Вести

ВУЧЕВИЋ: СРБИЈА ЋЕ НАСТАВИТИ ДА НАБАВЉА ВАКЦИНЕ

Данашњи дан је добар датум за Нови Сад у контексту нових инвестиција, доброг тренда вакцинација, али и даље је присутна епидемија која односи људе и животе, и то је реалност која нас окружује више од годину дана. Постоји забринутост чланова Кризног штаба, али бројеви дефинитивно имају бољи тренд него претходних недеље. Они најосетљивији бројеви, као што су број преминулих и пацијената на респиратору, касне по неколико дана у односу на број новоинфицираних, па нам треба 6 до 7 дана да видимо и смањење броја људи на респираторима, као и преминулих, изјавио је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Вучевић је рекао да је велики успех то што смо зауставили експлозију заражавања, што смо свели број новозаражених на испод 4000 дневно, те да је укупна слика боља него што је била.

"Данашња седница Кризног штаба је била мирнија, акценат је стављен на наставак процеса имунизације. Јуче смо имали већу гужву око вакцинације, него што је уобичајено, тако да се извињавам људима који су чекали. Приближили смо се броју од 5.000 вакцинисаних за један дан. Од тога, око 2000 је дошло без пријаве за вакцинацију", рекао је Вучевић.

Вучевић је нагласио да га радује што је овакво интересовање за вакцинацију и навео да је у Новом Саду, са јучерашњим датумом, око 102.000 вакцинисаних људи. Од тога, 72.000 је ревакцинисаних и 30.000 вакцинисаних са једном дозом.

"У тих 30.000, око 10.660 је примило вакцину АстраЗенека, за коју ревакцинација иде након три месеца. Огромна неправда је учињена према тој одличној вакцини; ево, нико у Новом Саду нема нуспојаве. На 20 милиона датих вакцина у свету има пет или шест нуспојава", истакао је Вучевић.

Вучевић је рекао да имамо уговорених 12 милиона доза вакцина, да је потражња у свету огромна, те да су вакцине данас као у наоружању систем С400 - гарантују вам сигурност и чувају вас.

"Ми очекујемо да дођемо до 150.000 ревакцинисаних у Новом Саду, а данас имамо 33 одсто пунолетних вакцинисаних. Да можемо да се вратимо нормалном животу, да су нам ресторани и кафићи отворени, да се дружимо, да имамо Егзит и остале фестивале. То је најкраћи, најбржи и најбезбеднији пут. Треба дати предност људима који су вакцинисани, у смислу одласка у тржне центре и угоститељске објекте. На Егзит треба да дођу они који су вакцинисани или који имају брзе антигенске тестове", нагласио је Вучевић.

Вучевић је рекао да се залаже за обавезну вакцинацију медицинских радника, јер они морају да буду пример свим грађанима, те да нема разумевања за оне који неће да се вакцинишу.

"Зато што нас све то кошта, деца нам иду на онлајн наставу, угоститељи не раде, све је редуковано. Треба да трпимо терор оних који појма немају о вакцини. Како не расправљају о структури Вијагре, а интересује их структура вакцине", пита се Вучевић.

Вучевић је додао да ће се заложити за то да се угоститељски објекти скроз отворе за људе који су потпуно вакцинисани, као и за то да се запослени у угоститељству вакцинишу.

Говорећи о кампањи вакцинације која се спроводи по приградским насељима, Вучевић је рекао да је хтео да обиђе та места, да покаже да су им сви делови града и сва приградска места битни.

"Отишли смо у Ковиљ са 300 вакцина, ја сам тамо требао да се ревакцинишем, било је пријављено око 280 људи, али је дошло 500 људи. Некако смо набавили још 30 вакцина, али је 100 људи остало без вакцине. Следеће недеље ћемо доћи са још вакцина у Ковиљ. Грађани треба да знају да ми не смемо да трошимо оне залихе које су за ревакцинацију. Имамо вакцине, али их и јако брзо трошимо", нагласио је Вучевић.

Вучевић је истакао да у свету данас баш нешто и нема вакцина, али да ће држава Србија наставити да набавља вакцине. Вучевић је рекао да Фајзер треба да стигне следеће недеље, а онда стижу и нове туре Синофарма и Спутњика В.

"Нама је у интересу да сви буду вакцинисани. Снажно се залажем за попуштање мера ка људима који су потпуно вакцинисани. Апелујем и на здравствене раднике да се вакцинишу. Није добра порука ако се ваш породични лекар није вакцинисао. Хтео бих да замолим студенте Медицинског факултета да објасне својој генерацији значај вакцинације, да им објасне да вакцина не доводи до стерилитета, што многе младе брине. У интересу је и млађе популације да се вакцинишу", рекао је Вучевић.

Вучевић је објаснио да ревакцинацијом нисмо у потпуности заштићени од заразе, али да коронавирус тада не може да нас убије или да нас доведе у тешку ситуацију.

За тзв. антиваксере рекао је да су неодговорни јер не одговарају ни за чији живот.

"Када се они разболе, мањи су од маковог зрна и примају све терапије. Ја не мислим да сам мање Србин и православац зато што сам се вакцинисао, напротив, већи сам хришћанин јер чувам своје родитеље и децу", сматра Вучевић.

Вучевић је истакао и да немамо времена да чекамо да пандемија природним путем нестане, да губимо сваки дан животе, али да губимо и у економији.

"Шта да поручимо угоститељима или туристичким радницима? Ово је трка за животе, али и за економију. Ко се први отвори, тај ће и победити. То је питање већих плата, нових обданишта. У понедељак имам састанак са удружењем угоститеља, они су стално на стубу срама, а 95 одсто њих поштује све мере. Хајде да они крену са особљем да се вакцинишу и да буду безбедни за госте. Молим и возаче ГСП и таксисте да се вакцинишу, васпитачице у вртићима такође", нагласио је Вучевић.

Вучевић је рекао да изградња ковид болнице на Мишелуку почиње 20. априла и објашњава да је то локација која је урбанистички предвиђена за старачки дом, тако да се не мењају урбанистички услови. Рекао је и да је она на доброј позицији јер има прилаз са два моста.

"У уторак ће бити ванредна седница Скупштине града, треба да пренесемо парцелу на Министарство одбране, да би могла држава да инвестира, а Нови Сад ће инвестирати око 250 милиона динара. Ми бољу локацију за болницу немамо. Имали смо предлог да она буде на Римским шанчевима или на Транџаменту, преко пута гробља, што је лошије решење. Ова болница даје сигурност за грађане из целе Војводине, ту ће бити 600 лежајева, од тога 200 за интензивну негу, а 400 за полуинтензивну", рекао је Вучевић.

Вучевић је нагласио да Србија има међу најмањим стопама смртности у свету јер све озбиљне случајеве хоспитализујемо, и рекао је да се то види по бројевима новоинфицираних и умрлих.

"Та болница ће и после пандемије да ради, да ли ће бити у саставу КЦВ или ће бити општа болница, то није важно. Гледаћемо да направимо најмодернију инфраструктуру. До краја августа, почетка септембра да имамо нову болницу у Новом Саду", рекао је Вучевић.

 

 

 

Извор: РТВ