Вести

ВУЧИЋ: АЉБИНА КУРТИЈА НЕ ЗАНИМА МИР

Премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија не занима мир, не занима га чак ни шта Сједињене Америчке Државе мисле о њему, изјавио је председник Републике Србије Александар Вучић у интервјуу за портал "The Pavlovic Today".

Курти жели да буде тај који улази у сукоб са Србијом јер му то недостаје у биографији, да буде неко ко може да каже: "Ево ме, ја сам ратни вођа", а не само Хашим Тачи, рекао је председник Вучић.

"Најизазовније је носити се са појединцима који се не понашају рационално и имају циљеве који превазилазе уобичајене и препознатљиве", истакао је председник Вучић.

Очекивали бисте да је Куртијев циљ да сарађује са онима који су створили, како кажу, Косово, навео је председник Вучић.

"Да са њима има најбоље и најближе односе, у којима мора да схвати да је њихова улога минимална, а да они који су то урадили, пре свега Сједињене Америчке Државе, морају да имају највеће поштовање. Али, Курти не жели да то разматра из те перспективе, њега занима сопствена улога. Њега не занима мир, не занима га чак ни шта Сједињене Америчке Државе мисле о њему", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић објаснио је да оно за шта је Аљбин Курти заинтересован јесте да буде "наследник" Енвера Хоџе и Адема Демачија.

"Курти жели да буде тај који улази у сукоб са Србијом јер му то недостаје у биографији, да буде неко ко може да каже "Ево ме, ратни вођа", не само Тачи или било ко други. У таквим условима, када неко има тако ирационалан приступ, потпуно га је немогуће ангажовати на рационалан, интелигентан и мудар начин. И зато ни Американцима није лако да разговарају са њим", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић изразио је спремност да настави дипломатски дијалог са Куртијем под покровитељством ЕУ, али одговарајући на питање да ли је Курти отишао предалеко, рекао је да верује да јесте и да ће му бити тешко да преокрене курс.

Председник Вучић рекао је да на Куртијев приступ дијалогу Београда и Приштине гледа као на пуки покушај да "купи време и заштити сопствену моћ" без истинског интереса за решавање основних питања.

Према Вучићевој оцени, то најбоље илуструје одбијање Аљбина Куртија да формира Заједницу српских општина.

"Најважније што желим да вам кажем је да Курти једноставно ни под којим условима не жели да формира Заједницу српских општина и само ће измишљати све могуће разлоге зашто то неће учинити", нагласио је председник Вучић.

Све остале ствари су само политички маневри и формалности, додао је председник Вучић.

Председник Вучић сугерисао је да Куртијево оклевање да примени договорени анекс у Охриду у вези са Заједницом српских општина произилази из његове жеље да обликује своје политичко наслеђе на начин који подсећа на Енвера Хоџу, приказујући себе као "жртву" и "великомученика".

Према речима председника Вучића, овакав приступ води у ћорсокак без икаквог помака.

 

Приоритет у кризи на Косову и Метохији је неговање билатералних односа са Сједињеним Америчким Државама

Председник Вучић изјавио да је приоритет када је у питању криза на Косову и Метохији, неговање билатералних односа са Сједињеним Америчким Државама.

Председник Вучић рекао је да је за Србију важно да разговара са Америком, јер жели да има боље односе са Сједињеним Америчким Државама.

Србија је недавно купила значајну количину војне опреме - 118 "Humvee" (HMMWV) од Сједињених Америчких Држава, након што се неколико година суочавала са препрекама.

"Од кључног је значаја да наставимо да развијамо наше односе са Америком у позитивном правцу. То захтева да будемо одговорни према Косову и Метохији, али и да Сједињене Америчке Државе чешће слушају и желе да чују српски став и перспективу", истакао је председник Вучић.

Упитан да ли је имао прилику да разговара са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном и председником Сједињених Америчких Држава Џозефом Бајденом о ситуацији на терену и изазовима са којима се суочава српско становништво на северу Косова и Метохије, председник Вучић осврнуо се на разговоре који су у току са члановима Бајденове администрације.

"Недавно сам разговарао телефоном са Блинкеном. Разговарао сам са многим званичницима америчког естаблишмента који су задужени за Косово и Метохију и одговорни су за стабилност региона, укључујући Џона Фајнера, (Дерека) Шолеа и (Габријела) Ескобара", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је, међутим, да смо ми у тешкој позицији јер колико год да смо конструктивни и одговорни, увек се нађемо у позицији као они који им нису миљеници, јер се не слажемо са независношћу тзв. Косова.

"Ма колико неки политички актери на Косову непоштовали Америку и деловали противно америчким виталним интересима, нажалост, понекад нам се чини да ће увек имати, не тако гласну, подршку Сједињених Америчких Држава", истакао је председник Вучић.

Упитан да прокоментарише недавно насиље у парламенту у Приштини, председник Вучић рекао је да је суштина Куртијевог понашања да држи предавања о демократији, не само Србији него свима.

"Не ради се само о тучи у парламенту. Замислите демократију у којој пуцате на припаднике националне мањине, из његове перспективе, а не из наше и никаква истрага се не покреће док та дела чине ваше институције. Говорите о демократији? Говорите о поштовању људских права? Мислим на бројне случајеве где су рад у вашем (приштинском) парламенту често ометале димне бомбе, сузавац, туча песницама и још много тога", навео је председник Вучић.

 

Састаћу се са Столтенбергом у првој половини наредне седмице у Бриселу

Председник Вучић открио је да је његов састанак са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом заказан за прву половину наредне седмице у Бриселу, што је тражио због заоштрене ситуације на Косову и Метохији.

Тачан датум и време састанка, иако су познати председнику, јавно ће саопштити НАТО благовремено.

Председник Вучић истакао је да је затражио састанак са генералним секретаром НАТО-а јер, у складу са Резолуцијом 1244, која је у складу са Повељом Уједињених нација, НАТО сноси одговорност за безбедносну ситуацију на Косову и Метохији и због тога што НАТО мора да стане на крај провокацијама из Приштине.

Председник Вучић рекао је да ће замолити НАТО да испуни своју дужност у складу са Резолуцијом 1244 пре него што се пређе на састанак Савета безбедности Уједињених нација, где ће Србија изнети чињеничне информације о тренутној ситуацији на Косову и Метохији.

Председник Вучић нагласио је да је затражио састанак са Столтенбергом јер сматра да је "поштена особа" која је увек отворена да саслуша и размотри српску перспективу.

"Састанак сам тражио како бих му скренуо пажњу на скоро немогућ опстанак Срба на Косову и Метохији. Они трпе директан физички притисак и друге облике принуде, што неминовно резултира смањењем српског становништва. То представља облик етничког чишћења које се дешава на почетку 21. века", навео је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је, дајући интервју из председничке канцеларије, да ће Србија пред Савет безбедности Уједињених нација предочити чињенице да је од почетка ове године, седам Срба рањено у нападима Албанаца, а да су починиоци често били полицајци или припадници такозваних Косовских безбедносних снага.

Против одговорних лица против Срба не воде се судски поступци и нису покренуте истраге, напоменуо је председник Вучић.

Председник Вучић указао је да се хапшења косметских Срба спроводе "самовољно" искључиво ради спровођења политике етничког чишћења, по, како је навео, "нечијем хиру".

Председник Вучић истакао је да су политички лидери Срба на северу Косова и Метохије мета за елиминацију само због тога што се не слажу са режимом премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија.

Председник Вучић рекао је да ће се све те провокације настављати из дана у дан.

"Кристално је јасно да Курти неће мењати своју политику, због чега је састанак са генералним секретаром НАТО-а кључан", објаснио је председник Вучић, наводећи да НАТО мора да стане на крај свим тим провокацијама.

Председник Вучић напоменуо је да је то основни разлог због којег жели да се састане са Столтенбергом који је добро обавештен о, како је рекао, "замршеностима на терену".

Председник Вучић рекао је да у име Републике Србије шефу НАТО-а да изнесе све чињенице.

 

Разговараћу са Столтенбергом и о Куртијевој изјави о косовској полицији

Председник Вучић изјавио је да у основи изјаве премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да је тзв. косовска полиција "наставак" тзв. Ослободилачке војске Косова (ОВК) постоји нешто опасно јер, ако је та изјава тачна, онда значи да је косовска полиција забрањена јер су све групе настале из ОВК забрањене на основу Резолуције 1244.

Председник Вучић најавио је да ће и о томе разговарати са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом.

Председник Вучић указао је да је улога Кфора била управо да разоружа тзв. ОВК.

Председник Вучић рекао је да се поставља питање шта је поента онога што Курти говори и  шта хоће целом том причом, осим што је то потпуно противзаконито.

"Зато се плашим да он спрема много опасније ствари и покушава да каже људима да се спремају за сукобе које само он жели да види и само он жели да иницира. Ми желимо мир, а оно што он говори указује да он жели сукоб и ништа друго", навео је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да је због тога толико забринут.

Председник Вучић истакао је да је смањење полицијских снага у општинама на северу Косова и Метохије за само 25 одсто, уместо потпуног повлачења, смишљено да од Србије тражи да уради заузврат "поново нешто озбиљно".

Након убеђивања Запада, Курти се није определио за потпуно повлачење тзв. косовске полиције из општина на северу, већ за смањење њеног присуства за само 25 одсто.

Председник Вучић је тај потез окарактерисао као "бесмислене политичке игре" јер, како је рекао, у Бриселу не могу да натерају Куртија на било шта.

"На северу Косова и Метохије тренутно имају око 600, а смањиће их на 450. Нема промене, ништа", навео је председник Вучић.

"Јасно је да овај човек (Курти) не жели ништа да уради", указао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да не зна шта се сматра кораком уназад када се ово представља као корак напред.

Поводом пуштања из притвора тројице косовских полицајаца, председник Вучић рекао је да су државни органи Србије донели ту одлуку, али да су у политичком смислу пажљиво слушали и поштовали речи мађарског премијера Виктора Орбана о том питању.

 

Курти одбио план Шолца и Макрона да градоначелници Албанци поднесу оставке

Председник Вучић изјавио је да су, на основу плана немачког канцелара Олафа Шолца и француског председника Емануела Макрона, Албанци који су изабрани за градоначелнике општина на северу Косова и Меохије са освојених само 3,4 одсто гласова бирача, требало да поднесу оставке, а да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти такав план одбио.

Председник Вучић рекао је да су Шолц и Макрон осмислили план за решавање питања албанских градоначелника, али да, на њихово велико запрепашћење, исход није био баш у складу са њиховим очекивањима.

"Требало је, према плану Шолца и Макрона, на основу онога што смо чули у Кишињеву, да ти људи (градоначелници Албанци) поднесу оставке. Курти је одбио да поднесу оставке", навео је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да се сада од Срба тражи да захтевају изборе у општинама на северу Косова и Метохије, а косметски Срби неће да учествују на изборима јер Курти није формирао Заједницу српских општина.

"На крају, Срби увек буду под великим притиском, јер Срби увек желе да бирају мир, а Курти хоће да провоцира да мира нема. И то је суштина", указао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да албански градоначелници изабрани са 3,4 одсто гласова на целој територији севера Косова и Метохије немају легитимитет.

"Замислите да неко у Србији добије три одсто гласова и каже "Ја ћу владати, хапсићу, тући и све остало", навео је председник Вучић.

Председник Вучић указао је да би Србија у том случају била на свим црним листама света.

Председник Вучић истакао је да је очигледно да је Куртијев циљ поткопавање мира, због чега су Срби, како је рекао, "све време ухваћени између чекића и наковња".

Председник Вучић истакао је да се Београд томе мора супротставити и покушати да очува мир и да рационалним аргументима објасни партнерима на Западу о чему је реч.

На питање која је стабилна формула за излазак из кризе, председник Вучић одговорио је да данас не види такву формулу.

"Могао бих да вам причам бајке, али нисам љубитељ бајки, волео сам их до своје пете или шесте године. Али за мене је важно да се разговара и да неко схвати да ће нас, ако не будемо одговорни и озбиљни, овај човек (Курти) увести у сукоб", упозорио је председник Вучић.

Председник Вучић указао је да испод површине, нестабилна ситуација тиња.

"Сада је мирно, данас је мирно. Сутра, када поново почне да хапси људе, никада више неће бити мирно", навео је председник Вучић.

Портал Павловић подсећа да је бивши председник Сједињених Америчких Држава Бил Клинтон, када га је недавно у Тирани одликовао медаљом албански премијер Еди Рама, упутио оштру поруку Куртију у вези са његовом акцијом на северу Косова и Метохије, рекавши: "Престаните са овом глупошћу".

На питање да то прокоментарише, председник Вучић поменуо је теорије завере које су преплавиле друштвене медије као одговор на Клинтонову поруку Аљбину Куртију.

"Не знам да ли сте приметили шта се догодило после. Дошло је до навале ботова и тролова на друштвеним мрежама, а квази званичници и Куртијеви сарадници оптужују Била Клинтона да је примао новац од Едија Раме да би критиковао Куртија", рекао је председник Вучић.

"То је као нешто из научне фантастике, не можете ни да коментаришете", додао је председник Вучић.

"Све што могу да кажем је да је тиме само потврдио оно што сви други говоре о њему", рекао је председник Вучић.

На питање да ли је Еди Рама ишта помињао о Клинтоновој изјави током државне посете Београду, председник Вучић рекао је да је Еди Рама поменуо да је очигледно шта сви мисле.

"Не желим да се мешам у албанске спорове, али да, обавештен сам како је протекла посета Била Клинтона Албанији", додао је председник Вучић.

 

О организацији "EXPO 2027": Верујем да ћемо оставити утисак на цео свет

Председник Вучић изјавио је да није очекивао да ће Србија бити изабрана за домаћина реномиране међународне изложбе "EXPO 2027", али да верује да ће бити најбољи домаћин великог глобалног догађаја.

Био сам изненађен јер сам, да будем искрен, очекивао да будемо на другом месту. Ово је била велика победа и велика радост. Надам се и верујем да ћемо успети да будемо најбољи могући домаћини и да оставимо утисак на цео свет. Изградњом објеката, организацијом и гостопримством", рекао је председник Вучић.

На организацији Међународне изложбе "EXPO 2027" Србији је честитао амерички државни секретар Ентони Блинкен, а председник Вучић изразио је уверење да ће у наредне четири године земља бити изграђена и унапређена у складу са демократским принципима, поштујући права свих мањина у земљи.

"Верујем да ћемо успети да изградимо и унапредимо нашу земљу у наредне четири године, тек толико да будемо поносни на своја достигнућа у разним областима пред целим светом", поручио је председник Вучић.

Међународна специјализована изложба "EXPO 2027" са темом "Игра(ј) за човечанство - спорт и музика за све" биће организована у Београду од 15. маја до 15. августа 2027. године.

Председник Вучић такође је навео да би му била велика част када би поново угостио у Србији америчког председника Џозефа Бајдена.

"Угостио сам председника Бајдена 2016. године док сам био председник Владе Републике Србије и оставио је веома добар утисак на мене. Реч је о изузетно добро припремљеној личности. Не верујем да ћу поново имати ту прилику, али била би ми велика част и волео бих да га угостим у Београду и Србији", навео је председник Вучић.

Говорећи о будућности српско-америчких односа, председник Вучић истакао је улогу српских исељеника у јачању веза између две земље.

Председник Вучић оценио је да је глобализација временске и просторне разлике учинила безначајним и истакао значај ових веза са дијаспором.

"Глобализација је процес који апсолутно доминира. Стога су ове везе са дијаспором данас, чак и ако држава ништа не уради, много јаче, много важније и много значајније него што су икада биле", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да је захвалан сваком грађанину Србије који је и амерички држављанин или држављанин САД српског порекла, који воли Србију.

"Данас свака позитивна реч носи велики значај", закључио је председник Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг