Вести

Вучић: Ако мисле уценама да побеђују Србију, грдно су се преварили

Председник Републике Србије Александар Вучић поручио је да са Приштином нема о чему да се разговара, ако буду наступили са уценама, те да су се "грдно преварили", ако у Приштини мисле да могу уценама да побеђују Србију.

Одговарајући на једно од питања грађана о чему ће да разговара са Приштином, будући да је Азем Власи рекао да су четири питања о којима са Београдом нема разговора, а то су територијални интегритет, граница, унутрашње уређење и уставни поредак, Вучић је поручио да, ако је то тако - онда нема о чему да се разговара.

"Стварно не знам о чему бисмо разговарали. Да причамо о томе каква је Власијева фризура, нисам заинетересован, а ни Kрутијевом фризуром нисам посебно фасциниран", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је, ако је предлог Приштине да се не разговара ни о чему суштински, већ о томе како што брже да признамо независност Kосова и како да им се извињавамо за нешто - та врста разговора завршена.

"Али, опет се надам да ће бити разумнијих, рационалних људи који схватају да је важно да разговарамо и да покушавамо да тражимо компромис. А, ако то не желе, ако мисле да Србију могу да побеђују уценама - грдно су се преварили", закључио је Вучић.

 

 

Вучић одговарао на питања грађана, па говорио и о својој деци

Председник Вучић "одшкринуо" је и врата свог приватног живота причајући и о својој деци.

Одговарајући на питање има ли времена да виђа децу од великог броја обавеза, и како проводи време с њима, Вучић је рекао како су су му деца различитог узраста, па су им и интересовања другачија.

„Данило има већ 22 године, Милица ускоро пуни 18, и она ће први пут имати могућност да гласа, а Вукан је нешто више од 2,5 године. Данило ради. Kолико сам бринуо раније, сада сам срећан и поносан што рад, и не лак посао, али и што живи као и сви други обични грађани и што је постао поштен радник“, рекао је Вучић.

Милица је, додао је председник, веома успешна и да завршава Средњу школу, и да он не зна где ће даље да се школује.

„Волео бих да иде на студије овде. Не знам шта ће да одабере. Знам да је занимају међународни односи, дипломатија, а на другој страни унутрашњи дизајн. Шта ће да изабере видећемо. Врло је успешна и верујем у њу много“, казао је Вучић.

Што се Вукана тиче, рекао је, он је благородно дете и увек насмејан и весео.

„Пошто сам ја увек намргођен и намрштен, он унесе радост у наш живот“, рекао је Вучић.

Председник је рекао и да себи посвећује време, а како алудирао је кроз шалу да се то види по његовој килажи.

Открио је да воли да једе све, јер да није тако "не би био дебео", али да посебно издваја пуњене лигње и кнедле са шљивама.

Нашалио се и да изрека "какав је то мушкарац, ако нема 100 килограма", звучио као да је он писао.

 

Надамо се стабилизацији и да ће светиње остати СПЦ

Вучић је изјавио да Србија помно прати ситуацију у Црној Гори, са бригом, али и надом да ће се она стабилизовати и да ће се све завршити мирно, као и да ће светиње остати СПЦ, којој су увек и припадале.

Вучић је тако одговорио, а на питања грађана из Црне Горе које му је упућено преко фејсбук налога, са потписом "Српско Беране",а које је гласило:

"Помозите да чувамо наше светиње у Црној Гори. Репресија од полиција и режима је неподношљива, обећали сте да ћете бранити Србе, а ми гледамо у вас као спасење. Пола ЦГ Вас воли као лидера, будите уз ваш народ тако вам Бог помогао".

Вучић је рекао да су Срби изложени "перфидној, поквареној и бруталној кампањи која траје већ две или три деценије и шта год да се деси на простору бивше Југославије сви окриве Србе".

"Свакоме је најлакше да испод стола увек за све окриве Србију", навео је Вучић.

Додаје да када постави питање представницима међународне заједнице, као и дипломатама зашто Срби у ЦГ немају сличан статус као Албанци у Северној Македонији, иако је Срба у ЦГ значајно више него Албанаца у Северној Македонији - нема одговора.

"Kажу то ћемо да прећутимо. Суштина те перфидне политике је да кад год имају поједине земље унутрашњи проблем, увек је Србија крива, и увек би Србија некода да руши, иако Србија никога није нигде срушила, а Србију су рушили сви могући".

Вучић истиче да је суштина да део људи у окружењу не жели успех Србије и да Србија поново постаје трн у оку зато сто је све успешнија.

Председник је рекао да је у Србији пре само четири године имала просечну плату 340 евра, док је Црна Гора има плату од око 500 евра, док је сада у Србији и ЦГ просечна плата изједначена, на око 510 евра.

Вучић додаје да је, са друге стране у Србији двоструко нижи јавни дуг и да то све говори о напретку Србије.

Рекао је да када на KиМ најављују редован војни рок нико не реагује, док када су наши министри покушавали то да најаве да се дигла бука у свету, док сада нико не реагује и када на Kосову најављују већа средства за војску и тужбе за геноцид.

"Увек је тишина, а када би ми нешто рекли увек бисмо били криви свима. Зато наша политика мора да буде паметна, одговорна и мудра", поручио је Вучић.

Додаје да, ипак, нико не треба да помисли да може у тишини и на било који начин може да укине српске светиње.

Вучић наводи да наша политика треба да буде добро осмишљена и не арогантна, али да кажемо да поштујемо Црну Гору и друге у окружењу, али да ћемо да штитимо интересе правно, политичким и дипломатским деловањем, као и да никога не угрожавамо.

Председник констатује да поједини у Црној Гори постављају то питање као да Васојевићи нису живели у Беранама или Андријевици, где су већ вековима и да је ситуација као да је Србија пре неколико дана довела Kуче.

Вучић додаје да су то само људи који желе да сачувају светиње и да се зато нада да ће се све у миру завршисти и стабилизовати и да ће светиње остати СПЦ.

 

Инсистираћемо на материјалном књиговодству у здравству

Вучић je истакао да Србија у здравство улаже 2,2 милијарди евра годишње, од чега 1,3 милијарди одлази на потрошне материјале због чега ће инсистирати на материјалном књиговодству.

Вучић је, одговарајући на питање грађана међу којима је било и - да ли има наде за једну докторку из Бора да се запосли и остане у земљи, указао да држава запошљава све више људи у здравству.

„Ми у здравство улажемо и трошимо на различите начине 2,2 милијарде, петину новца коју прикупимо као држава. У то не рачунамо оно што градимо клиничке центре, јер то иде из других средстава. Плате за лекаре и медицинске сестре износе око 950 милиона евра. Око 1,3 милијарди одлази на потрошне материјале, на ћебад, јастуке, лекове, и остало“, објаснио је Вучић.

Вучић је указао да није постојало материјално књиговодство и тако је, како је навео, сваке године болница у Бору добијала по два милиона евра, без да се зна стање о залихама.

„Сада тек уводимо материјално књиговодство, како бисмо знали колико трошимо и да може новац да дође до крајњих корисника, то јест грађана, који користе здравствене институције“, указао је Вучић.

Вучић је рекао да се Србија на озбиљан начин бави проблемима здравства.

„Биће све више запошљавања. Уверен сам да, ако нема других проблема, да ће се питање запошљавања те докторке свакако решити“, нагласио је Вучић.

„Мислим да наше здравство прави крупне кораке и да ће их тек правити. Бићете задовољнији услугама здравства. Мислим да ће људи моћи да виде огроман напредак“, нагласио је Вучић.

Вучић је навео да је у неким земљама здравство централизовано, док су код нас тврдили да „на локалу знају боље“, а онда се десило да запосле три пута више људи, пет пута више троше, а да држава дугује стотине милиона евра.

„Бићете задовољнији, будите трпељивији и стрпљивији. Останите у Бору, који ће имати фантастичну будућност са Зиђином. Огромна су улагања Зиђина, нећете моћи да препознате град, много новца ће ићи локалној самоуправи“, рекао је Вучић.

 

Увођење гаса не сме да кошта више од 800 евра

Вучић је изјавио да прикључак домаћинстава у Србији на гас не сме да кошта грађане више од 800 евра.

Одговарајући на питање грађанина из Ћуприје, које је председнику упућено путем фејсбука, Вучић је навео да би њега та инвестиција коштала око 3.000 евра и саветовао му да не пристаје на ту цену.

"Прикључење на гас је веома важно и немојте да пристајете на ту цену, јер је трошак ''Србијагасу'' за то од 600 до 700 евра, плус прикључак може бити око 50 или 100 евра, значи не сме да кошта више од 800 евра.

Разговараћемо и са локалним самоуправама да избаце непотребне таксе и да се договоримо са ''Србијагасом'' да омогући да се то исплаћује на пет година", рекао је Вучић.

Према Вучићевим речима, то би значило да ће грађани 60 месеци плаћати по 10 или 12 евра месечно да исплате ту инвестицију.

Вучић је позвао грађане да се што више прикључују на гас, јер ће, како је рекао, Србија имати довољно гаса који постаје све важнији и за индустрију и за домаћинства.

 

Отварање граница од кључног значаја пре уласка у ЕУ

Од кључног значаја је отварање граница, најпре између нас на Западном Балкану, а затим и према ЕУ, и када то једног дана будемо постигли онда ћемо својим радом и економијом побеђивати, рекао је Вучић.

Вучић је то рекао одговарајући на питање грађана када можемо, према његовом мишљењу, очекивати да Србија постане чланица ЕУ.

„На то морам да одговорим мало опширније. Мислим да је то за нас важан пут, али да пре самог чланства можемо да остваримо много тога. Међутим морамо сада да видимо шта нам доноси нова методологија ЕУ, посебно за Србију и Црну Гору“, додао је Вучић.

Вучић је истакао значај отварања граница, најпре између нас на Балкану, а затим према ЕУ.

„Ако не буде било граница једног дана према Мађарској и Хрватској, као и према Северној Македонији, БиХ, онда више немамо проблема и својим радом и економијом ћемо побеђивати“, истакао је Вучић.

Вучић је рекао да се нада да ћемо једног дана постати чланица ЕУ, али да то све не зависи од нас.

„Видећемо како ће тећи и разговори око Косова“, додао је Вучић.

„Знате ако бих вам то рекао онда бих вам рекао прекосутра ћемо признати независност Косова“, истакао је Вучић.

 

Једни лажно пријављују минималац, други траже део назад

Вучић је указао да су присутне две врсте преваре са минималном зарадом, једна где поједини послодавци лажно пријављују висину зараде да не би плаћали порез на остатак, а друга да послодавци исплаћују минималну суму, а онда траже од радника да врате део исплаћене зараде.

Вучић је поручио, одговарајући на питање једне Лазаревчанке која се пожалила на послодавце, да је повећан минималац за ову годину за чак 11,27 одсто и да износи нешто више од 30.000 динара и да је ниједан грађанин не може мање од тога да буде исплаћен.

"Послаћемо инспекције и тај проблем морамо да решимо. Нећемо дати мира људима који мисле да то не поштују", поручио је Вучић.

Вучић је рекао да постоје две врсте коверата, плаве и беле, у једним послодавци који мувају са минималцем дају радницима у белом коверту око 30.000 динара по закону, а онда траже од њих да им у плавом коверту врате 5.000 динара.

Са друге стране, поједини послодавци исплате раднику званично тих 30.000 динара, а на руке им дају још 500 или 600 евра за које не желе да плате порез.

Оба случаја нису фер према држави, нагласио је Вучић и истакао да се држава бори да побољша материјални положај најсиромашнијих грађана.

Вучић је додао да је минималац повећан за 11,27 одсто и да и животни стандард тих радника треба да буде већи за око 10 одсто, а не да им се то узима.

Замолио је раднике да пријаве све такве случајеве и да ће државни органи реаговари.

 

Медији су слободни, мени баш сви постављају питања

Вучић је изјавио да су медији слободни и да је доказ то што њему сви постављају питања, али да то политички противници обично злоупотребљавају и неће да признају да он можда има бољи програм, већ изговор налазе у медијима.

На једно од питања грађана пристиглих за њега преко Фејсбука - "Када ће медији постати слободни?", Вучић је приметио да обично о томе највише воле да говоре они који себе представљају слободнима, а ваљда се боље разумеју у оне друге, за које мисле да су неслободни.

"Ја мислим да су медији слободни, мени баш сви постављају питања, а то људи обично политички користе и злоупотребљавају јер не постоји нико од политичких противника који ће да каже - па, тај Вучић или неко други, раде и мало више, а мало су бољи или су са бољим програмом изашли...

Неће, него ће људи да кажу да је то због медија или не знам чега", рекао је Вучић.

Вучић је додао да то и није питање за њега, већ за власнике медија и за све друге.

"Немам проблем са тим. Волим када нас, не само критикују, јер је то увек супер, али волим када нас нападају, зато што то користимо као ''политички аикидо'' да покажемо колико смо тога урадили, направили, колико нису у праву... Тако да мени то није проблем", рекао је Вучић.

 

Ускоро свеобухватан програм за проблем загађења

Вучић је изјавио да ће се ускоро изаћи са свеобухватним програмом за решавање проблема загађења река и ваздуха.

"Тај програм ће бити свеобухватан, јер када највећим делом решите незапосленост, и када имате највећи раст у региону, који ''гура'' све у региону, онда имате обавезу да се позабавите квалитетом ваздуха и чистих вода и свега што нам је важно", рекао је Вучић одговарајући на питања грађана, које је, између осталог, занимало и шта је са предлогом да се финансијски кажњавају грађани који неодговорно бацају отпад.

Вучић је приметио да је тај проблем ствар карактера, менталитета, те подсетио да постоје инспекције, комунална полиције, која кажњава такве прекршаје.

"Неки други су измислили комуналну полицију, а када комунални полицајци раде свој посао, онда се сви иживљавају на њима и онда су хероји они који би да пребијају обичне људе који само крваво зарађују за хлеб...", рекао је Вучић.

Вучић је испричао да је и сам, приликом једног боравка на Тари, видео човека који је вадио шљунак из Дрине, за своје грађевинске послове, незаконито, а на питање зашто то ради, добио одговор - да је то за газду.

"Сви ми себи праштамо, а другом не бисмо никада, на крају нам је држава крива и гледамо да је оштетимо... У колико се кафића не издају фискални рачуни..., а онда кажемо држави да изгради пут, ауто-пут, најмодерније клиничке центре. Радимо и градимо колико можемо", рекао је Вучић.

Вучић је замолио грађане за, како је рекао, поштен приступ - "хајде да ми не избацимо из кола конзерву кока коле или флашицу воде и онда имамо права од других да тражимо", рекао је Вучић.

 

Отишло је 20, а вратило се 27 сестара у КЦС

Вучић је изјавио да је из Клиничког центра Србије од 2018. године отишло 20 медицинских сестара, а да се у последње време вратило 27, што из иностранства, што из приватног сектора.

Одговарајући на питање медицинске сестре из КЦС, упркос свим напорима државе да их задржи, као и о томе да и она као високо-квалификована медицинска сестра размишља о тражењу новог радног места или одласку из земље.

Вучић је одговорио да је реч о медицинској сестри којој је понуђено да ради у другом клиничком центру у земљи, додајући да се медицински радници на то морају навићи, јер је, каже, у Немачкој нормално да не могу сви из Хамбурга да добију посао у том граду, већ неки добију у Берлину.

Према Вучићевим речима, у КЦС има више запослених медицинских сестара него што је кадровским планом дозвољено, те да је разумео питање медицинске сестре из КЦС и рекао да ће се држава трудити да им помогне на сваки могући начин да задрже своје радно место.

 

Никад више путева, урадићемо још 5.000 километара

У Србији никада није изграђено више путева, а планом "Србија 2025" предвиђено је да се уради још 5.000 километара локалних и регионалних путева, рекао је Вучић.

Вучић је обећао мештанину села Велика Врбница код Александровца Жупског да је већ иницирао, у својој недавној посети приликом обележавања почетка радова на Моравском коридору, да се неасфалтирани пут у том селу асфалтира.

Мештанин тог села навео је да је од 1.600 метара тог пута само 500 метара асфлатирано и да деца по зими пешаче по блату и снегу.

"Проверићемо докле се са тим стигло", обећао је Вучић.

Вучић је указао и да је у 2019. години урађено од два и по до три и по више локалних путева него 2012. године.

Истакао је да је асфалтирање путева, уз изградњу водовода и канализације, суштина напретка стандарда, а који утичу и на више новца у новчанику грађана.

Вучић је рекао да ће изградња Моравског коридора нарочито значити мештанима Александровца.

Такође, обећао је једном мештанину Липничког Шора, који се жалио на будућу трасу брзе саобраћајнице Рума - Шабац, да ће размотрити све могућности, као и жалбе грађана из шабачког села Штитар.

На питање да ли ће се градити обилазница око Вршца, Вучић је рекао да обилазница није предвиђена плановима за 2020. годину, али да ће тај пројекат бити убачен у план за 2021.

Ипак, рекао је да не мисли да је то највећи проблем за Вршац, као и да би у то место, поред Штада групе која ту успешно послује, требало довести још једног инвеститора.

Вучић је указао да у Вршцу и околини живе људи више националности и да је проблем што одлазе из тог дела земље.

Вучић је додао да ће се правити и брза саобраћајница до Вршца и да ће се развојем инфраструктуре у јужном Банату радити на довођењу инвеститора.

 

Морамо обавезати послодавца да не може дати отказ трудници

У Србији су постојале фирме које се ничим нису бавиле, а запошљавале су труднице, како би узимали помоћ од државе за исплату новца и зарађивали велике профите и томе се морало стати на пут, рекао је Вучић.

"Морамо да обавежемо послодавце да гарантују останак радног односа оним женама које желе да роде дете", додао је Вучић.

Вучић је, говорећи о Закону о Здравственом осигурању који предвиђа да будуће маме морају да раде 12 месеци у континуитету, односно 18 месеци са прекидима, како би за време боловања примале пун износ накнаде, а раније је то било три месеца, рекао да упркос злоупотребама, мора да се пронађе неко решење за савесне мајке и родитеље.

"Са тиме имамо проблем и смањивали смо тај рок на три године, па на две и на крају на 12 месеци непрекидно", рекао је Вучић.

Према Вучићевим речима, и да се овај рок смањи на шест месеци, не би спречили ту врсту праксе пљачке државних пара.

"Морамо да нађемо решење, како би избегли пљачку државних пара, а да истовремено можемо да помогнемо трудницама. Никада трудница не може да добије отказ, ни уколико газда мисли да онај ко треба да роди дете није довољно важан и није довољно битан", закључио је Вучић.

 

Ускоро градња вртића у Гораждевцу

Вучић је најавио да ће ускоро кренути изградња вртића у Гораждевцу.

Вучић је, одговарајући на питање грађана из Гораждевца када ће бити изграђен вртић у том месту на КиМ, и поруку да не дозволи да се Срби међусобно деле, да напуштају своја огњишта, као и молбу да им дође у посету, рекао да је много пара дато за КиМ.

„Много пара смо дали за КиМ и зато сам се зачудио што већ нисмо изградили вртић. Већ је дат новац за израду пројектно-техничке документације и одмах ћемо ићи на изградњу вртића“, рекао је Вучић.

Грађанима из Гораждевца је поручио „хвала вам, и гледајте да вртић буде што пунији осмеха деце“.

 

 

Убрзали процедуру држављанства, али морамо да чувамо и РС

Вучић је изјавио да је убрзана процедура по којој грађани Републике Српске могу да добију држављанство Србије, али и истакао да је важно и да задржимо људе у самој РС, јер њу морамо да чувамо, што, како је рекао, и јесте разлог велике помоћи Србије Српској.

Тиме је председник одговорио на једно од питања, које је стигло од "мајке два студента" - како је могуће да они из РС, и поред специјалних веза Србије и Српске, морају да чекају шест месеци до годину дана да би добили српско држављанство и поруку да се због тога осећају запостављено.

Вучић је рекао да су му на тај проблем скренули пажњу грађани и приликом недавне посете Мркоњић Граду и Дрвару и да су му пренели да се "људима из РС смучи када виде процедуре у Србији".

Вучић је истакао да је процедура убрзана, уз податак да је у последњих пет дана издато 1.403 држављанства грађанима из РС, а да ће 5.000 бити издато у наредних 10 дана.

"Али, немојте да нам замерате ни на томе, јер смо се трудили да брже дамо неким другима држављанство, јер смо желели да сачувамо добар део људи у РС", рекао је Вучић.

Вучић је додао да је свестан да неће сви људи из РС доћи у Србију, као и да они највише на свету воле пасош Србије.

Упитао је и шта ће се десити када просечна плата у Србији буде 800 евра, а у БиХ 600 евра, што ће, рекао је, бити случај.

"Шта ћемо да радимо? Хоћемо целу Српску да преселимо у Србију? Не смемо то да урадимо. Морамо да чувамо Српску, зато јој и помажемо и улажемо у РС много", рекао је Вучић.

 

 

Решићемо проблем глувих и наглувих спортиста

Вучић је најавио да ће помоћи да се реши проблем изједначења глувих и наглувих спортиста са параолимпијцима.

Вучић је, одговарајући на питање када може да се очекује решавање питања глувих и наглувих спортиста, пошто се ништа није решило у вези њиховог изједначавања са параолимпијцима, рекао да ће разговарати са надлежним министром и Олимпијским савезом.

„Проблем постоји из 1988. године. Од тада је прошло 32 године. Разговараћу да видимо шта можемо да решимо и како. Тада је Савез глувих и наглувих напустио Параолимпијски комитет и од тада не вуку никаква права у том телу“, рекао је Вучић.

Вучић је најавио да ће се заложити да реши овај проблем.

 

Канализациона мрежа биће решена у 90 одсто Србије до 2025. године

Намера државе је да се питање канализационе мреже до 2025. године реши за бар 90 одсто Србије, истакао је Вучић и додао да се не може говорити о добром стандарду грађана све док причамо да канализацију немају ни делови београдских општина.

Вучић је, одговарајући на питање грађанина из Врања, који је указао да у његовом насељу нема канализације и да се то не решава ни након обраћања локалним властима, рекао да је посао државе да реши питање канализационе мреже за бар 90 одсто земље, и да ће то покушати да заврше до 2025. године.

„О каквом животу и стандарду причамо када у деловима београдских општина Палилула, Вождовац, Земун, Нови Београд, Чукарица, и седам приградских општина немају решену канализацију. Око 15 милијарди ћемо уложити пре свега у канализацију и водовод“, поручио је Вучић.

Вучић је рекао да ће, ако локална самоуправа достави пројекат, а на томе ради и Канцеларија за јавна улагања, тај пројекат бити реализован.

У конкретном случају пренео је да се већ ради примарна канализациона мрежа за Врање, која ће бити урађена до краја године, а до краја 2022. године предвиђен је завршетак секундарне мреже која обухвата улицу и насеље лица које је поставило питање.

 

Настављамо да отварамо нова радна места у Шумадији

Вучић је рекао да ће наставити да ради на повећању броја нових радних места у Моравичком, Колубарском и северном делу Шумадијског округа, и нагласио да ће изградња путне инфраструктуре додатно убрзати тај процес.

Вучић је, одговарајући на питање једног грађанина Тополе зашто у том крају нема инвестиција, те млади немају где да раде, рекао да посвећено ради на томе и да има још 50 градова у којима недостаје мањи или већи инвеститор како би се решили проблеми грађана.

“Тако нам је и у Пожаревцу, Сомбору и још неколико места, иако смо сличне проблеме већ решили у Нишу, Краљеву, Чачку, Панчеву, Лозници...”, рекао је Вучић и додао да остају Топола, Ваљево, Милановац, где морају да то решавају.

Посебно се осврнуо на Крагујевац и на позитивне ефекте Мајнд парка, али је такође рекао да је Фијат смањио за 60 одсто своју производњу у односу на 2013. годину и да ће морати да ради на подизању запослености у целом крају, укључујући и у кинеским постројењима.

“Решили смо да помогнемо и да улажемо у Тополи и у окружењу, иако су ту самоникли приватници и сами урадили огромну ствар у винарској индустрији, али желимо и даље да помажемо и више да улажемо у даљи развој пољопривредне производње”, нагласио је Вучић.

Вучић је навео да мора додатно да се помогне Горњем Милановцу, Аранђеловцу и Ваљеву.

Што се тиче Тополе, додаје Вучић, уложено је пуно у путну инфраструктуру и у путеве према Руднику, Аранђеловцу и такође према Тополи.

“Преко Тополе ће ићи ауто-пут Вожд Карађорђе, што ће значити свакако много бољи инвестициони амбијент за људе који желе да улажу у тај крај”, рекао је Вучић.

Како је објаснио, један крак ауто-пута Вожд Карађорђе ће ићи од Младеновца ка Аранђеловцу, други од Лазаревца ка Аранђеловцу, а затим Аранђеловац, Топола, Рача, Свилајнац, Деспотовац и према Бору.

“То је један од путева који би тај северни део Шумадије спајао са северним делом истока Србије”, закључио је Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг/Студио Б