Вести

ВУЧИЋ: МИ ЋЕМО НАСТАВИТИ ДА ВОДИМО ОДГОВОРНУ ПОЛИТИКУ

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да ће састанак са председником Републике Турске Реџепом Тајипом Ердоганом у Будимпешти бити корак у побољшању односа Србије и Турске.

"За нас је важно да одржавамо контакт, не само конктакт већ да покушавамо да имамо најбоље могуће односе са Турском. Турска је регионална велесила и верујем да ће разговори у Будимпешти, а потврђен је билатерални састанак са Ердоганом, бити корак у побољшању наших односа.

Имамо коректне, пристојне односе, али је тачно да је слање 4 пута 4 возила минобацача (Приштини) нешто што је кварило наше односе и о томе сам разговарао са Ердоганом телефоном на отворен и искрен начин. Верујем да ће ово бити даљи корак у побољшању наших односа и верујем да ћемо ускоро моћи да угостимо Ердогана у Србији", рекао је председник Вучић.

Истакао је, говорећи о предстојећем путу у Будимпешту, да је Мађарска искрени партнер, не само на европском путу Србије, већ у сваком смислу.

"Ми на Мађарску можемо да се ослонимо. Ми половину наше резерве гаса чувамо у Мађарској и то смо добили по повољним условима", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да ће у Будимпешти бити много европских и светских лидера.

 

Од следеће недеље јачи притисци на Србију него икада

Председник Вучић изјавио је да од следеће недеље очекује највеће притиске дела међународне заједнице на Србију до сада у наредном периоду како би увела санкције Руској Федерацији.

Председник Вучић рекао је да су недавно у Си-Ен-Ен-у, Рајнише посту, Берлинер Цајтунгу, ФАЗ-у изашли текстови усмерени против њега и Србије и оценио да је реч о организованој кампањи.

"Шест текстова излази, исте садржине. Вучић је крив јер подржава Србе. Шта се то десило у тих пет дана, шта смо то направили. Ниједан. Видите да је реч о организованој кампањи, о припреми за оно што следи од следеће недеље. Очекујем најтеже до сада притиске за увођење санкција Русији. Видите да хоће да ме изолују на политичкој сцени, да останем сам", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је реч о организованој кампањи против њега са циљем да га изолују.

Како је рекао, може да се види како се у Србији затвара обруч око њега.

"Ситуација у Украјини је таква да је сада јасно да не можете Русију лако да победите, не верујем ни да Русија може да победи.

Многи су очекивали после Изјумске офанзиве да ће Украјина са лакоћом да победи и нема ништа од тога. Сада је то сасвим јасно. Зато је важно учврстити фронт против Русије и зато ће притисци бити све већи, и нема везе то што они и даље имају много већу трговинску размену са Русијом него Србија", рекао је председник Вучић.

 

Курти неће одустати од политике стварања "велике Албаније"

Председник Вучић рекао је да је политика стварања "велике Албаније" процес који неће стати и да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти неће одустати од те намере.

"Начин да зауставите господина Куртија по том питању не постоји. Постоји могућност да он не успе да оствари то зато што ћете да му се супротставите у неком тренутку. Политичком аргументацијом, озбиљношћу, али и својом чврстином. Он неће стати", рекао је председник Вучић.

Додао је да нису проблематични само застава и симболи "велике Албаније" који су истицани током Куртијеве недавне посете Северној Македонији, већ и начин на који је премијер привремених приштинских институција тамо представљен.

Председник Вучић је објаснио да се његова недавна посета Републици Српској и Приједору упоређује са Куртијевом посетом Тетову, али је и додао да постоји велика разлика у те две посете, јер је он тамо био најављен као председник Србије, а не лидер свих Срба.

"Онај ко мисли да ће Куртија да убеди неко у Бриселу да не буде следбеник Енвера Хоџе и Адема Демаћија се вара. За људе у Србији који не знају, Демаћи је 28 година провео на робији у једном релативном либералном систему у коме и када одете на робију увек се тражио начин да вас пусте. Као политичког затвореника њега нису могли да пусте. Био је толико екстреман. Била је реч о таквом србомрсцу и националисти да је било немогуће учинити", објаснио је председник Вучић.

Истакао је и да Срби на Косову и Метохији нису одлучили да напусте институције само због таблица.

"То је само један у низу разлог за незадовољство. Не заборавите да су они тада сменили и Ђурића противправно иако немају никакве ингеренције да у томе учествују. Било је и много насиља над Србима које ни на који начин није процесуирано и нико није желео да решава те проблеме", рекао је председник Вучић.

 

Пензионери ће имати повећање пензија укупно 55 одсто

Председник Вучић рекао је да пензионере од октобра и јануара очекује повећање пензија, а уз оно претходно, највеће у историји до сада, то ће укупно износити 55 одсто.

Позвао је пензионере и да узму пензионерску картицу, јер ће од ње имати велике користи.

"Много тога радимо да бисмо обезбедили попусте у великим трговинским ланцима, али и другим местима. Важно је да је узму", рекао је председник Вучић.

 

Залихе енергената и хране на добром нивоу, грађани не треба да брину

Председник Вучић рекао је да је Србија спремна за предстојећу зиму и да су резерве енергената и хране на добром нивоу и да због тога грађани не треба да брину.

"Гаса већ имамо око 620 милиона кубних метара. Што у Банатском Двору што у Мађарској, то значи да су наше резерве добре", рекао је председник Вучић.

Упозорио је да Украјина тренутно блокира руски гас ка Мађарској и да то може изазвати оптерећење на тзв. Турском току.

"Радимо интерконектор са Бугарском и преговарамо са Азербејџаном за око 300 или 400 милиона кубних метара гаса. То су важне ствари за нас. Људи не треба да се оптерећују. Имамо хране довољно. Свега. Пшенице негде за 10-11 одсто више него прошле године", навео је председник Вучић.

Према његовим речима да није било невремена и олуја које су уништиле усеве сунцокрета, Србија са снабдевањем хране не би имала "баш никакве проблеме".

"Пунимо наше робне резерве домаћински, на озбиљан начин и људи не треба ништа да брину", рекао је председник Вучић.

 

Крајем августа и у септембру Србију очекују најтежи притисци

Председник Вучић је изјавио да очекује наредних дана и недеља, односно крајем августа и у септембру најтеже притиске до сада, додајући да ће Србија покушати да очува своју позицију.

"Да ли ћемо успети у томе или не то ћемо да видимо јер политика мора да има своје принципе. Чак и када не можете да их остварите фер је да кажете народу, не остварујемо их, не зато што их немамо већ зато што нисмо довољно јаки да бисмо те принципе остварили, али у сваком случају покушаћемо да сачувамо своју политику, покушаћемо да одбранимо праведност и истинитост наше политике, да ли ћемо у томе успети остаје да се види", рекао је председник Вучић.

Коментаришући притиске због неувођења санкција против Русије и изјаву из Брисела да се очекује учешће Срба на изборима на северу Косова и Метохије, председник Вучић је рекао да нема никаквих принципа и поштеног односа.

"У реду је када дођу и кажу ти, то мораш да урадиш, зато што смо ми велика сила. Ја кажем, океј тај речник разумем, нећу да вас послушам или смо сувише мали, нешто мало ћу да послушам, али то када нас правите људима који не знамо о чему говоримо, то не можете да трпите. 

Када сам био у Молдавији позвали су ме Олаф Шолц и Еманеул Макрон после комплетне дивљачке ескалације коју је правио Аљбин Курти на северу Косова. Ниједан Албанац није тешко рањен, само Србин и то шесторица њих, међу њима и  деца. Ја сам био веома љут на том састанку јер су ми тражили нешто што ми је изгледало као како је могуће да то тражите од нас. Нисмо хтели да учествујемо на изборима, Срби нису хтели. Подржали смо им ту одлуку зато што нема Заједнице српских општина, а ви по пети пут тражите учешће на косовским изборима", пренео је председник Вучић.

Каже да им је тада рекао да је то тешко да се спроведе, али да ће разговарати са Србима, а дан после више, како каже, није само то био услов.

"Они су рекли да ће албански градоначелници да поднесу оставку. Сад више није да ће да поднесу оставке.  И тако вас доводе све линију по линију. И онда им полако подилазе. Помињали су санкције против Србије, а зашто су спремне, па не знамо баш, али спремне су. То сте чули три пута, знате зашто, зато што се плаше кад неко води политику. Замислите мене да се плашим ботова и натписа на Твитеру. Они се плаше Куртијевих ботова и ових пензионера политичких Алише Кернс, Боба Менедеза, Рота и других који воде организовану хајку против мене", навео је председник Вучић.

Како додаје, нема ту никаквих принципа, никаквих правила и никаквог поштеног односа.

 

Србија мора да води своју политику, не туђу

Председник Вучић рекао је да Србија мора да води своју политику, а не туђу и додао да следи најтежи период до сада за нашу земљу и да очекује да се много тога решава у наредних месец дана.

Председник Вучић је рекао да земљи, уколико у свему подилази доносиоцима одлука у Бриселу, Вашингтону, Москви, не требају онда институција владе или председника.

"Морате да водите своју политику, а не туђу, ако ћемо туђу шта ће нам влада и председник. Поставите неког бирократу овде који ће само да "copy - paste". Ја мислим да је добро да видимо како се ствари одвијају, да знамо да немамо наклоњеност једног дела света због тих стратешких ствари из прошлости, али да са њима морамо да поправљамо односе и гледамо како да их градимо истовремено чувајући ова традиционална пријатељства", рекао је председник Вучић.

Додао је да следи најтежи период за Србију и да очекује да се много тога решава у наредних месец дана.

 

Од Србије се тражи да се не пита ништа за Србе у Црној Гори

Председник Вучић је рекао да у Црној Гори живи 29 одсто Срба, да по истраживању може да их буде и више од 30 одсто, а да се од Србије тражи да се не пита ништа и да ништа не тражи за српски народ који живи на том простору.

"Они траже од нас да ћутимо као заливени, да се не питамо ништа и не тражимо ништа за Србе, али су зато спремни да дају Албанцима који имају 24 одсто у Северној Македонији. Не можете да дишете и да зинете, а да председник парламента и министар спољних послова не одлучују о нечему, али зато Срби не смеју да одлучују ни о чему. Србима ћете да понудите спорт и туризам и још да буду срећни, да вам кажу много вам хвала што сте нам то понудили, јер ми више не заслужујемо јер ми нисмо срећни што је Косово независно", рекао је председник Вучић за РТС.

Како је рекао, то је неправедно и нелогично, али да "сила Бога не моли".

"То је оно што они раде, али да ућуткују они нас да ми не говоримо о истини и да не показујемо народу шта се стварно дешава - па то није реално", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић се осврнуо и на питање дуга Југобанци, који одлуком суда мора да плати Црна Гора истакавши да ће о томе да разговара са црногорским председником Јаковом Милатовићем.

"Изашла је пресуда у Србији - 7,4 милиона евра, не можете се играти са извршним пресудама. Спреман сам да разговарамо, да видимо како да пронађемо одређене начине. Већ смо помогли тако што месец дана не дајемо на извршење пресуде, што је велика помоћ", рекао је председник Вучић.

 

Осуђујем употребу вештачке интелигенције у политичкој борби

Председник Вучић изјавио је да се противи употреби вештачке интелигенције за борбу са политичким противницима и да сматра да је то фалсификат.

На питање новинарке да прокоментарише спотове на ТВ Пинк о појединим лидерима опозиције у којима се користила вештачка интелигенција, председник Вучић је рекао да нико не би волео да се то деси њему и да је то груби фалсификат.

"Ја сматрам да су представници бившег ражима у праву и да то не сме да се користи. То је нешто што је недозвољиво, нефер и нешто што једна демократска држава не сме да ради и надам се да ће надлежни органи предузети одговарајуће мере. И очекујем то", рекао је председник Вучић.

Додао је да је власник ТВ Пинк Жељко Митровић његов пријатељ, али да то не сме да се ради.

"Добро је да користимо вештачку интелигенцију, али не сме се злоупотребљавати. Нема смисла да стављате у уста људима нешто што нису рекли. Довољно су тога лоше урадили да нема потребе да им било шта стављате у уста", поручио је председник Вучић.

Како је рекао, представници бивше власти су емитовали фотомонтажу његове  фотографије са Куртијем како се грле, а, како је рекао, никада се није ни руковао са Куртијем. 

"Никада то нису осудили. Не очекујем да осуђују ове бесмислене карикатуре које се о мени објављују сваки дан, нити ми смета", рекао је председник Вучић.

Рекао је да је навикао да га називају свакаквим именима и да се то видело и синоћ на фудбалској утакмици Партизана на којој су му навијачи погрдно скандирали чим нису били задовољни нечим, па макар то била и судијска одлука.

Председник Вучић је рекао да после Мађарске иде на један тежак пут и да ће чим се врати, отворити стадион у Лесковцу.

"То је стадион који припада држави Србији. Наћи ћемо оператера за стадион, јер нећемо то да остављамо локалним самоуправама. Предиван је стадион, завршили смо га раније, али имали смо проблем са хибридном травом. Отварамо стадион, болнице, домове здравља, крајем септембра отварам велелепну школу у Сјеници са унутрашњим базенима", рекао је председник Вучић.

Једини је у земљи који сматра да смо направили грешку са литијумом, јер је, како је рекао, његов посао да зна шта су стране службе урадиле.

"Добро је да имамо плурализам и да свако говори шта хоће, а ја ћу да говорим оно што је у интересу грађана Србије", поручио је председник Вучић.

 

Не будите ни на страни Русије ни Америке већ на страни Србије

Председник Вучић је позвао грађане Србије да не буду на страни ни Русије ни Америке већ да буду на страни своје земље, како би сачували мир, стабилност и виталне националне интересе.

"Да сачувамо нашу земљу. Обезбедимо што је могуће више инвестиција. Да гледамо како и на који начин да не учествујемо у ратовима и сукобима. Да гледамо како да сачувамо мир а да сачувамо наше виталне и националне интересе. За сукобе увек имате времена и њему се радују само будале. А они који морају да учествују у сукобу никад му се не радују", рекао је председник Вучић за РТС.

Истиче да је за Србију тешка ситуација након санкција, али и после, како је рекао, "непримерених и неодговорних оптужних аката" подигнутих против председника Републике Српске Милорада Додика.

"Све што су 30 година неки ћутали, сада је време за обрачун са Републиком Српском. Само се питам где мислите да вас то води? Докле мислите да то иде? Шта очекујете да се на крају деси? Да Република Српска пристане на самоуништење и самоукидање", рекао је председник Вучић.

Коментаришући недавну изјаву  члана Председништва БиХ Дениса Бећировића да је време да Вучић престане да избегава реч суверенитет и да почне конкретно да поштује суверенитет државе Босне и Херцеговине, председник Вучић је рекао да не постоје осуде када Бећировић  "измишља лажи о Великој Србији у Сребреници".

"Али може да одређује шта ћу ја да говорим и каже да сам крив и због онога што ја нисам рекао. Било је у реду када говорим о територијалном интегритету БиХ, али нисам споменуо посебно суверенитет", истакао је председник Вучић.Не будите ни на страни Русије ни Америке већ на страни Србије

Председник Вучић је позвао грађане Србије да не буду на страни ни Русије ни Америке већ да буду на страни своје земље, како би сачували мир, стабилност и виталне националне интересе.

"Да сачувамо нашу земљу. Обезбедимо што је могуће више инвестиција. Да гледамо како и на који начин да не учествујемо у ратовима и сукобима. Да гледамо како да сачувамо мир а да сачувамо наше виталне и националне интересе. За сукобе увек имате времена и њему се радују само будале. А они који морају да учествују у сукобу никад му се не радују", рекао је председник Вучић за РТС.

Истиче да је за Србију тешка ситуација након санкција, али и после, како је рекао, "непримерених и неодговорних оптужних аката" подигнутих против председника Републике Српске Милорада Додика.

"Све што су 30 година неки ћутали, сада је време за обрачун са Републиком Српском. Само се питам где мислите да вас то води? Докле мислите да то иде? Шта очекујете да се на крају деси? Да Република Српска пристане на самоуништење и самоукидање", рекао је председник Вучић.

Коментаришући недавну изјаву  члана Председништва БиХ Дениса Бећировића да је време да Вучић престане да избегава реч суверенитет и да почне конкретно да поштује суверенитет државе Босне и Херцеговине, председник Вучић је рекао да не постоје осуде када Бећировић  "измишља лажи о Великој Србији у Сребреници".

"Али може да одређује шта ћу ја да говорим и каже да сам крив и због онога што ја нисам рекао. Било је у реду када говорим о територијалном интегритету БиХ, али нисам споменуо посебно суверенитет", истакао је председник Вучић.

 

 

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1