Вести

ВУЧЕВИЋ: УТАКМИЦА СА КОРОНОМ ЈОШ УВЕК НИЈЕ ГОТОВА

Нови Сад се показао као један од шампиона борбе против опаког корона вируса. Мада је на почетку било заражених, главни град Војводине данас је међу местима у којима се може рећи да је епидемија сузбијена.

* За почетак, логично питање, како су Војводина и Нови Сад, као њен највећи град, успели да се тако добро изборе с короном? Ко је за то најзаслужнији?

- Није ово такмичење, па да скупљамо ловорике. Новосађани су показали да су одговорни и солидарни грађани. Наша држава је показала да може да се носи са испитом на којем су падале много веће и јаче државе и економије од наше. За све су заслужни струка, грађани и државно руководство, али није још време за проглашавање било какве победе, а посебно не за опуштање. Није још крај утакмице, не морамо да играмо продужетке.

* Који дан од почетка епидемије Вам је био најтежи?

- Кад су ми јавили да смо изгубили први људски живот. И дуго сам се са стрепњом јављао на позиве лекара из КЦ Војводине. Било је много тешких тренутака због те неизвесности коју неминовно носи сама чињеница да је противник невидљив, а да га не познајете добро. Ипак, ни у једном моменту нисам помислио на пораз. То није моја опција, ни лична ни политичка.

* Каква је била сарадња са влашћу у Београду, председником Вучићем, републичким кризним штабовима?

- Као градоначелник Новог Сада, члан сам кризног штаба, тако да могу да посведочим да смо све време радили као тим. И даље радимо тако. Са председником Вучићем сам готово у дневном контакту. Он зове да чује какво је стање у Новом Саду.

* Како сте се Ви и породица штитили од вируса?

- Придржавао сам се свих мера које је држава прописала и савета лекара. Моји родитељи и бака су у оној најугроженијој категорији и морам да се похвалим да су сви били изузетно дисциплиновани. Чим је председник Вучић позвао волонтере да се укључе у помоћ најстаријима, био сам први волонтер који је мојој баки Драгици, која има 91 годину, однео намирнице. Од тада све њих виђам само на ходнику.

 

Опозиција у Новом Саду завукла се у мишју рупу од почетка епидемије

* Шта Вам највише недостаје од живота пре короне?

- Што би рекли у нашем народу, на све се жив човек навикне, па зашто не би и на ову нову нормалност. Битно је да здравље не недостаје. Све остало је надокнадиво.

* На нивоу Србије део опозиције није се показао као кооперативан партнер за државу и струку у борби с вирусом. Како је то изгледало у Новом Саду?

- Нисам их ни видео ни чуо. Мада и немам времена да се њима бавим. Вероватно су у неким мишјим рупама. Или на Твитеру. Али то им дође на исто.

 

Трилогија као препорука

* Јесте ли стигли да прочитате неку књигу, погледате филм, чујете се с пријатељима?

- Ја иначе много читам, па сам и сада стизао. Моја препорука је трилогија о краљу Александру Карађорђевићу Бранислава Глигоријевића. Пратим каква је ситуација у свету, региону, градовима-побратимима... Наравно да се чујем са пријатељима. Комуникација је остала, само је начин промењен.

 

 

 

Извор: Република