Вести

ВУЧЕВИЋ: ПОЛИТИКА СРБИЈЕ ЈЕ ДА ЧУВА МИР И СТАБИЛНОСТ У РЕГИОНУ

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић изјавио је да је позиција Србије сложена и изазовна, али чврста у погледу слободарске и независне политике.

"Политика Србије је да чува мир и стабилност у региону. Од нас не прети опасност никоме. Ми признајемо територијални суверенитет и интегритет свих међународно признатих држава. И признајемо и њихове народе, језике, заставе и све атрибуте њихове државности. Србија остаје посвећена европском путу, али и очувању традиционалних пријатељстава и очувању регионалног мира и стабилности јер је то предуслов напретка свих народа који живе на овом простору", рекао је Вучевић за Танјуг коментаришући састанак лидера Западног Балкана у Атини, којем су присуствовали и представници ЕУ као и украјински председник Володимир Зеленски.

Додао је да је у Атини било доста билатералних састанака и да се разговарало и о безбедносним, економским и енергетским изазовима, као и о односу Украјине и Грчке према признању тзв. Kосова.

"Премијер (Грчке Kиријакос) Мицотакис је потврдио председнику (Александру) Вучићу да Грчка неће променити своју политику у односу на KиМ, односно територијални интегритет Србије", навео је Вучевић.

Додао је да су Грци добро организовали састанак и да нису користили ознаке Србија или Kосово, већ Београд и Приштина.

"Наравно и сусрет са Володимиром Зеленским је била прилика да Србија истакне да поштује територијални интегритет Украјине, полазећи од фундаменталног права које припада свим државама, па тако и Србији, о неповредивости граница", истакао је Вучевић.

Нагласио је и да је Зеленски потврдио став Украјине да неће доносити одлуке које ће нарушити територијални интегритет Србије.

"Украјина никада није учинила ништа лоше према Србији. Није учествовала у агресији 1999. године на Савезну Републику Југославији и није признала независност Kосова. Kао што ни Србија није урадила ништа против Украјине. И то се мора поштовати", рекао је Вучевић.

Истакао је да су поруке из Атине за Србију веома значајне и да је то успех српске дипломатије и резултат добре политике председника Вучића.

Нагласио је да је и састанак Вучића и председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана у Будимпешти такође веома значајан, јер је Турска у најмању руку регионална сила и држава која има значајан утицај у свим балканским земљама.

"Србија има национални интерес да има добре односе са Турском. И мислим да је добра ствар за Србију што је на изборима победио Ердоган, колико год да се мимоилазимо по питању KиМ, али је он један човек који улива сигурност да ће Турска водити, када смо ми у питању, уравнотежену политику", оценио је Вучевић.

Вучевић је додао да је на састанку у Будимпешти потврђено и "историјско пријатељство" Србије и Мађарске.

"Ми нисмо свесни колико је то успех Србије. Ми смо преокренули у потпуности ситуацију са северним суседом. Историјски смо имали веома тешке периоде са Мађарском. Огрешили се и једни и други и једни другима учинили не лепе ствари. Данас смо добили да је мађарска готово најбољи сарадник Србије", рекао је Вучевић и нагласио да долази из Новог Сада и да је пре 20 или 30 година овакав однос две земље био готово незамислив.

Истакао је да је највеће заслуга на томе припадају председнику Вучићу и премијеру Мађарске Виктору Орбану.

 

 

Извор: Танјуг