Вести

ВУЧЕВИЋ: НАСТАВАК САРАДЊЕ СА МИНИСТАРСТВОМ ОДБРАНЕ НОРВЕШКЕ

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић састао се данас са министром одбране Краљевине Норвешке Бјорном Арилдом Грамом у Старом Генералштабу у Београду.

После свечаног дочека пред стројем Гарде Војске Србије, уследили су тет-а-тет разговори два министра и састанак делегација две земље. Министар Вучевић рекао је да су данашњи разговори били добри, да је било речи о билатералној војној сарадњи, пре свега у контексту актуелних дешавања, како у региону Западног Балкана, тако и у Европи и свету.

"Свако је имао могућност да изнесе своје виђење и то је увек предност када разговарате са пријатељима или пријатељским државама. Везују нас дугогодишње везе или пријатељство између норвешког и народа Србије и између две државе. На много поља успешно сарађујемо, пре свега у области економије, односно области енергетике, а волели бисмо, као Министарство одбране Републике Србије, да заједно уз Вашу подршку и подршку Ваших сарадника видимо и напредак у сарадњи у области одбране", рекао је министар Вучевић.

Министар Вучевић је захвалио свом норвешком колеги на могућности да српска страна изнесе поглед Србије на све оно што се дешава, пре свега на Косову и Метохији.

"Ово су врло тешки дани за наш народ и нећете замерити зато што нисмо много насмејани и претерано расположени. Разумећете, јер је велики бол присутан, изгубљени су људски животи и Србија нема проблем да каже да осуђује убиство албанског полицајца, али не можемо да будемо неми, глуви и слепи на прогон и убиство српског живља на Косову и Метохији", истакао је министар Вучевић.

Према његовим речима, Србија би свакако желела да дође до мира у Украјини и да стане рат, јер би то био спас за наше економије и за економије Европе, али да тај мир буде заснован на принципима међународног јавног права, "јер Србија чврсто верује у поштовање међународног јавног права, односно егзистенцију тог система вредности правних норми".

Министар Вучевић истакао је спремност за наставак сарадње са Министарством одбране Краљевине Норвешке, по свим питањима која је норвешка страна предложила.

"Наши сарадници ће наставити разговоре како би све било прецизно дефинисано да може да се имплементира. Радујем се нашим новим сусретима, верујем да ћете објективно известити Вашу владу о ситуацији у региону и да ће Норвешка бити присутна у овом делу Европе као партнер и пријатељ свим земљама и свим народима па тако и вашој пријатељској држави Србији", закључио је министар Вучевић.

 

 

 

Извор: Танјуг