Вести

ВУЧЕВИЋ: СРБИЈА ЈЕ УВЕК ЗА ПОЛИТИКУ МИРА

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић изјавио је да је приштинска полиција ушла синоћ у Лепосавић, и уз помоћ КФОР-а, извршила замену полицијских службеника у станици Лепосавић.

Вучевић је навео да је јутрос добио податак да је део специјалне полиције пребачен из базе Урошевац у Косовску Митровицу, и да је реч о групи од 35 полицајаца.

"Дошло је до смене припадника косовске полиције у Лепосавићу. Екипа која је раније била под контролом Приштине је замењена са новим људством. Дошло је до смене људства, а то људство дошло је уз подршку и са транспортерима КФОР-а. То је и КФОР потврдио. Није чињеница која је пријатна за нас, али је морамо бити свесни", рекао је Вучевић за ТВ Прву.

Вучевић је истакао да има сталних померања и конфигурисања косовских јединица по терену.

"Они имају више јединица, тако да је врло тешко дефинисати да ли су то РОСУ, оперативне или интервентне јединице, различито их конфигуришу. Већ две недеље ситуација је напета и те тензије су тако драматичне да буквално шибица може све да запали", упозорио је Вучевић.

Најаву Куртија да ће наредних дана разговарати са представницима КФОР-а о уклањању барикада, Вучевић види као изговор за наставак ескалације, а што су у прошлости били личне карте, регистарске таблице, смена регионалног командира полиције, распуштање општинских изборних комисија или хапшења која су стална.

"Борба против сиве економије је невероватно концентрисана само на српске енклаве или средине у којима Срби живе. Све остало је регуларно на Косову и Метохији, сви плаћају порезе и акцизе, просто земља одише владавином права, али где год су Срби, ту су криминалне групе које треба разбити дугим цевима, специјалним јединицама и оклопним возилима", констатује Вучевић.

Вучевић је додао да је забрињавајуће што се, како је рекао, слични наративи могу чути и од појединих посланика у Скупштини Србије.

"Ово није питање странака, већ да ли ће преосталих 100.000 или нешто мање Срба на Косову и Метохији преживети и да ли ће Србија сачувати своје државне и националне интересе", поручио је Вучевић.

На питање шта ће се десити ако се крене са насилним уклањањем барикада, Вучевић је одговорио да је Србија увек за политику мира и договора.

"Боље је да преговарамо и разговарамо, боље је да правимо не увек лаке компромисе него да идемо у ратове и сукобе, али јасно наглашавамо да имамо црвене линије - нема Бљеска, нема Олује, нема погрома. Буду ли то радили, буде ли се неко играо са тиме и буде ли међународна заједница то дозволила, велики сам песимиста да ће бити могуће сачувати мир на Косову и Метохији", истакао је Вучевић.

Додаје да би сви морали бити свесни тога да Србија неће на Јарињу и Брњаку чекати са сендвичима и ћебадима колоне српских избеглица на тракторима и камионима, нити ће мирно гледати на убијања Срба.

Вучевић истиче да нису проблем барикаде, да се ништа неће решити ни када се оне уклоне, већ да је право питање шта је те Србе натерало да изађу на барикаде по оваквом времену.

"Нико се не игра рата, не прижељкује и не призива сукобе, јер смо свесни да је то у сваком смислу скуп пут. То је игра нерава и чекања ко ће да направи погрешан потез и зато је битно да српска заједница остане мирна и избегне сваки сукоб са КФОР-ом и Еулекс-ом", истакао је Вучевић.

Додао је да би, у том случају, ушли у сценарио из деведесетих прошлог века да су Срби лоши момци које треба казнити, да смо ми реметилачки фактор који се сукобљава са међународном заједницом и не поштује уговоре.

"Напротив. Све је контра. Све то ради Приштина. Истовремено, морамо да сачувамо свој народ на Косову и Метохији и Србију, што је изузетно тешко и не знам шта је изазовније од тога", рекао је Вучевић.

На питање да ли је то покушај да Приштина преузме север, Вучевић је одговорио да је јасна политика Куртија да се Косово и Метохија етнички очисти и остане без Срба, поготово на северу.

"Остале би енклаве, које су и овако под притисцима и окружене. Све је већ очишћено и рећи ће да Срби нису могли да се уклопе у цивилизовано косовско друштво, зато је важно да останемо мирни и да се не свађамо поводом Косова и Метохије.

Треба нам рационалан и смирен приступ. Није време за слање великих парола", нагласио је Вучевић.

Што се тиче Војске Србије (ВС), Вучевић је рекао да она пажљиво прати шта се дешава на Косову и Метохији, да је добила јасне смернице шта треба да ради и да је спремна да изврши сваки задатак.

"Војска Србије не жели сукобе јер најбоље зна шта значи сукоби и рат, али је довољно опремљена, обучена, мотивисана и припремљена да изврши сваки задатак. Надам се да нико није луд да то проверава", рекао је Вучевић.

Вучевић је упозорио да је свега пар километара после административне линије америчка база КФОР-а са 150 војника.

"Чека се политички договор, а не сукоб и рат, а Војска Србије мора да буде спремна и за такав сценарио", истиче Вучевић.

Говорећи о наоружавању Војске Србије, министар Вучевић рекао је да нам је стигло наоружање са Запада и да ће то објавити председник Вучић када дође време.

Рекао је да имамо проблеме са испоруком оружја које смо већ платили Русији због санкција, као и оружја из Кине због транспорта, док поједини, како је рекао, неко оружје неће да нам продају.

"Председник Вучић и Влада Србије одлучили су да се издвоји велики пакет за наменску индустрију да би имали нове, боље и модерније производе. Видели смо озбиљан план да се до 2026. године уради највећи захват опремања војске у последњих 40 година, у циљу одбране државе, у жељи да се никада не употреби", поручио је Вучевић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва