Вести

ВУЧИЋ: ДОНОСИМО РЕСТРИКТИВНЕ МЕРЕ ДА БИСМО ИМАЛИ МАЊЕ ЉУДИ НА УЛИЦИ

Председник Србије Александар Вучић рекао је да Србија не сме да ризикује са корона вирусом и да мере које држава предузима нису хир.

"Мере нису хир, то није одвратна власт која шиканира нормалне грађане. Ово није нормална ситуација, ситуација је језива и наш посао је да се тако и понашамо", рекао је Вучић.

Упитан да ли му се чини да грађани поштују мере Владе, Вучић се позвао на изјаву епидемиолога Предрага Кона да држава треба да донесе и рестриктивније мере, да би било мање људи на улицама и мање контаката.

"Имате вести у свим новинама да је колона возила данас била на Газели у јеку полицијског часа... Полицајци су данас изашли на улице, јер је и јуче у пет и шест после подне била гужва на Газели", рекао је Вучић.

Вучић је навео да су органи реда пуштали људе "на милион места" без казни и да су их само упозоравали да треба да иду кући.

"Немојте да играте кошарку, јер не постоји шанса да, ако је неко заражен, и ви не будете заражени", рекао је Вучић.

Упитан шта каже онима који кажу да је сам чини и језивијом, Вучић је рекао да у овом тренутку постоји нешто што је прече, а то су животи људи.

Вучић је рекао и да се труди да не паничи, али да има страх због одговорности.

Председник је рекао да му припада улога лошег полицајца, некога ко мора и најтеже и најлошије вести да саопштава и да се бори.

"Али, разумем људе који мисле да сам арогантан и лоше говоре о мени, али на крају ипак послушају ово је таква ситуација", рекао је Вучић.

Упитан како је, Вучић је рекао:

"Ако бих рекао добро, не бих, осим у здравственом смислу, био искрен, а ако бих рекао лоше, демотивисао бих и дестимулисао људе, а морам да их мотивишем", рекао је Вучић.

 

Хоћете ли сад правду или животе?

Вучић је изјавио да је одлука о повлачењу дозволе за шетњу кућних љубимаца, у периоду од 20 до 21 час, донета јер се боримо за животе људи, иако је то можда неправедно према већини људи који поштују мере Владе о полицијском часу.

"Не постоји човек који не воли псе, али, има ли нешто прече од живота људи?”, упитао је Вучић.

Како је појаснио, када власници само у једној згради у “блоку” изведу љубимце, у просеку из 10 станова, они разговарају, улазе можда и по двоје троје са љубимцима у лифт, хватају за гелендере…

“Сваки такав излазак нам додатно компликује ситуацију. Знам да се већина осећа да су јаки, да нису угрожени, што није далеко од истине, али не смемо да ризикујемо, то морају да разумеју”, рекао је Вучић.

На питање зашто испаштају они који се владају како треба зарад неколицине која не поштује правила, Вучић је рекао да је сагласан са таквим гледиштем, јер 90-92 одсто људи поштује, али 8-10 одсто људи не.

И због њих морамо сви да се склонимо, јер ово није нешто где можете да оцењујете да ли се неко добро влада, већ морамо да се заштитимо од људи који не поштују мере.

Упитан зар то није неправедно, узвратио је питањем - “хоћете ли сада правду или животе".

“Не знам шта би било праведно, да кажемо - молим вас изађите, јер сте у праву, а када умру хоћете ли ви са правдом да будете у праву”, указао је Вучић.

Подсетио је да су најугроженији старији и људи са хроничним обољењима и да они морају посебно да се чувају, те да су све мере усмерене на тај циљ.

У том смислу, навео је да су данас преминуле две баке, 1938. и 1934. годиште, које како је рекао, нису имале никакву шансу.

“Када видим да баке и деке имају чисту клиничку слику, а после два дана оду на респиратор… одмах је крај”, рекао је Вучић.

Подсетио је да су угроженији и гојазни људи, уз оне са хроничним обољењима.

“Али, имамо и оне који немају никакву болест, а лекари то објашњавају на различите начине… Није ни важно, могу и људи млађих година да страдају”, рекао је Вучић.

 

У овом тренутку се боримо за живот и опстанак нације

Вучић је одбацио приговоре да су мере против короне на штету људских и демократских права грађана Србије.

Србија и сад јесте демократско друштво.

Упитао је које је демократско право ускраћено - „право на слободу речи, критику?“.

На констатацију да је ускраћено право на кретање, узвратио је да је готово свуда уведен полицијски час.

Рекао је да то разуме као похвалу што је Србија била успешнија и бржа од других.

“Је л' неко забранио критику на рачун власти? Ништа друго и не слушате, сем да сам крив што су пензионери у кући, што неко не може да шета кућне љубимце, што нисам дао пензионерима да иду од 6 до 7 у шетњу. Замислите да иду у исто време у шетњу. Имали бисмо 5.000 у једном дану мртвих“, нагласио је Вучић.

Истакао је да се у овом тренутку боримо за живот и опстанак нације.

 

Биће нових привремених болница у Арени, Пиониру, Пинкију...

Вучић је изјавио да су готово све болнице у Београду пуне и да ће, после Сајма, нове привремене болнице бити направљене и у Арени, Пиониру, Пинкију и другим халама.

"Неће бити довољно места", нагласио је Вучић.

Упитан зашто неће бити довољно, рекао је да се иде на појачано тестирање.

"Када будемо имали 300, 500 и 1. 000 заражених у једном дану, где да их сместимо? Морамо да градимо стално, да купујемо кревете", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да постоје јунаци међу медицинским особљем, има оних који су били изложени вирусу и који су у изолацији, али има и оних који кажу да су били, а нису, само да би били у изолацији.

„Да бих био правичан и праведан, хвала онима што ризикују животе", рекао је Вучић.

 

Жаришта тамо где се вратило 400.000 наших грађана

Вучић је изјавио да се у Србију вратило 400.000 наших грађана и да је то дозволио да би помогао нашим грађанима, али да су сва жаришта короне која данас имамо тамо где су се наши људи вратили.

"Некад ми дође да плачем због тога што сам то урадио, ломио сам се и желео сам да помогнем нашим грађанима који долазе из иностранства. Погледајте, нама свако место које је жариште, и то троје људи из Кикинде које је умрло стигло је из Милана преко Темишвара... Све на југу Србије се отворило тек када су дошли људи споља, читаво Поморавље предвођено Ћупријом, Свилајнцем и Деспотовцем...", рекао је Вучић.

Све нам је стигло од тог тренутка, додао је Вучић.

Истиче да не можемо да кажемо нашим грађанима да не могу да уђу у земљу, као и да их и даље примамо из свих делова света, које довозимо.

"Нисмо били спремни, било је немогуће да примимо 400.000 људи без велике штете, али толико смо примили. Србија данас има за толико више становика него пре месец дана".

Вучић је рекао да смо примили 400.000 људи од тренутка затварања граница, и то само у једном дану 320.000, и после још два дана остале.

Како је рекао, они долазе и даље, али то сада много боље контролишемо, пошто иду у карантин и тестирају се.

Истиче да нема ниједне групе или авиона а да ниједан случај није потврђен и да онда цела група иде у карантин, а заражени на лечење.

"Нама је 19 војника који су били на граници са Хрватском, који су радили са људима који долазе из иностранства, заражено. 642 људи у војсци је под изолацијом, нека је 100 измислило јер се уплашило, али осталих око 550 раде веома тежак посао".

Нама војска чува и геронтолошке центре и не дај Боже да нам корона уђе у Геронтолошке центре, додао је Вучић.

 

Сви се боре да набаве респираторе

Вучић је изјавио да је срећан што су три болнице у Београду оспособљене и реновиране за корона вирус, као и Сајам, јер људи не би имали где да буду смештени.

"Људи ће ускоро највише волети да оду на Сајам, ако негде морају. Баш ме брига за нечији конфор од 14 до 28 дана, 99 одсто ће да прездрави и неће ићи на респиратор", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да би и сам био срећан ако би морао да буде хоспитализован да оде на Сајам, јер ће тамо бити смештани лакши болесници.

Упитан како изгледају болнице изнутра, рекао је да је Мишовић одлично сређена и реновирана, да је имала 31, а сада 135 нових респиратора, и да је најјаче упориште са респираторима.

Купљено је 480 нових респиратора који треба да стигну за осам дана, а већ је у систем убачено 400 других респиратора.

Вучић је поново указао на проблеме са набавком респиратора, јер се сви у свету боре да их купе и да плате што више.

Ми платимо, онда нестану, рекао је Вучић и објаснио да се углавном респиратори набављају преко посредника и да они хоће да зараде што више.

"Ко зна колико нас је компанија преварило, тако да ће ти репсиратори каснити, а сваки сат је у питању".

Напомиње да смо респираторе које смо купили директно од кинеског произвођача, добили, као и да су неке поклонили.

"Ако ми платимо 32. 000, а Трамп понуди 100. 000 , онда посредничкој фирми кажу даћу то, а они нека чекају", објашњава Вучић и напомиње да се ми сналазимо.

Вучић је рекао и да имамо Милшпед магацин у Шангају, а да ћемо изнајмити још један за опрему коју ће превести велики авиони.

Вучић је истакао и да нема ниједне земље у Европи где слобода кретања није ускраћена.

