Вести

ВУЧЕВИЋ: СРБИЈУ И АНГОЛУ ВЕЗУЈУ ИСТОРИЈСКЕ ВЕЗЕ

Потпредседник Владе Републике Србије и министар одбране Милош Вучевић отворио је седмо заседање Заједничког српско-анголског комитета за сарадњу у области одбране у Дому Гарде у касарни "Топчидер".

Отварајући седницу, министар Вучевић пожелео је добродошлицу гостима из Републике Анголе, традиционално пријатељске државе и изразио задовољство што је у прилици да делегацију те земље угости у Београду.

"Прошлогодишње активности у оквиру обележавања 100 година од рођења првог председника Агоштиња Нета подсетила су нас на време кад су постављени темељи нашег пријатељства и сарадње, а која се, пре свега, огледа у Покрету несврстаних. Републику Србију и Републику Анголу везују историјске везе и односи дуги готово пола века. И обе земље поштују и негују традиционално пријатељство још из доба некадашње Југославије. Посебно желим да искажем нашу захвалност на принципијелном ставу Анголе по питању територијалног интегритета Србије, односно на непризнавању такозване независности "Косова" као неотуђивог дела Србије", истакао је министар Вучевић.

Према његовим речима, наша држава опредељена је за сарадњу у области одбране кроз војноекономску, војнообразовну, војномедицинску, војно-војну и све друге области и подсетио на посете високих званичника Анголе нашој земљи у претходном периоду, као и на њихов значај за сарадњу две земље.

"Посебно бих Вас замолио, генерале Нето, да министру одбране пренесете позив да посети 11. Међународни сајам наоружања и војне опреме "Партнер 2023", који ће се одржати у Београду од 25. до 28. септембра ове године. За нас би била велика част да нас посети и то је још једна потврда снажних пријатељских односа наших држава", нагласио је министар Вучевић.

Министар Вучевић истакао је и значај реализације заједничких комитета за сарадњу у области одбране у претходном и наредном периоду, а све с циљем доприноса развоју и унапређењу у области одбране наших двеју држава, као и у наступу и пословању српских предузећа на анголском тржишту.

"Исказао бих задовољство због успешно реализованих разговора двеју делегација током шестог заседања, као и очекивања да ће одлуке донете на поменутом, али и овогодишњем заседању, бити од великог значаја за даље унапређење сарадње у области одбране, али и свеукупних билатералних односа двеју држава. По питању војноекономске сарадње, постоји обострана заинтересованост да се иста интензивира и прошири. Рекао бих да је то заједнички циљ, а на неки начин и обавеза обеју страна. Такође, истичем да смо опредељени за наставак и јачање војнообразовне сарадње и, генерале Нето, можете очекивати у наредних неколико дана да ће српска страна упутити позивна писма за школовање припадницима Министарства националне одбране Републике Анголе за школску 2024/2025. годину", нагласио је министар Вучевић.  

Изразио је уверење да ће и у наредном периоду бити организоване посете на високом нивоу и не само планирање, него и реализација на свим овим пољима.

"Оно што ми желимо да видимо као Србија јесте конкретизација, односно реализација. И за крај, охрабрујем вас да током рада заједничког комитета, у отвореном дијалогу, размените мишљења и предлоге за даље јачање сарадње у области одбране у свим областима од обостраног интереса, а што ће допринети даљем јачању укупних односа наших пријатељских држава. Нека живи српско-анголско пријатељство", поручио је министар Вучевић.

 

 

 

Извор: Танјуг