Вести

ВУЧЕВИЋ: НЕМА ВАЖНИЈЕ СТВАРИ ОД ЗДРАВЉА СВИХ НАШИХ ГРАЂАНА

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић присуствовао је на Војномедицинској академији потписивању Уговора о спровођењу и финансирању послова од општег интереса из пројекта "Успостављање националног програма за пресађивање људских органа у Републици Србији", а који су потписали министарка здравља Даница Грујичић и начелник ВМА пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић.

Министар Вучевић, том приликом, истакао је да је потписивање уговора између два министарства нормално за једну уређену државу у којој различити ресори заједнички делују у корист грађана.

"Нема важније ствари од здравља свих наших грађана.  Тако да, не правимо нешто што добија димензије које не треба да има. Ово су нормалне ствари, камо среће да су и раније постојале. Камо среће да су и раније неки људи били одговорни и да нису прекидали неке природне процесе, и правне, и техничке, и суштинске процесе за корист грађана наше државе. Поносан сам на све вас господо официри и лекари, медицинске сестре, медицински техничари, све вас на Војномедицинској академији", рекао је министар Вучевић.

Министар Вучевић нагласио је да углед ове установе није ни у опреми, ни у згради, него у људима, јер људи дају поверење и гарант су поверења које Војномедицинска академија има у целом свом периоду постојања.

"Ово је велика подршка Министарства здравља, пре свега вама који сте у Центру за трансплантацију, да ће ваш додатни рад или посебан рад, не раздвајајући вас од било кога другог, али разумејући колико је то сложено и компликовано, бити уважен, испраћен, награђен, и свакако вреднован на прави начин. А ви наставите као што сте само ове године радили, ако се не варам 20 најсложенијих трансплантација сте обавили. То је на понос, не само Војномедицинске академије и Министарства одбране, него целе државе Србије, да сте успели у томе. И неколико пута сам имао прилику да телефонски и уживо честитам и захвалим лекарима који су предводили тимове након успешно извршене трансплантације", рекао је министар Вучевић подсетивши да је био у прилици да у контролисаним условима обиђе пацијенте који су добили продужетак свог живота уз знање и вештину лекара, медицинских сестара и запослених на ВМА, али захваљујући и онима који су донирали своје органе и тиме помогли да неко други настави живот.

На крају обраћања, министар Вучевић честитао је и на младим потпоручницима који су недавно завршили Медицински факултет ВМА.

"Верујем да ће се они након праксе, стажирања у јединицама Војске Србије, вратити овде и бити корисне колеге и не само на ВМА, него и у Војној болници у Новом Саду, односно Петроварадину и Нишу. И честитам и нове кадете. Верујем да ћемо и од њих добити добре лекаре, а желим да имамо и нове медицинске сестре и техничаре и све оне људе који чине Војномедицинску академију", рекао је министар Вучевић, захвалио се министарки здравља на подршци и истакао да је задовољство сарађивати са министарством на чијем је она челу.

 

 

Извор: Танјуг