Вести

ВУЧИЋ: ЧУВАЋЕМО ЗЕМЉУ ОД СВАКЕ ДЕСТАБИЛИЗАЦИЈЕ

Не постоји никакав велики план, нити договор о решењу косовског питања, рекао је председник Србије Александар Вучић и поновио да је његов услов за суштинске разговоре о том питању претходно укидање такси.

Вучић је рекао да је ових дана било пуно неистина и да жели грађанима да каже пуну истину о чему се разговара, које су теме на столу и шта је то што чини Србија по том питању.

"Било је много неистинитих вести како су постигнути неки велики договори, како постоји план. О томе се разговара, али ништа од тога не постоји", рекао је Вучић.

Приштини поручује да ће Србија наставити да ради на даљем повлачењу признања, све док они не одустану од покушаjа уласка у међународне организације.

Вучић је рекао да га у наредних десет дана очекује одлазак у Берлин, где ће имати важне разговоре са канцеларком Ангелом Меркел, а најважнија тема ће бити Косово, где ће поновити наше ставове.

Што се тиче примедби људи из Приштине како нашим деловањем за повлачење признања шаљемо лош сигнал на њихову "добру вољу", рекао је да је стотину пута упозоравао да држава мора да одговори на захтеве Приштине за пријем у међународне организације пре завршетка дијалога.

"Оног секунда када потпишете да нећете пре краја дијалога, а да ли ће он бити успешно окончан или не знамо, привремено потпишете да нећете тражити пријем у Интерпол, Унеско друге међународне организације, спремни смо да не идемо на даље повлачење признања", поручио је Вучић.

Рекао је да, ако се прави договор, то мора бити компромис и да је све ово што је рекао говорио и пре три године, и пре годину и по.

“Ништа се у нашој политици није променило", рекао је и указао да је за нас од кључног значаја да сачувамо мир и стабилност.

"Онима који мисле да је време за ратним покличима на свим странама, желим да кажем да би тако викали једно вече, а други дан већ би говорили како смо уништили Србију и будућност наше деце. Да учествујем у таквим политичким теревенкама не пада ми на памет. Чуваћу земљу од дестабилизације, чуваћемо националне интересе које нису умели они да чувају од 2000. до 2012. године, а ни од 1990-тих до 2000", нагласио је Вучић.

Данас, према његовим речима, имамо најпаметнију, најодговорнију политику која даје резултате.

Пренео је да је у САД разговарао о ономе што је и тема на регионалним скуповима, што многи називају Мини Шенгеном, као што је питање како да установимо авионску и железничку линију са Приштином.

"Веома је важно што железничка пруга треба да иде истом трасом као и путни правац, ауто-пут који градимо од Ниша, преко Прокупља, Куршумлије, Мердара и Приштине. То је важна ствар за наш народ на КиМ, на југу и на централном Косову", рекао је Вучић.

 

Врата САД више нису затворена за Србију и српску политику

Вучић је истакао задовољство разговорима у Вашингтону и нагласио да врата нашој политици у САД више нису затворена.

Не градим политику и будућност Србије на сновима и машти, али је сигурно да нам врата САД више нису затворена, те да је захвалан људима из Трампове администрације што су показали добру вољу према нашој земљи.

Верујем да ће резултати посете дати плодове у будућности, ма ко био на власти у Србији у годинама пред нама, изјавио је Вучић.

Вучић је рекао да је посета САД од изузетног значаја за интересе Србије.

"На отворен начин могли смо да изнесемо нашу политику, све наше ставове и оно што посебно ценим код Америчких домаћина је што су показали више него добру вољу да нас саслушају", рекао је председник.

Вучић је истакао да није неко ко на сновима и машти заснива политику, а поготово не будућност Србије, али да ће врата нашој политици у Вашингтону у будућности макар бити одшкринута, ако не потпуно отворена, а да свакако неће бити затворена.

"Захвалан сам људима из Трампове администрације на коректности. Показали су поштовање за Србију, што је за нашу земљу од изузетног значаја. Верујем да ће посета дати плодове у будућности, ма ко био на власти у годинама пред нама", рекао је Вучић.

 

Расписујем изборе за око пола сата

Вучић је изјавио да ће за мање од пола сата расписати парламентарне изборе и потврдио да ће датум њиховог одржавања бити 26. април.

"То сам рекао и раније", рекао је Вучић и подсетио да су за тај датум већ расписани локални и покрајински избори.

Како је навео, биће више од 50 дана изборне кампање, па ће то бити једна од најдужих кампања икада, што ће, додаје, бити довољно времена да сви представе своје програме.

"Желим свима успех. Да све протекне у демократској атмосфери. Наравно да ће бити повишених тонова и страсти, увек их је било и биће, али је важно да све буде демократски", рекао је председник.

Вучић је позвао грађане да својом вољом изаберу своје представнике у парламенту, да гледају у будућност и о њој донесу одлуку.

 

ГП Морган раст Србије процењује на 4,5 одсто

Вучић је рекао да је процена америчке инвестиционе банке ГП Морган да ће раст српске економије бити 4,5 процената ове године.

