Вести

ВУЧИЋ: ЈЕДИНИ КРИВАЦ ЗА СВЕ ШТО СЕ ДЕШАВА НА КИМ ЈЕ КУРТИ

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је поводом најновијих дешавања на Косову и Метохији да је данас један од најтежих дана за нашу земљу и народ од 2004. и 2008. године.

Председник Вучић се извинио грађанима што се данас раније није обратио али је требало времена да се све испита шта се догодило на Косову и Метохији јутрос, данас током преподнева и послеподнева, како би грађанима могао да саопшти истину и да са друге стране припреми терен за доношење одговарајућих одлука.

"Око 2:46 часова група Срба са Косова и Метохије поставила је два камиона као барикаде на северу Косова и Метохије, затим долази Косовска полиција која покушава да уклони те барикаде, ту долази до сукоба са Србима који су барикаде поставили и у том сукобу убијен је један (косовски) полицајац и рањено још једно лице", рекао је председник Вучић на ванредној конференцији за новинаре у Београду.

Како је додао, у 8:57 часова административни прелази Јариње и Брњак су затворени, а пуцњаве и окршаји и даље трају.

 

Осуђујем убиство албанског полицајца, то је изазвао Курти

Председник Вучић изјавио је да осуђује убиство албанског полицајца у околини манастира Бањска на Косову и Метохији и да се то ничим не може правдати, али да је то плод, како је рекао, терора премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија.

Председник Вучић рекао је да ни на који начин не жели да правда убиство албанског полицајца нити је то могуће правдати. 

"То је за осуду и то је нешто што ником није било потребно понајмање српском народу, у тренутку када су сви схватили да је Курти главни организатор хаоса на Косову и Метохији. И на то нема међутим", поручио је председник Вучић. 

Истакао је да је говорио да су могуће ситуације попут оне у Бањској и то и у Њујојку и у Бриселу  и да је упозоравао да то може да се деси, али да нико није желео то да чује.

Додао је да су се побунили не Срби из централне Србије, како су то лагали у Приштини већ Срби са Косова и Метохије,не желећи више да трпе Куртијев терор.

"Од 3. новембра када је Курти из Берлина сменио командира Ђурића за регион Север, успостављен, у складу са чланом 9. Бриселског споразума, 62 пута су користили косовску полицију против Срба, 22 ескалаторна потеза на северу Косова, 56 етнички мотивисана напада на Србе. Било је само питање времена када ће они које полиција прогони и који се стално крећу на релацији централна Србија и Косово и Метохија да би избегли хапшење Куртијеве полиције да учине нешто за себе и своје породице", рекао је председник Вучић.

 

Страдала тројица Срба са Косова и Метохије, можда и четврта особа

Председник Вучић саопштио је да су у сукобу на северу Косова и Метохије страдала тројица Срба са Косова и Метохије, а двојица тешко рањена, као и да постоји бојазан да је и четврта особа страдала.

Председник Вучић је у обраћању грађанима рекао да је сасвим извесно да су страдали од снајперске ватре са велике удаљености, када то није било неопходно.

Председник Вучић је рекао да су Срби за сат времена били у потпуном окружењу и да је спроведен бруталан напад на њих.

"Питали смо се зашто то не ради КФОР, али дали су карт бланш Куртију да се обрачуна са онима које називају терористима, према нашим информацијама", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да ће на основу праћења и пресретања бити показани и докази да је то радила албанска полиција.

Рекао је да је за једну особу питање да ли ће  преживети јер нису желели да му укажу помоћ.

"Тонски имамо снимљено да се албанска полиција смеје и говоре "пусти га да умре". Имамо тонске снимке који то потврђују", рекао је председник Вучић.

Навео је да су они користили снајпере и гађали и приватне куће у Бањској где никога није било, само старци.

Председник Вучић је рекао да је део лица дошао до манастира јер су имали двојицу младића којима су желели да пруже помоћ и да црква није ни на који начин умешана.

"Онда је  кренула спин револуција од јутрос и свима који су окрвавили руке против Србије 1999. године пало је на  памет да оптуже Србију", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је показао и фотографију на којој је "там",  а не оклопно возило жандармерије и истакао да нема везе са војском и полицијом.

"О тим лажима срамота ме да говорим", рекао је председник Вучић.

 

Курти нема ниједну другу жељу осим да изазива сукобе

Председник Вучић рекао је да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти нема ниједну другу жељу осим да изазове сукобе, те да супротно Бриселском споразуму не жели да формира Заједницу српских општина.

Председник Вучић упозорио је и на специфичност третирања данашњег сукоба од стране међународне заједнице. 

"Када је постојала таква врста сукоба у Северној Македонији свет је то заустављао и правио разговоре и договоре. Данас су рекли - побијте их све. Када је Србија ишла у Дреницу да се обрачунава са онима који су хтели отцепљење од међународно признате државе они су рекли да су то били борци за слободу предвођени Адемом Јашаријем, а не терористи. Само су изгледа Срби увек терористи", рекао је председник Вучић. 

То је за нас наук, да знамо са ким имамо посла и да знамо шта је то што нам мисле те да су сви могли да их чују данас како говоре да је то све из Београда организовано и како је то све Србија урадила, рекао је председник Вучић.

"То говори какве су им намере - од Рота до Фелингера који позива да Београд поново буде бомбардован, до свих осталих", рекао је председник Вучић. 

Председник Вучић рекао је да је Савет за националну безбедност заседао током целог данашњег дана и да ће искористити своје стрпљење и одговорност те одлуке доносити пажљиво. 

"Детаљно их припремити, темељно их урадити и са тим одлукама изаћи пред наше грађане и наш народ на Косову и Метохији у данима који су пред нама", рекао је председник Вучић. 

Председник Вучић позвао је међународну заједницу да се Заједница српских општина (ЗСО) формира, да на северу Косова Срби буду полицајци што, како је рекао, значи да се испуне услови око формирања Заједнице српских општина. 

"Јер то је једини начин да сви Срби не буду протерани са својих огњишта или да не буде више сукоба. Ми позивамо наш народ на мир и уздржаност, молимо их, и молимо их да верују својој држави. То је све што могу да их молим. Наше је да исцрпимо све што можемо, да не дође до већег крвопролића наше је да покушамо да сачувамо мир, али ако неко мисли да није важно...о том-потом, када донесемо одлуку обавестићу вас о томе", рекао је председник Вучић. 

Председник Вучић прочитао је део транскрипта са снимка данашњег дешавања на Косову и Метохији који је био узнемирујућ имајући у виду понашање припадника такозване косовске полиције и рекао да зна какве су емоције код људи, да не мора нико о томе да му говори, и да зна шта би "људи највише волели у бесу".

"Али моја молба за све је да будемо довољно паметни и да ми будемо ти који ћемо да доносимо одлуке, а не други", рекао је председник Вучић.

 

Међународна заједница дала кард бланш за убијање Срба

Председник Вучић је изјавио да је међународна заједница дала кард бланш за убијање косовских Срба после убиства албанског полицајца у Бањској и да нико од њих  данас није радио на деескалацији ситуације на Косову и Метохији.

"Приде их снајперима јуре и убијају, што никада другде нису дозволили на такав начин. Да би тиме оставили север Косова и Србе без мушких глава које би могле да се супроставе терору премијера приштинских привремених институција Аљбина Куртија. То је цела суштина“, рекао је председник Вучић у Председништву Србије одговарајући на питање новинара да ли је решење ситуације распоређивање међународних снага на север КиМ.

Председник Вучић је рекао и да би најбоље решење било распоређивање међународних снага на север КиМ.

"Било би много боље и лакше да нема косовске полиције на северу КиМ, али они нису хтели то да слушају. Сада су они, тобож, најважнији фактор и то је неко намерно извео“, поручио је председник Вучић.

 

Албанским порталима није важно колико ће да лажу, већ да свале кривицу

Председник Вучић је поводом сукоба на Косову и Метохији и писања албанских портала истакао да њима није важно шта ће и колико да лажу, већ да се кривица за убиство албанског полицајца сваљује на Београд. 

"Дакле није било важно шта ће све да слажу, како и колико ће све да слажу, само је било важно да се кривица за убиство албанског полицајца, сваљује на Београд да би они показали да су они у праву и да имају свако право овога света да малтретирају грађане са севера КиМ“, изјавио је председник Вучић. 

Говорећи о наводима албанског портала да је убијен припадник Левијатана Павле Бихали, председник Вучић је рекао да је то учињено да би се направила веза са Београдом и додао да Бихали није убијен, већ младић из Косовске Митровице. 

"Објављивали су и да је међу убијенима и Радомир Почуча, није ни пришао КиМ. Објавили су да у немирима учествују припадници Образа, реч је о ноторној лажи. Пустили су информацију да вернике и монаштво држе као таоце, реч је такође о ноторној лажи“, изјавио је председник Вучић. 

Председник Вучић је навео да је било и писања о нападу на Српску православну цркву (СПЦ), који су према његовим речима, били у складу са мантром Алише Кернс да се преко СПЦ преноси оружје. 

"О томе је данас лагао и Аљбин Курти и сви други и приметићете једну невероватну ствар, сваки нормалан човек ће да осуди убиство и свака нормална земља и свако други, као што и ми чинимо“, указао је председник Вучић. 

Председник Вучић је рекао да Приштину није интересовао покушај Драгише Гаљака. 

"Само их питам шта би са Драгишом Гаљаком, како то да се и даље не води истрага за покушај убиства Драгише Гаљака који је добио два метка, зато што их то не занима, зато што их то не интересује, зато што је цела прича урађена и том брзином су опколили Србе само да би се показало како су у ствари Срби ти који су кривци", оценио је председник Вучић.

 

Плашим се да ће бити још лошије, одлуке наредних дана

Ово није епилог, довољно је лоше, али плашим се да ће бити још лошије и нисам случајно рекао да ћемо у данима пред нама доносити одлуке, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је тако одговорио на питање новинара током обраћања у Председништву да ли је ово што се данас дешавало на северу епилог ситуације на Косову и Метохији последњих месеци, почевши од учесталог хапшења Срба, као и да хитна помоћ није могла да дође до Бањске да пружи помоћ.

На питање колико је људи тамо угрожено и одсечено од свега, без помоћи, председник Вучић рекао је да о томе не би говорио из много разлога.

"Ово је све одговарало само Албанцима и онима који их подржавају у противправном антисрпском деловању", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић указао је на то да су лагали све време и годину и по дана од почетка рата у Украјини како Србија хоће да ратује.

"Све су слагали, а никада нису рекли извини", приметио је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је и да се за двојицу страдалих Срба зна да су из Косовске Митровице, али да се још проверавају имена, и изразио саучешће породицама. 

"Изражавамо саучешће као и породици албанског полицајца", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић поновио је да је за све крив Аљбин Курти.

"Да није било албанске полиције, него да су били српски полицајци никада се ништа не би догодило. Курти и они који га пуштају да све то ради", закључио је председник Вучић.

 

Све је било припремано, за сат и 20 минута окупили су 460 специјалаца

Председник Вучић поводом сукоба на Косову и Метохији, рекао је да има информације да је све било припремано и додао да је према проценама, албанска полиција за сат и двадесет пет минута окупила 460 сепцијалаца, што указује на то. 

“Али, за сат и двадесет да то урадите у недељу, у јутарњим сатима. Њих су распоредили тачкасто, дизали су дронове за снимке, КФОР је преузео на себе да затвори могући излаз Србима према централној Србији на 32 или 33 коте да случајно нико не би успео да пронађе спас, а да сви остали могу да буду побијени", навео је председник Вучић. 

Председник Вучић истакао је да ће у наредним данима обавестити јавност о коначној одлуци Србије.

 

Никада нећемо признати независно Косово, можете све да нас побијете

Председник Вучић поручио је вечерас онима, који мисле да могу да изврше притисак на Србију да призна независно Косово, да се то неће десити никада.

"Никада вам нећемо признати независно Косово. Можете све да нас побијете. Можете да урадите шта год хоћете. Никада Србија неће признати независно Косово. Накарадну творевину коју сте правили бомбардовањем Србије, коју сте правили свим могућим лажима", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић поручио је да је Србија увек спремна за разговоре, али на признање Косова могу да забораве. 

Председник Вучић поновио је да је суштина притисака да Србија призна Косово. 

"То је суштина, притисак на Србију не бисмо ли признали Косово, да направе са две стране удар на земљу. Са једне стране да имате комплетан НАТО сектор у Србији који ће да каже "Ко су ти Срби, морамо да се оградимо од њих". Са друге стране имате једнако неодговорне оне, који наравно неће никада да оду на Косово и Метохију, када вам ови лажни родољуби, лажни десничари говоре "Ајте сви уђите у сукоб истог секунда", а да не причам што су учествовали у уништењу војске", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је за људе који траже да Србија уђе у сукоб због Косова рекао да би, у том случају, ти први тражили поштеду.

Председник Вучић поновио је да су у данашњим сукобима на северу Косова и Метохије учествовали само локални људи. 

"Какве су лажи причали ко све присуствује из централне Србије, а то били само људи са Косова и Метохије, који не могу да трпе Куртијев терор. Нема никаквог оправдања за убиство Буњакуа", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић прочитао је транскрипт разговора албанских полицајаца са рањеним Србином.

"Полицајац се смеје и говори имамо једног рањеног поред цркве. Је л' ти треба помоћ. Треба, треба. Добро, није ни толико хитно, није штета да умре", прочитао је председник Вучић.

 

О одлукама везано за Косово и Метохију у наредним данима

Председник Вучић изјавио је да ће се одлуке у вези са најновијим дешавањима на Косову и Метохији доносити у наредним данима, хладне главе.

“Цео дан смо анализирали све и као што видите нисмо могли вечерас да дођемо са закључком. О одлукама како и на који начин ћемо тражити или штитити наш народ обавестићемо грађане у данима који су пред нама”, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је, одговарајући на питање Н1, да ли има сазнања откуд Србима униформе и оружје, ко их је наоружавао и давао униформе, рекао да то нису униформе Војске Србије, нити полиције, и да се могу купити свуда.

“Хвала вам на свим вашим питањима јер то управо одсликава како то изгледа водити специјални рат против Србије. Видели сте инсинуације да је Србија дала униформе војске, полиције било кога другог и по којем је Србија крива. То нису униформе Војске Србије, то нису униформе ни полиције, униформе се купују свуда на тржишту и никакав проблем их није набавити”, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да никаквог специјалног оруђа нити оружја није било које не може да се нађе било где.

"Ја већ месецима говорим да се подиже отпор и побуна код народа и на северу и свуда и људи који хоће да се организују”, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је и да се чуо са представницима Српске листе који су са својим народом.

Председник Вучић између осталог, одговорио је на питање да ли се чуо са представницима Српске листе и шта је порука људима на Косову и Метохији, ко ће их заштитити, те да ли је имао комуникацију са КФОР-ом.

"Што се тиче људи који су били закључани, не мислим да је велики проблем што су људи закључани, проблем је у томе што је албанска полиција пуцала и по тим кућама и што албанска полиција покуца на та врата да би хапсила Србе само зато што мисле да у тим кућама постоји неко ко би могао да им пружи отпор”, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је и да су грађани од КФОР-а требали да добију заштиту па је нису добили, те додао и да је барикаде које су биле постављене требало КФОР да уклони јер су они задужени за слободу кретања, а не полиција из Приштине или јужне Митровице.

"Па је и због тога дошло до сукоба у коме је страдао албански полицајац. И све ви то знате. И да вас све заједно питам шта бисте урадили да сте на нашем месту не бисте знали шта да ми одговорите, нико од вас”, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић, говорећи о раду безбедносних служби, рекао је и да су оне радиле све време и да су у 16:46 часова скинули и то што албански полицајци говоре.

"Да, радимо, само што је било толико проблема и толико мука да нисмо могли раније, јер ја не могу да изађем пред народ са тим што сам прочитао у новинама”, рекао је председник Вучић.

Наводећи да је много Срба страдало за слободу, председник Вучић рекао је да Косово и Метохија никада неће добити своју независност, бар не од Србије.

 

Опозиција ни реч није рекла о Бањској, брину само за изборе

Председник Вучић је изјавио да се нико из српске опозиције није огласио поводом догађаја у Бањској и да мисле само о томе како ће се то одразити на њих на изборима. 

На питање новинара да прокоментарише изјаве дела опозиције, посебно Раде Трајковић и Здравка Поноша зашто се није одмах огласио поводом догађаја у Бањској, и да ли држава Србија и цела политичка елита чека да на Косову и Метохији избије рат па да се огласи, председник Вучић је рекао да сем што су њему рекли да гукне, они сами, како је рекао, нису ни гукнули.

"И ништа нису рекли, ни реч нису рекли. И то су исти они који су хвалили премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија и говорили како нам стиже дивни интелектуалац. Њихов друг. Срамота ме је и да их коментаришем“, рекао је председник Вучић.

Додао је да ни са ким из медија данас нису разговарали, нити су их интересовали медији.

"Толико су бринули за Србе и толико им је жао Срба да једино што су знали да ураде је то како ће на изборе нешто да им се одрази“, рекао је председник Вучић.

На питање новинара да прокоментарише изјаву немачког посланика и председника спољно-политичког одбора Бундестага Михаела Рота кога је занимало како ће наћи оправдање за напад на северу Косова и Метохије, председник Вучић је одговорио да није тражио никакво оправдање за то, за разлику од њега, који ће, како је рекао, наћи оправдање и за то што пуцају на српску децу на Божић.

"Као што видите, ја сам осудио убиство албанског полицајца. Што Михаел Рот преко својих уста никада не може да превали и осуди Албанце за било шта, чак и када пуцају на српску децу. У томе се разликујемо. Захваљујући њему, између осталог, и таквим јастребовима, и имамо такву ситуацију на КиМ“, рекао је председник Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк