Вести

ВУЧЕВИЋ: НИКО НЕ ТРЕБА ДА ИСПРОБАВА СПРЕМНОСТ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ

Срби на Косову и Метохији су спремни да иду до краја и по цену сопственог живота, а ко то не разуме, не разуме шта је Косово и која је тренутна ситуација, указао је, гостујући на телевизији Пинк, потпредседник Владе, министар одбране и председник Српске напредне странке Милош Вучевић и поручио да нико не треба да испробава спремност Војске Србије да заштити територијални интегритет државе и српски народ од протеривања.

Вучевић је рекао да је недеља иза нас била тешка, пре свега понедељак, када је за мало избегнута потпуна трагедија, када је Драгиша Гаљак умало могао да изгуби живот, а и други, што би, подвлачи, водило у катастрофу све нас.

"То је сценарио који Аљбин Курти прижељкује - сукоб Србије са НАТО, да настави окупацију целог Косова, пре свега севера", подвукао је Вучевић.

Вучевић је рекао да није оптимиста, али да је добро да се разговара.

Указао је да је председник Србије Александар Вучић имао велики број активности и сусрета у Молдавији на самиту Европске политичке заједнице.

"То је била добра прилика да се чује глас Србије, наши аргументи како треба да идемо у деескалацију на терену. Долазе сада изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак и изасланик за Западни Балкан САД Габријел Ескобар, након чега ћемо моћи да кажемо нешто више. Након тога нас чека разговор са Србима на КиМ. Видећемо како Лајчак и Ескобар виде излаз. Али не верујем да ће Курти бити спреман да повуче или смањи број полицајаца и специјалаца на северу", објаснио је Вучевић.

Нагласио је да су Срби на Косову веома узнемирени, забринути и, како сматра, спремни да иду до краја.

"Ти људи немају више ни милиметар простора, немају где да иду, немају чиме да се баве другим осим борбом за пуко преживљавање, да чувају вековна огњишта. То је сурова реалност, коју морамо да разумемо и морамо наћи пут како да на миран начин заштитимо њихова основна права. Криво ми је што невладине организације у централној Србији, које се увек јаве за бројна питања, сада ћуте као заливени. Очигледно једино Срби на КиМ немају право на основна права, на слободу и живот, само за њих не важе људска права", рекао је Вучевић.

Истакао је да Срби нису јединствени и да то користе они који нису добронамерни.

Вучевић је рекао да је добро како су реаговали амерички државни секретар Ентони Блинкен и амбасадор САД у Приштини Џефри Ховенијер, али упозорава да то не значи да ће Вашингтон променити своју стратешку позицију према Косову.

Истовремено сматра да има простора да притисак на Куртија може бити снажнији.

На питање да ли нека друга држава из Квинте подржава Косово, рекао је да свакако добијају подршку.

"Добијају наоружање из Турске и то озбиљно наоружање. По први пут офанзивно наоружање, које може да представља опасност по нашу државу. Али ми имамо одговор на то. Раде на формирању војске Косова. То се дешава на терену док се ми бавимо некаквим скуповима. Они се наоружавају и спремају да нам почисте народ са КиМ", упозорио је Вучевић.

Рекао је да је Војска Србије обучена и опремљена, а свакако и мотивисана да изврши сваку наредбу врховног команданта и да заштити територијални, копнени и ваздушни суверенитет државе.

"Боље да нико то не испробава, како за њих, тако и за нас да нико не страда. Боље да не идемо у приказ како би то изгледало. Надам се да су они који посредују у тим разговорима свесни тога и да ће допринети да Приштина спусти свој гард и врати се за преговарачки сто", нагласио је Вучевић.

Вучевић је рекао да је једина политика Куртија сукоб са Србима.

"Када је он говорио о смиривању ситуације, када је причао о добрим односима са Србима. Он само прича да ће их неко напасти, да ће ослободити целу територију, извршити окупацију севера. То му је једина политика. Имамо посла са ирационалном особом", уверен је Вучевић.

Позвао је грађане на јединство, додајући да то не значи да не постоје различита мишљења и ставови, али као политички одговоран зрео народ неопходно је да чувамо своју државу и препознамо моменте када неко покушава да уруши нашу државу.

"Сада је озбиљан удар на нас", подвукао је Вучевић.

Рекао је и да је Курти је животно заинтересован да Вучић не води Србију, јер се нада да са другима могао да оствари потпуни суверенитет.

Када је реч о протестима, Вучевић је рекао да се то све ради у моменту када постоји највећи удар на Србе на Косову, на Србију, када се задаје последњи ударац да се очисте Срби са севера Косова.

"Некога баш брига шта се тамо ради, реда ради их спомену да им је жао, а ништа конкретно по питању заштите Срба на КиМ не нуде. Шта би понудили осим да се мире са Албанцима, али Курти не жели да се мири, осим да их признамо и да мало преосталих Срба оде. Курти је најснажнији подржавалац протеста", нагласио је Вучевић.

Вучевић је нагласио да неће бити никаквог Мајдана у Београду, ни крви на улицама, а тако ни прелазне владе без избора.

 

Неће бити прелазне Владе, дајемо пуну подршку председнику Вучићу

Вучевић је истакао да не види суштинску борбу на протестима под називом "Против насиља".

Вучевић је рекао да је суштина протеста да се врши криминализација, дехуманизација и делегитимизација председника и то су агенде њиховог деловања.

"Ви можете да урадите било шта Александру Вучићу или неком из СНС, јер су то људи који су зло, немају никаква права. Имате и делегитимизацију да неко оспорава да је два пута победио на изборима, убедљиво чисто побеђивао, без било какве дилеме. Е, сад се нас скупи 20, 30 хиљада, да не лицитирам, и замене све остале бираче. Не знам да је Александар Вучић суперхерој, никада нисам чуо да га неко тако ословљава, али могу да кажем да је државник ког Србија дуго није имала. Немам ни милиметар и секунд сумње да су ово политички протести, нико не вређа грађане који се тамо окупљају, а политичари који су тамо су политички лешинари и хијене. Ко предлаже министре за прелазну владу? Странке и коалиције излазе на изборе, грађани гласају, ко има већину у Скупштини предлаже мандатара. А ко би формирао прелазну Владу, ко би био та адреса с којом се разговара? Каква је то лакрдија са политиком, народом, државом? Све ово раде у моменту када је највећи удар на Србе на КиМ, када се задаје последњи ударац. Њихов најконкретнији захтев је да Вучић оде и да им дамо Владу. Како би они помогли данас Србима на КиМ? Они немају жељу да се с нама мире, Курти нема ту намеру. Курти је најснажнији навијач ових протеста. Гледајте како загребачки медији преносе протесте, што би рекли с усхићењем. Вероватно се наслађују тим нашим несрећама и заблудама. Вучић и Курти су у највећем политичком сукобу, зато што и један и други бране интересе оног што виде као своју државу и народ", рекао је Вучевић.

"Говорим овако због Куртија, јер не видим да он има државу. Курти је животно заинтересован да Вучић не води Србију, јер кад би је водили они који су 2012. године он би могао да заокружи независност. Што се тиче ријалитија. Ја сам гледао само један, први Велики брат, на Б92, Драган Ђилас нам је подарио то у Србији, која се тада отварала ка Европи. Када сам видео да то није за мене, нисам то више гледао. Али након тог циклуса су се дешавале неке друге ствари које су се тицале безбедности. И тада то нико није осуђивао, од убиства Ксеније Пајчин и после самоубиства Каписоде, који је био треће пласирани у том ријалитију. А тад то није био фемицид и нису се сетили да Србија треба да се бори против насиља? А онај други учесник, Антал Скенџић да не погрешим, из Зрењанина, је убио своју мајку. А када је издржао казну од 10 година, онда је пребио своју бабу. А тада нисте рекли ниједну реч? Наши протести, када је СНС био опозиција 2011. године, осмишљени са захтевом за ванредне изборе. У Новом Саду када је у највећем пожару седам младих погинуло у Контрасту месец дана пред изборе, нико није направио ниједан скуп против власти", рекао је Вучевић и додао:

- Свестан сам покварености јер се прави по ко зна који пут да се нешто крије. Полиција је свој посао урадила одлично. Када су биле поплаве 2014. године тада смо наводно крили број погинулих, па смо онда уцењени од стране Европе да морамо да примимо азиланте, да ћемо увести санкције Русији, ни то се неће десити. Никад се нећеш повући с места странке, па се човек сам повуче и даље је део нашег тима. Вероватно сам заборавио још десетине оваквих идиотских примера да се ко зна шта урађено да се сакрије нешто. Рећи ћу нешто, верујем да постоји апсолутно зло, као и апсолутно добро. Неке ствари не можете да објасните кроз науку. То не можете другачије објаснити. Апсолутна истина је да свако од нас стане испред огледала и каже шта је урадио у односу са својом породицом, децом, колико је добар пријатељ. Нек свако пронађе у себи истину, а не да нам буде лакше да увек тражимо кривца да умиримо своју савест. А ко је крив, па Александар Вучић! Шта год се деси, никада нећемо поћи од себе. Држава је таква какви смо ми. Ја сам неко ко не подржава ријалитије, али шта ћемо са Јутјуберима који су неупоредиво интересантнији за те генерације. Шта ћемо с овим каналима комуникације, какве се ту поруке чују? Што не кажете да су наша деца више на друштвеним мрежама него на ТВ-у? Уместо да су нас трагедије ујединиле, да смо сви заћутали и одали пошту, размислили шта и како даље, тражи се нечија глава да би се умирила сопствена одговорност. Ови споља, дивни пријатељи, чеакју да се урушавамо да заврше причу око Косова. Видео сам уче један од транспарената да се не улаже у полицију него у школе. Па колико се школа отворило од 2012. године до данас. Да не улажемо у полицију онда бисте рекли да немамо полицију када се деси нешто. Па, шта хоћете? Које приче вам одговарају?

Вучевић је истакао да опозиција има један снажни именитељ а то је "снажан антисрпски наратив, не ваља српска химна, застава, брига их за пруге, путеве, а само је брига за нас битна јер смо елита."

 

 

Извор: ТВ Пинк