"Џи Пи Морган је рекао да ће Србија успети да савлада све регионалне тешкоће и да ће нам раст бити чак 4,5 посто ове године", истакао је Вучић и подсетио да је та банка "исправила" процену за раст коју су ММФ и Светска банка претходно дали на четири одсто.

У тренутку када се процена светског раста са 2,9 смањује на 2,4 посто, а том расту доприносе највише Кина, Индија и азијске земље са својим растом од преко 6 посто, јасно је, рекао је Вучић, колико ће низак бити раст европске економије.

"На нивоу Еврозоне се процењује на 0,5 посто. Замислите да ми идемо 9 пута брже. Наравно да смо много сиромашнији али да девет пута брже идемо од Еврозоне..., то онда говори пред каквим успесима је Србија", рекао је Вучић.

Зато је, како је рекао, страшно важно да се чува мир и стабилност.

"Зато је важно да водимо одговорну и озбиљну политику и да на одговоран и озбиљан начин, дипломатијом, снагом аргумената, се изборимо за што повољнију позицију наше земље", рекао је Вучић.

 

Ако буде потребе, заштитићемо границе од миграната

Србија ће, уколико буде потребе, умети да заштити своје границе и територију од миграната и у томе ће се водити искључиво интересима националне безбедности и сигурности, изјавио је Вучић.

Вучић је рекао да српске службе, након што је Турска отворила своје границе и пустила мигранте са Блиског истока да пређу у ЕУ, предузимају мере, добијају све важне информације и да ће доносити одлуке у складу са ситуацијом.

"Ако буде потребе да заштитимо и сачувамо границе, то ћемо урадити на ефикасан начин. Овог пута нећу да чекам одговоре од ЕУ, већ ћемо се понашати апсолутно и искључиво у интересу наше безбедности и сигурности", рекао је Вучић.

Истакао је да грађани не треба да буду забринути и да Србија има довољно капацитета и снаге да то уради.

Вучић је рекао да не може ни да коментарише "фашистичке теорије" да је неко договорио да се мигранти населе у одређеним деловима Србије, наводећи да то није дух Србије и да такав дух није постојао у Србији никада, ни тридесетих година 20. века.

Председник је рекао да је око 130.000 миграната упућено ка грчкој граници из Турске, а да је значајно мањи број прешао границу.

"Ми ћемо гледати и како реагује ЕУ. Увек смо показивали солидарност према свима који су избегли из ратних подручја и не желимо ни према коме да се односимо као према нељудима, али ћемо умети да сачувамо и безбедност и сигурност грађана Србије", рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да Србија неће дозволити да буде паркинг за мигранте.

"Ако буде потребе, ако неко буде помислио да Србија треба да постане паркинг за мигранте, показаћемо да се то неће догодити и на резолутан, јасан, недвосмислен начин наши државни органи неће дозволити улаз на територију Србије оним лицима за које сматрамо да би могла да угрозе сигурност и безбедност Србије", рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да се увек могу догодити тешке ситуације, али да насиља углавном има међу мигрантима, док су напади на домицијално становништво ретки, те да је више напада на имовину.

"Завели смо ред у Шиду, у Београду су они који су физички нападали српске држављане приведени правди и сносиће тешке последице за нападе", рекао је Вучић.

Вучић је, међутим, додао да има око 1.000 пута више таквих напада од стране Срба него миграната и да зато неће да прихвати "фашистичке теорије" које круже међу одређеним политичарима и другим грађанима.

"Наша обавеза је да покажемо солидарност, али људи у Србији не морају да брину, умећемо да заштитимо границе", рекао је Вучић.

 

Изјава Обрадовића је дефиниција државног удара

Вучић је поновио да је изјава Бошка Обрадовића, који је позвао војску и полицију да преузму власт у земљи, пар екселанс дефиниција државног удара.

“Позив на пуч и на државни удар су нешто што је противзаконито. Не мислим да је паметно људима који не значе ништа у српској јавности придавати посебан значај. Поменуо сам то као пример неодговорности, не мислим да треба да буде посебна тема", нагласио је Вучић. Вучић је рекао да грађани разумеју колико је таква неодговорност лоша по земљу, колико наноси штете и проблеме по демократију.

Вучић је рекао да нема страха и да за разлику од њих, који, како је рекао, имају своје апартмане по Лондону и целом белом свету, он их нема и живи у Србији.

“Нисам се обогатио, моје имовно стање није веће од онога какво је било 2012. И планирам да останем да живим овде. Колико ћу да живим, зависи мало од мене и мало од Бога, а најмање од Ђиласа и свих других. Планирам да останем и урадим још неколико важних ствари за ову земљу, које ће остати уписане у уџбеницима, као што су биле реформе, опоравак земље и економски напредак“, нагласио је Вучић.

 

Србија од данас војно снажнија

Вучић је изјавио да је Србија у војном смислу од данас значајно снажнија, након комплетирања одбрамбеног система "Панцир С1", чију набакву наша земља није крила и све је радила транспарентно.

Поносан је како је рекао као председник и врховни командант војске која је значајно оспособљена и оперативно унапређена.

Осврнувши се на изјаве појединаца о државном удару, Вучић је рекао да неки на тај начин спремају ствари које би за њих биле нормалне и уобичајене.

Упоредио је то са периодом бивше Југославије када су, подсетио је, недељом у поподневним сатима приказивани вестерн филмови који су били пуни разних сукоба и обрачуна.

А када би се филм завршио онда би "мангупчићи" из краја изашли на улице и понашали се исто.

Тако је и сада, уз подсећање да је било довољно да РТС прикаже филм о Апису и одмах се појаве "ови Ђиласови, који би да глуме Аписа и да хапсе Вучића".

"Немојте да се понашате као деца, понашајте се одговорније, у нашој земљи постоји правни поредак, и он се поштује", рекао је Вучић и додао да они који раде другачије су уништили све што је било могуће да се уништи и који су отворили највише шест-седам фабрика током неколико година њихове власти.

 

Коронавирус ће сe, несумњиво, одразити и на српску економију

Вучић је изјавио данас да у Србији још нема регистрованих случаја коронавируса и да ће држава умети да одговори на изазов уколико до тога дође, али је нагласио да ће се проблеми у светској економији због ширења новог вируса несумњиво одразити и на српску економију.

Вучић је  рекао и да ће наредних дана обићи лекаре и раднике који учествују у борби против коронавируса.

"Вирус се још није појавио у Србији, ако се буде појавио, грађани не треба да буду забринути, имаћемо довољно снаге, капацитета и моћи да се сурпотставимо", рекао је Вучић.

Вучић је рекао  да коронавирус прави велике проблеме светској економији, наводећи да све светске берзе бележе пад, чак и након што је амерички ФЕД смањио каматне стопе.

"Страх од непознатог и од коронавируса утиче на економију, а економија је највећим делом психологија. Довео је до тога да имамо психолошки ефекат на економију и то ће се несумњиво одразити и на нас", рекао је Вучић.

Вучић  је објаснио да се Србија, рецимо, налази у ланцу снадбевања најмоћнијих аутомобилских индустрија на свету и да, уколико касне резервни делови из Кине, ни Србија неће моћи да произведе пуну количину делова, јер то немачке комапније неће моћи да прихвате. Питање је, каже Вучић, да ли ће се тај проблем појавити у априлу, мају, јуну...

"Мораћемо да правимо посебне економске пројекте којима ћемо те недостатке да надокнадимо, да убрзамо пројекат Србија 2025, да прођемо безболно кризу и да покушамо да увећамо раст", рекао је Вучић.

 

У САД с тројицом од тројице најближих Трампу

Вучић је рекао  да је имао привилегију да у Вашингтону разговара са тројицом од тројице, неформално, најближих сарадника председника САД Доналда Трампа - Џаредом Кушнером, Робертом О' Брајеном и Ричардом Гренелом, те да је са њима имао добар и отворен састанак.

Вучић је рекао да нису разговарали само о Косову, те да је он раније сматрао да је само "прича за јавност" да Трамп зна шта се све збива око разговора у вези са КиМ, али да је сад сигурно да је амерички председник, у најмању руку релативно добро, упознат са тим.

"Имао сам привилегију да седим са тројицом од тројице најближих сарадника Трампа. Неформално, тројицом најближих, Кушнеро, О'Брајеном и Гренелом. Дуго смо разговарали у Белој кући. Био је добар и отворен разговор", рекао је Вучић.

Они су, каже, пратили пратили шта је све речео на АИПАЦ-у, да имају одличну међусобну комуникацију и да раде заједно.

Вучић је поручио да је створена прилика да се глас Србије чује и приметио да никада неко из Србије није имао већу могућност да са људима који су, де факто, најближи америчком председнику, толико времена проведе и отворено разговара о свим стварима.

"Не могу да кажем да ли сам задовољан, борио сам се. Искористио сам сваку секунду, као и АИПАЦ-у, а да ли сам је добро искористио, неко други о томе може да говори", рекао је Вучић.

 

Не прогањају у Црној Гори Григорија и Ђиласа,већ мене

Вучић  је поручио  данас да је, како је рекао, "ноторна неистина" то што је владика Григорије рекао да је Србија подржавала доношење Закона о слободи вероисповести у Црној Гори.

Увек је, казао је, тешко одговарати на изјаве оних који нису у политици, иако се владика Григорије бави само политиком.

"Али, изрекао је ноторну неистину. Никада нисмо подржавали доношење таквог закона, ни једну секунду и нико у Црној Гори не прогони Григорија, Ђиласа или Ђорђевића, већ прогањају мене", рекао је Вучић.

Истакао је да је у одсуству аргумената лаж повољна околност  да је искористите за политичке циљеве.

"Немам ништа  против тих његових циљева, али не би било згорег да то не чини у мантији", рекао  је Вучић.

Поручио је да не подржава ничије ставове у Црној гори, већ опстанак Српске цркве и српског народа. Додао је и да је Србија много уложила у СПЦ, више него било која државна власт од 1945.

 

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк