Вести

ВУЧИЋ: БОРИЛИ СМО СЕ ДА САЧУВАМО МИР И НАШ НАРОД НА КИМ

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је поводом најновијих дешавања у вези са Косовом и Метохијом да се наша држава борила да сачува српски народ на Косову и Метохији, али и да сачува мир.

"Борили смо се истовремено да сачувамо мир и то није увек једноставно, то овога пута није било нимало лако. Не траје то од јуче, такве ситуације због једног инцидента или неколико, већ се годинама то припрема и годинама неко потцењује стање духа српског народа на Косову и Метохији и годинама не слушају шта Срби говоре и не желе да виде шта је то што преживљавају, једнако на Западу колико и Албанци", рекао је председник Вучић гостујући на ТВ Прва.

Истакао је да Албанци раде још горе ствари него што смо ми некада радили у сопственој свести не разумевајући потребу да са Албанцима направимо договор.

"Мислили смо да све може силом, а Албанци сада то раде пута два. И мисле да је то могуће, није. Народ да победите не можете. И вечерас се играју, мисле да не знамо, шаљу једну екипу косовске полиције да пређе из јужног у северни део Митровице, намерно провоцирају људе. Поставили су два пункта Росу код Грабовца и Газивода. Па неког заустављају, провоцирају", рекао је председник Вучић.

Истакао је да не разумеју да немају снагу на северу Косова и Метохије.

"Нико се није уплашио Албанаца. Људи једино не желе да уведу у цели сукоб НАТО. Албанци могу да доведу светог Петра, кога хоће, они на северу не могу ништа. Они нису снажнији од Срба", истакао је председник Вучић.

 

Албанци били свесни да би наишли на отпор и озбиљан одговор државе Србије

Председник Вучић изјавио је да се Албанци нису залетели да склоне барикаде које су поставили Срби на северу Косова и Метохије из два разлога.

Председник Вучић је рекао да се Албанци нису залетели 20 дана, јер су били свесни да би наишли на веома тврд орах и жесток отпор народа, али и озбиљан одговор државе Србије.

"Прво, јер би наишли на тврд орах и што би схватили колико је жесток отпор народа, а с друге стране јер знају да би добили озбиљан одговор државе Србије и да би били почишћени као метлом", рекао је председник Вучић.

На питање да би се то десило уколико се не би укључио неко други у смислу рата, председник Вучић је рекао да не би на то да одговори.

"Тај неко други, не бих о томе да говорим јер је то катастрофа за нас у политичком смислу, али не желим да говорим о војно-безбедносном смислу, само немојте да потцењујете своју земљу и то је све што имам да вам кажем", навео је председник Вучић.

 

Нисам славио због уклањања барикада, знам колико нас мука још чека

Председник Вучић изјавио је да након постигнутог договора о уклањању барикада на северу Косова и Метохије није славио ниједног тренутка, јер зна колико нас још мука чека по питању Косова и Метохије.

Председник Вучић је рекао, на питање шта је пресудило за уклањање барикада, да је пресудило то што се са Србима са севера Косова и Метохије свађао целе ноћи око речи - барикаде.

"И молили смо за то да Кфор односно НАТО коначно изађе са текстом, који би не само био споразум Расмусен - Тачи, већ који би први пут обухватио вољу српске локалне заједнице и Србије. И успели смо и у једном и другом. Неки говоре да сам славио победу, нисам славио победу ниједног тренутка, нисте видели код мене ни осмех, ни подсмех. Нажалост знам да нас чека још много мука", рекао је председник Вучић.

Рекао је и да се после тог састанка са Србима са севера Косова и Метохије осећао као да је прегажен и да не памти да је имао тако тежак састанак.

На питање да прокоментарише претње хакерске групе Анонимус, који су му претили на Твитеру, председник Вучић је рекао да су га забавили ти, како је рекао, "лезилебовићи и много опасни типови".

"Жив нисам, толико ми је глупо да то коментаришем", рекао је председник Вучић.

 

Срби су уклонили барикаде, јер сам им гарантовао

Председник Вучић је изјавио да су га Срби са Косова и Метохије послушали и уклонили барикаде, јер им је гарантовао да ће уколико Албанци крену на њих на северу моћи да се супротставе и поставе границу.

"Рекли су ми, верујемо теби, нико нас други у Србији не интересује ни из твоје, ни из других партија, ти нам гарантуј да ако крену да нас лове као зечеве ми ћемо да се супротставимо, поставићемо им границу и то је крај", рекао је председник Вучић.

На питање да ли им је то и гарантовао, председник Вучић је одговорио да наравно да је гарантовао додајући да је морао.

"То је за мене нешто најтеже што сам обећао, али то значи оно што сам рекао и не желим даље да објашњавам зато што знам да ће бити једина вест и не желим да пружим прилику нашем непријатељу да нас представи као не знам кога", додао је председник Вучић.

Према његовим речима, рекао им је да је дао све од себе и упитао их са чим да изађу пред свет уколико не склоне барикаде.

"Питао сам их зар стварно верујете да ви то видите боље него ја, са чим да изађемо пред свет, испунили су нам све захтеве, све реалне захтеве", додао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да је суштина у томе да Срби нису више могли да трпе зулум и не могу да га трпе.

Председник Вучић додао је да су Албанци рекли да су Срби напали некога шок бомбама и истакао да су то глупости, приче за малу децу.

"Да ли има Срба који су са оружјем, не искључујем могућност, не знам. На барикадама су били борци за слободу и професори и научници, лекари, наставници, медицинске сестре јер не знају људи више шта ће са собом, не знају шта да раде", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић подсетио је да су младића који се љубио са девојком изубијали до непрепознатљивости, као и возача који је возио пиво.

"Хапсе нам људе због тероризама, а то је изашао човек са хлебом и млеком испред своје зграде и рекао немојте да улазите у изборну комисију, а они тог дана 15 сати касније отказују изборе. Што сте дошли да провоцирате, тучете људе и мислите да ће то неко да трпи довека", навео је председник Вучић.

 

Одиграли смо јако, играћемо још јаче, хоћемо да будемо своји на своме

Председник Вучић изјавио је да је Србија у вези последњих дешавања на Косову и Метохији одиграла јако, шаховски прецизно, и да ће играти још јаче.

"Албанским лобистима, Стандарду и Едварду Џозефу смета јер смо шаховски прецизно одиграли, али нисмо одиграли слабо већ јако и играћемо још јаче. То треба да знају", рекао је Вучић.

На питање да ли је задовољан исходом, рекао је да показује мали успех постигнут на тактички начин, као и да га није брига шта пишу албански лобисти у бечком Стандарду.

На питање о изјави Едварда Џозефа да он манипулише, председник Вучић је рекао да је Џозеф чувени албански бот, како је рекао, "бараба у Вашингтону", која много "албанских пара добија".

"Да ли вас је срамота када обмањујете јавност. Окупирали сте Србију. Србији сте отели Косово и мислили да сте тиме завршили и да Србија неће да се буни, јер сте мислили да сте јаки. Да Срби са Косова и Метохије немају шта да се питају ни око Бриселског, Солунског споразума, Повеље Уједињених нација. Ти из Стандарда могу да лупетају колико хоће. Ево једно мало село је решило да буде независно, своји на своме, чувамо своју земљу и шта ћете сад", рекао је председник Вучић.

Оценио је да ће наредне године да се ради на његовом рушењу и рушењу српских родољуба на Косову и Метохији.

"Сачували смо мир. Не исплати им се да га не чувају, зато ће све уложити у моје рушење", рекао је председник Вучић.

Подсетио је да су страни фактори од када је Србија добила независност крајем 19. века, чекали прилику да поново подигну главу против Србије.

"Ја сам за компромис и договор, али не компромис да ћете Србе да батинате, а да Срби ћуте и правите се да не знате за споразум да Росу јединице не улазе (на север). И све варате и лажете и причате да сам нациста, јер ме Путин подржава", рекао је председник Вучић и подсетио да Курти обнавља кућу Џафера Деве у јужном делу Косовске Митровице.

"Они обнављају кућу Деви, Курти лично и тај мали нациста који чезне да буде Енвер Хоџа који не сме у очи да ме погледа, е тај мисли, а странци су ме упозорили да не користим изразе о њему и ја морам да се држим наратива. Не разумеју да ја немам шта да изгубим. Мени је битно да очувам мир. Причали су да ће Курти да нападне, ја сам питао како, а они су рекли да ће Кфор, а ја знам да нема Курти снагу", рекао је председник Вучић.

 

Свега ћемо имати довољно, у децембру заустављена инфлација

Председник Вучић изјавио је да је у Србији у децембру заустављена инфлација пошто је у овом месецу, према флеш процени, износила на међугодишњем нивоу исто као у новембру - 15,1 одсто.

