Вести

ВУЧЕВИЋ: ВОЈСКА СРБИЈЕ БАШТИНИ ТРАДИЦИЈУ НАРОДНЕ ВОЈСКЕ

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић присуствовао је у ваљевској касарни "Војвода Живојин Мишић“ свечаности полагања заклетве војника на добровољном служењу војног рока генерације "децембар 2022“ и полазника Курса за подофицире Ратног ваздухопловства и ПВО.

Честитајући положену заклетву, Вучевић рекао је да тај чин представља велики догађај у животу младих у свечаном строју. Према његовим речима, они су данас дали веома важну реч, можда и најважнију у свом животу.

"Пред грбом, пред заставом Републике Србије заклели сте се да ћете бити уз свој народ где год и кад год затреба. Нека вам речи заклетве буду заувек урезане у срца и нека вас подстичу у извршавању војничких задатака док год стојите у војничком строју, али и свакодневном животу. Нека вам оне буду звезда водиља у чувању наше отаџбине и свих њених светиња. Поштујте светла војничка дела наших предака којима се дичио читав свет, а којем су непријатељски команданти одавали почаст током историје, жалећи што нису имали част да и таквима командују. Никада немојте заборавити да припадате народу који се поноси својим прецима, јер само уколико искрено поштујете своју историју можете имати светлу будућност. Посебно ми је драго и поносан сам на вас, јер сте својим избором дали добар, најбољи пример свим младићима и девојкама да заволе и пожеле часни војнички позив, на чему вам искрено честитам", рекао је Вучевић.

Како је истакао, њима се пружа могућност да се оспособе за руковање наоружањем и војном опремом, да провере и унапреде своје психофизичке способности, али и да у једној специфичној средини каква је војна стекну добре пријатеље и јединствено искуство које ће им значити у будућим животним изазовима.

"Захваљујући подршци државног врха, у претходном периоду учинили смо много на унапређењу услова живота и рада, услова за извођење обуке, али и на побољшању материјалног статуса и стандарда припадника наше војске. Сигуран сам да ћете то и сами увидети и уверен сам да ће се поред наших будућих подофицира и највећи број вас који стојите у овом свечаном строју, након одслуженог војног рока определити да своју професионалну каријеру вежу за Војску Србије. За најбоље, места ће увек бити", поручио је Вучевић.

Обраћајући се породицама и пријатељима војника и будућих подофицира Војске Србије, министар Вучевић захвалио им је што су момке и девојке поверили Војсци у овој “тешкој и поносној улози, улози браниоца отаџбине” и додао да је то “велика животна победа”.

Вучевић је говорио да се Република Србија данас суочава са сложеним односима који владају у сфери националне, регионалне и глобалне безбедности, које првенствено карактеришу политичко и правно насиље, терор над нашим народом на Косову и Метохији које спроводе привремене институције у Приштини, али и светски проблеми који се снажно рефлектују на наш регион.

"У светлу тих изазова, Војска Србије се припрема како би нашим грађанима омогућила да безбедни и у миру граде своју будућност. Развијамо оперативне способности и морал, обучавамо се и опремамо за одбрану Србије и заштиту њених виталних интереса и вредности, са искреном жељом да те способности никада у стварној ситуацији не опробамо. Увек ћемо бити уз наш народ, јер Војска Србије баштини традицију народне војске. Грађани Србије су наш извор, а њихова сигурност разлог нашег постојања, истакао је Вућевић и пожелео војницима и полазницима Курса за подофицире да се врхунски оспособе и да им речи војничке заклетве увек буду на уму и у срцима.

"Будите поносни припадници Војске Србије, поносни на данас изречену заклетву и немојте никада, али никада да заборавите да је Србија наша једина отаџбина. Живела Војска Србије, живела наша отаџбина Србија, закључио је Вучевић.

 

 

 

 

Извор: Танјуг