 

Страхујем да нећемо избећи сценарио "1.000 заражених на дан"

Вучић је изјавио да ће, у тренутку када се буде тестирало и до 4.500 грађана, позитивно бити 1.000 људи, па касније и више, те да ће у том моменту и Сајам и Арена бити пуни, а ти пацијенти ће морати да буду смештени негде у једном дану.

Председник је рекао и да би било потпуно погрешно очекивати да се такав сценарио неће десити и Србији.

"Ја сам реалан, видим којим темпом идемо и зато је страшно важно да грађани остану код куће. Није погрешно да се надате, али је погрешно да очекујете", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да Србија сада има довољно тестова на корона вирус, да су проблем биле лабораторије, али да се и на њима ради, те истакао да би било погрешно надати се да Србија неће доживети сценарио у којем се открива више од 1.000 заражених дневно.

Вучић је рекао да ће већ сутра бити тестирано 500 људи, а за седам дана и до 3.000 дневно, те истакао да тестови нису проблем, већ лабораторије.

"Али и то смо успели да уредимо, као што сад сами производимо и квасац... Трудимо се да што више ствари сами производимо, да не зависимо од других", рекао је Вучић.

Вучић је навео да пољопривредна лабораторија у Батајници сада ради као швајцарски сат.

Председник је рекао да ће најбоља лабораторија, коју ће донирати Кина, бити завршена 8. или 9. априла, када Србија буде на врхунцу или близу врхунца кризе и када буде најтеже стање.

 

У Војводини 161, у Београду 320 слободних респиратора

Вучић је изјавио да се држава труди да набави што више респиратора, додајући да тренутно у Војводини има 161 слободан респиратор, а у Београду 320.

Према његовим речима, Србија је пре избијања кризе имала укупно 1. 018 респиратора и објаснио да је од тог броја око 600 било заузето за плућне и срчане болеснике, а да је само 400 било слободно.

Вучић је навео да је тренутно око 60 оболелих од корона вируса на респираторима.

Упитан да ли се поштују мере Владе Србије везано за цену маске да не сме бити скупља од 120 динара, Вучић је рекао да се та мера углавном поштује, додајући да ће свако ко је буде кршио бити кажњен.

На питање да ли ће применити мере попут руског председника Владимира Путина који је казао да ће свим апотекама које продају маске по вишим ценама бити одузета дозвола за рад, уз констатацију новинара да се Србима та изјава свидела, Вучић је одговорио:

“Ја сам мали човек, Путин је велики лидер”.

 

Бићу спреман да предложим и 24-очасовни полицијски час

Вучић је рекао да ће, ако се не промени понашање грађана, бити спреман идуће недеље да влади предложи увођење полицијског часа на 24 часа.

„Увешћемо полицијски час на 24 сата идуће недеље, ако ове мере не функционишу, како би заштитили животе грађана", најавио је Вучић.

Упитан да прокоментарише то што неки стручњаци сматрају да би Србија, као Кина, требало да уведе 24-сатни полицијски час, указао је водитељки да је почела емисију тиме да га нападају за мање демократије, угрожавање слободе кретања, да би дошла до овог питања.

„У међувремену сам био крив за ограничење кретања кућних љубимаца. Када би се све укинуло, рекло би се „ево га Ким Џонг“, забранио је да дишемо и живимо. У таквој ситуацији, нисам заинтересован шта ће рећи било ко, већ само лекари“, поручио је Вучић.

„Ја ћу бити спреман да Влади предложим, ако се не промени понашање, 24 часовни полицијски сат", подвукао је Вучић.

Рекао је да то подразумева да на улицама неће бити нико.

Вучић је рекао да је незадовољан како су изгледале улице јуче.

"Ако буде било потребно донећемо ту одлуку јер је циљ да заштитимо људе. Ово радимо не због нас, јер да је тако не бисмо рекли шетајте кућне љубимце. Суштина је да људи морају да разумеју да носе опасност. Свако има право да буде неодговоран за себе, али не и за друге. Немате право да угрозите друге људе, ни мајку, ни оца, ни било кога. Морате да се понашате одговорно", нагласио је Вучић.

Вучић је истакао да ће, ако се буде уводио 24-часовни полицијски час он бити најстроже контролисан, ко год буде на улици биће приведен.

На питање како ће се грађани снабдевати, Вучић је искрено одговорио да у овом тренутку не може да одговори: "Први пут ћу у животу то да видим".

Упитан за савет људима који желе да буду одговорни рекао је "само слушајте шта говоримо, и понашајте се у складу са одлукама државе. Останите кући".

Рекао је да сваки дан размишља о свему, а тако ће и о томе како ће да изгледа 24-очасовни полицијски час.

Вучић је истакао да се држава сналази и бори и за сваку машину и лекове.

Рекао је да је писао председнику Бразила да Галеници омогући увоз сировине да би правили Хлорокин, лек који се користи у лечењу оболелих.

"Упутио сам писмо и мислим да смо добили први позитиван одговор, а Галеника би за 10 дана, када добије сировине, да га производи", рекао је Вучић.

Упитан да ли постоји несташица тог лека у Србији, рекао је да не постоји, јер смо пријавили да имамо 6. 000, а имали смо 13. 000.

 

Од сутра шаљемо велику помоћ Републици Српској

Вучић је најавио да ће Србија од сутра почети да шаље велику помоћ Републици Српској.

"Је'л ви стварно мислите да је могуће да урадимо све у складу са оним што пише у нашем буџету сад када будемо Републици Српској од сутра слали помоћ", рекао је Вучић говорећи о томе да држава у овој ситуацији са корона вирусом не може да испоштује баш све процедуре, али да мора да се бори за наш народ.

Нешто ћемо да погазимо, али нас је ситуација на то натерала, нагласио је Вучић и додао да је за њега најважније да нико ту не украде ни један динар и да буде поштен према томе.

Вучић је рекао да држава мора да користи у овој ситуацији "црне фондове", а не како неки тумаче да је рекао "црни новац", мада је, како је рекао, погрешио у том називу.

"Имате агенције за безбедност и друге које увек имају део кеша, којима набављају ствари које су важне за безбедност земље. У овом тренутку не видим ништа важније него да се дочепам респиратора, заштитних одела и свега другог".

Запитао је да ли неко мисли да смо све међународне законе поштовали када смо пребацивали на КиМ десетине шлепера и камиона.

"Нисмо, али смо то урадили", додао је председник.

 

Урадили смо све што је једна држава могла да уради

Вучић је изјавио да је од почетка, и пре него што је вирус корона ушао у Србију, говорио да морамо да се понашамо озбиљно и одговорно, јер су надлежни знали да ће бити тешко, иако не оволико, додајући да су и, поред тога, брже разумели ситуацију него сви други и да је урађено све што је једна држава могла да уради.

Вучић је, упитан да ли је крајем фебруара процена за Србију и Европу била другачија, с обзиром на оптимистичније изјаве на прес конференцији коју је одржао са стручњацима, рекао да је он и тада говорио да морамо да будемо одговорни, а да је, доктор Несторовић, желео можда да ободри људе.

"Тада смо очекивали да ће бити тешко, али не оволико, али смо то брже разумели него сви други. Када говорите о Несторовићу... Мене могу да нападају, навикао сам, али нећу да дозволим да нападају лекаре, Кона и Несторовића, зато што су рекли да смо урадили све што је једна држава могла да уради“, рекао је Вучић.

Вучић је навео да никакав проблем не би имао да каже да је неко много тога погрешио, да је то тако, али да разуме политичку потребу да се покаже да је неко крив за нешто.

„Обично цитирају Несторовића, за којег мислим да је геније, фантастичан човек. Важно је пред велику кризу људима говорити да смо ту да се боримо. Мој тон је био у складу са ситуацијом, али он ни једног тренутка није говорио да нећу да се борим. Сваки дан се борим“, рекао је Вучић.

Додао је да се, за разлику од оних који то желели, склонио у „мишју рупу“, није се сакрио, већ да је и тада рекао да нас чека велика криза и инсистирао да будемо озбиљни.

Несторовић је, како је рекао, желео да ободри људе, да се не уплаше, али се, истиче, нико није спрдао са ситуацијом.

„Био је оптимистичнији тон, када немате мртве, али смо и тада знали да ће до тога доћи“, додао је Вучић.

Разуме, како је рекао, потребу сваког да пронађе нешто да би могао другог за нешто да окриви.

„Ако је то решење, крив сам. Први смо увели ванредно стање, полицијски час, све мере, имали смо храбрости да се не додворавамо људима, већ да уводимо неопходне мере“, рекао је Вучић.

 

Домаће фирме раде на покретању производње респиратора

Вучић је изјавио да домаћа предузећа почињу да раде на покретању производње респиратора.

Вучић је истакао да се тренутно на тржишту тражи 100.000 респиратора, а да на пример Немачка има 28.000 респиратора, од чега је већ 16.000 људи на респиратору и додао да је велика борба у свету како да се дође до респиратора.

"Сада закупљујемо нови магацин у другом месту у Кини, наши људи да чувају, јер не знате ни коме шта и на који начин да верујете", додао је Вучић.

Председник напомиње да наше фирме још нису почеле да производе респираторе, али да су почеле да раде на томе.

"Видео сам се и са Виктором Орбаном о томе и Мађари раде на томе, видећемо да удружимо снаге", рекао је Вучић.

Председник је рекао да се ипак нада да нам неће бити потребан велики број респиратора, али да морамо да се обезбедимо.

Председник истиче да не разуме оне који га нападају истовремено за две потпуно различите ствари, што је забрањено кретање, али и зашто нисмо увели већ 24 часовну забрану кретања.

"Да ли их мучи што смо живи или што смо мртви, нека на то одговоре они што ме оптужују", поручио је Вучић.

Такође, рекао је да су у другим земљама грађани дисциплинованији и нема их на улици и да зато у Србији држава мора одговорну мањину да заштити од неодговорне већине.

Проблем је, додаје, што они који излазе биће у контакту са члановима породице који су одговорни и не излазе.

Напоменуо је да тренутно имамо најтеже мере у Европи управо да би заштитили оне који су одговорни.

Вучић додаје да је за њега највећа радост била када су младића скинули са респиратора, као да се брине за све грађане без обзира шта они мисле о њему - "и о Бајићу, Биљани, Давиду...".

 

Земља се припремала и посветила опоравку

Вучић је рекао да се Србија на озбиљан начин припремала и посветила опоравку после кризе.

Најавио је ојачавање програма “Србија 2025", како би људе запослили кроз инфраструктуру и сачували и оне који су се вратили у земљу.

“Неке друге земље ће се теже опоравити од нас. Желим да им нађемо посао, да учествују у нашој привреди ти добри људи који су научили одговорност на раду тамо где су радили. Да остану у нашој земљи”, рекао је Вучић.

Упитан да ли мисли на оних 400. 000, за шта га неки окривљују да се обрушио на њих, Вучић је узвратио питањем "је' л сам крив што сам их пустио или што нисам”.

Рекао је да према тим људима има најбољи однос, јер су то грађани наше земље, али је и чињеница да се њиховим доласком проширио корона вирус.

Указао је да се хватао за главу не због њиховог доласка, већ недисциплине.

 

Размишљамо о помоћи од 100 евра свим пунолетним грађанима

Вучић је изјавио да се, у оквиру мера наметнутих корона епидемијом и ударом на економију, размишља о томе да се свим пунолетним грађанима Србије на поклон да по 100 евра.

"То је велики новац у маси, дакле то је још око 520 милиона евра. Сваком пунолетном грађанину, запосленом, незапосленом, пензионеру, ко год да је, једнократно", открио је Вучић.

Истакао је да ће сиромашним грађанима то пуно значити, као и да ће тако бити појачана потрошња, како би се подигла економија.

Председник додаје да у Србији има око 5,2 милиона пунолетних грађана у нашој земљи.

На питање што то ради и да ли мисли да ће људи коментарисати да се то ради зато што ће после короне доћи избори, Вучић је рекао:

"Када сам ја то радио за изборе, пошто сам за изборе само стезао каиш, а да не урадимо нешто за народ, рекли бисте ми да нисмо способни".

Вучић наводи да држава покушава да подигне и веру грађана у своју државу, у економски раст и да људи виде да има наде и да можемо брзо да се ишчупамо.

Како је рекао, то треба да буде додатни подстицај на потрошњу, која треба да допринесе повећавању БДП-а.

"То јесте бацање у бунар, али ће то добро доћи свим нашим трговцима и произвођачима, свима, а посебно сиромашнима, као и пензионерима, који ће поред оних 4.000 динара, добити и овај новац на поклон".

Упитан да ли се о економским мерама консултује са ММФ-ом, председник је рекао да се консултујемо, али да Србија има пара и да зато и размишља на тај начин да помогне грађанима.

Такође, истиче да би Србија да није било короне имала ове године привредни раст од пет одсто, пошто смо имали у прва два месеца највећи привредни раст у Европи.

 

У пакету мера је више од 5 милијарди

Вучић је изјавио да је у пакету мера за опоравак српске привреде, погођене вирусом корона, више од пет милијарди евра.

Вучић је истакао да ће кроз тај програм мера бити пружена помоћ привреди, како малим и средњим, тако и великим предузећима, а надлежни размишљају и како да помогну „малима“, пре свега, повртарима или млекарима.

Такође, посебна, подршка ићи ће угоститељству и хотелијерству, додао је Вучић.

Исторемено, неће бити смањења плата у јавном сектору, као ни пензија, јер смо се, како је рекао, „спремали за овако нешто“.

 

Две седмице 24-сатна забрана кретања...

Вучић је изјавио да хиљаде грађана и пензионера на дневном нивоу крши забрану кретања.

Наводи да је већина одговорних грађана, али да ће их неодговорни угрозити.

Вучић је рекао да чека анализе кинеских стручњака после чега ће одлучити о евентуалном увођењу забране кретања током 24 часа на две седмице.

"Одмах ћу за пола сата то решити", рекао је Вучић, објашњавајући да ће се сачекати бројеви о степену смртности, броју заражених и процене колико ће болнице моћи да приме.

Вучић је навео да ће Србија имати болничких капацитета укупно за 20 000 људи.

Рекао је и да је молио кинеске стручњаке да остану Србији и дуже од две недеље, као и да су њихове главне препоруке усмерене на изолацију.

"Полицијски час на 14 дана, нико од глади не може да умре, али после тога се круг заражених драстично смањује", указао је Вучић и додао да ако се придржавамо мера и дисциплине за много краће од два месеца можемо да изађемо из овога.

"То морају људи да разумеју. Држава не може да издржи такав притисак, оваква ситуација није постојала никада ", истакао је Вучић наводећи да је било пандемија али не са оваквим негативним ефектом.

Рекао је и да ће имати негативне ефекте на економију, али да је њему примарна заштита људи.

Ако би се изолација спровела, нема шансе да вирус опстане, сматра Вучић, јер би у супротном прогресија дневно била око 33 одсто.

''То причају и Кинези, то је геометријска прогресија. То су тешки бројеви, желим да се борим и надам", рекао је Вучић.

На питање да ли се прича о могућности стотина мртвих, рекао је да не жели о томе да говори, али да ће на хиљаде мртвих бити у САД и другим земљама.

Наводи и да Трамп покушава пре свега да сачува економију.

"Нисам растрзан као он, много ми је лакше, хоћу да заштитим здравље људи", навео је Вучић.

 

После короне морамо у убрзани раст

Захваљујући томе што је Србија на здравим ногама, ми сада можемо лакше да примамо ударце, него други у региону, рекао је Вучић поводом економске кризе коју изазива корона вирус.

Вучић је рекао да је све у свету пољуљано, да ни овде неће тећи мед и млеко, али да ће се све учинити да се удар ублажи.

Циљ Србије је да после свега крене убрзаним растом и заузме своје место у свету, јер ће после кризе доћи до нове политичке и економске расподеле у свету.

"Кренућемо брзо и снажно после короне, парама и оптимизмом", поручио је Вучић.

Вучић је рекао да ће се сливати паре у буџет, да ће их бити мање али да смо на то рачунали.

Објашњава и да иза ових економских мера стоји струка, Министарство финансија, НБС, као и други.

Политике нема у нашим мерама, наводи председник.

"Хоћемо да јачамо привреду, да направимо брзи узлет.

Имаћемо велики пад у другом кварталу, али после у трећем и четвртом планирамо позитиван, а затим снажан привредни раст од 5,8 одсто", рекао је Вучић.

Указује да је важно да јавни дуг не пређе 60 одсто БДП-а.

Напомиње да смо пре корона вируса дошли до највишег нивоа у Србији икада, а да ћемо гледати и да пад у бројевима буде што мањи а раст најбржи могући.

Поводом Ер Србије рекао је и да друге компаније у свету не раде, да ће се помоћи и нашој компанији, а захваљује на томе што њихови пилоти и авиони довозе људе из иностранства.

 

За микро и мала предузећа 700 милиона евра

Вучић је изјавио да је држава издвојила 700 милиона евра за подршку микро и малим предузећима како би њихов бизнис опстао после кризе коју је изазвао вирус корона.

Према његовим речима, подстицај ће добити сва она предузећа која нису отпустила више од 10 одсто радника, а да ће све оне који су раднике запослили гледати да награде.

"Сви предузетници, микро и мала предузећа, за три месеца, макар и не трајала читава криза око короне, платићемо минималац сваком предузетнику, фризеру, обућару, пекару, таксисти, свакоме без изузетка и сваком од њихових запослених", рекао је Вучић.

Најавио је да исплата неће кренути по завршетку ванредног стања, већ за месец дана, јер су држави потребна два месеца да види да ли су радници отпуштани или не.

Уколико је неко отпустио раднике па вратио, биће му плаћено.

"Како да не платимо Тончеву који је отпустио све раднике, али их је вратио, тако да сада може да рачуна на државу", рекао је Вучић.

Рекао је да сви предузетници у време корона вируса не могу сада да зараде, али ће имати минималац за себе и своје запослене.

"Радио или не радио, ми ћемо ово исплатити. И то је оно што се у свету зове хеликоптер мани, новац који као да пада с неба, ми их тако дајемо. Желимо да ти предузетници могу да наставе, да им покријемо неликвидност и да им помогнемо да преживе", рекао је председник. Рекао је и да ће бити одложено плаћање пореза и доприноса на следећу годину, као и аконтација пореза на добити за следећу годину.

Друга мера је, како је рекао Вучић, потребна за ликвидност и део солвентности средњих предузећа, али посебно малих и микро, а то је гарантни фонд, преко којег ће банке убацити у систем две милијарде евра.

"Две милијарде евра банке ће морати да тресну у систем, а од тога ми преузимамо одговорност између 480 милиона и 600 милиона, око 550 милиона да се договоримо са банкама, што је милијарду и 250 милиона да се финансирају мали. Јер би банке рекле да може да се финансира само онај који долази за нови кредит", рекао је Вучић.

Држава ће бити гарант три године.

"Један део од те две милијарде ће нестати у бунару, јер их предузетници неће искористити на најбољи начин. Хоћемо да буде још више пара гурнутих у привреду", рекао је Вучић.

Како је рекао, при крају је договор са банкама о томе, а гувернер и министар финансија су већ разговарали са удружењима банака.

"Наш Фонд за развој нема ту способност да пронађе клијенте, ту су банке много боље од Фонда за развој. Дакле, још ће 200 милиона евра да уложе под најбољим могућим условима да кредити не иду преко један одсто, да дамо грејс период", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да ће први пут држава да ради корпоративне обвезнице за велика и средња предузећа, чиме се драматично подижу велика и средња предузећа.

„Да могу да купе све што хоће по региону. А, додатно ћемо да оснажимо стубове система, Телеком, ЕПС, Ер Србију", рекао је Вучић.

Како је рекао, помоћи ће држава и свим медијима да им буде лакше, што ће бити посебно значајно за мање медије, који су у најтежој ситуацији.

„Када се издвоји 30.000 и више, за три месеца, за сваког радника, није мала подршка", констатовао је председник.

Можда некоме делује као бајка, али имамо вишак, јер смо боље водили јавне финансије, рекао је Вучић и додао да се увек остављало довољно слободног простора.

„Знам да Срби не верују да је Србија економски успешна. Имаћемо проблема, али ћемо их превазићи лакше него многе друге земље", додао је Вучић.

Истакао је и да се курс динара неће мењати.

Председник је рекао да се нада да ће НИС добро функционисати, и поред свега што се дешава на светском тржишту, као и да ће се држава трудити и ЕПС да ојача.

„Не намеравамо да продајемо, него да купујемо у региону", рекао је Вучић.

 

Кина нам је више помогла, чекамо велику помоћ ЕУ

Вучић је изјавио да се Србија налази на европском путу и да тај правац неће променити упркос недостатку солидарности ЕУ у време корона вируса, не само према Србији, већ и осталим земљама које су њене чланице.

“Ми смо на европском путу, али нисмо ни слепи ни толико глупи, што значи да ћемо да пратимо интересе Србије, сарађиваћемо са Кином, Русијом, Америком, свима, јер то је интерес Србије”, поручио је Вучић.

Истиче да је чињеница да нам је Кина значајно више помогла од почетка кризе, додајући да се чека велика помоћ и од ЕУ.

“ЕУ нам је помогла, највише у поплавама, много смо добили из фонда солидарности тада. Сада смо добили помоћ која је преименована из ИПА помоћи, али да смо се надали више, јесмо”, рекао је Вучић.

Упитан да ли очекује и подршку Русије, председник је потврдио да очекује, али да је најважнија била помоћ Кине која се са овим вирусом изборила.

“Добићемо подршку од Русије, али имају и они своје проблеме. Ми се налазимо на европском путу, већа су нам очекивања од Европе него од Русије. Била су нам већа очекивања, сад се највише уздамо у себе”, подвукао је Вучић.

 

На респираторе и заштиту потрошили досад 120 милиона евра

Вучић је изјавио да је Србија до сада у борби против вируса корона на набавку заштитне опреме, респиратора, на потребе болница потрошила укупно 120 милиона евра и додао да ће бити потрошено још.

“Здравље људи је најважније и имамо новац да сачувамо животе”, рекао је Вучић.

Најавио је да сутра у Србију стиже 15 милиона маски са филтерима, као и да би ускоро требало да стигне 30 милиона хируршких маски, додајући да је и до њих на тржишту тешко доћи.

 

Нема несташица, ни маски, ни животних намирница

Вучић је изјавио да у Србији нема несташице маски, као ни животних намирница у продавницама.

Вучић је рекао да у Србију треба да буде допремљено још 30 милиона хируршких маски, као и 15 милиона маски са филтерима које трају 12 сати.

"То набављамо сваког дана, али тешко је до тога доћи", рекао је Вучић.

Вучић је навео да су српске продавнице најпуније, да не недостају шећер, со, брашно, уље, а да је постојао проблем само са квасцем, због палминог уља.

"Морали смо да трпимо лажи да неће бити горива, да нема брашна, свако је по џак узимао... Брашно имамо, брашно извозимо како бисмо запослили млинаре", рекао је Вучић.

Рекао је и да од понедељка почиње сетва и да ће држава гледати да помогне пољопривредницима око цене, како би били још боље мотивисани.

 

Уложићемо озбиљан новац у екологију, живот је сада пречи

Вучић је изјавио да ће држава посебну пажњу посветити питању загађењу ваздуха у наредном периоду и уложити озбиљан новац у екологију, али да је сада најважније да се у борби са короном изборимо за живот.

Вучић је, одговарајући на питања гледалаца шта ће се предузети поводом великог загађења ваздуха, рекао да је то дугорочна тема којој морамо да се бавимо, али да сада има пречих ствари.

На коментар једног гледаоца да у компанији Јура запослени раде, у доба полицијског часа и мере неприлажења на два метра, нормално са више од 1.000 радника у смени, Вучић је рекао да ће то проверити.

Једна медицинска сестра је питала да ли њен муж који ради у граничној полицији може да остане кући и чува њихово троје деце, с обзиром да обоје имају радне обавезе, председник је одговорио потврдно и истакао да би било важно да свуда где је то могуће у таквим ситуацијама мушкарци остану код куће.

Упитан да ли људи смеју да иду у сопствено двориште током полицијског часа, рекао је да наравно да могу, али да то не значи да их на капији чека петоро људи да би се дружили.

Када је реч о пољопривредницима и како они могу да преживе ову ситуацију због послова које имају, председник је рекао да се њима издају посебне дозволе и да је то већ за око 70 одсто урађено, на пример, да су издате дозволе пчеларима и воћарима и другима и да су ваљда остали још само кравари.

Напоменуо је да је држава изашла пољопривредницима у сусрет тако што је у руралним подручјима потпуна забрана кретања подигнута на старост од 70 година.

Један гледалац који је стигао из Немачке у Србију каже да иако није болестан да сада, због најновије мере, уместо 14 дана треба да проведе у карантину 28 дана, као и да не може да се тестира, а Вучић је рекао да ће после када ти дани прођу разумети да му је неко на тај начин можда сачувао главу.

Председник је говорећи о нашем здравственом систему, рекао да је бољи него у девет земаља ЕУ и то по оцени саме ЕУ.

Нагласио је да је то зато што је држава обновила многе болнице и да је због тога сада "Драгиша Мишовић" централна болница, затим да је реновирана и Земунска болница, да се гради Клинички центар Србије који ће бити завршен следеће године у августу или септембру, као и да напредује веома добро.

Председник истиче да ћемо имати велелепни КЦ Србије у Београду, као и у Новом Саду и Крагујевцу који ће бити као већ урађени КЦ у Нишу.

 

Само да ово прођемо, за све друго мање бринем

Вучић је рекао да ће у наредна 3, 4 дана бити донета одлука о увођењу 24-сатног полицијског часа.

"Одлука зависи само од грађана, њиховог понашања", рекао је Вучић.

Та мера била би на снази 14 дана, а председник истиче да за то време нико неће умрети од глади, али би зауставили спиралу ширења заразе корона вирусом.

Вучић је рекао да извештаји показују да се људи много крећу, посебно у градском делу.

"Најгора ситуација по свему је у Београду. Највеће жариште и највећа опасност. Више од половине заражених, а моја процена је да ће бити 60 одсто", рекао је Вучић и додаје да кинески стручњаци још нису за меру затварања града.

"Они су за тежу меру, за полицијски час, а то ћемо преломити и зависи од наредна три дана", наводи Вучић.

Кад је реч о ванредном стању, Вучић је вечерас рекао да ће оно бити укинуто оног часа када видимо да заразу имамо под контролом.

О изборима ће се, како је рекао, говорити онда када буде нормално време, без короне.

"После тога, сешћу са политичким странкама. Сада нико не прича о политици", рекао је Вучић и додао да ни он не жели сада о томе да говори.

Изразио је саучешће свима који су изгубили најмилије, а исказао је захвалност и огромну подршку лекарима, медицинском особљу, веледрогеријама, апотекама, фармацеутској индустрији, војницима и полицајцима, као и свим људима који се одговорно понашају.

"Само да ово прођемо, за све друго мање бринем. И за економију. За све, сем за здравље људи", рекао и поручио:

"Останите код куће, опомените родитеље, децу све да то раде".

"Били смо поштени, отворени, боримо се даноноћно.

Људи виде да смо својом способношћу обезбедили све што нису други. Многи нас потцењују, ја волим да мисле да сам лошији. А дао сам себи за право да говорим исто што и Курц и Конте", наводи Вучић.

Рекао је и да је свима окренуо телефон, понудио помоћ и подршку.

"Има много оних који су нас пријатно изненадили, посебно Кинези, а у региону је коректна сарадња", навео је и додао да Црну Гору уопште не жели да коментарише.

Додао је и да за Републику Српску Србија мора да обезбеди респираторе и другу потребну опрему.

Вучић верује да ће грађани ове године моћи да иду на годишње одморе и препоручио да то учине у Србији.

"Скоро сам уверен у то да ће људи ићи на одморе, али то зависи од сваког од нас", истакао је председник и поновио да нико не може да превари Србију, а да жели да се сачувају животи наших родитеља.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва