Вести

Вучевић: Тужилаштво треба да утврди истину око афере Јовањица

Потпредседник Главног одбора Српске напредне странке Милош Вучевић након подношења кривичне пријаве против председника Србије Александра Вучића и његовог брата Андреја Вучића истиче да очекује да тужилаштво утврди све чињенице.

“Пријава је конципирана и предата. Очекујем да тужилаштво и надлежни органи утврде чињенице и обавесте јавност, да утврде шта је тачно истина око наводне афере Јовањица. Јуче сам рекао да истина може бити само једна. Не може свака политичка странка или конференција за медије да има своју истину и чињенице. Ми смо последњих 20 дана били изложени канонади оптужби, врло тешких, да су председник државе и његов брат на директан или индиректан начин омогућавали или покушавали да заштите људе који су осумњичени за тешка кривична дела, односно производњу дроге“, рекао је Вучевић.

Kако додаје, то није речено на једној конференцији, у једном твиту, већ на стотине твитова и десетине конференција.

Директно да је неко из СзС тврдио да је Андреј Вучић имао телефонски разговор са човеком који је власник Јовањице, да је практично држава омогућавала неком да се бави производњом дроге. Двадесет дана засути су оптужбама најгоре врсте, а нико не подноси кривичну пријаву, а сви тврде да имају доказе, навео је Вучевић и додао:

“Ја Александра и Андреја знам као честите и часне људе из добре породице, и њихове родитеље. Ове оптужбе не остављају ни промил простора да се не утврди шта истина. Ако не уђемо у једини могући поступак, да тужилаштво и полиција не провере ове ствари, увек ће остати дилема шта се десило или није десило. Остаће да левитира нека сумња.“

Вучевић је рекао да није нормално да се за овакве ствари оптужује председник државе.

“Ово нема нигде, у било којој светској држави. Не могу да замислим ни у једној држави да такве квалификације буду изнете“, оценио је Вучевић.

Kако додаје, његова кривична пријава садржала је хронолошки и фактографски њихове тврдње.

“Ја нисам ниједну чињеницу изнео нову. Хронолошки сам побројао све што су они износили претходних 20 дана, са линковима где је то објављено и одштампаним њиховим тврдњама. Све оно што су они изјавили. Нема моје ниједне посебне тврдње, нисам квалификовао окривично дело. Ви имате претходних 72 сата претње да ћу ја одговарати за лажно пријављивање од људи који су све ово износили“, нагласио је Вучевић и додао да је то потпуно лудило, као и да прихвата одговорност ако је пријава лажна.

“Они више не знају шта да раде од мржње. Они сад не знају како да се одбране од ове кривичне пријаве, па њихове наводе унапред зову лажним, али има ту још један бесмисао, они причају о кривичној пријави коју нису видели. Они кажу да је ово лажна кривична, а нису је ни видели, ни прочитали“, рекао је Вучевић.

Рекао је да су му замерили и то што је тражио да предмет иде у хитно процесуирање.

“Рекли су да је и то притисак. Kаже неко од тих „експерата“ да је и то вид притиска. Нисам добио одговор на једно питање, како да утврдимо истину око Јовањице, ако тужилаштво то не испита“, рекао је Вучевић и упитао део опозиције у чему желе да учествују и како да се дође до истине:

“Нисте они узбуњивачи, већ збуњивачи. Они када су били на власти није постојао институт узбуњивача.“