"Расту плате, пензије и друго, а инфлација је заустављена, 15,1 одсто је флеш податак за децембар, који сам добио. То значи да је на истом нивоу као у новембру. Нема више раста инфлације. Очекујемо стагнацију још један месец и онда њен пад", рекао је председник Вучић.

Истакао је да га највише брине ситуација око Косова и Метохије и други притисци.

"И ово што ће да нас малтретирају око Русије и свега другог, али то је већ уобичајено. Биће довољно и струје и гаса, свега ће бити да људи могу без бриге да чекају новогодишње празнике и Божић и славе. Неће бити зиме за Србију", нагласио је председник Вучић.

Додао је да су код нас најтоплији станови у Европи и да ће се тако и наставити.

"Све ће бити у реду и људи не морају да брину по том питању, уколико успемо да сачувамо мир и стабилност на Косову и Метохији", поручио је председник Вучић.

 

Надлежни брзо реаговали у Пироту у акциденту са амонијаком

Председник Вучић је изјавио да су надлежни реаговали брзо приликом акцидента са амонијаком у Пироту додајући да му је жао зато што су особе настрадале.

Председник Вучић је навео да је то трагедија, али да се нажалост такве ствари дешавају.

"Реаговали су брзо, нема никакве опасности за становништво, нажалост један Турчин је страдао и још једна особа, жао ми је тих људи, трагедија, али дешава се сваког дана, шта да радите", навео је председник Вучић.

Како каже, о амонијаку није малтене ни вест прочитао, а извештаје је добио од министра Горана Весића, "од овога, од онога".

"Погледао сам их буквално не зато што не бринем о Пироту већ јер сам имао такву главобољу око Косова и Метохије и нисам знао шта ћу са собом. Деси се, десило се и 2011. године, 2012. године три пута, дешавало се и у Београду, дешава се у целом свету, Немачкој, Енглеској", напоменуо је председник Вучић.

Председник Вучић наводи да не може да "улази у те трикове - неко је смислио да прича глупости о амонијаку".

Како каже, постоје надлежни органи, полиција нека се тиме баве.

"Иде воз и искочи из шина, шта да радим, иду кола па је неко погрешио. Надам се да су поштовани сви стандарди, ако нису одговараће они који их нису поштовали", указао је председник Вучић.

 

Када је екологија постала главна брига, значи да се живи боље

Председник Вучић изјавио је да истраживање Демостата о загађењу у Србији показује да се живи лепше него раније када нам је екологија постала главна брига.

Рекао је и да нема аутомобила у коме се вози троје или четворо људи, као и да има око 300.000 аутомобила више него раније, односно да једна породица има по неколико аутомобила.

"Али то показује да морамо да убрзамо изградњу метроа, уводимо гас, фосилна горива. То је резултат повећаног стандарда. Највећа мука 25 година била је незапосленост, сада је на четвртом месту и на историјски ниском је нивоу", рекао је председник Вучић.

Према његовим речима, грађанима 2011. године није било стало до чистог ваздуха, већ до "хлеба и млека".

"Сада га имају сви и месо и воће и поврће. Биљана Србљановић је тежак човек и политички противник, али је коректна када је рекла да живимо боље. Ево сада не можете да нађете место у хотелу, башти, ресторану, тек за сутрашњи дочек", рекао је председник Вучић и истакао да је најсрећнији када оде у Београд на води и види шта је урађено.

"Али некима сам ја крив што су себе лагали и нису веровали свом руководству. Ја ћу пре краја мандата да измерим километре изграђене за време Тита и моје па да видимо ко је колико изградио. Зато нам је потребан мир, али и да будемо уз свој народ. Нарочито у Републици Српској јер их чека тешко време", рекао је председник Вучић.

 

Никада нисмо имали већи одзив припадника Војске Србије, барикаде подржало 98 одсто Срба

Председник Вучић је изјавио да је подизање борбене готовости због ситуације на северу Косова и Метохије дало резултате, али је и показало огроман одзив припадника Војске Србије и спремност људи да се боре за Србију.

"Да вам одам тајну, одазвало се позиву на десетине хиљада људи, 89 одсто, што је око 92 одсто, јер у њих рачунамо и људе који су у специјалним мисијама Уједињених нација и Европске уније. Никада тако велики одзив нисмо имали, од деведесетих, у исто време Албанци су у касарни у Гњилану имали 74 одсто. Никада нису имали преко 77 одсто у Јужној Митровици", рекао је председник Вучић и нагласио да Срби никада нису били мотивисанији.

"Сити су свега, никада нисмо имали мањи отпор, никада толико добрих људи није било спремно да се бори за Србију, да сачувамо мир. Срећом није било потребно", рекао је председник Вучић и захвалио тим људима.

Председник Вучић је рекао да су то прави јунаци, који часа нису часили. 

"Такав одзив никада нисмо имали. Поготово не у озбиљној ситуацији, то говори колико су људи разумели да се држава бори за мир да неће урадити ништа неодговорно, да су сити кршења међународног права и права наших грађана на Косову и Метохији", рекао је председник Вучић и нагласио да је барикаде на северу Косова и Метохије подржало 98 одсто Срба.

 

Приходи државе већи од планираних, дефицит само 3,3 одсто

Председник Вучић изјавио је да има одличне вести када је реч о приходима државе, јер су већи од очекиваних, као и да је дефицит буџета само 3,3 одсто.

Толики дефицит је према његовим речима само због ванредних давања за енергенте, иначе не би ни било дефицита.

"Одличне су вести, данас смо добили податке о приходима од ПДВ-а, акцизе и царине су и за 1,1 до 1,4 милијарду више, пошто ћемо ујутру добити коначне резултате", навео је председник Вучић.

Поручио је да ће Србија имати довољно и струје и гаса и свега другог.

"Био сам скептик до данас, а сада да нам укинете све, имаћемо свега довољно. Обезбедили смо се на време, предстоји велика битка у наредној години за енергенте, храну и воду. Ниво Дунава ће да пада и морамо да купујемо барже, које ће да имају газ до 1,4 метра", рекао је председник Вучић.

Истакао је да се у европским земљама свуда затварају многе фабрике, док се код нас отварају.

"Купила је НБС нето милијарду евра у време рата у Украјини, честитам им, добро стојимо, имамо злата доста. Јавни дуг нам је на ниском нивоу од око 55 одсто БДП-а и бољи него у више од 92 одсто земаља Европске уније", истакао је председник Вучић.

 

Бићу увек уз свој народ без обзира на последице

За разлику од свих оних који припадају антисрпском начину размишљања, ја ћу увек да будем уз свој народ и бићу са њима и све политичке и животне последице ћу да истрпим, поручио је председник Вучић, одговарајући на критике некадашњег начелника Генералштаба Војске Југославије Здравка Поноша које су се односиле на подизање борбене готовости. 

"Мој посао је да будем уз свој народ и у томе се разликујемо. А са барикада су се вратили тако што су добили гаранције први пут да их неће хапсити због барикада, јер све људе које су хапсили до сада хапсили су због барикада. И Дејана Пантића и Миљана Аџића", рекао је председник Вучић гостујући на ТВ Прва. 

Додао је да је суштина у томе што су Срби на КиМ добили гаранције да им неће косовске снаге прелазити на север без сагласности српске заједнице и консензуса са Србијом, јер је неко схватио да мора да се чува мир. 

Говорећи о писању западних медија председник Вучић је рекао да су им барикаде сметале док су биле постављене, али и када су склоњене. 

"Када су биле барикаде било је шта ће нам барикаде и шта ће нам борбена готовост. Склањајте барикаде. Говорили су да је Косово изгубљено и да лажемо народ да имамо за нешто да се боримо на Косову. Када су склоњене барикаде и сачуван мир, они су рекли да им не треба мир", приметио је председник Вучић.

Додао је да се у појединим страним медијима, али и код неких српских политичара ишло дотле да кажу да су изгубљене чак и таблице.

Председник Вучић је рекао да у Србији постоје две врсте људи и две врсте медија на различитим половима и трећи који је у средини и који је највећи и чине га пристојни људи.

"Имате либерални концепт у којем се негира нација, религија, онај коме припада сваки НАТО потрчко и многи други попут наведеног господина који је уништавао сопствене тенкове, стреле, осе, зоље... Разорио војску  и у његово време Косово постаје независно, а он седи и ћути у свом кабинету, пуши томпус и уништава тенкове. Он се смеје за шест хаубица, а то је моћно оруђе, 155 милиметара и треба нам мање од 30 минута  да преоремо целу њихову једну базу. А ми нисмо имали шест него 18.  Њихови локатори су видели шест па су га обавестили за шест, а у његово време нисмо имали ни једну, а да смо имали он би их уништио", рекао је председник Вучић.

На тврдње да је знао за барикаде, председник Вучић је одговорио да није знао, нити су га Срби обавестили пре подизања, што им је и рекао.

"За разлику од њега и свих њих, који припадају антисрпском начину размишљања ја ћу увек да будем уз свој народ, и све последице политичке и животне ћу да истрпим. Никада нећу ићи против њих. Мој посао је да будем са својим народом“, подвукао је председник Вучић.

Додао је да се ишло дотле у појединим медијима, али и код неких српских политичара да кажу да су изгубљене чак и таблице.

"Ми још чувамо таблице које смо изгиубили 2011. године споразумом Борка Стефановића. Још чувамо и даље имамо таблице КМ. Само да видите како се разликујемо. Између Србије данас и Србије јуче.  Они су за један дан пустили 1800 албанских терориста на слободу укључиујући Аљбина Куртија, браћу Мазреку, који су силовали Српкиње и убијали Србе, укључујући и Фљору Боровину, а ми се боримо да Дејан Пантић и Никола Недељковић буду на слободи", истакао је председник Вучић и додао да је то слика две Србије. 

Додао је да то што ће неко један дан да мрзи барикаде, а други дан да хвали барикаде, не може да завара народ.

"Није народ глуп. Ви мислите да народ не зна каква је ситуација на Косову.  Мислите да имате право да одете у кафану и кажете како је требало да заратимо. А када га питате - хоћеш ти да пошаљеш сина и да заратиш. Отиђи само у мотел у Качаник па преноћи, добијете одговор- нећу ја", рекао је председник Вучић.

 

Моја професионална жеља је да имамо више деце у Србији

Председник Вучић пожелео је грађанима Србије добро здравље, а да економски напредак буде још бржи.

За Нову годину пожелео је и да плате и пензије још брже расту указујући да то зависи од рада и да не пада са неба.

Пожелео је и да се сачува мир, а Србима на Косову и Метохији је пожелео да опстану, остану, сачувају наше име и презиме, наша огњишта.

"Ми ћемо увек бити уз њих и то није политичка парола и то су овога пута видели. Наш одговор, у смислу напретка економије и у смислу опстанка нашег народа и у Републици Српској, Црној Гори и на Косову и Метохији, је нема предаје. Срећна вам Нова година", поручио је председник Вучић.

Како је рекао, његова лична жеља је да му деца буду жива и здрава, а професионална, уз све што је рекао, да буде више деце у Србији.

 

Србија може да рачуна једино на себе

Председник Вучић је изјавио да Србија може једино да рачуна на себе и нагласио да зато мора да буде јака и да развија економију.

"Уздамо се у се и у своје кљусе и на то морамо да рачунамо. На жалост, таква је геополитичка ситуација, и тако је - других да нам помогну немамо", рекао је председник Вучић одговарајући на питање да ли би Србија могла да рачуна на подршку Москве ако би је напао НАТО. 

Председник Вучић је истакао да Србија не може да рачуна на друге и зато "морамо да будемо чврсти, јаки, да развијамо економију, да имамо виши БДП".

Додао је да је захвалан Москви што подржава територијални интегритет Србије, али да не треба причати о војној помоћи.

Председник Вучић је рекао да су специјални представници Сједињених Америчких Држава и Европске уније Габријел Ескобар и Мирослав Лајчак били коректни током преговора поводом ситуације на Косову и Метохији.

Додао је да је позвао Марка Ђурића из Вашингтона, звао је и др Петра Петковића да се укључе у разговоре када су почеле претње "цури вам време". 

Председник Вучић је рекао да су њих успели да уплаше причом да ће Курти упасти на север, да ће разбити барикаде, и да чека само тренутак, јер су још млади, али да њега нису.

Додао је да је онда назвао представнике међународне заједнице и рекао им да нас не плаше празним причама којих се наслушао последњих 11 година и да су тада почели озбиљни преговори.

"Нисам ја онај кога можете да уцењујете. Мени и живот да узмете, није нека штета, наживео сам се. А паре и куће да ми узмете, не можете, јер немам ништа. Е тада су почели стварни преговори", рекао је председник Вучић.

 

Притисци на Србију ће бити све већи, пат позиција у Украјини

Председник Вучић је изјавио да је за нама ужасна и тешка година и да се показало све лицемерје поводом сукоба у Украјини, као и да ће притисци на нашу земљу бити све већи, јер ће сви покушавати "Владимиру Путину да извуку из руке преседан Косова".

"Ово је једна ужасна и тешка година за свима нама, у којој смо све лицемерје могли да видимо и у којој смо ми грађани Србије могли да видимо колико је наша позиција била принципијелна, прецизна и тачна, добро и одговорно одмерена", рекао је председник Вучић.

Колико ћемо моћи да је чувамо, додао је, видећемо, али свакако не по цену угрожавања животних интереса ове земље.

Али, свакако је се нећемо ни лако одрећи, истакао је председник Вучић.

"Што се самог сукоба у Украјини тиче, не верујем да ће ускоро уследити мир, зато што може да уследи када је јасно да једна страна губи, па ће морати да пристаје. Пре два или три месеца било је очигледно да је Запад био у победничкој еуфорији и мислили су да ће лако да сломе Русију, као што је пре шест месеци Русија била у еуфорији мислећи да ће лако да сломи Украјину", навео је председник Вучић.

Како је рекао, сада су ствари у некој пат позицији у Украјини, у којој неку минималну иницијативу има Русија, али није то лако проценити на дуги рок, посебно што су западне економије неупоредиво снажније од руске економије.

"Али, Руси ратују боље него на почетку, извукли су поуке, и сада боље ратују него пре девет или шест месеци. Јер када немате мир, сви притисци ће да иду на нас, пошто ће сви гледати да извуку Путину из руку преседан "Косова" и зато на нашу земљу иду све већи притисци", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да Србију свакако чека не лака година у политичком смислу, док ће у економском смислу 2023. година бити добра година за грађане.

"Боља него ова и неће бити проблема са струјом и гасом, нити са храном и водом, биће свега, имаћемо свега. Само је важно да градимо земљу и верујемо у себе, да волимо своју Србију и да се за њу боримо", поручио је председник Вучић.

 

Идем са сином Данилом у Хиландар на Божић, хвала монасима што се моле за Србију

Председник Вучић је изјавио да ће на Божић други пут посетити манастир Хиландар, као и да ће отићи тамо заједно са сином Данилом.

"Само са старијим сином идем, пошто је Вукан још мали, а за бдење устаје у два ујутру. До ручка, у девет ујутру, како они то називају, морате да будете све време у цркви. Са Данилом ћу провести Бадње вече и Божић", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је захвалио игуману Методију и свим монасима Хиландара што их примају.

Истакао је да су то дивни људи који се пуно моле за српски народ и државу и да им је бескрајно захвалан на томе.

 

После Скупштине Српске напредне странке нећу бити председник странке

Председник Вучић је изјавио да после следеће Скупштине Српске напредне странке неће више бити председник партије, али да то неким политичарима неће помоћи да победе.

"Због целокупне ситуације нисмо заказали сада скупштину, али смо кренули у изборни процес унутар СНС-а и већ је изабрано 15 општинских одбора  у Београду и неки по Србији и идемо на скупштину после које ја нећу бити председник Српске напредне странке", рекао је председник Вучић. 

Додао је да је то важно питање за неке политичаре у Србији, али којима то неће помоћи да победе. 

"Од свих питања није важно Косово, ни што ће пензионери да добију више од 12 одсто веће пензије и што је повећање плата у јавном сектору више од 12,5 одсто, ни што ће војници да имају 25 одсто веће плате. Важно је хоћу ли ја бити председник Српске напредне странке, јер политичари и политички аналитичари не знају шта би са собом уколико бих ја остао председник Српске напредне странке, јер знају да још 100 година не могу да ме победе", рекао је председник Вучић.  

Додао је да народ види ко шта ради и ко се бори. 

Одговарајући на примедбе неких аналитичара да се не позива на Устав Србије када говори о Косову и Метохији, јер обавља функцију и председника државе и странке истовремено, што неки тумаче да није у складу са Уставом, председник Вучић је рекао да ти нису правници и да бити председник политичке странке не значи обављање јавне функције. 

"А на Устав Србије се увек позивам када говорим о Косову и Метохији", нагласио је председник Вучић.

 

Приштински политичари несвесно раде у корист Србије

Председник Вучић је оценио да политичари из Приштине понекад несвесно раде ствари у корист Србије и захвалио им на томе.

Председник Вучић је на питање да прокоментарише изјаву косовске министарке спољних послова Донике Гервале Шварц да је Заједница српских општина умрла када је косовски суд рекао да је противуставна, рекао да тиме Приштина јасно поручује да их не интересује међународно право.

"Хвала наследнику Енвера Хоџе, хвала Куртију, понекад раде ствари у нашу корист несвесно. Отворено вам кажу, безобразно и безобзирно, не интересује нас међународно право, умрла је (Заједница српских општина) јер није у складу са косовским уставом, а тражите да признамо "Косово", што је против нашег Устава. Ви сте велики па се ваш Устав поштује а ми смо мали па се наш не поштује, то је логика", указао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да му тако долазе "великани и великаши" да му одређују како ће да буде. Додао је да их прими и потом очита буквицу, када му кажу са чиме ће се суочити: "Поручим им да су све рекли, да сам их угостио и да могу да иду кући".

Председик Вучић је критиковао и посланика у немачком Бундестагу босанског порекла Адиса Ахметовића због изјаве да ће бити инцидената све док Србија не призна тзв. Косово.

Председник Вучић је приметио да када поменете да Република Српска нешто тражи у Босни и Херцеговини онда је то рушење мира и стабилности, а када Косово отимају од Србије то је мир и стабилност.

Председник Вучић је рекао и да све резолуције Уједињених нација поштују за све земље, само не за Србију.

 

Можда ће бити београдски, али и неки други избори следеће године

Председник Вучић је изјавио да ће се видети да ли ће наредне године бити београдски избори, али и неки други и да верује да ће на следеће изборе када год они да буду изаћи један велики, широки народни покрет за слободну Србију. 

Председник Вучић је рекао да следе редовни покрајински и локални избори, који би требало да се одрже 2024. године.

"Сада, да ли ће бити крајем 2023. године или 2024. године, то ћемо да видимо. Могу да буду и републички избори, никада то не знате", рекао је председник Вучић. 

На питање да ли ће бити председнички избори рекао је да је њему ово последњи мандат. 

"Што да буду председнички? Мени је ово последњи мандат. Ако сада изразе жељу можемо да идемо на референдум за председника. Али то би било тако поражавајуће да се плашим да би било и сувише понижавајуће за њих", рекао је председник Вучић говорећи о политичким опонентима. 

Нагласио је да су "паметни довољно да знају да им то није потребно". 

"Знају да би ујединили народ против себе и да би то била најубедљивија победа Српске напредне странке или боље речено једног великог, широког народног покрета за слободну Србију који неће да буде међу овим деснима који штете Србији, једнако као и ови лево. То ће бити озбиљан покрет пристојних, рационалних људи који ће гледати како да очувају своју земљу. Који неће да нас уводе у ратове и санкције тек тако и који неће да предају српску земљу да би се додворили неком другом", рекао је председник Вучић. 

Најавио је да ће у том покрету бити и Мађара, Румуна, Словака, Бугара, али и многих других.

 

Да ли сам увео санкције 1. априла, да се удварам никоме нећу

Председник Вучић изјавио је да се не смањују притисци на Београд када је у питању увођење санкција Русији, али да не зна да ли ће се то десити и да његово "не знам" вреди много више од нечијег чврстог "да".

Председник Вучић је на питање о санкцијама према Русији иронично приметио да није увео још 1. априла,  "као што су неки стручњаци рекли".

"Има једна мала земља у Европи, мало племе Гала , Астерикса и Обеликса које се не да и које чува своју слободу колико може", рекао је председник Вучић одговарајући на критике дела опозиције.

"Да ли ћемо, не знам, али моје "не знам" вреди много више него њихово (опозиционо) чврсто "да", моје "можда" вреди много више него њихово чврсто "да". У томе се разликују људи и у томе како граде земљу", рекао је председник Вучић.

Замољен да прокоментарише став дела опозиције који су га критиковали, а сада говоре да је "добро одиграо" када су у питању санкције према Москви, председник Вучић је рекао да се не удвара никоме, ни "Вагнеру" нити било коме другом.

"Да се удварам Вагнеру? Нећу никоме да се удварам, немате шта да радите у Србији, ни ви ни НАТО. Са НАТО-ом морамо да сарађујемо због Косова, јер сте ви Руси напустили Косово, а са вама сарађујемо јер смо пријатељи, јер нам помажете у Савету безбедности УН и то је то", навео је председник Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва