Вести

ВУЧИЋ: "HANSGROHE" ЈЕ ВЕЛИКА СТВАР ЗА ВАЉЕВО И НАШУ ЗЕМЉУ

Немачка компанија "Hansgrohe" отворила је данас у Ваљеву фабрику санитарне опреме, а председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је то велика ствар за тај град и нашу земљу, као и да ће "Hansgrohe" од краја следеће године запослити 300 радника и после до 1.000.

"Ту су и "Bizerba" и "Hisense", урадићемо и брзу саобраћајницу (од Лајковца до Ваљева) најкасније до марта, гасовод  треба да дође у Ваљево, долази до 15. октобра, и када урадимо болницу за 90 милиона евра и халу од 15 до 20 милиона евра, то ће бити нови град", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић подсетио је да треба да се обнови и преостали део барске пруге, од Ваљева до Врбнице на граници са Црном Гором.

"Крушик сада стоји боље, имао је дугове од 35 милиона евра, а сада 11,7 милиона. Имао је кредите од 10 милиона, сада два милиона... иде боље посао за Крушик, иако бисмо ми волели да не буде рата", навео је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да је "Hansgrohe" најбољи у свету у тој бранши и да је то једна од најбољих немачких компанија.

"Сада имају 50 запослених, врше обуке, када одете у Беч у хотел, Берлин и друге европске градове, у 80 одсто случајева тушеве које видите биће направљени у Србији", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да ће до краја године немачка компанија запослити у Ваљеву више од 100 људи и до 2027. године имаће 1.000 запослених.

Ово ће да подиже Ваљево, нагласио је председник Вучић и додао да је инвестиција у нову фабрику вредна 85 милиона евра.

Фабрика је отворена у Индустријској зони Ваљево, а поред председника Вучића  присуствују и генерални директор компаније "Hansgrohe" Ханс Јурген Калмбаћ, министар финансија Синиша Мали, министар грађевинарства Горан Весић, министар трговине Томислав Момировић, амбасадорка Немачке Анке Конрад и други.

Производи компаније "Hansgrohe" се могу наћи у бројним хотелима са пет звездица и бутик хотелима, приватним вилама и корпоративним представништвима широм света, између осталих у највишој згради на свету, Бурж Калифа, једном од најлуксузнијих путничких крузера Квин Мери 2, представништву Астон Мартина у Мајамију, али и у гламурозном Ексцелзиору у Дубровнику.

Председник Вучић је, обилазећи простор компаније, навео како су разговори са "Hansgroheom" започети пре две године, и да је изградња завршена за свега 13 месеци.

''Са "Hansgroheom" смо пре две године почели разговоре, и од тад смо направили све договоре и почели изградњу, и све завршили за тако кратко време. Да вам кажем, на састанку сам нас критиковао, за разне ствари, негде смо спорији, негде каснимо у експропријацији, да не причам сад, али све у свему урадили смо нешто што ни за пет годинама у неким земљама не би било урађено'', рекао је председник Вучић.

''Уз све моје незадовољство и жељу да увек мора боље, задовољан сам'', оценио је председник Вучић и додао да ће то значити за БДП Србије.

''Сваки долазак немачких инвеститора значи да ће доћи и остали. Кад једном дођу, онда доводе и пријатеље. Кажу својим комшијама, нама је добро тамо, дођите и ви. Тако ће ускоро и Чачак добити 800 запослених, јер су они рекли својим комшијама да им је овде добро'', рекао је председник Вучић.

Коментаришући то што су радници који ће радити у новоотвореној фабрици на обуци у Немачкој, председник Вучић рекао је да "Hansgrohe" улаже у људе.

''Видите како они улажу у људе. Можете сад мене да доведете који ништа не знам, али када се прође обука онда то остаје, овде се може научити'', рекао је председник Вучић.

 

"Hansgrohe" у Ваљеву огроман успех Србије

Председник Вучић изјавио је данас, на отварању фабрике "Hansgrohe" у Ваљеву, да је долазак те немачке компаније огроман успех Србије и да ће тек да долазе бољи дани за тај град.

Председник Вучић рекао је да је "Hansgrohe" постао светски лидер у производњи најквалитетнијих производа за кухиње и купатила и да је Ваљево добило једног  изузетног послодавца, произвођача и великог извозника.

"Зашто да се не похвалимо тиме, добило је и великог пореског обвезника", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић нагласио је да је поносан што зна да ће та компанија остати овде десетинама година, а не краткорочно.

"Колико год тешко било, немачке породичне компаније, када дођу тешка времена користе резерве сачуване кроз лака времена. Ми то још нисмо успели да савладамо", навео је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да у немачким компанијама у Србији сада ради више од 80.000 запослених, као и да је Немачка убедљиво највећи наш спољнотрговински партнер, који је допринео снажном расту Србије и индустријализацији  земље.

Председник Вучић додао је да смо успели да учетворостручимо трговинску размену за девет година.

Председник Вучић додао је да су производи компаније "Hansgrohe" присутни у 150 земаља света и у то у најлуксузнијим објектима, попут Бурџ Калифе и слично.

Председник Вучић рекао је да је немачка компанија прошле године имала рекордну продају од 1,5 милијарду евра, што је за скоро 12 одсто више него претходне године.

"Од укупно 5.639 година, у будућности додајте још 1.000 оних који ће радити у Ваљеву. И свуда ће на њиховим производима бити исписано да је направљено у нашем Ваљеву", рекао је председник Вучић и додао да ће производи из Ваљева бити намењени за тржишта у Европи, Блиском истоку, Африци и САД.

Председник Вучић нагласио је да је ово највећа фабрика у последњих 120 година које гради "Hansgrohe".

Председник Вучић додао је да је улагање вредно 85 милиона евра, као и да ћемо имати четири милиона чесми годишње произведених у Ваљеву.

"За само  две године добили смо 35.000 квадрата покривеног простора у Ваљеву и инфраструктуру", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да ће  Ваљево добити гас 15. октобра и да се после продужава до топлане и Крушика, као и да ће у другој фази имати и све важне институције и грађани, што ће смањити загађење.

Најкасније до марта биће готова брза саобраћајница и до Београда  ће се од Ваљева стизати за мање од сат времена.

"Продужићемо реконструкцију пруге до Врбнице, остаје болница да се уради која ће коштати 90 и 100 милиона евра, спортска хала између 15 и 20 милиона, уз "Bizerbu" и ваљевски драгуљ "Hansgrohe", све ће бити другачије и  то ће бити други град. Моћи ћемо да кажемо за 10 година да смо урадили више него у претходних 70 година, свидело се то неком или не", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић нагласио је да је та фабрика, како је рекао, важан камен у беочугу успешне Србије коју правимо и будућности наше земље.

Председник Вучић додао је да је држава помогла ту инвестицију са укупно 15,5 милиона евра.

Председник Вучић додао је да смо  захваљујући њима довели још једну фабрику у Србију.

"Њихове комшије из "Црне шуме" донеле су одлуку и ускоро ћете видети једну велику инвестицију у Чачку, поред Форверка", навео је председник Вучић.

 

До краја године стиже гас у Крушик, до пролећа чистији ваздух у Ваљеву

Председник Вучић изјавио је данас да ће гас у фабрику Крушик доћи до краја године и да ће од наредног пролећа бити чистији ваздух у Ваљеву.

"Волео бих и да велики број грађана пређе на гас, што би значило да би Ваљево било једно од најмање загађених градова. Што се Крушика тиче, он запошљава 2.305 људи, дугови су највећи били током 2019. године - 35 милиона евра, а кредитни преко 10 милиона евра. Данас је укупна обавеза према добављачима 11,7 милиона, два милиона евра је дуг по питању различитих зајмова. Ситуација је неупоредиво боља", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да Крушик полако, али сигурно иде напред.

"Доћи ће и гас. То је и даље највећи послодавац у Ваљеву и верујем да ће тако и остати и да ће људи моћи да рачунају на даље побољшање и свог животног стандарда", рекао је председник Вучић новинарима у Ваљеву.

Према његовим речима, када дође брза саобраћајница, и хотелијерство и угоститељство ће драстично да порасту, али и због свих фабрика о којима се причало.

"Болницу када будемо урадили биће то други град. Радујем се томе, то ће значити и за Осечину, Косјерић, околна села", закључио је председник Вучић.

 

Очекујем тешке ситуације на северу КиМ у наредном периоду

Председник Вучић изјавио је данас да очекује "многе тешке ситуације" у наредном периоду по Србију, зато што очекује да западни представници, услед повећаних тензија на северу КиМ, понуде предлог у којем "неће ништа питати" Србију.

"Ја очекујем многе тешке ситуације у наредном периоду, јер знам да ће западњаци доћи са неком генијалном идејом, да нам донесу текст где нас ништа неће питати и слично. Али добро, то није од јуче. Велика је нервоза због Украјине, па нек мисле да ми треба да платимо за њихова неиспуњена очекивања", рекао је Вучић новинарима после отварања фабрике "Hansgrohe" у Ваљеву.

Упитан да прокоментарише ситуацију на северу КиМ, председник Вучић је оценио да се "зна ко се игра рата''.

"Као и онда са оружјем пронађеним испред општине Звечан. На дохват руке НАТО-у и косовској полицији, а ми пре тога данима пријављивали светским службама шта су хтели да ураде. Сви у свету знају ко ескалира ситуацију и ко се игра рата. Ко шаље оне који не смеју ни да постоје према резолуцији 1244", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је нагласио да је Србија увек давала све од себе да сачува мир.

"Србија ескалације не жели, али и они такође знају да све има своју меру и границе. Ми смо дали све од себе да се сачува мир, спремни смо на компромисе. То је лепа реч, као и разговор, а не терање ината", рекао је председник Вучић.

 

Кад неко блокира ауто-пут, то није против мене, већ против своје земље

Председник Вучић изјавио је данас, коментаришући наводе руске новинарке Валентине Матвијенко у ауторском тексту да се у Србији спрема "обојена револуција", да је пажљиво прочитао текст и да му је термин "мрежноцентрични напад" посебно деловао важан.

"Са пажњом сам прочитао текст Матвијенко, она одлично познаје прилике на Балкану... Мрежноцентрични напад, како је рекла, за мене је то било посебно важно. Када видите да нешто нема смисла, нити да је рационално, онда нешто чудно постоји", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да када неко блокира ауто-пут, он онда "не ради против Вучића, већ против своје земље".

"Ако вам је циљ да ви одете и кажете - еј, идем ја да блокирам Бубањ Поток да не прође милион Турака, ја се питам онда, да ли си ти нормалан, или пијан, као што и јеси био. То није против мене, већ против своје земље. Али ни то није први, а претпостављам ни последњи пут. Наше је да се боримо за фабрике, путеве и пруге. Наши људи умеју то да препознају", рекао је председник Вучић.

 

У току рад на платформи за оснивање Народног покрета, разговарамо са људима

Председник Вучић рекао је данас да је у току рад на платформи за оснивање Народног покрета за државу, као и да се разговара са људима који ће имати велику улогу у том покрету.

На питање који су разлози за померање рока за формирање Народног покрета за државу, чије оснивање је било планирано на Видовдан, председник Вучић је навео да се припрема платформа и да су у току разговори са људима који ће имати важну улогу у покрету.

Навео је да је потпуно свеједно да ли ће та платформа бити објављена за 10 или 15 дана и објаснио да није могло раније, јер је држава имала бројне проблеме, од ситуације на КиМ, па до убистава деце у две трагедије у нашој земљи.

"Видео сам да су се насекирали у вашим медијама због тога, па су рекли да од велике приче ништа. Ваљда би требало да сте срећни због тога. Пропаде једна превара Вучићева, како сте то говорили народу. Шта се ви секирате због тога? За разлику од других људи који журе да би некакву форму испуњавали, људи који се додворавају вашим или неким другим медијима, ја то никада нисам радио, нити ћу. За мене су садржај и суштина увек многоструко важнији од форме", рекао је  председник Вучић одговарајући на питање Н1 после отварања фабрике немачке компаније.

Председник Вучић је истакао да је за њега дужност председника Србије најважнија и да је на њу најпоноснији, наводећи да је његов посао да буде председник земље и да се, онда када пронађе мало слободног времена, посвети и другим политичким питањима који су важни за нашу земљу.

"Нисам то слободно време могао да пронађем у претходном периоду, надам се да ћу га имати имати нешто више у наредном периоду. Имамо много проблема, а о КиМ боље да вам не говорим, то је на дневном нивоу. Имао сам просечно по 20 разговора телефонским путем само у вези са КиМ. Када то имате, не можете у потпуности да се посветите нечему што је унутрашњи политички рад", рекао је председник Вучић.

 

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк