо у трећу фазу испитивања са Кином.

"Могуће да и сам нисам имао храбрости да предузмемо тај корак и да кажу да смо покусни кунићи и да се иживљавамо на људима", напоменуо је Вучић.

"Тако да смо кинеску и руску увезли тек када су и једна и друга велика земља регистровале те вакцине и прошли све фазе", истакао је Вучић.

 

Одзив у геронтолошким центрима 97 одсто

Вучић je изјавио да је одзив најстаријих у геронтолошким центрима за вакцинацију 97 одсто.

"Скоро сви старији су желели да се вакцинишу. Постојали су објективни разлози зашто неки нису могли, али они су свакако најсвеснији део друштва", рекао је Вучић.

Вучић  је рекао да није незадовољан, већ напротив да је срећан што је земља успела да обезбеди оно што многи нису.

"Није то да сам незадовољан, само увек желим више и високо постављам лествицу", рекао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк