Вести

ВУЧЕВИЋ: КУРТИЈЕВА ИЗЈАВА ПОКАЗАТЕЉ ДА НЕ МАРИ ЗА ЉУДСКЕ ЖИВОТЕ

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић оценио је да је изјава премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, да уклањање барикада не може искључити жртве, општа претња Србији и народу на Косову и Метохији и јасна порука да Курти не мари за људске жртве.

Вучевић је рекао за РТС да је Курти у својој изјави поручио да га не интересују људски животи како би уклонио барикаде и додао да је таква изјава опасна јер показује да Курти не одустаје од спровођења терора над Србима, насиља и постизања крајњег циља - да Срби напусте своја огњишта.

"Курти жели да представи да су само те баријере проблем, све остало је идеално, па када они то уклоне, колико год треба да људи страда и са једне и са друге стране после тога све ће бити идеално", рекао је Вучевић.

Вучевић је навео да је ситуација на северу Косова веома компликована, а да је додатно усложњава и изјава амбасадора Немачке у Приштини Јерна Родеа да се барикаде морају уклонити до 25. децембра, додајући да је то сценарио који нас не води у смиривање тензија, већ у хаос.

"Србија мора да настави све што је до нас у контексту дипломатских контаката и разговора и морамо да се руководимо рационалним резонима како не бисмо направили неку грешку", рекао је Вучевић.

"Ово је испитивање нерава, ко је у јачој и бољој политичкој кондицији. Курти и његови покровитељи ово раде да би нас исцрпљивали и да бисмо ми у Србији рекли да је беспредметно да расправљамо и да треба да се помиримо, јер не можемо нормално да живимо. Они праве околности да не можемо нормално да живимо, да не знамо хоће ли кренути у неку акцију да неког новог ухапсе, хоће ли некога убити, протерати", оценио је Вучевић.

Додао је како стижу различите дипломатске поруке које су несинхронизоване или намерно несинхронизоване, од оних да смирују обе стране, до тога да Приштина има право да административно управља целом територијом, што се каkо је проценио, очигледно своди на етничко чишћење.

На поруку Еулекса који је затражио уклањање барикада и саопштио како севером КиМ "шетају групе маскираних појединаца", Вучевић је рекао како се нада да се то односи на Куртијеву полицију која се тамо налази илегално.

"Надам се да Еулекс мисли на илегално запоседање позиција онога што они називају косовска полиција и надам се да не мисле на српску заједницу. Да не буде да су опет неке српске криминалне, паравојне формације у питању, да се не вади опет тај наратив из деведесетих година из неке фиоке. Зато је важно да будемо смирени и рационални, да не бисмо поново ушли у ту матрицу, јер су писци тих сценарија нама добро познати и сад се опет јављају и наговештавају каква би могла бити подела улога. Не смемо наседати на ту причу, да не бисмо опет били проглашени за лоше момке, прекма којима је дозвољено поступати на разне начине", апеловао је Вучевић. 

Додао је како се ради о игри нерава, политичког стпљења и мудрости и зато је замолио грађане да се не иде у крајности да једни шире дефетизам, а други позивају да се крене тенковима, артиљеријом и авијацијом на КиМ.

"Војска Србије је распоређена у складу са стратешким проценама и оперативно-тактичким задацима, тако да она води рачуна о свим аспектима безбедности наше државе", рекао је Вучевић упитан колико је ВС близу КиМ. 

Вучевић је јучерашњи разговор са командантом Здружене команде јужног крила НАТО адмиралом Стјуартом Манчом и командантом КФОРА генералом Анђелом Растућијем оценио као добре.

"Разговори су били коректни, јер након њих није било ни једне изјаве адмирала Манча која би могла да нас узнемири", истакао је Вучевић. 

Навео је да је Растућија неколико пута питао да ли зна где је ухапшени Дејан Пантић, али да није добио одговор, осим да га је Еулекс обишао и да је добио медицинску помоћ.

"Растући је неколико пута поновио да је за њих ова ситуација неодржива, али то нас води ка политичком дијалогу, а не неком физичком обрачуну, какав вероватно Курти прижељкује. Србија мора да буде смирена, да идемо ка наставку политичког дијалог, али постоје црвене линије. Нема Олује, нема Бљеска, нема марта 2004. године", нагласио је Вучевић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1