Вести

ВУЧИЋ: ДРЖАВА ЋЕ НАСТАВИТИ ДА УЛАЖЕ У КЊАЖЕВАЦ И ОКО КЊАЖЕВЦА

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да Књажевцу недостаје једна велика фабрика за прераду воћа и поврћа, као и да ће пробати да привуче неког великог инвеститора у ту сврху.

Председник Вучић  је, приликом обиласка фабрике намештаја "Моби" у Књажевцу, рекао да ће држава наставити да улаже у Књажевац и све око Књажевца.

"Нисте ви само капија Србије, већ једно од најлепших места где Србија мора да зарађује новац. И на Старој планини и у самом Књажевцу. Овде живе вредни и добри људи и бескрајно вам хвала што сте увек ту за своју земљу, за своју државу", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је поновио да ће до краја године бити повећане пензије, као и плате здравственим радницима, а најавио је и да ће у наредном периоду у реконструкцију Дома здравља бити уложено 11 до 12 милиона евра и дотерани путеви.

"Хвала домаћинима ове фабрике која је запослила 100 радника више. То није мало и сада је један од најбољих погона у Књажевцу. Ако можемо додатно да помогнемо и са субвенцијама по питању запослених и неким другим видовима, спремни смо, да се људи запосле, да имају две, три плате у кући и да могу да живе како треба", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да ће Србија у наредне две године имати много проблема, али да ће све то издржати.

"Успећемо да сачувамо мир и увек ћемо успети да сачувамо и одбранимо нашу Србију. Када кажем нашу, мислим целовиту и јединствену са КиМ и свим њеним деловима", рекао је председник Вучић.

 

Помоћ хладњачарима и произвођачима вишње и малине

Председник Републике Србије Александар Вучић најавио је, током посете Књажевцу, да ће држава до половине маја помоћи хладњачарима, како би могли у већој мери да изађу у сусрет малинарима и вишњарима.

Председник Вучић је у разговору са произвођачима вишње из књажевачког краја, током посете плантажи Бошево, највећој у том крају, рекао да зна да имају проблем са хладњачама, које не могу да откупе све.

"Ми ћемо да нађемо неки начин, али да не обећавам превише, јер сада имамо проблем и са малином око тога, пошто је доста прошлогодишњег рода и више малине задржано код хладњачара, па не могу нове капацитете да искористе. Али, покушаћемо преко Поштанске штедионице да ми као држава субвенционишемо кредите и позајмице хладњачарима да би они били у лакшој ситуацији и да би произвођачима вишње и малине могли да изађу у сусрет. То ћемо хитно да радимо", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да ће бити усвојена мера за ту врсту помоћи у наредне две до три недеље, како би се олакшало и хладњачарима и произвођачима малине и вишње.

Председник Вучић је рекао да је цена прве класе вишње у Књажевцу 60 динара, а друге класе 40 динара.

Мештани Књажевца су му рекли да се често суочавају са проблемом да је већа понуда од тражње, али и са кластерским удруживањем хладњачара.

"Колико можемо ћемо помоћи и то ћемо хитно да урадимо, до 15. маја да урадимо и да мало лакше дишете ове године", поручио је председник Вучић произвођачима вишања, током обиласка плантаже.

 

Смисао Куртијеве одлуке о мосту је да нас увуче у рат

Председник Вучић изјавио је данас да је одлука Скупштине општине у Косовској Митровици да се отвори мост на Ибру, који раздваја јужни и северни део града, одлука чији је смисао да нас увуче у рат.

"Ако је то смисао, да нас увуче у рат, ја то не разумем", рекао је председник  Вучић новинарима.

"Зар немаш неке друге снове, да ти људи живе боље и имају плату већу од 450 евра, дај хвали се нечим другим. Посети Ораховац, Суву реку па направи нешто за тамошње винаре. Немој да се бавиш само изазивањем проблема", поручио је председник Вучић Аљбину Куртију.

 

Борићу се и довешћу великог инвеститора у Зајечар

Председник Вучић изјавио је да ће се борити и довести великог инвеститора у Зајечар.

На питање новинара да прокоментарише то што је раније најављивао да ће АПТИВ отворити фабрику у Зајечару, али то још није урађено, председник Вучић је рекао да је много труда и енергије уложено за ту инвестицију.

"Све смо им дали, али ту милион проблема има, трудимо се да нађемо за Зајечар великог инвеститора. АПТИВ нам је запослио и у Лесковцу и Новом Саду велики број људи. И како да им сада не верујемо да то неће да се деси. Борићу се и довешћу у Зајечар великог инвеститора", поручио је председник Вучић.

На питање зашто још није отворен нови стадион у Зајечару пошто је требало да буде готов у децембру и зашто се хала у Зајечару у ОШ Хајдук Вељко још не користи јер нема употребну дозволу, председник Вучић је рекао да он не може као председник да зна да ли свака хала има употребну дозволу, али да ће то одмах проверити.

"И већ сутра нека ме питају ваши новинари на отварању ауто-пута (од Појата до Макрешана на Моравском коридору)", додао је председник Вучић.

Када је реч о стадиону у Зајечару, рекао је да отварање касни због одређених радова, како кажу извођачи, које је успорила киша, али и због хибридне траве по УЕФА стандардима која мора да прође три кошења.

Изградили смо најлепши стадион у Србији, рекао је председник Вучић и додао да се касни увек скоро на сваком пројекту, али да је добро што се свуда гради.

 

На скупштини СНС дефинисаће се политика, о мом здрављу из кабинета

Председник Вучић изјавио је да ће се на скупштини Српске напредне странке 27. маја дефинисати политика странке.

Председник Вучић је, на питање новинара, рекао да се увек спекулише ко ће да води странку, ко у њој да остане, и истакао да је суштина да се дефинише политика.

"Да нисмо спровели најтеже мере фискалне консолидације, ова земље би нестала са карте. Ево погледајте нама пријатељску Либију, има пет пута више нафте него УАЕ, али је разлика у стандарду због оних који воде земљу. Све зависи од руководства и кога бирате", рекао је председник Вучић.

На питање да прокоментарише написе о његовом здравственом стању председник Вучић је рекао да не разуме људе који мрзе и да ће за све о свом здравственом стању јавност обавестити преко свог кабинета.

"Када је Милошевић умро, неко би рекао убијен, неки су правили журку са балонима, као и за убиство Ђинђића. Па ти што су то радили нису нормални, са њима није нешто у реду. Ја ту не могу да помогнем, то је за чике у белом којима ћемо да повећамо плате", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао и да његови политички противници кажу да мора да одговара за своја недела. 

"А која? За то што су нам уништили фабрике? Ми смо успели после 15 година да нађемо инвеститоре да опораве изгубљена места, јел због обнове Дома здравља, због обновљеног стадиона у Зајечару који изгледа као свемирски брод. Е то је Србија данас, а гледали сте ме као будалу, нико није веровао", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да ће одговарати за све што је изграђено, па и за Београд на води.

"Сећате се како је то изгледало. Сада они уживају у тим кафићима и ресторанима", рекао је председник Вучић.

 

Остварићемо раст од 2,5 одсто

Председник Вучић изјавио је да је Србија на добром путу да оствари привредни раст од 2,5 одсто, као што су то предвидели ММФ и Светска банка.

"Флеш процена за први квартал је 0,7 одсто, што је много боље јер смо се ми плашили да ће бити минус 0,1 или 0,2 одсто, чак и до минус 0,5 јер је била висока база, а после нам је све ишло лошије, тако да ћемо све да надокнађујемо у трећем и четвртом кварталу. То нас води до раста који нам предвиђају Светска банка и ММФ, а то је 2,5 одсто што би нам омогућило значајно повећање плата и пензија, што би нам омогућило значајно смањивање разлике у односу на најразвијеније европске земље", рекао је председник Вучић након обиласка фабрике намештаја "Моби" у Књажевцу.

Говорећи о својој посети том крају, рекао је да је основни закључак свега онога што је видео у Сокобањи, у бољевачкој општини кроз развој нових туристичких капацитета и у Књажевцу, развој предузетничке иницијативе.

"То је нешто страшно важно, подстицање приватне иницијативе и предузетничког рада и жеља људи да допринесу напретку својих породица и онда они раде много за Србију, попут ове приватне компаније, јер овде стотину радника прима плату, али се и плаћају порези и доприноси за државу Србију. То је за нас огромна ствар и нешто што морамо додатно да радимо", поручио је председник Вучић.

Додао је да ћемо ове године, због Украјине, али и других ствари, имати проблем са вишњом и малином.

"Овде је проблем са људима са вишњом, не због цене, већ са количинама које могу да откупе хладњачари због онога што је остало у хладњачама од прошле године. Гледаћемо да нађемо решење преко Поштанске штедионице а да јој не угрозимо пословање, јер је она добра банка", поручио је председник Вучић. 

Поводом последњих догађаја на Косову и Метохији, председник Вучић је рекао да је начелник Генералштаба, генерал Милан Мојсиловић контактирао команданта КФОР-а, а директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић Мирослава Лајчака, јер, како је рекао, људи из Приштине сваког дана производе проблеме.

"Као да имају фабрику за производњу проблема. Звали смо их да се они зауставе и стану с тим, и да не покушавају да изазову инциденте на северу Косова, пре свега у Косовској Митровици", рекао је председник Вучић.

 

Србија не жели да буде чланица војних блокова, Приштина показује нервозу

Председник Вучић изјавио је да Србија не жели да постане чланица НАТО-а, или неког другог војног блока.

Председник Вучић је истакао да Србија, "преко његових леђа", неће постати чланица војног пакта у наредне четири године.

"Није проблем. Смените комплетно руководство Српске напредне странке и изаберите неко ново руководство које хоће у НАТО и тад ни ја нећу бити део тог тима. Ја сматрам да је исправна политика Србије да буде војно неутрална. За такву политику се залажем као председник Републике и то ћу наставити да чиним као врховни командант још ове четири године", рекао је председник Вучић.

На питање како коментарише аспирације тзв. Косова да постане члан НАТО-а, председник Вучић је рекао да то неће бити лако, јер у Алијанси постоје четири земље - непризнавачи.

"Чак и ако једну земљу наговоре да постане признавач, врло снажан отпор ће постојати код Шпаније, али и код неких земаља признавача, попут наших пријатеља, браће и сестара из Мађарске", рекао је председник Вучић и истакао да то ни на који начин не зависи од Србије.

Председник Вучић је рекао да се Приштини жури и да показује превелику нервозу.

"Што вам се толико жури? Што сте толико нервозни? Негде им се жури. Изгледа да нису баш сасвим сигурни како ће то да изгледа у Украјини, па да пожуре што пре, а и наравно да се на Србију изврши додатни притисак, не би ли Србија била крива за све, не би ли Курти могао да глуми Зеленског", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је поручио да је на Београду да проба да стиша страсти и да разговара са Кфором.

"Да пробамо да зауставимо немире, али човек (Курти) свакога дана производи догађаје који треба да изазову хаос. Мени не може да падне на памет шта је то што сутра може да уради, али верујте ми да он има већ три нове идеје како ће да загорча живот Србима и како да их отера. То им је једина политика. Другу политику немају. Само се питам када ће то ови са Запада да виде, ако уопште буду хтели да виде", рекао је председник Вучић.

Коментаришући одлуку Савета Европе да започне процедуру учлањења тзв. Косова у ту организацију, истакао је да је то "једна посебна срамота", те да се никада у историји тако нешто није десило.

"Мисле да могу све, али дочекаћемо тренутак када ће се успоставити нешто другачији односи снага, у смислу већег поштовања међународног јавног права, него што је данас случај", закључио је председник Вучић.

 

Украјински пољопривредни производи утицаће и на нас

Председник Вучић изјавио је да су српски пољопривредници угрожени пољопривредним производима из Украјине, као и пољопривредни произвођачи у целој Европи.

"Наравно да су угрожени, јер сви делују на јединственом европском и евроазијском тржишту. Ако питате да ли можемо да не увозимо, онда то значи да и друге владе могу нама да забране извоз. Ми смо потписали неке споразуме где смо на јединственом тржишту и где не смемо да будемо на затвореном тржишту", рекао је председник Вучић.

Одговарајући на питање да ли би ми могли да забранимо увоз украјинских производа, председник Вучић је одговорио да покушамо да замислимо пример да нам кажу "нећемо српску малину у Немачкој, када је имамо из Пољске" или да Пољска тражи од Немачке да на нивоу ЕУ донесе такву меру и шта би ми онда радили.

"Невероватно како успевамо да увек гледамо само оно што нама у датом тренутку одговара, а у истом тренутку се не питамо шта ћемо ако они нама то ураде. Има много проблема, малина је имала невероватну цену неколико година, све је ишло одлично, али се знало да ће доћи година или две када то неће ићи тако. Имају велике залихе и то сада покушавамо да решимо, да помогнемо на сваки начин, али су нам у доброј мери везане  руке", поручио је председник Вучић.

На питање новинара да ли ће доћи нови инвеститор у Ниш, председник Вучић је одговорио да ће премијерка Ана Брнабић говорити о томе када буду могли.

"Што се Ниша тиче, да се подсетимо колико је фабрика било у Нишу пре 10 година, тада је остало само нешто мало од Бенетона и Филипа Мориса. Све остале фабрике уништене и разорене. Лично сам довео осам фабрика", рекао је председник Вучић. 

Председник Вучић је додао да од ауто-путева није имао ништа, а да сада има ауто-путеве до границе са Северном Македонијом и Бугарском, а да се гради брза пруга Ниш-Београд, где се од центра једног града до центра другог долази за сат и 45 минута и да ће то бити за четири или пет година.

"То су немогуће ствари за Ниш. Преко Мерошине градимо брзу саобраћајницу према Прокупљу, Коршумлији, Приштини, Грачаници. На сваку страну од Ниша иде нови ауто-пут, о аеродрому да не говорим. О новоизграђеном Клиничком центру у Нишу да не говорим. Сада ћемо да радимо породилиште. Изградили смо Научно-технолошки парк који је, уз Београдски, најзначајнији у држави", рекао је председник Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк